hirdetés

Veszélyes a túl erős vezető

A hazai kis- és középvállalkozások jelentős részét egy mindent kézben tartó, pótolhatatlan első ember irányítja. Ez azonban veszélyes üzem a cégre és a vezetőre nézve egyaránt.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Az egyszemélyi - más néven uralmi típusú - vezetés az emberiség történetében elég korán kialakult, és a világ változásainak ellenére ma is tartja magát. Bár köznapi értelemben az egyszemélyi vezetés fogalmához az emberek hajlamosak az uralkodást, a vezetettek véleményének figyelmen kívül hagyását és ehhez hasonló, negatív tartalmakat társítani, menedzsmentértelemben egészen másról van szó. Az egyszemélyi vezető is figyelembe veheti beosztottainak véleményét, ötleteit, de a szét nem bontott szervezeti struktúra és a feladatok delegálásának hiánya miatt a döntés súlyát és felelősségét tulajdonképpen egyedül viseli.


Kép: Piac&Profit/ Förster Tamás

Az elhivatottság ereje

A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) jelentős részét tulajdonos-menedzserek vezetik, akik jellemzően saját kezükkel, verejtékükkel hozták létre és tartják életben a cégüket. A tulajdonosi szemléletből következő vitathatatlan motiváció, a cég iránti megkérdőjelezhetetlen lojalitás mellett ez azzal az előnnyel is jár, hogy ezek a vezetők biztosan minden porcikájában ismerik a kezük alatt lévő vállalkozást. Az egyszemélyi vezetés előnye a rugalmas reagálási képesség lehetősége is. Egy mindent átlátó és minden döntési jogosultsággal felruházott vezető sokkal könnyebben és gyorsabban reagálhat a szokatlan helyzetekre, mint ha mások egyetértésére is szükség lenne. Ez különösen most, a válság sújtotta időkben nagy előnyt jelenthet. (A rugalmasság a túlélés kulcsa Dennis Meadows amerikai professzor szerint is.)

Mindemellett meg kell jegyezni, hogy az egyszemélyi vezetés a vállalati életciklusmodell szerint a „csecsemőkorra" jellemző. Arra az időszakra, amikor még nem alakult ki a vállalati hierarchia és a hatáskör-átruházás. Feltételezi azonban, hogy bizonyos idő eltelte és bizonyos cégméret elérése után ez megtörténik. Éppen a kkv-k esetében azonban sokszor hosszú távon sem alakul ki a delegálás és megosztás rendszere. Hiába nő egyre nagyobbra egy cég, e vezetők jelentős része továbbra sem teheti meg - vagy nem szánja rá magát -, hogy ne egyedül végezze a munkát, így hatalmas energiával sokszor egy egész menedzsercsapatot, bonyolult ügyviteli rendszereket helyettesít.

Kontra is van

Az üzlet szempontjából a mindent kézben tartó egyetlen „központi agy" hátrányokkal is járhat. Ha az ilyen vezető beteg, vagy valamely más okból munkaképtelen lesz, a cég, kapitányát vesztett hajóhoz hasonlóan, sodródni fog. Hiszen a bejáratott mechanizmusok felborulásával senki nincs, aki rövid idő alatt, nagyobb fennakadás nélkül át tudná venni akár a napi feladatok menedzselését, a folyamatosan szükséges döntések meghozatalát. A vezető kiesése ilyen esetben rongálhatja a fontos üzleti partnerekkel való kapcsolatokat is, vagy éppen a cégnek okozhat kárt, ha az átmeneti „pánikhelyzetet" az üzleti partner rosszhiszeműen használja fel.

A cég működésének egy embertől való függése a cég biztonságát csökkenti, kockázatosabbá válik üzleti kapcsolatot létesíteni vele. A kiterjedtebb és strukturáltabb menedzsment így bizonyos szempontból a cég értékét is növeli, általában vonzóbb a befektetők számára.

A név kötelez
Bár valójában nem az, kívülállók számára tipikusan az „egyszemélyes cirkusz” típusú üzletek közé tartozik a divat, Náray Tamás divattervező szerint. Itt ugyanis mindenhol az egyetlen, névadó tervező neve fémjelzi a céget, legyen szó akár befektetőkről, akár vásárlókról. Pedig a munkát akár több száz ember is végzi, a varrónőtől a marketingesig.
De nem csak művészi, kreatív területeken jellemző az ilyen típusú, személyhez való kötődés. Például egy borászat minden terméke is a címkén díszlő nevet viselő termelő hírnevét öregbíti, vagy teszi tönkre, a csapat tagjai „szürke eminenciások” maradnak az ügyfelek számára. Ugyanakkor sokszor a bizalmat keltő személynév – mint például a Ford esetében – akkor is ott díszeleg egy terméken, ha az azt előállító cég már réges-régen nem egyszemélyi vezetővel működik.

Az egyszemélyi vezető egy idő után a cég fejlődésének szűk keresztmetszetévé is válhat egyszerűen azért, mert még a legnagyobb munkabírású ember is eléri azt a határt, amit meghaladva már nem tud több ügyet párhuzamosan kézben tartani. Jó esetben a vezető felismeri ezt, és a működést legalábbis saját erejéhez igazítja, rossz esetben viszont túlvállal, ami mind számára - például az egészségügyi következmények miatt -, mind a cég megfelelő működése szempontjából rossz, végső esetben akár csődhöz is vezethet.

A vezetőre nehezedő felelősség súlya is más, a nagyvállalatokkal összehasonlítva. Multicég vezetőjének is felelősséget kell vállalnia a döntéseiért és embereiért, de egy kkv-vezető esetében ezt még tetézi az „én pénzem, az én jövőm" érzése is, hiszen ő a saját ötletét a saját pénzéből valósítja meg, és a jövőbeli anyagi és lelki boldogulása múlik a sikeren. Nem nehéz belátni, hogy ez a túlzott felelősségérzés milyen könnyen vezet delegálási és ezt követően munka- és magánéleti problémákhoz. (A kkv-vezetők minden eddiginél pesszimistábbak a jövőt illetően.)

Átláthatóság kell

Vállalati stratégia, a napi üzletmenetet szervező logika e cégek esetében legtöbbször csak a vezető fejében létezik. Ez nemcsak az ő esetleges kiesése esetén nehezíti a cég helyzetét, hanem gyakorlatilag lehetetlenné teszi azt is, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek az elvileg a cég egész működését átható vízióval. Pedig a szakemberek egyetértenek abban, hogy a vízió, a végső cél - az, hogy mindenki tudja, miért dolgozunk -, valamint a hozzá vezető taktikai lépések meghatározása és tisztázása nélkül jelentősen nehezebbé válik a hatékony és eredményes működés fenntartása.

Az átlátható és követhető rendszerek kiépítése a napi munkát is hatékonyabbá teheti: csökkenti a felesleges munkavégzést, növeli az ellenőrizhetőséget. Egyes vezetők a saját maguk által épített rendszerben bíznak meg leginkább, de egy rendszer kialakításához magabiztos, rendszerező gondolkodásmódra van szükség. De nem is kell mindenkinek feltalálnia a spanyolviaszt. Számtalan vállalati - akár számviteli, akár informatikai vagy éppen teljes vállalatirányítási - rendszer elérhető a kisebb cégek számára is optimális tudással és költségvonzattal. Ezek mindenki számára átláthatóvá teszik a terveket és a korábbi adatokat, ami a vezető esetleges helyettesítésében és a jövőbeni tervek objektív alapokra helyezésében is fontos segítséget nyújt.

Lelki igény

Az üzletmenetet nagyban érinti a dolgozók és persze a vezető lelkiállapota. A delegálás ilyen értelemben is nagyon fontos. A jó vezető egyik igen fontos funkciója az utánpótlás-nevelés, ami csak úgy lehetséges, ha munkatársait helyzetbe hozza, fejleszti olyan feladatokkal, amelyek épphogy csak meghaladják a képességeit. Erre is kiválóan alkalmas a delegálás. Ha a vezető csupán lényegtelenebb vagy részfeladatokat oszt az alkalmazottakra, azok úgy fogják érezni, hogy a kvalitásaikat vonják kétségbe, ami biztosan nem szül jó vért. Tehát a delegálás nemcsak a termelékenység, hanem a morál szemszögéből nézve is jövedelmező.

De a vezetőnek figyelmet kell fordítania saját lelki szükségleteire is. Bár köztudott, hogy a vezetés módszertana tanulható, a kkv-vezetők többsége nem menedzsertanfolyamokon, hanem a napi rutinban, tapasztalatok alapján alakította ki saját vezetői módszereit, és kezeli a felmerülő problémákat, amelyek bizony nemcsak gazdasági, de pszichológiai jellegűek is lehetnek. A problémák megosztása, a feszültség kiengedése elengedhetetlen akkor is, ha a cégen belül nincs olyan egyenrangú partner, akihez a vezető fordulhatna. A biztos családi háttér sokat segít, de az is fontos, hogy határozottan el tudja választani egymástól a munkára és a kikapcsolódásra szánt időt.

A cégen belüli, illetve a céges és magánügyek összeegyeztetésével kapcsolatos problémák megoldásához érdemes lehet szakember, coach segítségét is igénybe venni, aki külső szemlélőként, ám a helyzetet jól ismerve segíthet a nehéz döntések megoldására való rávezetésben és a nehézségek feldolgozásában. A személyes coaching ma az egyik leghatékonyabb fejlesztési eszköz. Mivel a tanulás a coachingpartner saját belátásán alapul, a teljesítménynövekedés hosszabb időre fennmarad, és kihat olyan területekre is, amelyeket a coachingfolyamat közvetlenül nem érintett.

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo