Eu-s pályázat cikkek


Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Végre megnyílnak az EU-s pénzcsapok, de nem mindenkinek jut forrás

Végre megnyílnak az EU-s pénzcsapok, de nem mindenkinek jut forrás  

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény.
Pénzeső a cégekre: mire lehet mostanában EU-s pénzt szerezni?

Pénzeső a cégekre: mire lehet mostanában EU-s pénzt szerezni? 

A 2021-2027-es pályázati ciklusban nagyságrendileg 9.750 milliárd forint támogatási összegre lehet számítani, ebből közvetlenül a vállalkozások beruházásaira vagy fejlesztéseire 1.490 milliárd forint költhető az operatív programok tervei alapján.
Újabb magyar projekteknek jut egy kis EU-s pénz

Újabb magyar projekteknek jut egy kis EU-s pénz 

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközkorábbi pályázati körökben lekötetlenül maradt, úgynevezett visszahulló forrásainak sorsáról döntöttek a közelmúltban a tagállamok képviselői az Európai Bizottság javaslata alapján.
Újabb programra pályázhatnak a magyar falvak

Újabb programra pályázhatnak a magyar falvak 

A Magyar Falu Program keretében közösségi terek fejlesztésére és közösségszervezők foglalkoztatásának támogatására pályázhatnak szerdától a kistelepülések önkormányzatai és a történelmi egyházak. A pályázat keretösszege 10 milliárd forint - közölte a Miniszterelnökség.
Ilyen még nem volt: új pályázatban osztottak pénzt a kkv-knak

Ilyen még nem volt: új pályázatban osztottak pénzt a kkv-knak 

Megszülettek az első támogatói döntések a 2 milliárd forint keretösszegű, új, feltételesen visszatérítendő finanszírozási formát alkalmazó technológiai modernizációt támogató pályázat keretében - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.
Így szoktuk meg – mondja a bukásra ítélt vezető

Így szoktuk meg – mondja a bukásra ítélt vezető 

A hazai munkaerő kihasználtsága 47 százalék. Vagyis évente 106 munkanap megy veszendőbe. A cégek hatékonyságát rontó tényezők és rossz szokások listájának se vége, se hossza. Megoldási javaslatokat fogalmaztak meg szakemberek a Piac & Profit Szervezetfejlesztés 2017 című konferenciáján.
1000 milliárdot osztanak a vállalkozásoknak

1000 milliárdot osztanak a vállalkozásoknak 

Megjelent az összes pénzügyi eszköz felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében; a 2014-2020-as uniós időszakban összesen mintegy 1000 milliárd forint áll rendelkezésre 8 hitelprogram, 9 kombinált hitelprogram és 7 kockázati tőkeprogram formájában - közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Itt a várva várt 85 milliárdos uniós pályázat végre!

Itt a várva várt 85 milliárdos uniós pályázat végre! 

Megjelent két, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét és fejlesztését támogató pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A most összesen 85 milliárd forint értékben meghirdetett pályázati felhívásokra 30 nap múlva, július 8-ától adhatják be a vállalkozások konkrét elképzeléseiket.
Októberben indulhatnak az első uniós pályázatok

Októberben indulhatnak az első uniós pályázatok 

Az uniós pénzek lázában élnek a magyar cégek. Eddig az előző tervezési időszak utolsó fillérjeinek lehívása miatt aggódtunk, most pedig már a következő ciklus pályázataira készülünk. Komoróczki István a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára a Piac&Profit fórumán beszélt arról, amit most tudni lehet.

„Az egyik oldalon egyszerűsítünk, a másikon szigorítunk”  

Egymillió eurós összeghatár alatt "automatikus" támogatást, egyszerűbb pályázati rendszert, de szigorúbb ellenőrzést és kizárólag üzletileg a saját lábán megálló fejlesztések támogatását ígéri a most induló pályázati időszakban a kormány. Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség helyettes államtitkára többek között erről is beszélt lapunknak adott interjújában.

Mi lesz az uniós pénzzel? 

Új munkahelyek helyett inkább eszközbeszerzésre és fejlesztésre fordítanák az uniós pénzt a cégek, a többség kisléptékű termékfejlesztésben érdekelt és gond számukra az árfolyam-kockázat kezelése - többek között ez is kiderült egy friss felmérésből.

Indul a következő pályázati etap 

Kíváncsiak voltunk, hogy mire számíthatnak az innovatív, növekedni vágyó, induló vagy már működő vállalkozások. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára foglalta össze a Piac & Profitnak a kormányzat elképzeléseit novemberben.

Megduplázná az EU-biztos a kkv-forrásokat 

Az európai kis- és középvállalkozások számára rendelkezésre álló 70 milliárd euró pályázati keretet duplájára, 140 milliárdra emelné a következő, 2014-től 2020-ig tartó költségvetési időszakban az EU regionális biztosa, Johannes Hahn.

Jön a sikerpályázat, készüljünk fel rá!  

Szeptember 1-től várhatóan három régióban újra pályázható lesz a „Telephelyfejlesztés és Ipartelepítés” című pályázati kiírás. Érdemes sietni. Az akár 70%-os támogatást ígérő konstrukciót elvileg egy hónapra nyitják meg, de előfordulhat, hogy a megjelenést követő néhány nappal felfüggesztik, ha kimerül a forrás. Szakértőnk összegyűjtötte, amit már tudni lehet a pályázatról.

Csökkent az optimizmus az EU-s pályázatokat illetően 

A tavaly év végén még optimista várakozások után idén nagymértékben romlott a kkv-k megítélése az európai uniós pályázati lehetőségeket illetően. Kevesebb vállalkozás talál számára érdekes pályázatot, ami minden bizonnyal összefügg az elérhető pályázatok számának csökkenésével. A különböző szektorokat tekintve továbbra is a mezőgazdasági vállalkozások közül tartják legtöbben reálisnak, hogy uniós forráshoz jutnak – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

Egyre jobban bíznak a cégek az uniós pénzesőben 

Az európai uniós pályázati lehetőségek megítélését illetően pozitív elmozdulás figyelhető meg a hazai kkv-k körében. Egyre több vállalkozás talál olyan pályázati kiírást, amely érdekelheti őt, a rendelkezésre álló keretek ugyanakkor szűkülnek.

Előbb legyen pénz, aztán majd eldől ki osztja el 

Az uniós források kiosztására a társadalmi és a gazdasági szektor számára a lehető legkedvezőbb, a leghatékonyabban reagáló intézményrendszert szeretne kialakítani a kormány 2014-2020-as uniós fejlesztési periódusban. Ennek konkrét keretei azonban egyelőre a harmadik prioritást jelentik a döntéshozók számára – jelezték a Nemzeti Fejlesztési minisztériumban.

Így lehetne könnyebben hozzájutni az uniós forrásokhoz 

Az egyszerűsítés és gyorsítás teheti hatékonyabbá az európai uniós források felhasználását az Állami Számvevőszék azon felmérése szerint, amelyet egy 13 országra kiterjedő ellenőrzés részeként készítettek a közelmúltban.

8,8 milliárdot nyertek 6 év alatt 

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) tagjai az elmúlt 6 évben összesen 8,8 milliárd forint uniós támogatást nyertek el, ami az általuk megvalósított fejlesztések átlag 40 százalékát fedezte. A források lehívását elősegítette, hogy a Szövetség pályázati információs vonalat épített ki, tanácsadással segítette saját tagszervezeteit, valamint a pályázatokat kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség munkáját.

Így segíthet az internet egy válllakozás fejlesztésében 

Az econet consultants európai tanácsadó cég az Európai Parlament által meghirdetett innovációs verseny „Vállalkozásfejlesztés újszerű, internetes technológiák használatával" kategóriájának nyertese lett.

Hogyan lesz pénz egy nyertes pályázatból? 

Gyorstalpalónk, fogalomtárunk a pályázati rendszerhez, végre a talán mindenkit elsőre is leginkább érdeklő részhez érkezett: hogyan lesz pénz a nyertes pályázatból? Összeállításunk mankót nyújthat mindazoknak, akik szívesen beleásnák magukat - de egy pályázat erejéig biztosan - az Új Széchenyi -Terv adta lehetőségek kihasználásába.

Kkv pályázatokat függesztett fel az NFÜ 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ)  felfüggesztette a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése" című (GOP-2011-2.1.1/A kódszámú) pályázati kiírást 2012. június 18-i hatállyal, valamint a  „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban" tárgyú (KMR_12 jelű) konstrukciót is.

Újra van pénz vállalkozás indításra 

Megjelentek a kockázati tőkeprogramok új felhívásai összesen 28,5 milliárd forintos keretösszeggel. Az Új Széchenyi Terv keretében az induló vállalkozásokat segítő magvető alapok 6 milliárd forintra, a növekedési alapok 22,5 milliárd forintra pályázhatnak.

Nem járunk rosszul a keretek csökkentésével 

Magyarország az Európai Szociális Alapból, a Kohéziós Alapból és a strukturális alapokból a 2007 és 2013 között rendelkezésére álló 25 milliárd euró 37 százalékát fizette ki eddig támogatásként; ez a teljesítmény az uniós átlagnak felel meg - mondta Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős tagja kedden Budapesten.

Hogy kell EU-s pályázatot nyerni? 

Gyorstalpaló, kis fogalomtár, a pályázati rendszerhez, ami mankót nyújthat mindazoknak, akik szívesen beleásnák magukat - de egy pályázat erejéig biztosan - az Új Széchenyi -Terv adta lehetőségek kihasználásába.

Ez a pénz is elfogyott 

Lezárják a KMOP-1.2.1/B-11 kódszámú pályázatot. Már csak május 31-ig lehet pályázni a komplex vállalati technológia fejlesztés érdekében kiírt programra.

Hatalmas összeg vár elköltésre 

Több mint 5000 milliárd forint uniós támogatás ragadhat bent, amennyiben nem sikerül élénkíteni a pályázati pénzek lehívását. Magyarország ezzel nevetségessé válna az Unióban, de ennél is nagyobb probléma, hogy a gazdaságélénkítő fejlesztési támogatások nélkül semmi esélyünk arra, hogy a növekedés beinduljon. A bankok nem hiteleznek, a költségvetés lyukas, a cégek felélték tartalékaikat, az exportpiacokra kijutni drága és nehéz, a hazai piac recesszióban. Egyedül a vissza nem térítendő uniós pénzek hozhatnak lendületet.

Meddig érünk még rá? 

Pató Pál uram eddig is nagy munkában volt, de még mindig mintha tudná odázni a tennivalókat! Uniós pályázati pénzek, „forog a kerék" csak úgy tűnik egy helyben. Hogyan lesz ez a tessék mondani? Milyen kis-és középvállalkozásokat valóban segítő pályázati kiírásokra tartogatják a bennlévő kereteket? Hol rejtegetik azokat a pályázati kiírásokat, amikre a kiéheztetett, forrás hiányban szenvedő, de óriási felhalmozott tapasztalatokkal és túlélési ösztönnel bíró nagyon vállalkozó vágyik?

KAP- Így módosítanánk a mezőgazdasági támogatásokat 

Több ponton új javaslatokkal élt Magyarország az Európai Unió közös mezőgazdasági politikájának (KAP) reformjáról készülő jogszabály vitájában a tagországok csütörtökön Luxembourgban tartott találkozóján - mondta el Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára az ülést követően.

Gyorsabban lehet pénzhez jutni 

Az európai uniós források felhasználásának eljárásrendi változásai és az ezeket megalapozó informatikai fejlesztések következtében az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek a pályázók és a támogatási intézményrendszer adminisztrációs terhei. Kevesebb bekért dokumentum, gyorsabb szerződéskötés. Röviden így foglalhatók össze azok a kedvező változások, amelyek nem kis részben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a közigazgatási adatbázisok közötti elektronikus összeköttetés megteremtésének köszönhetők.

Sietni kell a pályázatokkal 

A 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési időszak végéig még mintegy 30 milliárd forintos olyan forrásra pályázhatnak az akkreditált innovációs klaszterek tagjai, amelynek odaítélésénél többletpontot, vagy kizárólagos feltételt jelent a tagi státusz. Sietniük kell azonban a projektek felállításával és a pályázati anyagok elkészítésével az érintett vállalkozásoknak, mert a keretek kimerülése esetén, azok újbóli megnyitása már csak a soron következő uniós programozási periódusban - 2014 után - várható.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo