Felmondás is lehet a csapatépítés vége

Meglepetésekkel is járhat, ha időnként csapatépítő tréninget szervezünk. Molnár Simon tréner szerint az ilyen alkalmakkor felszínre törhetnek vélt vagy valós sérelmek, hogy az érintettek megoldhassák azokat. Az is előfordul, hogy éppen egy tréningen derül ki, hogy valaki nem illik bele a csapatba.

Egyre divatosabbá válnak a munkahelyeken szervezett tréningek. A munkaidőn belül, vagy azon kívül szervezett foglalkozásokon való részvételre általában kötelezik a dolgozókat. (Egy felmérés szerint 10 munkavállalóból 9 egyetért abban, hogy a csapatépítő tréningek növelik a munka hatékonyságát és javítják a munkatársak kapcsolatát, csak kevesebb, mint egytizedük tartja felesleges vagy haszontalan időtöltésnek az ilyen programokat.)

- A csapatépítő tréningeken azt az igényt helyezzük fókuszba, hogy "érezzük magunkat jól együtt", míg a készségfejlesztő tréningek lényegét elárulja a megnevezésük. A cég szempontjából mindkettő valódi haszna a munka hatékonyságának növelése, de olykor meglepetések is érhetik a munkáltatót – mondta a Piac & Profitnak Molnár Simon tréner.

Kép: Pixabay

Minél komplexebb egy vállalat struktúrája, annál inkább osztályokon átívelővé válnak a tevékenységek, a szervezet egyre nagyobb hálózatot alkot. A folyamatosan rövidülő fejlesztési időszakok, a növekvő követelmények és a gyorsan változó piaci körülmények nehezítik a kitűzött stratégiai és pénzügyi célok elérését. A decentralizáltabb, lapos struktúrájú szervezetekben ily módon nem csak a vezető, hanem az egyes munkatársak felelőssége is egyre nő, és ez fokozhatja a szervezeten belüli feszültségeket. Az ilyen típusú munkakörnyezetben a munkatársak elkötelezettsége egyébként is erős a közös célok felé, de a növekvő leterheltség frusztráltabbá teheti őket egymás iránt.

Előjöhetnek a problémák

A tréningeken akár a dolgozók közötti személyes ellentétek is kiéleződhetnek, vagy ellenkezőleg, elsimulhatnak. Olykor előfordulhat, hogy egy dolgozó pont ezeken a foglalkozásokon döbben rá, hogy tulajdonképpen nem megfelelő helyen dolgozik. Egyes cégvezetők ilyenkor megdöbbennek, mert éppen azt várták a tréningtől, hogy a csapat megerősödjön, de valójában a tréner szerint ez is egy jó eredmény, hiszen egyetlen munkáltatónak sem érdeke, hogy egy olyan ember dolgozzon nála, akinek nem kellene.

Ha ugyanis egy teamet nézünk, amelyben rossz a légkör és emiatt az emberek nem szívesen mennek be dolgozni, vagy akár tudatosan, akár kevésbé tudatosan betegessé is válnak, esetleg elmaradoznak, nyilvánvaló, hogy a hangulat meglátszik a termelés eredményességén is. Jó közegben a munkatársak is dinamikusabbak, termelékenyebbek, vagyis a munka gördülékennyé válik, vagyis akár kevesebb energia-befektetéssel is elérhető a kitűzött cél.

- Ha egy munkavállaló folyamatosan azon töpreng, hogy vajon hogyan éli túl a nyolc órás munkaidőt, illetve hogyan kezelje a konfliktust az ellenszenves kollégával, kevesebb energiája marad a munkára. Ebből az következik, hogy a cégnek az az érdeke, hogy dolgozóknak ne kelljen ilyenekkel bíbelődniük – magyarázta a szakember.

Hogyan lesz nyerő csapat egy kreatív cégben?
A kezdő kreatívipari cégek esetében a lépcsőzetes építkezés tovább tart, mint az IT startupok esetében, így viszonylag több időt kell szánni a cég szakmai profiljának létrehozására, a csapat kialakítására vagy a termékek értékesítésének megtervezésére.
Az ajánlott tréning típusa természetesen a cég profiljától, illetve a dolgozó feladatkörétől is függ. Egy ügyfélszolgálatos munkatárs számára például kifejezetten fontos a stresszoldás és a megfelelő konfliktuskezelés. Sokféle emberrel kell találkoznia, az ügyfelek egy része pedig ellenséges is lehet, de ő nem viszonozhatja az arroganciát. A tréningeken a résztvevők többek között szituációs játékok keretében eljátszanak egy fiktív helyzetet, majd megbeszélik, ki hogyan érezte magát közben, mit tett volna másképp, mint "partnere". A gyakorlat során kiderül, kinek mi a gyengesége, erőssége. Ha valaki ennek köszönhetően fejleszti az önismeretét, a jövőben már könnyebben a kezeli a valóságban előforduló hasonló eseteket.

Mostanában divatosak a coachingok és a szupervíziók. Előbbi esetben a tréner nem ad tanácsokat a rászorulóknak, inkább rávezeti őket, hogyan tudnák saját erőforrásaikra támaszkodva önmaguk megoldani a problémáikat. A szupervíziókon a dolgozók munkavégzés során felmerülő dilemmáival, kétségeivel kapcsolatban igyekeznek közösen segítséget nyújtani a szupervizor irányításával. Mindkettő közvetlenül a munkavállalónak nyújt segítséget.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo