Enyhülhet az amerikai szigor

Hamarosan nem kell majd levenni a cipőt  és az övet az amerikai repülőtereken a biztonsági ellenőrzési pontokon, 2013-ban pedig remélhetőleg már ismét italt is vihetnek magukkal az utasok.

 


Kép: sxc

A közeli jövőben az USA repülőterein az utasoknak valószínűleg már nem kell levenniük a cipőjüket és az övüket, amikor áthaladnak repülőtéri biztonsági ellenőrző pontokon - jelentette be Janet Napolitano, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere egy Washingtonban megtartott konferencián. Ugyanakkor továbbra is érvényben maradnak a repülőgépek fedélzetére felvihető folyadékokkal kapcsolatos korlátozások, bár Napolitano nem zárta ki, hogy előbb-utóbb ezeket a szabályokat is felülvizsgálják. Annak ellenére ez a terv, hogy felmérések szerint a terrorizmustól fél leginkább repülés közben az utasok többsége, bár a az emberek egy része nem hisz abban, hogy ezek a biztonsági intézkedések valóban hatékonyak lennének.

Konkrét időpontokat nem közölt, de mint elmondta, az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság, a TSA (Transportation Security Administration) szakértőivel előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a korlátozások fokozatos enyhítéséről, amit a folyamatosan fejlődő berendezések és vizsgálati módszerek tesznek lehetővé.

A cipőkkel kapcsolatban egyébként nem csak az utasok, hanem már a légitársaságok is egyre több bírálatot fogalmaznak meg. Martin Broughton, a British Airways (BA) elnöke szerint például az amerikai repülőtereken alkalmazott biztonsági intézkedések némelyike teljesen felesleges, s ezeket végre abba kellene hagyni. Broughton úgy véli, nincs értelme levetetni az utasokkal a cipőjüket, s emellett vitathatónak nevezte azt a gyakorlatot is, amely során egyenként átvizsgálják a hordozható számítógépeket. A BA első embere szerint az Egyesült Államokba érkező járatok esetében megszigorodtak a biztonsági ellenőrzések, miközben az amerikai hatóságok saját, belföldi járataikon nem követelnek meg hasonló szigort.

Ugyancsak sokan nehezményezik a 2006-ban bevezetett, hírhedt „folyadék-rendeletet" is, mely a légi utasok jelentős részének sok bosszúságot okoz. A folyadékokon kívül ugyanis a krémek, zselék, dezodorok, sőt, még a lágy sajtok és a lekvárok is tiltólistára kerültek. Az uniós tagállamok már idén áprilisban enyhíteni szerettek volna a jelenlegi előíráson, amely értelmében legfeljebb 100 milliliteres kiszerelésben, összesen 1 liternyi folyadékot lehet a kézipoggyászba tenni. A korlátozás részleges feloldásának célja az lett volna, hogy a harmadik országok repülőterein található vámmentes üzletekben vásárolt italokat ne vegyék el az EU területén átszálló utasoktól.  Több tagállam azonban tiltakozott a részleges enyhítés ellen, mert az szerintük csak zavart okozott volna az utasok körében, mert egyszerre több különböző szabálynak kellett volna megfelelniük. Az Európai Bizottság (EB) ezért úgy döntött, hogy legkorábban csak 2013-ban lehet feloldani a korlátozást, addigra ugyanis várhatóan rendelkezésre állnak majd a folyadékok átvizsgálásához szükséges új biztonsági berendezések.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo