Jön a sikerpályázat, készüljünk fel rá!

Szeptember 1-től várhatóan három régióban újra pályázható lesz a „Telephelyfejlesztés és Ipartelepítés” című pályázati kiírás. Érdemes sietni. Az akár 70%-os támogatást ígérő konstrukciót elvileg egy hónapra nyitják meg, de előfordulhat, hogy a megjelenést követő néhány nappal felfüggesztik, ha kimerül a forrás. Szakértőnk összegyűjtötte, amit már tudni lehet a pályázatról.

Kép:sxc

Jelenleg a társadalmi egyeztetésen túl van a pályázati konstrukció, amely várhatóan az Észak-magyarországi, a Dél-dunántúli és a Nyugat-dunántúli régiók vállalkozásai számára nyílik meg hamarosan. Az eredeti tervek szerint egy hónapig lenne nyitva, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy 2013-ban a pályázatok a megszokottnál rövidebb ideig elérhetők, mert a keretösszeg hamarabb kimerül. Az is előfordulhat, hogy a nagy népszerűség miatt akár a megjelenést követően pár nappal felfüggesztik a konstrukciót.

Ezért tudatosan előre kell felkészülni a pályázó vállalkozásnak, mert a leadáshoz szükséges üzleti terv, árajánlatok, tervezési dokumentáció, különböző engedélyek beszerzése több hetet is igénybe vehet. Akik fejlesztésben gondolkodnak, jó ha az asztalukon tartják a beszerzendő gépek árajánlatait, hogy esetleg csak aktualizálni kelljen azokat beadás előtt.

Mire igényelhető?

A várhatóan szeptember 1-jén megnyíló konstrukció a kkv-k működési helyszínéül (székhely, telephely) szolgáló, termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó már meglévő telephelyek korszerűsítését vagy akár bővítését (vásárlást nem!) támogatja, valamint a nem megfelelő telephelyek cseréjét, újak kialakítását. Kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak nincs lehetőségük ebben a konstrukcióban telephelyüket fejleszteni.

Mekkora összegre lehet pályázni?

Az igényelhető támogatás összege 10-400 millió forint között lehet, a megvalósulás helyszínétől függően, a támogatás mértéke 30-70 százalék között mozog. A beruházás 70 százalékos támogatására az Észak- magyarországi Régióban tevékenykedő mikro-, vagy kisvállalkozások számíthatnak.

Bírálati szempontok

A beruházásnak új munkahelyet kell teremtenie. A vállalkozás méretétől és igényelt támogatás összegétől függően legalább 2, legfeljebb 20 fő az elvárás.

A bírálati szempontrendszer egyik „érdekessége”, hogy meg kell határozni azt is, hogy a legközelebbi megyeszékhely közúton hány perc alatt érhető el. Minél messzebb van egy település, ahol a fejlesztést megvalósítják a megyeszékhelytől, annál több pontot kap erre a szempontra a pályázó: ha 17 percnyi autóútra található 0 pont, ha 86 percre 5 pont. Csak azt nem határozták meg, hogy milyen autóval, milyen útvonalon kell megtenni a távolságot.

Gyetvainé Zováth Anikó Ügyvezető Unio Tender Europa Kft.

A Közép-dunántúli régióban döngetett a program
2012 szeptemberében hirdették meg 1,22 milliárd forintos keretösszeggel a Közép-dunántúli régióban a telephely-fejlesztési forrást, amelyre 131 pályázat érkezett nyolcmilliárd forint értékben a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség adatai szerint. A regionális operatív program irányító hatósága (ROP IH) átcsoportosított forrást, így 56 pályázó nyerhetett el összesen 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást telephelyfejlesztésre. A támogatásban részesült projektek összköltsége 7,5 milliárd forint lesz. Bővebben a tapasztalatokról itt olvashat.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo