Így szoktuk meg – mondja a bukásra ítélt vezető

A hazai munkaerő kihasználtsága 47 százalék. Vagyis évente 106 munkanap megy veszendőbe. A cégek hatékonyságát rontó tényezők és rossz szokások listájának se vége, se hossza. Megoldási javaslatokat fogalmaztak meg szakemberek a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 című konferenciáján.

„Míg egy német hegesztő munkaideje 85 százalékát valós munkavégzéssel tölti, és csak 15 százalékát pihenővel, addig a magyar a munkaideje 25 százalékában dolgozik csak, mert az idő többi részét azzal tölti, hogy anyagra vár, szerszámra vár, javít, fecseg. Vagyis 3,4-szeres a különbség, a német hegesztő ennyivel több terméket állít elő” – mondta Polló László szervezetfejlesztő az Effectystől, aki azt tapasztalta, hogy a magyar kkv-k háza táján szinte minden elmaradott, a szerszámok karbantartásra szorulnak, a dolgozók képzetlenek, cash flow alapú gazdálkodás nincs, a gyártás-előkészítési folyamatok rosszul szervezettek. Tervek, mutatók, kontrolling nem létezik, márpedig ötven fő felett kontroll nélkül nem lehet létezni.

Millió oka van

A vállalkozások 20-25 százalékánál vannak valamiféle ellenőrzési mechanizmusok. Emellett az is nehezíti a munkát, hogy „emberi játszmák folynak egymás ellen, a dolgozó szívatja a főnököt” – tette hozzá Polló.

Amiről nem beszélünk a főnökkel, pedig kellene
A munkaerőhiány ráirányította a figyelmet a munkáltató és a munkavállaló közötti kapcsolat korábban is ismert, de elhanyagolt részére, a pszichológiai szerződésre. Ha tudatosan kötjük meg, annak érzékelhető hatása lesz a dolgozói elégedettségre, ezzel közvetve a vállalat sikerére.
„A munkaerő kihasználtsága 47 százalékos. 53 százalék nem hasznos munkavégzéssel telik. Ez évi 106 munkanap elvesztését jelenti” – mondta Jagodics Tamás, a Cégmenedzser Kft. ügyvezető igazgatója. Mik okozzák ezt? A duplikált munkavégzés, a nem megfelelő kompetenciájú emberek hibás munkavégzése, a rossz, nem korrigált folyamatok, a döntési szabadság főnök általi korlátozása, rossz vagy nem létező középvezetői gárda, valamint a mérések és visszajelzések hiánya – sorolta Jagodics a hátráltató tényezőket.

„Persze százszázalékos teljesítmény nem létezik” – tette hozzá Jagodics, de azért jogos elvárás, hogy ennél sokkal jobb hatékonyságot kellene elérni.  A következő problémákat látta a vállalkozásoknál Patonai Ágnes, a p2m Consulting Kft. ügyvezető igazgatója:

 • Nem átlátható a működés.
 • Nem tudják, ki-mit dolgozik.
 • Már nem elég, ahogy eddig csináltuk.
 • A kézi vezérlés nem fenntartható.
 • „Mindent én csinálok.”
 • Semmi nem készül el határidőre.
 • Munkaerőhiány.
 • Elmarad az információ megosztása.
 • Elégedetlenek a dolgozók.
 • Feszültség a kollégák között.
 • Elavult technológiával dolgoznak.
 • A cégalapító megöregedett.
 • Kifolyik a pénz (de hová?).
 • Káosz van.
Jagodics Tamás ezt még megfejelte néhány további szemponttal:
 • Az Y és Z generáció foglalkoztatásának kihívásai. („Babzsákon és billiárdasztal mellett nem lehet termelni.”)
 • Változó marketingstratégiák.
 • Információdömping.
 • Felgyorsult élethelyzetek.
 • Idejétmúlt vezetői stílusok.
 • Növekvő belpiaci verseny, nemzetközi versenytársak megjelenése.
 • Növekvő munkabérek.
 • Jól tájékozott, egyre tudatosabb vevők.
Eközben változik a piac:
 • Nincs (elég) megrendelés.
 • Sokan vagyunk a piacon.
 • Haldoklik a piac, amiben nyomulunk.
 • Ügyfeleket vesztünk.
 • Sok az ügyfélpanasz.
 • Nem tudjuk, hogyan juthatnánk támogatáshoz.
Stratégiai döntések

Ahhoz, hogy az ember ráncba tudja szedni a cégét, alapvetően több dolgot is el kell végeznie a tervezés szintjén – véli Patonai: tíz évnél rövidebb stratégiai célokat kitűzni, életciklus-elemzést, kockázatfelmérést és kockázatkezelési tervet készíteni. Az információ áramlása a szervezeten belül, valamint a munkaerő folyamatos fejlesztése kulcsfontosságú. Ruzsa Ágota még mindig megkerülhetetlennek tartja a Peter Senge által a '90-es évek elején elterjesztett „tanuló szervezet” paradigmáját.

Öt tipikus hiba, amit elkövethetünk a szervezeti fejlesztésnél
Legyünk agilisak, legyünk képesek a gyorsabb változásra, építsünk jobban teljesítő csapatokat, segítsük az innovatív működést, működjünk startup-szerűen. E gondolatok mind arról szólnak, hogy a szervezeti kultúrában hozzunk létre más mechanizmusokat, viselkedési módokat. Ennek során azonban vannak olyan, tipikusnak mondható hibák, amelyeket sorra elkövetünk.
„Ehhez tudatos jelenléttel bíró (a buddhista terminológiával mindfulnes kifejezéssel leírt) munkatársak kellenek, akik képesek közösen tanulni a többiekkel, közös víziót követni, mentális mintáikat tudatosítani” – hangsúlyozta Ruzsa Ágota, a SOL Intézet igazgatója. A mai coachok is tulajdonképpen ilyen szervezetekké segítenek fejleszteni a vállalkozásokat. „Ha van tanulási kultúra egy cégen belül, akkor lehet a következő szintre lépni” – mondta Bincze Bea, a Business Coach Kft. nemzetközileg akkreditált coacha.

Gyakorlati átalakítás

„Hasznos lehet ellenőrző listák vezetése, ami sorra veszi, mi mindenre kell ügyelni, mi mindent kell figyelni a vállalat működésének mérésében” – mondta Békési Gábor, az SPA Tudásbázis Kft. munkatársa, a Vállalati Vitalitás Index kifejlesztője. Elengedhetetlen a munkafolyamatok modellálása. A workfllow-menedzsmentnek ma már szoftverjei is vannak, amik grafikus megjelenítéssel segítenek rendet tenni a komplex céges folyamatokban.

A cégeknél „azt szokták mondani, hogy nekünk nincsenek folyamataink” – emlékeztetett Szederkényi Zsolt, az xFlower Cégcsoport ügyvezető igazgatója, aki Petőfi Sándor Arany Lacinak című versével illusztrálta, hogy tulajdonképpen minden tevékenység ábrázolható folyamatábrákkal. Ezért a cégek szabadkozása, miszerint a tevékenységük nem ábrázolható, rossz kifogás. „Minden cég folyamatai modellezhetők.”

A kudarctól nem leszel lúzer, csak ha belenyugszol
A magyar menedzserek, cégvezetők többsége retteg a bukástól, pedig ha megfelelően állunk hozzá, a kudarc csak egy fordulat a sztorinkban, és nem a történet vége. Teljes bukás csak akkor létezik, ha feladjuk.
„Laci, te...” Azonosítani az ügyfeled. „Hallod-e...” Felmérni a szokásait. „Jer ide.” Megszólítani, megcélozni, cselekvésre szólítani. És így tovább, egészen a versbéli ürgeöntésig.

A változtatások ellen szólva a menedzsment általában azt szokta közbeszúrni: „Így szoktuk.” Ennél persze az „ad hoc folyamatok" sem jobbak – véli Szederkényi, amikor közfelkiáltásra, a „csináljuk már!” elvével elindul valami.

Néhány tízezer forintért már szerezhető grafikus folyamatszerkesztő, ami segíti a cég tevékenységének modellálását. Ilyen ábrákból döbbenhet rá az ember az átfedésekre, a hatékonytalan folyamatokra. „Nem igaz, hogy a kis cég kis káosz, a nagy cég nagy káosz. Nem biztos, hogy egyszerre kell rendbe tenni a szabályozható folyamatokat. Inkább lépésről lépésre” – hangsúlyozta Szederkényi Zsolt workflowrendszer-szakértő.

Támogatás – innen
A cégvezetők gyakran széttárják a kezüket, amikor árajánlatot kapnak egy coaching cégtől. „De hát miből finanszírozzuk a szervezetfejlesztést?” – merül fel az örökös kérdés. Uniós forrásokból.
Még idén meg kell jelennie a kkv-k szervezetfejlesztését támogató GINOP-pályázat kiírásának – véli Goda Szilárd, a Versenyhajó Kft. ügyvezető igazgatója. Ez várhatóan egyszerűsített pályázat lesz, ami vissza nem térítendő támogatást oszt szét az igényelt projektek 50–100 százalékos finanszírozására, vagyis körülbelül 220–2200 darab pályázat kaphat majd kedvező elbírálást a beérkezés sorrendjében. A beadási határidő: október 30.
A coaching nem szerepelhet a támogatást igénylő tevékenységek között, „de a tréningműfaj széles spektrumában bármi” – mondta Goda, alkalmazottanként maximum 580 000 lesz igényelhető, nagyjából 15 tréningalkalom. Szállást és ellátást nem lehet elszámolni a támogatásban. A projektek megvalósítására 9–22 hónap áll rendelkezésre.
Goda szerint ha a vállalkozások kihagyják ezt a mostani lehetőséget, legközelebb csak 2022 táján lesz ilyen irányú pályázat uniós pénzekre.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo