Jó vezető cikkek

hirdetés

Nem a nemek, hanem a velük szemben támasztott elvárások mások

Nem a nemek, hanem a velük szemben támasztott elvárások mások 

Míg hazánkban a gazdaságilag aktív lakosság közel fele nő, a vezetők és a vállalkozók között mégis túlsúlyban vannak a férfiak. Hogy ez megváltozzon, ahhoz a társadalmi támogatás és szemléletváltás mellett vezetői példaképekre, erős női hálózatokra, a férfiak érzékenyítésére és önbizalommal teli, magabiztos nőkre van szükség – hangzott el a Loffice-ban, a Startup Safary keretében megrendezett panelbeszélgetésen.
Az emberközpontúság segíthet megállítani a fluktuációt

Az emberközpontúság segíthet megállítani a fluktuációt 

Kutatási adatok igazolják, hogy a vezetővel való rossz kapcsolat miatt mond fel manapság a legtöbb munkavállaló. A BKIK tudásátadással segíti a vállalkozásokat, hogy megismerjék az emberközpontú vezetés lehetőségeit.
7 dolog, amire muszáj lenne időt szánnia egy vezetőnek

7 dolog, amire muszáj lenne időt szánnia egy vezetőnek 

Minden vezető túlterhelt, számtalan döntést kell meghoznia egy nap. Mégis vannak dolgok, amire muszáj időt szánni, ha hosszú távon eredményes és sikeres csapatot szeretnénk vezetni.
Hitelesség, bizalom – ezek nélkül nem lesz jó vezető

Hitelesség, bizalom – ezek nélkül nem lesz jó vezető 

Számos tulajdonság van, ami naggyá és példaképpé tesz egy vezetőt. Ezekből minél többet tesz magáévá egy valaki, annál nagyobb az esélye, hogy sikerre viszi elképzeléseit.
Ezekkel a tulajdonságokkal válhatunk jó vezetővé

Ezekkel a tulajdonságokkal válhatunk jó vezetővé 

Sokféle képesség és erény kell ahhoz, hogy valaki jó vezetővé tudjon válni, magával tudja ragadni az embereket és jó döntéseket is tudjon hozni. Mutatunk párat, amire mindenképpen szükség van.
hirdetés
Sikerre vágyik? Kevés, ha egyedül látja a célt

Sikerre vágyik? Kevés, ha egyedül látja a célt 

Az év eleje tökéletes időpont egy kis önelemzésre. Sikeres évet szeretnénk, ehhez azonban lehet, hogy magunknak is változtatnunk kell. Nem elég tisztán látni a célt, ha a csapatunkatt nem tudjuk mozdítani.
Friss lendület kéne? Ez segít!

Friss lendület kéne? Ez segít! 

Hosszú volt a múlt év? Nehezen indítjuk a következőt? Fásultak, motiválatlanok a kollégák? Sok a panasz, nem halad a munka? Itt az ideje, hogy újraindítsuk a motorokat, új lendületet adjunk a csapatnak! Néhány egyszerű, ám hatásos lépéssel már kezdhetjük is.
Így kerüljük el a növekedés csapdáit

Így kerüljük el a növekedés csapdáit 

Az egyszemélyes vállalkozásból kisvállalat lesz, de a növekedés nem áll meg ezután sem. A vállalattá válás azonban csak akkor sikeres, ha a vezető – és irányítása alatt a szervezet – túljut a növekedés csapdáin.
Nem a kalandpark motivál, hanem a beszélgetés

Nem a kalandpark motivál, hanem a beszélgetés 

Sok szó esik arról, hogy a cégek számára behozhatatlan versenyhátrányt jelent a motiválatlan dolgozó és a jó módszer már inkább a támogatás a korbács helyett. Sikeres hazai vállalatok példáján keresztül mutatjuk be, hogy többféle út lehet sikeres, az alap azonban mindenhol közös: az ember az érték.
Nulla forintos trükkök, amitől szárnyalnak a dolgozók

Nulla forintos trükkök, amitől szárnyalnak a dolgozók 

A motivációval az a baj, hogy nem tartós - mondják sokan - a megoldás, hogy mindennap gyakoroljuk! Van pár dolog, amit ha sikerül bevezetnünk a mindennapokba, garantáltan nő az elkötelezettség. És egy fillérünkbe sem kerül az egész.
hirdetés

Nem szórakozni járunk a melóba! Pedig azt kéne 

Mindenki azt akarja, hogy a munkája szórakoztató legyen. Vagy legalább a munkahelyi légkör. Bár persze nem szórakozni járunk a munkahelyünkre, mégis igaz, hogy hatékonyabbá is válunk, ha a környezet és a légkör szórakoztató és érdekes. Még a legjobb dolgozók sem a tegnapi értekezletet fogják kiemelni, ha azt kérdezzük, miért szeretik a munkahelyüket…

A főnök üldözi el a legtöbb dolgozót 

A pénz miatt hagyják ott a dolgozók a munkájukat, de nem a pénz miatt maradnak. Paradox? Pedig ez az igazság. Egy alapszint felett szinte kizárólag a vezetőn múlik a munkaerő-megtartás.

A sikeres emberek 5 közös tulajdonsága 

A sikeres vállalkozók néhány dologban nagyon hasonlítanak – mondja Brian Tracy üzleti tanácsadó guru, sikerszakértő. Mindenki nagy szerencséje alapján viszont a Tracy tapasztalatai alapján 5 legfontosabb tulajdonság tanulható.

Szabályok helyett bizalom és érzések irányítják a jövő vezetőjét 

Szakmák tűnnek el és jelennek meg, a vezetők változó szerepével viszont sajnos keveset foglalkozunk a jövővel foglalkozó, amerikai központú Singularity University budapesti nagykövete szerint. Szabályok és kijelölt utak helyett organikus ökoszisztémában kell megtalálnia a helyét a jövő vezetőjének.

Kiből legyen vezető? 

A jó középvezetők kiválasztásán hihetetlenül sok múlik egy cég sikeressége szempontjából. Dönteni pedig nem könnyű, és szakértőnk szerint egyáltalán nem biztos, hogy annak alapján kell, amire először gondolnánk.

10 jel, hogy tényleg kibírhatatlan a főnök 

Sokan és sokszor panaszkodnak a főnökükre, az ember ezért sokszor már nem is veszi komolyan az ilyesmit. Az alábbi dolgok azonban azt mutatják, hogy a főnökkel valami tényleg nagyon nincs rendben...

40 év alatti? Vezető? Díjazzák! 

Nem egy újabb startup verseny, az Év Fiatal Vezetője verseny célja a multiknál, kkv-knál, vagy épp nonprofit szervezetekben működő, negyven év alatti, tudatos vezetők elismerése.

A pénz mindenre megoldás? Szerintünk nem 

Az új ügyfelek megszerzésén és a bevételeink növelésén kívül cégvezetőként általában a kiváló munkatársak megtartása és motiváltságuknak szinten tartása okoz fejtörést. Hogyan mutassuk meg nekik, hogy a munkájuk számunkra nagyon értékes? Nem, nem a pénz a helyes megoldás.

Gyakoroljuk a tökéletlenséget, megéri! 

Nem beszélünk félre, tényleg arról lesz szó, miért érdemes belátni, hogy nem tudunk mindent. A magunk szempontjából is megéri, de a cégnek is jót teszünk vele.

Nagy baj, ha a főnök mindent jobban tud 

A jó főnököt az mutatja meg, hogy mit képes kihozni az embereiből. A cég érdekében a saját hiúságát alá kell rendelnie az alkalmazottakénak - mondta a Piac & Profit által szervezett Cégvezetői Csúcs konferencián Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, aki igazán tudja, hogyan fejleszthet igazán nagy céget egy vezető.

Meccs az irodában? Jó ötlet! 

Engedélyezzük vagy tiltsuk a nagyobb sportesemények televíziós közvetítéseinek nézését a munkahelyen? Főnökként most újra előkerülhet a dilemma, hiszen a foci EB nemcsak a fanatikus szurkolókat mozgatja meg. A HR szakértők szerint, ha az engedékenyebbek táborába tartozunk, sokat nyerhetünk vele.

Elismerni a nem tudást - ez a siker kulcsa 

Steven D'Souza, a madridi IE és a London Business School tanára a tudást nevezte a világ leggyorsabban elfogyó áruféleségének. Sokan megijednek akkor, amikor valami ismeretlennel találkoznak, márpedig a mai, gyakran változó körülmények között ez rendszeresen előfordul. Számos dologra soha nem is fogjuk tudni a választ.

Fizetésemelést kérnek a kollégák? Akkor rossz a vezető 

Több mint egymillió alkalmazottat kérdezett meg a Gallup Intézet egy felmérésben arról, hogy mire van szükségük a legtehetségesebbeknek a munkahelyüktől. A kutatás eredményei szerint a tehetséges dolgozóknak elsősorban kiváló vezetőkre van szüksége. Egy jó közvetlen munkahelyi főnökre.

Balhé az irodában? Így kezeljük jól 

Talán meglepő, de nem az a legjobb munkahely, ahol egyáltalán nincs konfliktus, hanem ahol jól kezelik azokat. Szakértő segítségével lássuk a legfontosabb elveket és azt, mi a vezető szerepe a munkahelyi konfliktusban.

Ettől megjön majd a munkakedve! 

Cégvezetőként rengeteg aggódni valója van, tengernyi feladat, e-mail, elintézendő telefon. Mégis fontos néha időt szakítani a feltöltődésre, hiszen motiváltan jobban megy a munka is. Ezért ebben a cikkben lássunk egy új nézőpontot ad a cégvezető feladatáról. Felvillanyozó lesz!

Tíz különbség a főnök és a vezető között 

Ha a főnök és a vezető szót halljuk, sokszor ugyanarra a személyre gondolunk, pedig a két megnevezés között rengeteg különbség van. A GazdaságTV segítségével összeszedtük a 10 legfontosabb eltérést a két személy között.

Nem elég tudni, érezni kell 

Nem elég ma már, ha a vezető kiváló a munkatársak között szakmai szempontból, ha tisztában van a motiválás alapvető módszereivel, ha bölcs és igazságos. Újabb szuperképességre van szükség.

Kiégés? A főnök tehet ellene! 

Vállalkozóként sokszor többet és hektikusabban dolgozunk, mint az átlag. De az alkalmazottaktól nem várhatjuk el, hogy érezzék ezt a belső késztetést. Ha rosszul és túlterheljük őket, bizony kiégnek.

Fogadalom az új évre: kerüljük el a nagyok hibáit 

Vezetőként előbb-utóbb kénytelenek leszünk belátni, hogy az alkalmazottakkal szemben való viselkedés hatással van a cég sikerére is. És itt is bőven van mit fejleszteni.

Ezt tudja a legjobb főnök 

Íme néhány jó tanács, hogy mit tegyünk, ha "az év főnöke díjra" pályázunk. Néhány apró változtatás a cégnek is jót tesz és mi is jobban érezzük majd magunkat!

Így lesz olyan hallgatóság, hogy imádni fogják 

A jó főnök egyik legalapvetőbb tulajdonsága, hogy tud hallgatni. Miért is fontos ez? Mert ezzel bizalmat ébreszthetünk alkalmazottainkban, hiszen ha problémájuk van, meghallgatjuk őket, ezzel kifejezve azt, hogy törődünk velük. De hallgatni nem olyan könnyű, mint hinnénk. Szakértőnk segít, hogy leszünk jó hallgatóság.

A flow nem adottság, de tenni lehet érte 

Az, hogy a munka ne nyűg legyen, hanem valódi élmény, mindenki számára vonzó lehetőség. Hogy ez minél többek számára így legyen, azért a vezető sokat tehet a szervezeten belül. A flow fogalom megalkotója Csíkszentmihályi Mihály professzor beszélt erről.

Csak ennyi kéne, és máris jobb a csapat 

Sokat beszéltünk róla, de még mindig nem eleget. A munkavállalók motiválása az egyik legfontosabb feladat egy cég életében. Bizonyos időszakokban ez különösen nehéz, például az előttünk álló hetekben, amikor a kellemes nyári, pihenéssel, élményekkel teli hetek után kell visszatérni a hétköznapokba. És még az idő is elromlik.

Ennyin múlik, hogy boldogabbak legyünk a munkahelyen 

A boldogtalan munkavállaló nem hatékony munkavállaló, vagyis rengeteg elpocsékolt pénzt jelent. Tehát nem pusztán emberbaráti jóságból, hanem jól felfogott üzleti érdekből is érdemes a vezetőknek figyelmet fordítaniuk arra, hogy boldogabbá tegyék az alkalmazottakat. Itt van 5 egyszerű dolog, már holnap elkezdheti!

Elég jó vezető? Most kiderülhet! 

Szeptember végéig pályázhatnak a 35 év alatti vezetők az idén legelső alkalommal meghirdetett „Év fiatal vezetője – 2015” díjra. Számít a hitelesség, az önfejlesztés és a tudatosság is.

A főnöknek se éri meg a szabi alatt dolgoztatni 

Nyáron kiürül az iroda, kevesebb az aktív, megoldandó ügy a legtöbb irodai környezetben. De amikor ügy jön, azonnal meg kell oldani. Sokan már riasztják is a szabadságon lévő kollégát. Pedig a cégnek sem éri meg.

A jó főnök nem szégyelli, ha nem tud valamit 

A cég sikere érdekében a vezetőnek döntenie kell, mi a fontosabb: az ő egója, vagy a vállalkozás fejlődése. Egyáltalán nem ciki bevallani, hogy egy szakma bizonyos részterületeihez ő kevésbé ért, mint a beosztottja. Ez már csak azért is igaz, mert egy dinamikus cégnél minden fontosabb területnek megvannak a maga felelősei.

Átlag felett bírja a főnökét a magyar dolgozó 

Magyarországon 10-ből 6 ember ajánlja a munkahelyét a barátainak, az elkötelezettek aránya 2005 óta folyamatosan növekszik, és Európán belül is jónak számít. Az Aon Hewitt friss, dolgozói trendeket kutató felmérése 164 országban vizsgálta, hogy hogyan vélekednek a dolgozók a munkahelyükről.

EQ forradalom előtt állnak a sikeres magyar cégek? 

Az érzelmi intelligencia (EQ) karrierje szépen ível felfelé a közbeszédben, a közgondolkodásban, a hétköznapi életben. Mindenféle színes magazinokban olvashatunk róla cikkeket, szép számmal jelennek meg könyvek a témában. Lényeges kérdés, hogy az EQ jelentőségének felismerése mikor és milyen mértékben foglalja el az őt megillető helyet a szervezetek életében, a munkahelyeken.

Innen ismerszik meg a rendkívüli vezető 

Vezetőnek lenni nem könnyű dolog és kevesen vannak olyanok, akiknek "zsigerből" megy. De honnan ismerhető fel egyáltalán a jó vezető? Mutatunk néhány jelet!

Főnöknek lenni nem ügy, de jó főnöknek lenni…. 

Főnöknek lenni nem nagy kunszt, de jó főnöknek, sőt, vezetőnek lenni, már komolyabb kihívás. A hatalmat úgy gyakorolni, hogy a beosztottak tiszteljenek minket, bízzanak bennünk, és lelkesen végezzék el feladataikat, sok munkát, tanulást, önismeretet és empátiát igényel.

Ilyenek a sikeres vezetők 

Nehéz megállapítani, hogy velünk született adottság-e vagy egyszerűen tanulható a vezetői képesség. A legvalószínűbb, hogy mindkettő igaz egyszerre. Vannak azonban olyan jellegzetességek, amelyeket akár tanultunk, akár nem, elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikeres vezetők legyünk.

A szarka és a farka - avagy ki lesz jó vezető 

Minden vállalat életében fontos és elkerülhetetlen kérdés, hogy az állományból ki lesz majd az a szerencsés, aki a későbbiekben a jelenlegi vezetők helyébe léphet, és tovább viheti tevékenységüket. Azonban kiválasztani azt, aki a leginkább rátermett erre a feladatra, már nem olyan egyszerű. A tapasztalatok ráadásul azt támasztják alá, hogy vezetői kinevezésekkor gyakran döntünk rosszul, hiszen ha jól döntenénk, senki sem panaszkodna oly gyakran főnökeikre. Ráadásul számtalan olyan felmérés létezik, ahol a válaszadók a munkahelyi elégedetlenségük fő okának vezetőjüket nevezik meg…
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny!

Elrajtolt a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis verseny! 

Október 16-ig jelentkezhetnek a technikumok és szakképző iskolák négyfős csapatai.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Óriási innovációs támogatási program indul

Óriási innovációs támogatási program indul 

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat.

Jogi kisokos

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők

Egyre gátlástalanabbak a kiberbűnözők 

Kibertámadás érte a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszerét.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Társadalom

Ördögi kört lát Szijjártó Péter

Ördögi kört lát Szijjártó Péter 

Szijjártó: a terrorizmus és az illegális bevándorlás egyfajta ördögi kört alkot egymással.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo