Vezető cikkek

hirdetés

Nem baj, ha egy vezetőnek humora is van

Nem baj, ha egy vezetőnek humora is van 

A humor az optimizmus kifejezése és a feszültségek pozitív becsatornázásának remek eszköze, ám ehhez az szükséges, hogy ne kinevessünk másokat, hanem együtt nevessünk a többiekkel, akár a munkahelyünkön is.
Így kezeld a trehányságot

Így kezeld a trehányságot 

Vezetőként csaknem biztos, hogy belefutottál már a munkatársak által okozott hibákba, trehányságból elkövetett károkba. Ezeket valószínűleg kisebb-nagyobb sikerrel kijavítottad, helyrehoztad, hogy pár hét vagy hónap múlva esetleg újból beléjük fuss...
Nem véletlen, hogy hány ismerősünk van a Facebookon

Nem véletlen, hogy hány ismerősünk van a Facebookon 

A munkahelyi kapcsolataink ugyanazok az elvek mentén alakulnak, mint a családunkkal, barátainkkal ápolt viszonyunk. Sőt a számítógépünkre is kivetítjük a kapcsolatra való igényünket, ami az automatizálás és robotizálás hajnalán további kérdéseket vet fel. Az emberi és ember-gép közötti kapcsolatokról tartottak előadást a téma szakértői a MagiCom és a Talentuno által szervezett üzleti találkozón.
A vezetőnek nem az a dolga, hogy menedzseljen

A vezetőnek nem az a dolga, hogy menedzseljen 

A menedzselés és a vezetés két különböző dolog, sok vállalkozásnál mégis összekeverik a két területet – mert a szervezet úgy van beállítva, hogy hátrafelé nézzen.
Többet kereshetnek a fizikai munkások, de ez régiónként eltérő

Többet kereshetnek a fizikai munkások, de ez régiónként eltérő 

A harmadik negyedévben 980 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ami 14 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest.
hirdetés
Kiosztották a 2018-as Fenntartható jövőért díjakat

Kiosztották a 2018-as Fenntartható jövőért díjakat 

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért, mely a hazai GDP mintegy 30 százalékát megtermelő 82 tagvállalatot tömörít, idén másodszor adta át a Fenntartható jövőért díjat Változásvezető, Vezető nő és Üzleti megoldás kategóriában.
A munkakerülő főnököt nehéz lebuktatni

A munkakerülő főnököt nehéz lebuktatni 

Vannak  rossz vállalati vezetők, akik a távolságtartással, indulatos magatartásukkal, erőszakosságukkal ártanak a cég érdekeinek. Mások azzal, hogy konformisták, nem kockáztatnak, nem állnak ki embereikért. Legalább ilyen ártalmasak azokban azok, akik egyáltalán nem vezetnek - s erre a legnehezebb rájönni.
A kiégés ragályos

A kiégés ragályos 

Munkaerőhiányos országban élünk. Meg kell becsülnünk a munkavállalóinkat, és jó érzékkel kell összeválogatni őket. Mit tehet a vezető, hogy az alkalmazottak jó hangulatban, hatékonyan működjenek? Hogyan motiváljuk a munkatársakat, amikor kiégnek? Erről is beszéltek neves előadók a Piac & Profit A nyerő csapat című konferenciáján.
A vezető dolga bízni az emberekben

A vezető dolga bízni az emberekben 

Az adaptív tanuló szervezeteknek áll a világ, és azoknak a vezetőknek, akik nem azt várják el munkatársaiktól, hogy nekik dolgozzanak, hanem hogy velük. A jó vezető mentor és coach egyben. Aki meg tudja fékezni a munkaerő elszivárgását is. A coaching szakma kiválóságai tartottak előadásokat a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 című konferenciáján.
Először a kulcsembert kell megtalálni

Először a kulcsembert kell megtalálni 

Vállalatunk jövőjébe is beruházunk, ha megfelelően válogatjuk meg munkatársainkat. Felmérések szerint azok a cégek, amelyek szervezetten, a szakmában elismert kritériumok alapján építik fel gárdájukat, 26 százalékkal nagyobb jövedelmet érnek el a későbbiekben,
hirdetés

A megbízhatóság sikeressé tesz 

Egyetlen sikeres ember sem egymagában lett sikeres. Szövetségesekkel, mentorokkal, beosztottakkal, barátokkal együttműködve érte el eredményeit. E kapcsolatok kialakításában kulcsfontosságú elem a bizalom és a tisztelet. Szakemberek megvizsgálták, mik a sikeres emberek mindennapi szokásai, amik növelik a beléjük vetett bizalmat.

Három dolog, amivel kiszűrhető a sztárjelölt munkavállaló 

Vannak megbízható, jól teljesítő alkalmazottak és vannak nagy kaliberű, a többségnél szakmailag jóval magasabbra emelkedő munkavállalók, akiknek a képességeik és a munkabírásuk is átlagon felüli. Miről ismerni fel őket?

Hitelesség, bizalom – ezek nélkül nem lesz jó vezető 

Számos tulajdonság van, ami naggyá és példaképpé tesz egy vezetőt. Ezekből minél többet tesz magáévá egy valaki, annál nagyobb az esélye, hogy sikerre viszi elképzeléseit.

40 év alatti? Vezető? Díjazzák! 

Nem egy újabb startup verseny, az Év Fiatal Vezetője verseny célja a multiknál, kkv-knál, vagy épp nonprofit szervezetekben működő, negyven év alatti, tudatos vezetők elismerése.

Nemzetközi vizekről érkezett az új ügyvezető 

Július 1-től új ügyvezető vette át az irányítást a magyarországi Fressnapfban, Patrick Bontenakels német és ír származású kereskedelmi szakember személyében.

Új felsővezetőt igazolt a 4iG 

A 4iG Nyrt. vezérigazgatói pozícióját július 20-tól Sagyibó Viktor tölti be, aki korábban a Microsoft Magyarország nagyvállalati üzletágának vezetője volt. Dr. Felső Gábor – a vállalatcsoport korábbi elnök-vezérigazgatója - a 4iG elnökeként folytatja tovább tevékenységét.

Felkészül a jövő vezetője 

Kiss Kata, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Biomérnök mesterképzésben résztvevő hallgatója nyerte a BCSDH „A jövő vezetői” ösztöndíjprogramját.

Kivételezett vagy kiszolgáltatott a vezető munkavállaló? 

A munkáltatót vezető és irányító személyek sok tekintetben előnyt élveznek az „egyszerű” dolgozókhoz képest, azonban ennek ellentételezéseként törvényben rögzített fokozott felelősségük van, és kevesebb munkajogi védelmet élveznek. Kik minősülnek vezetőnek? Milyen munkajogi szabályok vonatkoznak rájuk? Hogyan alakul a felelősségük?

Mivel jár a vezetői státusz? 

Ki számít vezető állású munkavállalónak? Milyen alapbér járhat neki? Milyen szabályok vonatkoznak rá? Íme a legfontosabb tudnivalók.

A kihívás fontosabb a pénznél a vezetők számára 

Elsősorban a kihívások, a függetlenség és a cégkultúra dönti el, hogy mennyire elégedett egy vezető a saját helyzetével egy friss felmérés szerint. Az elvárások között a termelékenység növelése és a rugalmasság szerepel az első helyeken.

Szereti a kihívásokat? 

Milyen problémát tud megoldani közösen egy multinacionális vállalat pénzügyi igazgatója, egy börtön konyhájának főszakácsa, egy adótanácsadó, egy belgyógyászati osztály főorvosa és egy feltörekvő marketinges szakember? Bármilyet!

Miért jó vezető az erdőember? 

Milyen problémát tud megoldani közösen egy multinacionális vállalat pénzügyi igazgatója, egy börtön konyhájának főszakácsa, egy adótanácsadó, egy belgyógyászati osztály főorvosa és egy feltörekvő marketinges szakember? Bármilyet! Feltéve, ha eléggé kitartóak, érdeklődőek és nyitottak a világ dolgaira, bíznak magukban és jók az időzítésben. A non-profit, leadership fejlesztő kurzusokat szervező Common Purpose szerint ezek a jó vezető legfőbb ismérvei.

Vezetői felelősség, kinevezés nélkül 

Az új munka törvénykönyve lényeges és ésszerű változásokat hozott a vezető állású munkavállalók vonatkozásában, nem árt azonban odafigyelni rájuk. Egyes menedzserek státusa a munkaszerződés módosítása nélkül a szabályozás változása értelmében vezető állásúnak minősül, ezzel együtt munkajogi felelősségük megnő és munkaviszonyuk - bizonyos esetekben - akár felmondási idő vagy indoklás nélkül felmondhatóvá válik. Az új helyzet a cégen belüli irányítási és helyettesítési jogkörök átgondolását és (újra)szabályozását igényli – mutat rá a Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi jogi iroda szakértője.

Multinacionális csapatban segíthetnek a sztereotípiák 

Az olaszok családszeretők, a japánok szorgalmasak, a németek precízek - minden nemzet képviselőiről él valamilyen általános kép a fejekben. A sztereotípiák pedig hasznosak is lehetnek, például, ha multinacionális környezetben dolgozunk. A nemzetközi csapatok menedzselésének nehézségeiről Cziczárdi Györgyivel, az Expat-Center ügyvezetőjével beszélgettünk.

Hogy állítsunk össze ütős csapatot? 

Bármennyire is koncentrál egy cég arra, hogy magas szakmai kvalitású, kiváló referenciákkal rendelkező, lelkes munkatársakat vegyen fel, a mindennapok során kiderülhet: hiába nyújtja mindenki a tőle telhető legjobbat, együtt valahogy mégsem működik igazán a rendszer. A sikeres csapatmunkához ugyanis nem csupán jó képességű emberekre van szükség.

Válságban is megoldás kell a kifogások helyett 

Stratégiaváltás, innováció, vállalati tranzakciók és az ügyfélkapcsolatok fókuszáltabb fejlesztése lehet a válság ellenszere - állítja az a közel 70 magyarországi vezérigazgató, akivel személyesen készített felmérést a PwC Magyarország.

Nyitottság nélkül nincs változás 

A vezetők sokszor érzik magukat egyedül, magányosan, mintha egy hegy csúcsán állnának, nem találnak igazán kapaszkodót sem, és a szél minden oldalról tépázza őket. Ekkor jó, ha van valaki, akivel meg tudják osztani a gondjaikat, gondolataikat, kétségeiket. A tanácsadás sikeréhez viszont elengedhetetlen a vezető nyitottsága.

Milyen a jó főnök?  

A vezetés nem pusztán a rendelkezésre álló erőforrások eredményes felhasználását és beosztását jelenti, hanem az emberek és a szervezet kultúrájának megfelelő mederben tartását is. A személyiségek egymásnak feszülése, a legváltozatosabb helyzetek megfelelő kezelése miatt ez legalább olyan nehéz.

Van, hogy az átmeneti megoldás a jó 

Hálózati szervezetek és támogató vezetés fogja jellemezni a jövő munkakultúráját, amelynek létrehozásában nagy szerep jut majd az átmeneti menedzsereknek - hangzott el a II. Közép- és kelet-európai Interim Menedzser Konferencián, ahol egyebek mellett kiderült, milyen kompetenciák szükségesek ehhez a karrierhez, hogyan dolgozik egy interim csapat, illetve, hogy mit profitálhat egy bank interim vezető alkalmazásával.

Egy vezető inkább erős legyen, mint okos 

Sajnos egyelőre még magyar neve sincs a leadership fogalomnak, amely vezetés persze, de mégsem egészen azonos annak fogalmával. Mert míg a vezetés erőforrásokról szól, addig a leadership (vagy egy javaslat szerint lídersip) az emberekről és az energiáról. Erről a témáról szólt a Flow csoport által szervezett konferencia, melynek nyitó beszélgetésében három legendás vezető osztotta meg saját tapasztalatait.

Veszélyes a túl erős vezető 

A hazai kis- és középvállalkozások jelentős részét egy mindent kézben tartó, pótolhatatlan első ember irányítja. Ez azonban veszélyes üzem a cégre és a vezetőre nézve egyaránt.

Megengedhetők az érzelmek a munkahelyen? 

A vállalatoknál általános vélekedés, hogy mivel a pénz mozgatja az üzleti világot, az arról való döntéseknek racionalitáson kell nyugodniuk, ott érzelmeknek nincs helye. Pedig tudósok megállapították, érzelmeink meghatározzák gondolkodásunkat, sőt, egyes kutatók azt állítják, hogy befolyásolják racionális döntéseinket.

A döntéshozó magányossága 

A megváltozott körülmények hatására a vezetői döntések és a döntéshozatal folyamata sem ugyanaz, ugyanolyan már, mint a válság előtt volt. Máshonnan jön az információ, és mások a legfontosabb erények és elvárások.

Felkészületlenek a változásokra a magyar cégvezetők 

A változás az egyetlen dolog, ami állandó. A magyar cégvezetők többsége azonban nem a kihívással, hanem a krízissel, az anyagi veszteséggel azonosítja. Azt is belátják azonban, hogy nincsenek felkészülve rá, ugyanakkor "házon belül", saját erőből kezelik. Szakértő segítségét többnyire csak akkor kérik, ha egyszer már alaposan megütötték a bokájukat.

Milyen a jó vezérigazgató? 

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie az ideális vezérigazgatónak? Legyen karizmatikus, jó vezető, rendelkezzen releváns iparági tapasztalattal, legyen víziója, és kulturális szempontból is passzoljon a céghez? Ez részben igaz. Ezek szükségesek és könnyen elkápráztathatják a döntéshozókat, pedig nem jelentenek garanciát a jövőbeli sikerre.

Kiszámolták: 30 %-kal többet keresnek a férfiak! 

A Magyarországon dolgozó felsővezetők országos bruttó átlagbére jelenleg havonta 617 ezer forint, a nemek közötti bérkülönbség igen jelentős: míg a női topmenedzserek országos szinten átlagosan 455 ezer forintot keresnek, addig a férfiak mintegy 30 százalékkal többet, 682.400 forintot - derül ki a Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felméréséből.

Ki a jó vezető?  

Igen összetett kérdés ez, és míg korábban a magas intelligenciaszintet és a szakmai hozzáértést tekintették a siker zálogának, a mai szakirodalmak egyre inkább hangsúlyozzák az érzelmek jelentőségét a sikeres munkahelyi működés és vezetői hatékonyság szempontjából. A Lex HR-Munkajog című jogi szaklap júniusi számából szemezgettünk.

El kell veszíteni a gondolkodás női jellegét? 

A fejlett világban manapság már teljes egyenjogúságról, tökéletes emancipációról beszélhetünk, de a nők aránya a vezető pozíciókban még mindig vészesen kicsi. Aki pedig mégis irányító szerepbe kerül, attól a társadalom többségében azt várja el, hogy veszítse el gondolkodásának női jellegét. Pedig a pszichológiában a nőkhöz kötött tulajdonságok sokat segíthetnének a mostani válsághelyzet emberi megoldásában is. Dr. Valló Ágnes életmód-tanácsadó terapeutával, trénerrel ennek okairól, a női vezetés lehetőségeiről beszélgettünk.

Amire a vezetőknek is szüksége van 

Bár sajnos egyelőre kevesen hajlandóak beismerni, még a legrátermettebb vezetőnek is szüksége van időnként segítségre. A mostani mozgalmas üzleti klíma nemcsak a cégek anyagi helyzetére gyakorol az eddig megszokottnál jóval nagyobb nyomást, de még a legjobb a vezető számára is különösen nagy pszichológiai megterhelést jelent.

Mennyit buknak a cégek a naív vezetők miatt? 

Az éves leírási veszteség negyedét kerülhetnék el a cégtulajdonosok, ha alkalmazottaik tevékenységét rendszeresen ellenőriznék; 2008-ban a becsült 220 milliárd forintnyi leírási veszteség mintegy 25 százalékát okozta az alkalmazottak nemtörődömsége vagy szándékos tevékenysége - derül ki a Direktinfo Kft. elemzéséről szóló közleményből.

Nagyon lejáratódott a vezérigazgató... 

A legnagyobb amerikai vállalatok vezetőinek többsége (66%) szerint a vezérigazgatók (CEO-k) megítélése kifejezetten negatív - derül ki a világ egyik vezető kommunikációs tanácsadó cége, a Weber Shandwick és a KRC Research kutatócég közösen készített tanulmányából.

A nők több kihívást akarnak 

Az Accenture új kutatása szerint világszerte a női üzletemberek majdnem fele - és férfi társaik is hasonló arányban - úgy gondolja, hogy nincs elegendő kihívásnak kitéve annak ellenére, hogy bíznak a képzettségükben és a képességeikben.

Kevesen élnek a vezetői felelősségbiztosításával 

A világon végigsöprő pénzpiaci válság előtérbe helyezte a vezető tisztségviselők és a felügyelőbizottsági tagok felelősségbiztosítását. A nagyobb cégek élnek is vele, a kisebbek nem igazán. Pedig ez a biztosítás a tulajdonosnak és a vezetőknek is biztonságot ad, így bátrabb, az üzleti szemléletnek inkább megfelelő vezetői döntések születhetnek.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés
Megér az egészsége napi egy kávé árát?

Megér az egészsége napi egy kávé árát? 

Az egészség az egyik, ha nem a legfontosabb magánvagyonunk, a legtöbben azonban ezt nem mérik fel időben és csak kevesen gondolnak arra, hogy az egészségükre is biztosítást kössenek.

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.

Pénzszerzés

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok  

A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát

Zsinórban harmadszor nyerte az Országgyűlés a Csúcs Kupát 

A Csúcs Kupa kispályás közéleti labdarúgó tornáján vett részt a Magyar Színészválogatott, a Magyar Újságírók Válogatott, a Magyar Országgyűlés Labdarúgó Válogatottja, és az Üzletemberek csapata.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Gazdaság

Egyedi kedvezménnyel akár már 7 százaléknál alacsonyabb kamattal is kaphatunk lakáshitelt

Egyedi kedvezménnyel akár már 7 százaléknál alacsonyabb kamattal is kaphatunk lakáshitelt 

A legolcsóbb nagyvárosok közé sorolható Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján 3,2-4,9 millió forinttal.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo