Így buknak el a kiemelkedő tehetségek

Súlyos tévedés azt gondolni, hogy a ma kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatal tehetségek többsége a jövőben is beválik. A legkiválóbb fiatal kollegák kétharmada jövőbeni sikereiket komolyan fenyegető elakadásokkal viaskodik. A figyelmeztető jelek már korán észlelhetőek, a probléma pedig jól körülírható és kezelhető.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Freestockphoto

A legtöbb vezető már messziről felismeri a fiatal tehetségeket – körül veszi magát velük és fejleszti őket, hogy azok egyéni sikereikkel az egész szervezet teljesítményét növelhessék. A fiatal csillagok több mint 70 százaléka azonban szakmailag nem élne túl egy előléptetést, mert „valami hiányzik”. Ha elmarad a beavatkozás, ezen a ponton ígéretes karrierek indulhatnak hanyatlásnak. De vajon mivel küzd a többség és mi az, ami a maradék 30 százalékot hozzásegíti az érvényesüléshez egy vezetői szerepkörben? (Hogy kiből válhat jó vezető, arról itt olvashat bővebben.)

A legújabb kutatások szerint a fiatal tehetségeket három tényező emeli vezetői magaslatokba: képességek, elkötelezettség és ambíció.

1. Bizonyos intellektuális, szakmai és emocionális (veleszületett és tanult) képességek elengedhetetlenek egyre nagyobb felelősséggel járó pozíciókban a fokozatosan növekvő súlyú kihívások kezeléséhez.

2. Az fiatal tehetségek elkötelezettsége hasonlóan fontos, hiszen ennek mérésével tájékozódhat a vezető a cég és annak küldetése iránti személyes elhivatottság erősségéről, a hűségről.

3. Mivel az ambíciót különösen nehéz mérni, e tekintetben a legcélravezetőbb nyíltan egyeztetni a fiatal tehetségekkel arról, hogy milyen mértékű elismerésre, előrejutásra és javadalmazásra számítanak a cégnél, illetve arról, hogy ez mennyire összeegyeztethető a vezetés elképzeléseivel.

Menedzsment probléma

A fenti ideál tükrében kijózanítóan hathat, hogy tízből hét fiatal tehetség valamelyik tényező tekintetében jelentős hiányosságokat mutat és ezektől függően az alábbi három kategória egyikébe sorolható:

A céltalan tehetségek elkötelezettek a cég iránt és megvannak a képességeik, hogy nagyobb felelősséggel járó pozíciókat töltsenek be. Azonban vagy nincs ambíciójuk ezeket a pozíciókat megszerezni vagy nem állnak készen áldozatokat hozni az előléptetésért és azért, hogy vezetői szinten tudjanak teljesíteni.

A közömbös tehetségek ijesztően alacsony elkötelezettséget mutatnak a cég iránt, jóllehet képességeik adottak és ambíciójuk is kielégítően magas. Hosszútávon alig 15 százalékuk válik be vezetőként, hiszen a cég iránti hűség híján hamar más állás után kezdenek kutatni, amint nézeteltérésük támad a vezetéssel.

Az álmodozó tehetségek ambiciózusak és elkötelezettek, de nélkülözik azon képességeket, amelyek vezetői szintre emelhetik őket. Amennyiben korán észlelik a jeleket, a cégek rendszerint coaching és mentoring programokkal kiegészített tréningek segítségével sikerrel lendítik tovább az álmodozó tehetségeiket.

Mérési eszközök, tesztek és interjúk segítségével nagy pontossággal beazonosíthatóak a fenti kategóriák. Az így kapott eredményeken alapuló hiányosságokat semmiképpen sem tanácsos a féléves vagy éves teljesítményértékelésen, alkalomszerűen „visszajelzés” formájában kezelni. Ehelyett javasolt folyamatos párbeszédre, programszerű megközelítésre törekedni a HR és a cég felső vezetőinek tudatos bevonásával, hiszen az effajta kiigazítások magas szintről igazán hatásosak.

Horváth Dénes Reorganizáció Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft.

 

A szerzőről
Horváth Dénes MBA közgazdász, menedzsment tanácsadó. Jelentős változásokkal járó stratégiai és operációs fejlesztési projekteket vezet kkv, nagyvállalati és multinacionális ügyfélkörben egyaránt.
Tapasztalatai szerint egyre több kis- és középvállalat ülteti át a nagyvállalatok és a multik által alkalmazott legjobb gyakorlatokat az üzletvitel számos területén felismerve azt, hogy rugalmasságuk és alkalmazkodóképességük miatt ez számukra előnyt eredményez saját versenykörnyezetükben.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo