Utazás cikkek

hirdetés

Drága, mégis külföldre vágynak a magyarok

Drága, mégis külföldre vágynak a magyarok

Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt.
A németek már tudják, mi lesz nyáron

A németek már tudják, mi lesz nyáron

Az infláció és a magas energiaárak ellenére 2023 utazási rekordév lehet a német állampolgárok számára.
Nagy gondban a Ryanair

Nagy gondban a Ryanair

Több mint 150 brüsszeli járatát törli a Ryanair szombaton és vasárnap.
Megrohamozták a repteret a magyarok

Megrohamozták a repteret a magyarok

Globálisan és európai szinten is nőtt az utazási kedv, de hazánkból extrémen megnövekedett a repülőjegyfoglalások száma.
Ide szeretnek most utazni a magyarok

Ide szeretnek most utazni a magyarok

Ausztria és Olaszország volt a legnépszerűbb úti cél az utasbiztosítást kötők körében novemberben.
hirdetés
Lazított az ukrán kormány, mely cégek alkalmazottainak engedélyezett a külföldi utazás

Lazított az ukrán kormány, mely cégek alkalmazottainak engedélyezett a külföldi utazás

Ukrajnában a hatályos törvény szerint a hadköteles korú férfiak nem hagyhatják el az országot a hadiállapot ideje alatt.
Mindenki külföldre vágyik: hova utaznak idén nyáron a magyarok?

Mindenki külföldre vágyik: hova utaznak idén nyáron a magyarok?

Az ukrajnai háború kitörése után rövid időre fékezett, majd újra az év elején tapasztalt magas fordulatszámra pörgött fel a nyári utazások iránti kereslet.
Újraindítás és biztonság: mi vár idén a turizmusra?

Újraindítás és biztonság: mi vár idén a turizmusra?

A Széchenyi fürdőben szerdán rendezett Utazás kiállítást bemutató sajtókonferencia minden résztvevője egyetértett abban, már annak is örülni kell, hogy az idén egyáltalán létrejöhet ez az esemény.
Nem tilos az utazás, egyelőre nincs tiltólistán Ukrajna

Nem tilos az utazás, egyelőre nincs tiltólistán Ukrajna

Délelőtt 10 órakor még nem volt az utazásra nem javasolt térségek listáján a háborúba keveredett Ukrajna, így utasbiztosítás még köthető az országra. A jövőben kiutazók esetében a biztosítók élhetnek a háború miatti kizárásokkal, ám talán még nagyobb probléma, hogy a hadiállapotban lévő országban nem garantálható az ellátás szervezés.
Ilyen se volt még Magyarország történelmében

Ilyen se volt még Magyarország történelmében

Az ukrajnai utazások elhalasztását javasolja a konzuli szolgálat a honlapján olvasható ajánlásában.
hirdetés

Az utazás lehetősége az egyik legfontosabb motiváció az oltás felvételében

Összességében leginkább az egészségük miatt oltakoztak a magyarok, amit a szabad mozgás és utazás lehetősége követ, amikor a vakcina felvételének indokairól kérdezték őket – mutatják a Kiwi.com reprezentatív kutatásának adatai. A nem oltottak 79 százaléka elzárkózik az oltás felvételétől, a bizonytalanok körében pedig a szabad mozgás lehetősége lehet a fő motiváció.

Új utazási szabályok jönnek februártól

Az Európai Unió Tanácsa új ajánlást fogadott el a biztonságos és szabad utazás elősegítésére a koronavírus-járvány idején, eszerint a vonatkozó nemzeti intézkedéseket nem a regionális szintű járványhelyzet, hanem az egyes utazók egészségügyi állapotának figyelembevételével kell alkalmazni.

A bérletek miatt figyelmeztet a BKK

Még hatályosak a veszélyhelyzet idején érvényes intézkedések, de továbbra is célszerű ellenőrizni az igazolvány és az utazási kedvezményekhez szükséges igazolások érvényességi idejét.

Hihetetlenül megkönnyítik péntektől az utazást Angliába

Megszűnik a héten a külföldről Angliába utazók indulás előtti tesztkötelezettsége és érkezés utáni karanténja. Az érkezés után elég lesz egy gyorsteszt, amelynek eredményét még elkülönítésben sem kell megvárni - jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök.

Nagyon rossz hír - kilenc hónaponként kell majd oltakozni

Az Európai Bizottság kilenc hónapos, azaz 270 napos kötelező elfogadási időszakot határozott meg a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós igazolványok esetében az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozóan - közölte a brüsszeli testület. A szabály február elsejétől lép életbe.

Nagy változásra készülhetnek jövőre az utazók

A harmadik országokból az EU területére érkező állampolgároknak fel kell készülnie.

Újabb országba utazhatnak a nyaraló magyarok

Szijjártó Péter bejelentette a 20. megállapodást, a Magyar Közlönyben már meg is jelent a módosítás.

Új veszélyek leselkednek a nyaralókra

Egyre intenzívebb a kiberbiztonsági fenyegetés az európai országokban – derült ki az IT-biztonsági megoldásokat gyártó Kaspersky felméréséből.

Hurrá, nyaralunk! Hogyan kössünk utasbiztosítást a koronavírus árnyékában?

Az idei nyaralási szezon alapvető jellemzője a koronavírus által generált bizonytalanság.

Kétszer annyi magyar utazik Horvátországba, mint tavaly

Az elmúlt évhez képest csaknem kétszeresére nőtt idén június végéig a Horvátországba utazó magyarok száma - mondta el keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója.

Újabb országok biztonságosak: döntött az EU

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját.

Új autók az európai utakon: még mindig messze a válság előtti szint

Májusban több mint a felével haladta meg az Európai Unióban forgalomba helyezett új autók száma az egy évvel korábbit bázishatás miatt, de még a növekedéssel együtt is jóval elmaradt a válságév előtti szinttől.

Nemsokára ebbe az országba is szabadon utazhatunk

Minderről Szijjártó Péter tárgyalt cseh kollégájával. 

Ilyen lenne a szabad nyár? – Utazási körkép Covid-szabályokkal

Milyen szabályokra számíthatnak a tengerpartokra indulók?

Kevesebb új autó jelent meg a magyar utakon

Az új személyautók forgalomba helyezése az idén márciusban 6 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly márciusinál, az elmaradás tavalyhoz képest hónapról hónapra csökken – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

Csak a járvány végében reménykedhetnek a biztosítók

2020-ban gyakorlatilag összeomlott az utasbiztosítás piac a járványügyi korlátozások miatt. A Bank360 elemzői arról kérdezték a biztosítókat, hogy mire számítanak 2021-ben.

Szijjártó Péter listája: mely országokból jöhetnek könnyen haza az üzleti utazók?

Több országból is könnyebben lehet hazatérni egy üzleti út után - bővült a lista.

Egymilliárddal csökkent az utazások száma

A turizmus történetének legrosszabb évét zárta 2020-ban, a nemzetközi utazások száma 74 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi eredményekhez képest a koronavírus-járvány miatt - közölte az ENSZ Turisztikai Világszervezete.

Részben lezárják a Ferihegyi terminál egy részét

Lezárják a ferihegyi terminál egy részét a zuhanó utasforgalom miatt. Közben nem kell túl sok autót kerülgetnie annak az autóval érkezőnek Ferihegyen és környékén, aki ezekben a napokban repül Budapestről. Ha nem is annyi, mint a nagy áprilisi leállás idején, de rengeteg szabad hely várja.

Nem akármi okoz óriási dugót a magyar határon

A horvát hatóságok egyik koronavírus elleni intézkedése miatt alakult ki komoly torlódás.

A vonatjegyvásárlás teljes megújítása a MÁV-nál

A MÁV eltökélt abban, hogy szolgáltatása minden szempontból igazodjon a mai utasok elvárásaihoz.

Las Vegas – egy úticél a jövőbeni bakancslistára

Las Vegas a világ egyik olyan városa, ahová az emberek szívesen utaznak, hogy kikapcsolódjanak, hogy jót szórakozzanak. Bármilyen úticéllal is érkezel Sin Citybe, olyan élményekben lehet részed, amelyet soha nem fogsz elfelejteni.

Az étel, ami történetet mesél, és kapcsolatot teremt

A Food&Wine szerint a baszkok kétszer annyit költenek élelmiszerre/étkezésre, mint az amerikaiak, és valószínűleg jóval több időt töltenek főzéssel és evéssel is. Ha megkérdezünk egy spanyolt, hogy hol a legjobb a konyha az országban, biztosan a baszk tartományokat említi. Így hát felkerekedtünk mi is, hogy felfedezzük Észak-Spanyolország egyik legkülönlegesebb régióját.

Bizniszutak elérhető áron

Az üzleti utak mindig is aranybányát jelentettek a légitársaságoknak. Bár az üzletemberek igényeit nem egyszerű és még inkább nem olcsó kielégíteni, a befektetés sokszorosan megtérül.

7 dolog, amit feltétlenül tudnod kell az utazási csomagokról, ha gondtalan nyaralásra vágysz

Ha arra vágyunk, hogy ne magunknak kelljen kitalálni, leszervezni az utazás minden részletét, utazásszervezőhöz fordulunk, ahol kész csomagok várnak bennünket.

Készpénzt vagy kártyát vigyünk a nyaralásra?

Az idei nyaralásra a tavalyinál kicsit többet, átlagosan 169 ezer forintot szánnak a megkérdezettek, amelynek a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is fő forrása az előre félretett pénz. Idén először viszont már nem a vízpartok a legnépszerűbb úti célok.

Honnan kaphatunk visszatérítést, ha elmarad a lefoglalt út?

Azoknak az utasoknak, akiknek joguk van az utazásszervezőjüktől követelni repülőjegyük árának visszatérítését, nincs lehetőségük a légi fuvarozótól is visszatérítést kérni. Ezek együttes alkalmazása az utas indokolatlan, a légi fuvarozó kárára történő túlbiztosítását eredményezné – döntött az Európai Bíróság.

Sok svéd a vonatot választja a repülés helyett

A „flygskam”, azaz a „repülés szégyene” mozgalom egyre népszerűbb a svédek körében, akik ennek hatására repülés helyett alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású közlekedési lehetőségek mellett döntenek.

Miért fontosabb az okostelefonunk, mint a randizás?

Ne is áltassuk magunkat, totális okostelefon-függőségben élünk. Egyre fontosabb és nélkülözhetetlenebb számunkra az, hogy állandó összeköttetésben legyünk a világgal a telefonunkon keresztül. Enélkül olyan, mintha megszűnne az életünk, nem tudunk mit kezdeni magunkkal. Lassan elfelejtünk offline létezni, derült ki egy új, nyolc országra kiterjedő felmérésből.

Ha épp 18 vagy, az unió segítségével felfedezheted Európát

Az Európai Bizottság idén is meghirdeti a DiscoverEU kezdeményezést, melynek révén az EU területén élő 18 éves fiatalok utazási igazolványokhoz juthatnak. Az érdeklődők 2019. május 16-ig jelentkezhetnek a pályázati felhívásra. 

Így változik a parkolás a reptéren

A nyári csúcsidőszakban az utasok előzetes online foglalással biztosíthatják helyüket a Liszt Ferenc Repülőtéren, amely egyébként júniustól tovább bővíti a parkolók kapacitását. Íme a legfontosabb tudnivalók!

Utazási cégekhez juthatnak el adataink, tudtunkon kívül

Egy sor világcég használja iPhone-ok népszerű alkalmazásait arra, hogy adatokat szerezzen ügyfeleiről, anélkül, hogy azok tudnának erről.

A turisták imádják a mesterséges intelligenciát

Az utazási-idegenforgalmi ágazatban különösen éles a konkurencia. Az érdekelt vállalatok ezért fokozottan alkalmazzák a mesterséges intelligencia (AI) vívmányait üzleti céljaik elérésére.

Minden, ami repül – kérdés, kinek telik rá

Jó száz éve ígéri a repülő autókat a sci-fi irodalom, de kísérleteknél tovább nem jutottak. Napjainkra a technológiai alap már készen áll, sőt: az Uber 2023-ra ígéri repülő taxijait Amerikában, amelyeket a Bell helikopter-gyártóval fejleszt.

Papírja van róla: sztrájk miatt nem fizet a Ryanair

Egy ír bíróság a Ryanair javára döntött, sztrájk miatt nem kötelezhető kártérítésre a légitársaság. Az Írországban (a cég székhelyén) született ítélet precedens értékű lehet a későbbi hasonló ügyek elbírálását tekintve – írja az Airportal.

Jó árakkal is nehéz betörni a nagyok közé

A 28 országban, köztük hazánkban működő Flixbus anyacége Németországban Flixtrain néven csinál konkurenciát az állami vasúttársaságnak.

Tényleg luxus a síelés?

Február–március a síelés főszezonja – hazánkban több mint félmillióan űzik szívesen ezt a téli sportot. Vajon tényleg luxus a síelés? Mennyibe kerül egy családnak pár nap egy közeli sípályán? Ha már túl van a síelésen, Ön tudja, hogy mennyit költött?

Az utazási iroda csak így árulhat biztosítást

Szigorúbb szabályok vonatkoznak januártól a kiegészítő biztosításközvetítőkre. Ezek okozhatnak némi fejfájást azoknak az utazási irodáknak, amelyek eddig több biztosító palettájáról engedték választani ügyfeleiket - írja az utazas.com.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Komoly gond az infláció: hogyan reagálnak a cégek a gazdasági kihívásokra?

Komoly gond az infláció: hogyan reagálnak a cégek a gazdasági kihívásokra?

A kisvállalkozások többségének kihívást jelent az infláció, valamint az energiaárak és az alapanyagárak emelkedése, ami miatt sokan a saját áraikat is növelni kényszerülnek.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo