hirdetés

A legőszintébb tükör, amit mégis megölelnél

Őszintén és természetesen jelez vissza mindenről, amit csinál vele az ember. Mintha tükör lenne minden mozdulatunk és gondolatunk előtt - erre képesek a lovak, amely tulajdonságuk a vezetői önfejlesztés során is használható. Rosszul hangzik a teljes őszinteség? A lovas tréning végén mégis leginkább arra vágyunk, hogy megöleljük az állat nagy, okos fejét.

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

hirdetés

Egyre többször lehet olvasni a különböző állat asszisztált terápiákról, ahol lelki és fizikai panaszokat kezelnek a pszichológus és gyógypedagógus szakemberek elsősorban kutyák és lovak segítségével. Arról már ritkábban esik szó, hogy a vállalati tréningek jól ismert témái is átültethetők a lovardába, négylábú és kétlábú trénerek együttes tolmácsolásában. Pedig egyre több cégnél uralkodik az a szemlélet, hogy a munkatárs érték, fejlesztése és jólléte pedig megtérülő befektetés a vállalatok számára.

Suhai Gábor
Kép:Timár Gigi

Kommunikáció, konfliktuskezelés, asszertivitás, motiváció, projektmenedzsment, együttműködés-fejlesztés, vezetői önismeret. Ezeket a kulcsszavakat hallván biztosan előbb jut eszünkbe a jól ismert tréningterem, körben székekkel, flipchart táblával, esetleg egy vidéki szálloda kertje, ahol különböző játékos outdoor feladatok segítségével fejlesztheti a csapat önmagát. Szinte biztos, hogy nem asszociálunk 600 kilós lóra. Pedig ez utóbbi is izgalmas és tanulságos helyszíne a készség- és vezetőfejlesztő tréningeknek - és még csak fel sem kell ülni a hátára. Suhai Gábor az EQ-Skill Kft. alapítója és szakmai igazgatója 10 évvel ezelőtt teremtette meg a ló asszisztálta fejlesztés hazai módszertani alapjait, azóta pedig Ló Asszisztálta Tanulás Európai Szövetségének (EAHAE) hivatalos partnere.

De miért pont a lovak?

A sikeres és hatékony vezetők esetében erős önismeretre van szükség, hogy az egyéb vezetői szakmai ismereteket megfelelően használni tudják. A vezetők munkájában pedig – minél magasabb szinten áll valaki a cégben annál inkább – a szakmai feladatok helyét az „ember menedzselési” feladatok veszik át. Motiválni, irányítani kell és megmutatni azt, hogy mit is várunk el a munkatársaktól egy adott helyzetben. Ez pedig sokszor nem könnyű – és még nehezebb azért, mert kevés visszajelzés érkezik arról, hogy valójában mennyire sikerült átadni mindezt.

Azok válhatnak igazán sikeres vezetőkké, akik rendszeresen felülvizsgálják a saját gondolkodásmódjuk, viselkedésük helytállóságát
"Azok válhatnak igazán sikeres vezetőkké, akik rendszeresen felülvizsgálják a saját gondolkodásmódjuk, viselkedésük helytállóságát, hiszen a folyamatos önreflexióval elkerülhető, hogy korábbi működési sémáink rabjává váljunk. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha tudatosan keressük a környezetünkből a visszajelzéseket" - mondja Semsey Zsuzsanna, pszichológus, coach. Elsőként a cégvezetőnek kell abban mintát mutatnia a kollégáknak, hogy az elvárásaikat, az igényeiket, szükségleteiket a munkahelyükön is nyíltan fel kell vállalniuk és kommunikálniuk kell.

„Egy vezető nagyon kevés igazi visszajelzést kap munkája során” – mondja Szabados Gábor az IBM egyik vezetője, aki korábbi munkája során vett részt ilyen tréningen. „A ló semleges indikátorként funkcionál: nem fél visszajelzése következményeitől. A felettesek és a munkatársak véleménye, reakciói sokszor nem érdekmentesek, ráadásul nincsenek is mindig jelen a vezető munkája során.  Ha pedig mégis, akkor is könnyű figyelmen kívül hagyni, elutasítani őket akkor, ha valamely fontos dologgal szembesítenek minket. Sokszor magányos farkasként dolgozunk és észre sem vesszük, milyen apró dolgokon múlik, hogy egyre jobbak és jobbak legyünk. A teljesítményértékelések során is sokszor inkább csak átfogó visszajelzéseket kapunk, amely nagyon hasznos ugyan, de nem feltétlenül tükrözi, hogyan működünk a hétköznapok specifikus helyzeteiben. Lovakkal dolgozni olyan, mintha tükör lenne mindenhol...a folyosón, az irodában és a tárgyalókban.” Persze senki sem tanítja a lovakat arra, hogy képesek legyenek vezetőt fejleszteni. Éppen ezért annyira tiszta a kommunikációjuk: csak azzal dolgoznak, amit evolúciósan hoznak magukkal, a mellettük dolgozó trénerek pedig segítenek megérteni és beépíteni a velük megélt tapasztalatokat.

Ha jó vagyok, ő is jó

„A ló elvárja, hogy vezessem, és ha ezt nem jól teszem, akkor nem jön utánam, ez ennyire egyszerű. A visszajelzéseit nem torzítja semmiféle viselkedési norma, vagy megfelelési vágy. Megértettem, hogy fel kell térképeznem a vezetői eszköztáramat, rugalmasan és hatékonyan kell alkalmaznom azokat a dolgokat, amelyek megtalálhatók benne. És ez egy lényeges dolog nem csak a lovardában, hanem a munkahelyemen, sőt a magánéletemben is” – mondja Szabados Gábor.

A ló akkor is megcsinálja, amit az ember akar, ha kénytelen rá. Ahogy megcsinálja a kolléga is - csak egészen másként
A lovak prédaállatok, vagyis lételemük, hogy folyamatosan figyeljék és lereagálják környezetük történéseit. Túlélésük záloga, hogy minden pillanatban tudják, ki a vezetőjük, akivel fenntartás nélkül együttműködhetnek. A lovak keresik és elfogadják a vezetőjüket, legyen az egy másik ló, vagy akár az ember. Persze utóbbi esetében nem mindegy, ki milyen úton válik a ló vezetőjévé: kizárólag a „jól bevált” jutalmazó és büntető eszközöket alkalmazza, vagy következetes, egyértelmű és a ló számára is érthető kommunikációs jelzésekkel, jelenléttel vívja ki magának a vezetői pozíciót. Félreértés ne essék: a ló legtöbbször akkor is megcsinálja, amit az ember akar, ha kénytelen rá. Ahogy megcsinálja a kolléga is - csak egészen másként (nagyobb hibaszázalékkal, nyögvenyelősen, éppen a kritikus helyzetekben kiszámíthatatlanul) alakul a teljesítmény és az együttműködés minősége, a közös munka távlatai is.

Kép:EQSkill

Ugyanakkor amellett, hogy önmagunkkal teljesen tisztába kell jönnünk ahhoz, hogy irányítani tudjuk a 600 kilós állatot, fontos tapasztalat, hogy nem megyünk sokra, ha nem alkalmazkodunk annak személyiségéhez. A határozottság és tiszta cél kép alap, az együttműködés módszere viszont változatos kell, hogy legyen. És nem a vezető, hanem a vezetett igényeihez kell alkalmazkodnia.

Önismeret a nagyívű karrier titka
A sikeres karrierstratégiához elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat, képességeinket, személyiségünket. Karrier iránytűnk csak akkor mutat a helyes irányba, ha tisztában vagyunk erősségeinkkel éppúgy, mint hiányosságainkkal. Az önismeret akkor is fontos, amikor karrierválasztás előtt állunk és akkor is, ha a választott pályánkon előbbre akarunk jutni.
„Számos tréningen vettem már részt, a hagyományos tréningeken azonban sokan „viselkednek” akár jó szándékból. A lónak azonban nincs olyan célja, hogy alkalmazkodjon hozzánk annak érdekében, hogy kielégítse a menedzsment elvárását, ha például káosz alakul ki. A lovastréningen szép folyamatosan tisztázódtak a csoportszerepek, megmutatkoztak az – addig sokszor rejtve maradt – erőforrások, feltárult a csoportdinamika. Amikor pedig mindent rendeztünk, tudtuk ki, mit és miért csinál, eljutottunk a sikerig és a lovak együttműködtek velünk. Döbbenetes volt, ahogyan képessé váltunk a lovakkal olyan feladatok elvégzésére, melyekről a program elején álmodni sem mertünk volna… Ráadásul amellett, hogy nagyon életszerű sémák képeződtek le általuk és komoly, sőt alkalmanként súlyos dolgokat ismertünk fel a saját működésünkkel kapcsolatban, rendkívül szórakoztató és érdekes volt az egész.” A lovak, több mint 6000 éve társai az embernek és az élet legkülönbözőbb területein segítenek bennünket. Talán túl sokáig hittük azt, hogy csak ők tanulhatnak tőlünk. Megfelelő szakemberek tolmácsolásával azonban a ló képes arra, hogy érdemben tanuljunk általa saját magunkról, annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyük munkatársi, vezetői működésünket. Tükörként pótolják a hiányzó visszajelzéseket és annak megértésében is sokat segítenek, hogy mit érdemes meghallanunk a folyosón rólunk születő pletykákból, főnökökként és beosztottakként egyaránt.
hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo