hirdetés

Hitelesség, bizalom – ezek nélkül nem lesz jó vezető

Számos tulajdonság van, ami naggyá és példaképpé tesz egy vezetőt. Ezekből minél többet tesz magáévá egy valaki, annál nagyobb az esélye, hogy sikerre viszi elképzeléseit.
hirdetés

Hitelesség

A vezetőnek el kell érnie, hogy kövessék a kollégák. Erre pedig csak akkor van esély, ha hiteles tud maradni. A hitelesség titka nem más, mint hogy hűek maradjunk önmagunkhoz, vagyis elválaszthatatlan az őszinteségtől.

Jó vezetőnek születni kell?
A General Electric legendás főnöke, a 80 éves Jack Welch öt alapvető vezetői képességet azonosított, és szerinte ebből csak kettő sajátítható el tanulással. Ön kitalálná, melyek azok, amikkel születni kell?
Nyitottság

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a nagy vezetők állhatatosan hajtanak a kitűzött cél felé, és egy fikarcnyit sem változtatnak azon, amit a fejükbe vettek. Valójában viszont a tehetséges vezetők és vállalkozók nagyon is nyitottak, és flexibilisek. Hajlandók meghallgatni mások ötleteit, mert tudják, hogy több szem többet lát. A cég gárdájából bárki szolgálhat olyan ötlettel, ami átsegíti egy részleget vagy a cég egészét a nehézségeken. Vagyis egy jó vezető mindenre nyitott, de aztán képes határozottan döntést hozni, és választani a lehetséges irányok között.

Közvetlenség

Egy vezető minél több energiát és törődést fektet a kapcsolataiba kollégáival, üzleti partnereivel, azok annál inkább érzik, hogy az illető komolyan veszi őket és a saját munkáját meg a cég jövőjét – sőt az iparág jövőjét, amiben működik. Ha őszintén figyel oda másokra, és nem csak számításból, az emberek hálásak lesznek a kitüntető figyelméért, s segíteni fognak neki, amikor szüksége lesz rá.

Kép: PP archív

Bizalom

Ahhoz, hogy az ember össze tudjon rakni és fejleszteni egy sikeres, eredményes teamet, bíznia kell a beosztottjaiban, és át kell tudnia adni nekik bizonyos felelősségi köröket. Ha egy vezető mindent mikromenedzsel, az olyan, mint a rozsda: kikezdi a céges kapcsolatokat, és marni kezdi a bizalmat, mert a munkavállalók úgy érzik, hogy nem bízik meg bennük a főnök. A jó vezetők persze sokszor maximalisták, ezért nagyon nehezükre esik átadni bizonyos döntési jogokat másoknak. De bízniuk kell saját ítélőképességükben, hogy az általuk egy feladatra kiválasztott ember tényleg meg fog felelni, különben maguk lesznek a gátjai a sikeres működésnek és okai a csapatban lévő elégedetlenségnek. Ez persze nem azt jelenti, hogy bárkit is magára kéne hagyni egy feladattal. De megkérdőjelezni a kollégák kompetenciáját nem jó ötlet, hacsak nincs bizonyítékunk rá, hogy jogosan tesszük.

Nagylelkűség

Egy jól működő szervezetben a tehetséggondozás és mentorálás alapvető funkció. Egy cég jövőjét csak az újabb és újabb tehetségek megszerzése és megtartása biztosíthatja, segítenünk kell, hogy felépítsek magukat a cégben. Merni kell lehetőséget adni másoknak még akkor is, ha lehet, hogy egyszer elhagyják a céget és mindazt, amit nálunk tanultak meg, máshol kamatoztatják. Vagy akár önállósítják magukat, és ők maguk válnak riválisunkká.

Pozitív hozzáállás

Egyszer lent, egyszer fent – az eredményesség és eredménytelenség közötti ingadozás a cégek életére is jellemző, a rázósabb periódusokban nagy húzóerő tud lenni a pozitív hozzáállás. Ennek a vezetőtől kell kiindulnia. Egy jó főnöknek nem lehet rossz napja, muszáj, hogy mindig pozitív gondolatokkal jelenjen meg a cégben. A dolgozók ugyanis pontosan érzik, ha a főnök sötéten látja a dolgokat, és elveszítik a motivációjukat. Hopp, már be is indult a lefelé tartó spirál!

„Nekem nagyon fontos, hogy mindennap pozitív attitűddel menjek be az irodába, még akkor is, ha nehéz nap lesz. Mert az én hangulatom meghatározza az egész cégét” – vallja a magyar származású Tom Szaky, aki szemétből építette fel az amerikai álmot.

Gyakoroljuk a tökéletlenséget, megéri!
Nem beszélünk félre, tényleg arról lesz szó, miért érdemes belátni, hogy nem tudunk mindent. A magunk szempontjából is megéri, de a cégnek is jót teszünk vele.
Éleslátás

Intuíció, éleslátás kell ahhoz, hogy egy vezető nap mint nap meglássa az információözönben a releváns adatokat és jelenségeket, amelyek alapján meghozhatja a döntéseit. Idővel ugyan fejleszthető az ember lényeglátása, a gyakorlat pedig az összefüggések felismerésében is segít, de ha teljesen hiányzik valakiből ez a képesség, nehezen lesz tényleg eredményes vezető.

Kommunikáció

Ha az alkalmazottak nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mik a főnök elvárásai, az nem az ő hibájuk. A gond inkább az, hogy a vezető nem jó kommunikátor, mert nem adta a tudtukra eléggé érthetően, mit is akar. A kommunikáció tehát alapvető eleme bármilyen céges folyamatnak. Célratörő gondolatmenet és világos fogalmazás nélkül minden vezető el van veszve.

Felelősségvállalás

Egy jó vezető tisztában van azzal, hogy a csúcson lenni felelősséget is jelent. Persze mindig könnyebb másokra hárítani a felelősséget a hibákért, de egy igazi „leader” ezt sosem tenné. Hiába van a hierarchia csúcsán egy cégvezető, neki is felelnie kell a ballépéseiért. Enélkül nincs demokratikus – és etikus – cégkultúra. A dolog nemcsak a házon belül működik, hanem kifelé is, akár a részvényesek, tulajdonosok, akár a fogyasztók felé vállalt felelősségről van szó.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo