Coaching cikkek

hirdetés

Bízz az emberekben, de figyelj a folyamatokra!

Bízz az emberekben, de figyelj a folyamatokra!

Feltartóztathatatlan változás, hogy az ember kerül az üzleti folyamatok középpontjába. Ezt a trendet a jelenlegi munkaerő-piaci helyzet továbberősíti – mondja dr. Ludvigh Károly senior executive és business coach. Ez még akkor is igaz és nagyszerű, ha a változásnak lehetnek nem kívánatos következményei, hatására kialakulhatnak kedvezőtlen helyzetek.
Elsősorban egyéniség vagy, nem típus

Elsősorban egyéniség vagy, nem típus

Mindenki elsősorban egyén, megismételhetetlen elegye különféle személyiségjegyeknek és csak másodsorban képviselője egy típusnak vagy generációnak. Ennek értelmében nincsenek univerzális receptek arra sem, hogy kit hogyan motiváljunk, terheljünk feladatokkal, kérjünk számon és jutalmazzunk. A generációs különbségekről is sok szó esett a Piac & Profit Csapatépítési trendek – 2019 című konferenciáján.
Ha a csapat nem változik, a cég sem tud

Ha a csapat nem változik, a cég sem tud

Semelyik szervezet és semelyik csoport nem képes változásra mindaddig, amíg a tagok nem változnak. Ez pedig nem könnyű feladat: kell belátás, kell elfogadás és kellenek az ezekre épülő változási lépések - hívjaa fel a figyelmet Szabó Zsófia szervezetfejlesztő szakértő.
Coaching a cégvezetésben

Coaching a cégvezetésben

A coaching nemcsak a nagy csarnokokban beszédet tartó motivációs előadók mestersége, hanem a főnök–beosztott viszonynak is fontos eleme lehet. Egy cégvezető is elsajátíthatja azokat a technikákat, amelyekkel motiválhatja a beosztottjait, sőt, az is kiderülhet, hogyan használja fel hatékonyabb módon az illető képességeit.
A vezetői tudatosság nem függ az életkortól

A vezetői tudatosság nem függ az életkortól

Miközben kedvező irányba mozdult a vezetői tudatosság a magyar vállalatoknál, a vezetőfejlesztési gyakorlatok gyakorisága csökkent, vagy stagnált. A vezetési gyakorlatokban nincs különbség férfi és női vezetők, vagy X, illetve Y generációs vezetők között – derült ki a Menedzsmentor 2017. évi Tudatos Vezetés kutatásából.
hirdetés
Tudatos vezetés: meglepő eredmények

Tudatos vezetés: meglepő eredmények

Miközben kedvező irányba mozdult a vezetői tudatosság a magyar vállalatoknál, a vezetőfejlesztési gyakorlatok gyakorisága csökkent, vagy stagnált. A vezetési gyakorlatokban nincs különbség férfi és női vezetők, vagy X-, illetve Y-generációs vezetők között – derült ki a Menedzsmentor 2017. évi Tudatos Vezetés kutatásából.
De jó lett volna, ha ezt hamarabb tudom...

De jó lett volna, ha ezt hamarabb tudom...

Darius Foroux, a sikeres holland vezetési és életviteli tanácsadó két éve kezdett listát összeállítani azokról a dolgokról, amelyeknél azt tapasztalta: de jó lett volna, ha ezt hamarabb tudom.... A listát azóta is folyamatosan bővíti és gyakran előveszi. Reméli, hogy másoknak is hasznára lehet. Érdemes megfontolni gondolatait otthon és a munkában is.
A vezető dolga bízni az emberekben

A vezető dolga bízni az emberekben

Az adaptív tanuló szervezeteknek áll a világ, és azoknak a vezetőknek, akik nem azt várják el munkatársaiktól, hogy nekik dolgozzanak, hanem hogy velük. A jó vezető mentor és coach egyben. Aki meg tudja fékezni a munkaerő elszivárgását is. A coaching szakma kiválóságai tartottak előadásokat a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 című konferenciáján.
Kell a támogatás, de nem bárkitől

Kell a támogatás, de nem bárkitől

Egyre több vezető ismeri fel, hogy olykor valóban neki is szüksége van segítségre. A coaching egyre inkább elfogadottá válik. Lassan a probléma ahelyett, hogy hol találjunk segítséget, sokkal inkább az, hogy hogyan válasszunk a lehetséges coachok közül.
Y generáció: 10 éven belül teljesen átveszik a vezetést

Y generáció: 10 éven belül teljesen átveszik a vezetést

Visszavonulóban a baby boomer generáció, 10 éven belül javarészt eltűnik a munkaerőpiacról, ahogy legidősebb tagjaik betöltik a hatvanat. 2020-ra a munkaerő 50%-át, 2025-re 75%-át fogja kitenni az Y generáció. A fiatal vezetők ma 25-40 éves ipszilonosok.
hirdetés

Nem szívjóságból kell figyelni az emberekre

Ha a coaching kultúra határozza meg a vállalkozás működését, akkor valóban figyelünk az emberekre. De ugyanolyan erősen figyelünk a teljesítményére is! Az egésznek ugyanis ez a célja. Szakértőnk tisztázza, mi ez az egész a coaching kultúrával.

Év végi könyvajánló menedzsereknek

Az ünnepek alatt talán a legelfoglaltabb menedzsereknek is jut némi ideje arra, hogy magukkal foglalkozzanak. Jó ilyenkor leülni egy könyvvel! Ajánlunk néhány olyat, ami nemcsak szórakozást, de hasznos tartalmat, fejlődési lehetőséget is kínál!

Egyéni probléma, közös megoldással

A vezetők sajnos megszokták, hogy problémáik nagy részét egyedül oldják meg. Bár szerencsére egyre többen kérnek szakértő segítséget, például coachoz fordulnak, a csoport erejét kevesen használják ki. Erre alkalmas a csoport-coaching. Hasznos segítői lehetünk egymásnak és leszámolhatunk a gurukkal is!

Töri a fejét? Kevés lesz a sikerhez

Lehetséges-e üzleti problémákkal élményszinten foglalkozni? Sok ember „fej nehéz”, pedig nem csak a racionális megközelítés lehet eredményes.

Megkezdődött a szemléletváltás

2016-ban nagy változások elé néz a képzési piac. Befolyásolja az új felnőttképzési törvény, a várva várt uniós pályázati források kiírása, valamint a cégek szemléletváltása. Piroska Tímea, az Antener Kft. ügyvezető igazgatója szerint ugyanis egyre többen költenek saját forrásból is a munkavállalóik nyelvi képzésére.

Házasság-menedzsment lenne a boldogság titka?

Mi az a szeretet-hordó, és félig teli van vagy félig üres? Milyen az Ön otthoni veszekedés-mintázata és kipróbálna-e másikat? Szakértőnk szerint a magánélet esetében sem szabad kihagyni a racionális elemzés menetét.

Vegyük le a dobozt a fejünkről!

Sok kkv vezető még mindig „úri huncutságként” tekint a coachingra, pedig a nagy cégeknél egyre többen látják, érdemes segítséget kérni, ha a vezető problémába ütközik. De tényleg csak akkor szükséges szakember segítsége, ha már gond van? Mennyire költséges szolgáltatás a coaching? Zádrovich Alíz business és life coach segít tiszta vizet önteni a pohárba.

Felmondás is lehet a csapatépítés vége

Meglepetésekkel is járhat, ha időnként csapatépítő tréninget szervezünk. Molnár Simon tréner szerint az ilyen alkalmakkor felszínre törhetnek vélt vagy valós sérelmek, hogy az érintettek megoldhassák azokat. Az is előfordul, hogy éppen egy tréningen derül ki, hogy valaki nem illik bele a csapatba.

Tízből egy cég éli túl az első évet

Ahogy az embereknél, úgy a vállalkozásoknál is megvannak a fejlődési szakaszok, de csak kevés cég éli meg a „felnőttkort”, mivel éppen az hiányzik a magyar cégeknél, ami a túléléshez kellene: a kritika.

A siker kulcsa: a figyelem iránya

Ahelyett, hogy a hiányosságokon keseregnénk, az erősségekre koncentrálva élvezetesen és hatékonyan növelhető egy csoport teljesítménye. Ebben segít a Solution Circle módszer.

Önismeret nélkül hova vezet a vezető?

A vezető teljesítménye hatással van a munkavállalókra és a szervezet egészének eredményességére is. Az eredményességhez pedig tisztában kell lennie saját működésével, az általa vezetett szervezetben létrehozott hatásaival - hogy szükség esetén változtathasson.

A „régi motorosok” nélkül nem megy

Állandóan változó környezetnek kell megfelelnie a cégeknek, de ezt az előnyükre fordíthatják. Viszont az alkalmazkodás nem jelenti a tapasztalatok feladását, a „régi motorosok” és az új generáció között meg kell teremteni a tudásátadás lehetőségét.

Ne hagyja lelépni a legjobbakat!

Sosem értette, miért hagyják el a legjobb dolgozói a vállalatát? Az ok egyszerű: Ön miatt! Ne másban vagy a körülményekben keresse a hibát, valószínűleg a céges szervezetben van valami, amit ki nem állhatnak.

Képzés indul női vezetőknek

Új oktatási megközelítést alkalmaz egy áprilisban kezdődő, női vezetők számára indított képzés. A Női Vezetők Akadémiája összesen négy modulból áll, az egységek olyan fontos témaköröket járnak körül, mint amilyen az egészséges család-karrierépítés összhang, a női szemléletmód érvényesítése az irányításban, vagy éppen a stílus, megjelenés kérdése.

Csodaszer, ami mindenre jó?

Szervezetfejlesztőként az egyéni coachingra úgy tekintünk, mint az egyik leghatékonyabb egyéni fejlesztési formára. De mik is azok a helyzetek, témák, elakadások, amikor érdemes a coaching-ban gondolkozni, mint lehetséges keret a továbblépéshez?

Így legyen sikeres 2014-ben

Lassan vége az évnek, karácsony előtt a készülődésé a főszerep, utána a családé, úgyhogy nehéz ilyenkor már a cég stratégiai feladataira koncentrálni. Segítünk, hogy könnyebben készüljön fel az új évre.

Mentoring: a vezetés emberi oldala

A mentor szemléletű vezetés egy olyan szervezeti kultúra, üzenet átadása, melynek révén az alkalmazottak kiteljesedhetnek, érezve a szervezetben betöltött szerepük fontosságát, ugyanakkor értékeli a hatékonyságot és teljesítményt. Szakértőnk, Skonda Mária segít áttekinteni a lényeget.

Legyünk sokkal hatékonyabbak – kkv-knak is fontos a tréning!

Motivált, érdekelt, a cég értékrendszerébe bevont munkatársakkal a siker összehasonlíthatatlanul nagyobb lesz, mint fásult, megfáradt munkaerővel. A coaching szemléletű vezető képes arra, hogy úgy vezesse munkatársait, hogy azok képességeik legjavát nyújtsák.

Nem luxus a mentorálás

Szerencsére egyre több kkv is látja, hogy megéri energiát fordítani a mentorálásra, vagyis a cégen belüli tanácsadás, segítségnyújtás rendszerének kiépítésére . Kutatások szerint, azok a kis- és középvállalatok, ahol mentoringot alkalmaztak, 70%-ban öt évig, vagy tovább fennmaradnak. Az ezen szemlélettel a legjelentősebb eredményeket elérő szervezeteket Mentor Oscarral jutalmazza a szakma.

A tanulás fájdalmas, de megéri

A tanulás fájdalmáról szól ez a rövid írás. Az volt a célom, hogy Ön kedves olvasó, tudatosítsa magában, hogy ez van, létezik és ha találkozik vele, kedves ismerősként üdvözölje. Azért kedves, mert a tanulás Önt szolgálja.

Edzés, stílusra

Coachingról talán már sokan hallottak, a stílus coaching viszont újkeletű "edzésforma", ami segít kihozni minden ügyfélből a legjobbat.

A változatosság gyönyörködtet

A napi rutinban az elfoglalt emberek többsége hajlamos úgy érezni, hogy semmire nincs ideje a munkán kívül. Nincs játék, változatosság, csak monoton hétköznapok. Pedig rajtunk múlik, mennyi játékosságot engedünk be a mindennapokba.

Szavakkal is tudunk ölelni

Ahhoz, hogy kialakuljon egy csoportba az elfogadás és az egymás iránti tisztelet fontos, hogy olyannak mutassuk magunkat, amilyenek valójában vagyunk.

Nyitottság nélkül nincs változás

A vezetők sokszor érzik magukat egyedül, magányosan, mintha egy hegy csúcsán állnának, nem találnak igazán kapaszkodót sem, és a szél minden oldalról tépázza őket. Ekkor jó, ha van valaki, akivel meg tudják osztani a gondjaikat, gondolataikat, kétségeiket. A tanácsadás sikeréhez viszont elengedhetetlen a vezető nyitottsága.

Milyenek a magyar coachok?

A hazai coachok nem hedonisták, dolgozni szeretnek, egyik legfőbb motivátoruk, ha látják az általuk coacholt személy sikereit. Emberközpontúak, ambiciózusak és szeretnek tanulni - röviden így lehet meghatározni a profiljukat. Bár a coaching szakma évek óta divat, még mindig van benne rejtett potenciál. Ezt mutatja egy friss felmérés is, amely szerint a coachok a válság ellenére jó üzleti évet zártak tavaly, sőt, akadt olyan, aki növelni tudta bevételeit.

Önvédelem a jövőért

Megjelent a Piac&Profit februári száma, benne többek között részletes összeállítással az öngondoskodás szükségességéről és lehetőségeiről, a kkv-kat érintő legfontosabb idei változásokról. Interjút készítettünk Peter Gleick nemzetközi hírű szakértővel a klímaváltozás várható hatásairól, és közgazdászokat, valamint cégvezetőket kérdeztünk 2012-es várakozásaikról. 

Veszélyes a túl erős vezető

A hazai kis- és középvállalkozások jelentős részét egy mindent kézben tartó, pótolhatatlan első ember irányítja. Ez azonban veszélyes üzem a cégre és a vezetőre nézve egyaránt.

Életmentés üzleti coachinggal

Minden egymillió forint coaching ráfordítás legalább 5-6 millió forint hasznot hoz a vállalkozásnak - hangzik az üzleti statisztika, de ennél többről, gyógyulásról, túlélésről, erőre kapásról is szól egy speciális, itthon még születőben lévő „segítő" szakma.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hirdetés

Pénzszerzés

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Még egy esélyt kapnak a lakásfelújítási támogatást elbukók

Az elutasított otthonfelújítási támogatást igénylőknek sem biztos, hogy el kell búcsúzniuk a pénztől – derült ki egy friss törvénytervezetből.

Adózás

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

Május végéig lehet eldönteni, kinek menjen az SZJA 1+1 százaléka

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni.

Cégblog

Komoly gond az infláció: hogyan reagálnak a cégek a gazdasági kihívásokra?

Komoly gond az infláció: hogyan reagálnak a cégek a gazdasági kihívásokra?

A kisvállalkozások többségének kihívást jelent az infláció, valamint az energiaárak és az alapanyagárak emelkedése, ami miatt sokan a saját áraikat is növelni kényszerülnek.

Társadalom

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Megvizsgálták, mennyie nehéz költözni Magyarországon

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is magas az ingatlantulajdonlási arány, nehezebben költöznek az emberek, ami nehezíti a mobilitást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo