A legőszintébb tükör, amit mégis megölelnél

Őszintén és természetesen jelez vissza mindenről, amit csinál vele az ember. Mintha tükör lenne minden mozdulatunk és gondolatunk előtt - erre képesek a lovak, amely tulajdonságuk a vezetői önfejlesztés során is használható. Rosszul hangzik a teljes őszinteség? A lovas tréning végén mégis leginkább arra vágyunk, hogy megöleljük az állat nagy, okos fejét.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre többször lehet olvasni a különböző állat asszisztált terápiákról, ahol lelki és fizikai panaszokat kezelnek a pszichológus és gyógypedagógus szakemberek elsősorban kutyák és lovak segítségével. Arról már ritkábban esik szó, hogy a vállalati tréningek jól ismert témái is átültethetők a lovardába, négylábú és kétlábú trénerek együttes tolmácsolásában. Pedig egyre több cégnél uralkodik az a szemlélet, hogy a munkatárs érték, fejlesztése és jólléte pedig megtérülő befektetés a vállalatok számára.

Suhai Gábor
Kép:Timár Gigi

Kommunikáció, konfliktuskezelés, asszertivitás, motiváció, projektmenedzsment, együttműködés-fejlesztés, vezetői önismeret. Ezeket a kulcsszavakat hallván biztosan előbb jut eszünkbe a jól ismert tréningterem, körben székekkel, flipchart táblával, esetleg egy vidéki szálloda kertje, ahol különböző játékos outdoor feladatok segítségével fejlesztheti a csapat önmagát. Szinte biztos, hogy nem asszociálunk 600 kilós lóra. Pedig ez utóbbi is izgalmas és tanulságos helyszíne a készség- és vezetőfejlesztő tréningeknek - és még csak fel sem kell ülni a hátára. Suhai Gábor az EQ-Skill Kft. alapítója és szakmai igazgatója 10 évvel ezelőtt teremtette meg a ló asszisztálta fejlesztés hazai módszertani alapjait, azóta pedig Ló Asszisztálta Tanulás Európai Szövetségének (EAHAE) hivatalos partnere.

De miért pont a lovak?

A sikeres és hatékony vezetők esetében erős önismeretre van szükség, hogy az egyéb vezetői szakmai ismereteket megfelelően használni tudják. A vezetők munkájában pedig – minél magasabb szinten áll valaki a cégben annál inkább – a szakmai feladatok helyét az „ember menedzselési” feladatok veszik át. Motiválni, irányítani kell és megmutatni azt, hogy mit is várunk el a munkatársaktól egy adott helyzetben. Ez pedig sokszor nem könnyű – és még nehezebb azért, mert kevés visszajelzés érkezik arról, hogy valójában mennyire sikerült átadni mindezt.

Azok válhatnak igazán sikeres vezetőkké, akik rendszeresen felülvizsgálják a saját gondolkodásmódjuk, viselkedésük helytállóságát
"Azok válhatnak igazán sikeres vezetőkké, akik rendszeresen felülvizsgálják a saját gondolkodásmódjuk, viselkedésük helytállóságát, hiszen a folyamatos önreflexióval elkerülhető, hogy korábbi működési sémáink rabjává váljunk. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha tudatosan keressük a környezetünkből a visszajelzéseket" - mondja Semsey Zsuzsanna, pszichológus, coach. Elsőként a cégvezetőnek kell abban mintát mutatnia a kollégáknak, hogy az elvárásaikat, az igényeiket, szükségleteiket a munkahelyükön is nyíltan fel kell vállalniuk és kommunikálniuk kell.

„Egy vezető nagyon kevés igazi visszajelzést kap munkája során” – mondja Szabados Gábor az IBM egyik vezetője, aki korábbi munkája során vett részt ilyen tréningen. „A ló semleges indikátorként funkcionál: nem fél visszajelzése következményeitől. A felettesek és a munkatársak véleménye, reakciói sokszor nem érdekmentesek, ráadásul nincsenek is mindig jelen a vezető munkája során.  Ha pedig mégis, akkor is könnyű figyelmen kívül hagyni, elutasítani őket akkor, ha valamely fontos dologgal szembesítenek minket. Sokszor magányos farkasként dolgozunk és észre sem vesszük, milyen apró dolgokon múlik, hogy egyre jobbak és jobbak legyünk. A teljesítményértékelések során is sokszor inkább csak átfogó visszajelzéseket kapunk, amely nagyon hasznos ugyan, de nem feltétlenül tükrözi, hogyan működünk a hétköznapok specifikus helyzeteiben. Lovakkal dolgozni olyan, mintha tükör lenne mindenhol...a folyosón, az irodában és a tárgyalókban.” Persze senki sem tanítja a lovakat arra, hogy képesek legyenek vezetőt fejleszteni. Éppen ezért annyira tiszta a kommunikációjuk: csak azzal dolgoznak, amit evolúciósan hoznak magukkal, a mellettük dolgozó trénerek pedig segítenek megérteni és beépíteni a velük megélt tapasztalatokat.

Ha jó vagyok, ő is jó

„A ló elvárja, hogy vezessem, és ha ezt nem jól teszem, akkor nem jön utánam, ez ennyire egyszerű. A visszajelzéseit nem torzítja semmiféle viselkedési norma, vagy megfelelési vágy. Megértettem, hogy fel kell térképeznem a vezetői eszköztáramat, rugalmasan és hatékonyan kell alkalmaznom azokat a dolgokat, amelyek megtalálhatók benne. És ez egy lényeges dolog nem csak a lovardában, hanem a munkahelyemen, sőt a magánéletemben is” – mondja Szabados Gábor.

A ló akkor is megcsinálja, amit az ember akar, ha kénytelen rá. Ahogy megcsinálja a kolléga is - csak egészen másként
A lovak prédaállatok, vagyis lételemük, hogy folyamatosan figyeljék és lereagálják környezetük történéseit. Túlélésük záloga, hogy minden pillanatban tudják, ki a vezetőjük, akivel fenntartás nélkül együttműködhetnek. A lovak keresik és elfogadják a vezetőjüket, legyen az egy másik ló, vagy akár az ember. Persze utóbbi esetében nem mindegy, ki milyen úton válik a ló vezetőjévé: kizárólag a „jól bevált” jutalmazó és büntető eszközöket alkalmazza, vagy következetes, egyértelmű és a ló számára is érthető kommunikációs jelzésekkel, jelenléttel vívja ki magának a vezetői pozíciót. Félreértés ne essék: a ló legtöbbször akkor is megcsinálja, amit az ember akar, ha kénytelen rá. Ahogy megcsinálja a kolléga is - csak egészen másként (nagyobb hibaszázalékkal, nyögvenyelősen, éppen a kritikus helyzetekben kiszámíthatatlanul) alakul a teljesítmény és az együttműködés minősége, a közös munka távlatai is.

Kép:EQSkill

Ugyanakkor amellett, hogy önmagunkkal teljesen tisztába kell jönnünk ahhoz, hogy irányítani tudjuk a 600 kilós állatot, fontos tapasztalat, hogy nem megyünk sokra, ha nem alkalmazkodunk annak személyiségéhez. A határozottság és tiszta cél kép alap, az együttműködés módszere viszont változatos kell, hogy legyen. És nem a vezető, hanem a vezetett igényeihez kell alkalmazkodnia.

Önismeret a nagyívű karrier titka
A sikeres karrierstratégiához elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat, képességeinket, személyiségünket. Karrier iránytűnk csak akkor mutat a helyes irányba, ha tisztában vagyunk erősségeinkkel éppúgy, mint hiányosságainkkal. Az önismeret akkor is fontos, amikor karrierválasztás előtt állunk és akkor is, ha a választott pályánkon előbbre akarunk jutni.
„Számos tréningen vettem már részt, a hagyományos tréningeken azonban sokan „viselkednek” akár jó szándékból. A lónak azonban nincs olyan célja, hogy alkalmazkodjon hozzánk annak érdekében, hogy kielégítse a menedzsment elvárását, ha például káosz alakul ki. A lovastréningen szép folyamatosan tisztázódtak a csoportszerepek, megmutatkoztak az – addig sokszor rejtve maradt – erőforrások, feltárult a csoportdinamika. Amikor pedig mindent rendeztünk, tudtuk ki, mit és miért csinál, eljutottunk a sikerig és a lovak együttműködtek velünk. Döbbenetes volt, ahogyan képessé váltunk a lovakkal olyan feladatok elvégzésére, melyekről a program elején álmodni sem mertünk volna… Ráadásul amellett, hogy nagyon életszerű sémák képeződtek le általuk és komoly, sőt alkalmanként súlyos dolgokat ismertünk fel a saját működésünkkel kapcsolatban, rendkívül szórakoztató és érdekes volt az egész.” A lovak, több mint 6000 éve társai az embernek és az élet legkülönbözőbb területein segítenek bennünket. Talán túl sokáig hittük azt, hogy csak ők tanulhatnak tőlünk. Megfelelő szakemberek tolmácsolásával azonban a ló képes arra, hogy érdemben tanuljunk általa saját magunkról, annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyük munkatársi, vezetői működésünket. Tükörként pótolják a hiányzó visszajelzéseket és annak megértésében is sokat segítenek, hogy mit érdemes meghallanunk a folyosón rólunk születő pletykákból, főnökökként és beosztottakként egyaránt.

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo