Tréning cikkek


Ha nem hatékony a szervezet, az automatizálás sem segít

Ha nem hatékony a szervezet, az automatizálás sem segít 

A természetben minden növekszik, az emberi tudatot is a növekedés mozgatja, akárcsak a piacokat és a globális népességet. Ha nem növekszik a vállalkozásod, előbb-utóbb elsorvad, mert a növekedő versenytársak kiszorítják a pályáról. Hogyan lehet fejlődési pályára állítani cégünket? Erre is kínáltak válaszokat szakértők a Piac & Profit Szervezetfejlesztés – 2018 konferenciáján.
A vezetői tudatosság nem függ az életkortól

A vezetői tudatosság nem függ az életkortól 

Miközben kedvező irányba mozdult a vezetői tudatosság a magyar vállalatoknál, a vezetőfejlesztési gyakorlatok gyakorisága csökkent, vagy stagnált. A vezetési gyakorlatokban nincs különbség férfi és női vezetők, vagy X, illetve Y generációs vezetők között – derült ki a Menedzsmentor 2017. évi Tudatos Vezetés kutatásából.
A motiváció miatt kell a tréning

A motiváció miatt kell a tréning 

Egyre inkább erősödő szerepe van a tréningnek a munkatársak motiválásában és a cég megtartó erejének növelésében, ezzel együtt erőteljesen növekszik az igény a tréning szolgáltatások igénybevétele iránt - derül ki a Tréning Kerekasztal Egyesület legújabb felméréséből.
Így szoktuk meg – mondja a bukásra ítélt vezető

Így szoktuk meg – mondja a bukásra ítélt vezető 

A hazai munkaerő kihasználtsága 47 százalék. Vagyis évente 106 munkanap megy veszendőbe. A cégek hatékonyságát rontó tényezők és rossz szokások listájának se vége, se hossza. Megoldási javaslatokat fogalmaztak meg szakemberek a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 című konferenciáján.
Ha egy cég szexi, akkor vonzza a munkaerőt

Ha egy cég szexi, akkor vonzza a munkaerőt 

Sorra születnek felmérések, melyek azt mutatják, hogy a cégvezetők nehezen találnak kompetens munkaerőt, mert nagy számban távoztak külföldre az értékes, tehetséges munkavállalók. Hogyan lehet ilyen helyzetben fejleszteni egy céget? Erről is beszéltek az előadók a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 című konferenciáján.
A vezető dolga bízni az emberekben

A vezető dolga bízni az emberekben 

Az adaptív tanuló szervezeteknek áll a világ, és azoknak a vezetőknek, akik nem azt várják el munkatársaiktól, hogy nekik dolgozzanak, hanem hogy velük. A jó vezető mentor és coach egyben. Aki meg tudja fékezni a munkaerő elszivárgását is. A coaching szakma kiválóságai tartottak előadásokat a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 című konferenciáján.
A betanítás leggyakoribb buktatói

A betanítás leggyakoribb buktatói 

Egy új kolléga integrálása a céges folyamatokba sosem könnyű feladat. Sokszor szembesülünk vele, hogy valaki hetek, akár hónapok óta dolgozik, és mégsem találta meg a helyét, nem viszi kifogástalanul a rábízott feladatokat. Lehet, hogy a képzéssel – vagyis annak hiányával van a gond.
Tréningezünk, de nem tudjuk, használ-e

Tréningezünk, de nem tudjuk, használ-e 

Egyre több időt töltenek képzéseken, tréningeken a magyar munkavállalók, 10 év alatt átlagosan két és fél nappal nőtt az erre fordított munkaidő tartama. Ugyanakkor sok cég egyszerűen nincs tisztában azzal, hogy mennyire hatékonyak ezek a programok, mert nem vizsgálják a megtérülésüket – derült ki egy friss kutatásból.
Lelkileg is rá kell készülni az otthoni munkára

Lelkileg is rá kell készülni az otthoni munkára 

Az online kommunikációs megoldások és az irodai eszközök fejlődésével már otthonunkban is éppen olyan hatékonyan tudjuk ellátni feladatainkat, mintha bent ülnénk az irodában. De ehhez tényleg csak a megfelelő technológiára van szükségünk? Vagy munkaszervezésben, esetleg lelkileg is fel kell készülnünk az otthoni munkára? El tudjuk kerülni, hogy az otthon végzett munka elhatalmasodjon az életünkön? A Leitz felmérése többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ.
A legőszintébb tükör, amit mégis megölelnél

A legőszintébb tükör, amit mégis megölelnél 

Őszintén és természetesen jelez vissza mindenről, amit csinál vele az ember. Mintha tükör lenne minden mozdulatunk és gondolatunk előtt - erre képesek a lovak, amely tulajdonságuk a vezetői önfejlesztés során is használható. Rosszul hangzik a teljes őszinteség? A lovas tréning végén mégis leginkább arra vágyunk, hogy megöleljük az állat nagy, okos fejét.

A főnök a saját teljesítményéért is felel 

Mit tehet az a vezető, aki érzi, hogy a hatékony munkavégzésnek önmaga a gátja? Mondhatjuk, hogy az első lépésen már túl is van, hiszen, az hogy felismerte, hol a probléma gyökere. De vajon hogyan tovább? Szakértőnk segítségével ennek jártunk utána.

Felmondás is lehet a csapatépítés vége 

Meglepetésekkel is járhat, ha időnként csapatépítő tréninget szervezünk. Molnár Simon tréner szerint az ilyen alkalmakkor felszínre törhetnek vélt vagy valós sérelmek, hogy az érintettek megoldhassák azokat. Az is előfordul, hogy éppen egy tréningen derül ki, hogy valaki nem illik bele a csapatba.

Tréning exportálóknak 

Hatalkalmas exportfejlesztési tréningsorozatot szervez a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) kis- és középvállalkozásoknak. Az Exportakadémia nevet viselő, átfogó menedzsmentképzés szeptember 23-án indult, és célja, hogy gyakorlati ismeretek átadásával hozza lendületbe a magyar cégek exporttevékenységét.

Nem sok értelme van, ha kirándul a cég 

A vállalati motivációs eszközök sorában outdoor programokat is szervezők az együttműködés javítását tűzik ki célul, zömében mégis ennek ellenében ható tematikával dolgoznak. Ennek köszönhetően az eredmény is alig-alig jelentkezik.

Így buknak el a kiemelkedő tehetségek 

Súlyos tévedés azt gondolni, hogy a ma kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal tehetségek többsége a jövőben is beválik. A legkiválóbb fiatal kollegák kétharmada jövőbeni sikereiket komolyan fenyegető elakadásokkal viaskodik. A figyelmeztető jelek már korán észlelhetőek, a probléma pedig jól körülírható és kezelhető.

Szereti a magyar a csapatépítést, főleg, ha mulathat is 

Míg a vezető pozícióban dolgozók többször is részt vehettek már csapatépítő tréningen, a fizikai munkások többségét még nem hívták ilyen rendezvényre. Az átlagos csapatépítő tréning két napos, pénteken és szombaton zajlik, és jellemzően egy vidéki hotelben ér véget.

Tréning ajándékba 

Sokszor hallani, hogy egy vállalkozás képzi az alkalmazottait, azok mégis lelépnek – akár a konkurenciához. Ez valós veszély, ám ennél csak az árt többet a cégnek, ha nem képezi a kollégákat, és azok maradnak.

Önnél mi a leggyengébb lánccszem? 

Ahogy egy villamos rendszerben is a „leggyengébb láncszem” határozza meg a rendszer egészének minőségét, a cég vezetésében is. Hiába a jó értékesítési stratégia, ha nincs termelékenység. Hiába jó az eladandó termék, ha a nem megfelelő pénzügyi tervezés híján elfolyik a cég bevétele.

Nem csak leépítéssel lehet hatékonyabbá tenni a munkaerőt 

A munkaerő hatékonyságának növelését ma már kevésbé lehet pusztán költségcsökkentéssel, leépítéssel megoldani. Ezzel szemben pozitív módja is létezik egy vállalkozás eredményének növelésére, mivel óriási tartalékok vannak még a szervezeti munka fejlesztésében Magyarországon. Érdemes számba venni, és kitanulni ezeket a lehetőségeket, mivel a vezetők és a dolgozók tudatosságának és felelősségérzetének fokozásával a cég árbevétele is mérhetően növekedni tud.

A céges bulin (viszonylag) szolidan mulat a magyar 

Majdnem minden csapatépítő tréningen fogyasztanak alkoholt, ez azonban ritkán okoz problémát, a szállások felénél még soha nem keletkezett kár a céges rendezvényeken, melyek jellemzően péntektől szombatig tartanak.

Térj a lényegre - tréning startupoknak 

Az EIT ICT Labs Budapest és a Mobilitás és Mulitmédia Klaszter tréning programot indít kelet-közép-európai startupoknak. Az üzleti modell építésre, a “lean” ihletésű gondolkodásra, és a termékfejlesztést és a marketinget integráló “growth hacking” technikákra összpontosít.

Üzlet a Kárpát-medencében – Piacbővítés magyarul 

Hogyan készítsünk üzleti tervet? Hogyan legyünk befektetőképesek? Hogyan tudjuk motiválni munkatársainkat? Hogyan tárgyaljunk egy másik ország képviselőjével? Miért fontos a konkurenciaelemzés? Milyen a jó honlap?

Legyünk sokkal hatékonyabbak – kkv-knak is fontos a tréning! 

Motivált, érdekelt, a cég értékrendszerébe bevont munkatársakkal a siker összehasonlíthatatlanul nagyobb lesz, mint fásult, megfáradt munkaerővel. A coaching szemléletű vezető képes arra, hogy úgy vezesse munkatársait, hogy azok képességeik legjavát nyújtsák.

Csapatépítés: káosz a gokartpályán 

A csapatépítő tréningnek nincs szabályozása, csak szakmai meghatározása. Lővey Imre, a Concordia Szervezet- és Vezetésfejlesztési Kft. ügyvezetőjének szavai jól illusztrálják a helyzetet, aki úgy fogalmazott, komplett káosz van a témában. Ezt igazolja vissza a piaci és a céges gyakorlatok sokszínűsége is. De mitől függ a csapatépítő tréning sikere? Kötelezhető-e a dolgozó, hogy részt vegyen rajta?

Fizetni fog! 

A Best Capital filozófiája szerint minden számlatartozás behajtható, és a partnerünket sem veszítjük el, ha a megfelelo kommunikációs technikát alkalmazzuk. A tanácsadó cég csoportos vagy egyéni tréningjein ezt a tudást szerezhetik meg az érdeklodo cégek. 

Hogyan képzik alkalmazottaikat a cégek? 

A képzés-fejlesztést érintő nehézségek ellenére a cégek továbbra is fejlesztik embereiket - derül ki egy nemzetközi tréning kutatásból. Magyarországon a válaszadók 90 százaléka vett részt valamilyen képzésen az elmúlt három évben. Jellemzően a hagyományos, tréner vezette tantermi tréningek állnak az első helyen, de az online távoktatás is terjed. Míg a szakmai képzések népszerűek, a menedzsment tréningek visszaestek.

Pénzt hoz az optimizmus 

Szívós munka, folyamatos fejlődés, önbizalom és optimizmus a kiegyensúlyozott növekedés és biztos működés kulcsa a pozitív pszichológia hazai meghonosításával nevet szerzett Profil Training Kft. vezetői szerint.

A fenntartható fejlődés modellje 

"A fenntartható fejlődés vállalati modellje" című tréninget a Piac és Profit kísérletnek szánta, arra, hogy végre beszéljünk a gyakorlatról, arról, ha a fenntartható fejlődést zsolgáló útra szeretnénk lépni, hogyan tegyük vállalatunkat fenntarthatóvá. A felelős vállalat, felelős profit szemléletmódjának és gyakorlati elsajátításának egyáltalán nincsenek bevált módszerei. Gyakorlati példákat már találhatunk, a mintaként szolgáló modellek azonban mind egyéniek.

Mennyi értelme volt a céges tréningnek? 

Hazánkban körülbelül 50-60 cég kínál tréningeket az arra fogékony társaságoknak, s ebből legfeljebb tíz vállalkozik kurzusának hatékonyságmérésére. Az arány azért is elszomorító, mert rendszerint csak a résztvevők véleményét, munkahelyi tapasztalatait összegzik, odáig már nem jutnak el, hogy a szervezet üzleti eredményein is lemérjék a tréning hasznát - mondta Szalai Piroska, a Perfekt Power Kft. ügyvezetője, a CEO Magazin főszerkesztője.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Pénzszerzés

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot!

Ne hagyja veszni a 150 ezer forintot! 

Itt az év vége, így most kell résen lenniük azoknak, akik szeretnének élni a nyugdíj- és egészségpénztári tagság után igénybe vehető 20 százalékos személyijövedelemadó-visszatérítés lehetőségével.

Adózás

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól

Régi álma válik valóra a startupoknak januártól  

Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek.

Cégblog

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők

Kihirdették a Klasszis TopDesign 2023 győzteseit: íme a nyertes hotelek, éttermek, tervezők 

A napokban megnyílt ötcsillagos pesti belvárosi Hotel Dorotheában átadták a győzteseknek a díjakat a Klasszis Csoport által meghirdetett Klasszis TopDesign 2023 gálaestjén.

Klímablog

Ebben is beelőztek a románok

Ebben is beelőztek a románok  

Elindult Romániában az italcsomagolásra használt műanyagflakonok, üvegpalackok és fémdobozok visszaváltását ösztönző betétdíjas rendszer.

Infokom

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t

Minden, amit a munkavállalóknak tudniuk kell, mielőtt használni kezdik a ChatGPT-t 

Az elmúlt hónapok során felerősödtek a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó eszközökről szóló viták.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo