Csak egyetlen papír kellhet az utazáshoz

A légitársaságok folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően egyre egyszerűbbé és hatékonyabbá válik az utazások lefoglalása és a bejelentkezés. A mobiltelefonos fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan a papír alapú beszállókártyákra sem lesz már szükség.

 


Kép:sxc

A világ légitársaságainak nemzetközi távközlési és informatikai szervezete, a SITA legfrissebb felmérése szerint, az elkövetkező három évben már a légitársaságok közel 93%-a tervezi valamilyen mobiltelefonos szolgáltatás bevezetését, vagy a már működő ilyen rendszerek továbbfejlesztését. A megkérdezett 100 legnagyobb fuvarozó pedig emellett - az üzemeltetési költségek csökkentése és a bevételek növelése érdekében - az általános informatikai alkalmazásait is meg kívánja újítani. (Az üzleti utazók számára a pontosság a legfontosabb.)

A SITA vezérigazgatója, Francesco Violante szerint mostani felmérésük azt mutatja, hogy a nemzetközi légiközlekedésben az elmúlt évtized második felétől a leggyorsabb és leglátványosabb fejlődés a különböző mobiltelefonos szolgáltatások alkalmazása terén ment végbe. A világ legnagyobb légitársaságai 2007-ben és 2008-ban sorra jelentették be az új technológia bevezetését, melynél az utasok mobiltelefonjuk internet-kapcsolata segítségével csatlakozhattak fel a légitársaságok weboldalaira. Így lehetővé vált, hogy akár útközben bejelentkezzenek a repülőgépre, elkerülve ezzel a jegykezelő pultoknál történő felesleges sorban állást. A bejelentkezést és az ülőhely kiválasztását indulás előtt általában legkorábban 30 órával, legkésőbb 30 perccel tették számukra lehetővé, amelyről SMS-ben vagy MMS-ben visszajelzést kaptak. A repülőtérre érkezve csupán ki kellett nyomtatniuk a beszállókártyájukat az önkiszolgáló check-in kioszkoknál vagy a poggyászleadó pultoknál.

A légiközlekedésben az elmúlt évtized második felétől a leggyorsabb és leglátványosabb fejlődés a különböző mobiltelefonos szolgáltatások alkalmazása terén ment végbe

Ez a folyamat azonban az elektronikus beszállókártya bevezetésével rövidesen még egyszerűbbé vált. Ehhez mindössze egy e-mail funkcióval ellátott telefonra van szükség, melyre letölthető a QR-kódot (2D vonalkód) tartalmazó email beszállókártya, amit beszálláskor egy olvasóberendezés segítségével, a repülőtéri személyzet közreműködése nélkül lehet azonosítani. Ez a kezdeményezés természetesen környezetbarát célokat is szolgál, tekintve, hogy immár sokmillió papír alapú beszállókártyával kevesebbre lehet szükség, a beszálláshoz pedig már jószerivel csak egyetlen papír alapú dokumentumra, az útlevélre vagy a személyigazolványra van szükség.

Jelenleg a légitársaságok fele már nem csak a check-in folyamathoz, az ülés kiválasztásához vagy az elektronikus beszállókártya előállításához, hanem a jegyértékesítésre is felhasználja a mobil eszközöket. Emellett egyre több repülőtéren használhatják az utasok okostelefonjukat az aktuális járatinformációk megtekintése mellett immár virtuális idegenvezetőként is. A készülékek ugyanis másodpercek alatt megmutatják, milyen szolgáltatások hol vehetők igénybe. Francesco Violante a felmérés kapcsán azt is elmondta, az idei már a második olyan év, amikor a légitársaságok beruházási listájának élén valamilyen mobilalkalmazás szerepel. Szerinte 2015-ig már közel 90%-uk tervezi az eddigiek után olyan újabb okostelefonos szolgáltatások bevezetését, mint például a valós idejű tájékoztatás a repülőgépek aktuális helyzetéről, a szállásfoglalás, a bérautó rendelés, a különböző turisztikai információk lekérése, vagy a poggyászok útjának követése és az ezzel kapcsolatos reklamációk kezelése.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo