Hogyan lesz pénz egy nyertes pályázatból?

Gyorstalpalónk, fogalomtárunk a pályázati rendszerhez, végre a talán mindenkit elsőre is leginkább érdeklő részhez érkezett: hogyan lesz pénz a nyertes pályázatból? Összeállításunk mankót nyújthat mindazoknak, akik szívesen beleásnák magukat - de egy pályázat erejéig biztosan - az Új Széchenyi -Terv adta lehetőségek kihasználásába.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

 


Kép:EU

Sorozatunk korábbi részeit itt, itt és itt olvashatják. 

Nyerési /elutasító értesítő

A várva várt nyerési értesítő a legjobb hír, igaz, lehet, hogy akár több hónapot kell várni rá. Ebben már azt tudatja velünk a Hatóság, hogy mekkora összeget különít el vállalkozásunk pályázati úton történő fejlesztésére, magyarul, mennyi pénzt nyertünk. Az értesítőt lobogtatva elkezdődhet az igazi munka, elindulhat az álom valóra váltása, végre indul a teljes gőzerővel fejlesztés/megvalósítás. Egy görög mondás szerint: „ha beállunk a körbe, táncolni kell!" - itt éppen erről van szó, ekkor indul az igazi munka.

Támogatási Szerződés:  

Ez a pályázati támogatás lehívásának hivatalos elindítása, mely részletesen, pontról pontra értelmezi a teendőket, az előrehaladás ütemét, a vállalásokat, a megvalósítás és a befejezés lépéseinek tisztázásával. Ez szerződés a pályázó és a Hatóság közötti írásos dokumentum, mely a pályázat megvalósításának pontos „adatait" tartalmazza. ( pl.: pályázó adatai,pályázat adatai, mellékletek,pályázat nyomon követésének lépései,támogatás kifizetéseinek szabályai...stb) Ezt a szerződést, a nyertes pályázó általi aláírása teszi hivatalossá. Ebben foglaltatik, hogy a pályázati úton elnyert támogatás valós felhasználása, hogyan is fog történni, illetve, itt vállal felelősséget a pályázó a pályázatban leírtak megvalósítására.

Előleg:

Mint tudjuk az EU-s pályázatok utófinanszírozású konstrukciók, így rendkívül fontos az a lehetőség, amely sok kiírásban, a pályázókat oly módon segíti, hogy a felmerült elszámolható költségek egy részét, előleg formájában megigényelhetik. A nyertes pályázó kifizetési kérelmet nyújthat be, amely a projekt elindítását segíti, amennyiben erre a pályázat lehetőséget ad, illetve a szerződésben is bele lett foglalva. Ez az összeg, illetve lehetőség pályázatonként változik. Van, ahol nincs rá egyáltalán lehetőség, de sok pályázatban már általában a  támogatás 25% - 50%-a előlegként lehívható.

Rövidebb idő is elég
A pályázatok elkészítésére fordítandó átlagos idő idén kb. 30%-kal csökken, a pályázatok átlagos átfutási ideje 25-40%-kal lesz rövidebb. Az év elejétől több, elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat kedvezően érintő változás lépett életbe az uniós pályázati rendszerben is.
• Egyszerűsödtek a pályázatok, gyorsabb lett és kevesebb adminisztrációval jár a szerződéskötés, 2,5-szeresére gyorsultak a kifizetések.(Az adminisztráció 10 százalékos csökkenése 1 új munkahelyet jelentene szakemberek szerint.)
• Amennyiben van mód előleget kérni, azt a pályázat meghatározza, de egyben is lehet ezeket a támogatási igényeket lehívni!

Mikor kezdhető el az igazi munka?

A projekteket vagy a pályázat postára adás után, saját felelősségre azonnal vagy a nyerési értesítő kézhez kapása után kezdheti meg a pályázó. Vannak olyan pályázati kiírások, amelyek lehetővé teszik, hogy az elkészült pályázat beadása, illetve postára adása után, már másnap a pályázó saját felelősségre megkezdje a fejlesztési elképzelését megvalósítani, beszerezheti a kívánt eszközt, gépet, hisz a nyertes pályázó a támogatás összegét utólag elnyerheti, azaz visszakapja.

Maga a monitoring  (nyomon követés ) folyamata, az a pályázó pályázatban leírt projekt (azaz fejlesztésre váró ötlet, megpályázott elképzelés, maga a pályázat ), megvalósításának a menetét kíséri végig lépésről-lépésre. A Hatóság e módon vizsgálja, hogy a pályázó tényleg azt valósítja meg, amit a pályázatában leírt, pont úgy, és a leírtak alapján halad. A kitűzött projektcélok elérése tényleg biztosítottak-e, és a vállalások is rendben mennek. Az ellenőrzést többféleképp teszik, van helyszíni ellenőrzés és írásosban beadott kontroll, a cél minden esetben ugyanaz.

A pályázónak jelentési kötelezettsége is van, havonta, a megszabott határidőre kell az anyagokat a Hatósághoz eljuttatni. Ezekkel a pályázat tartalmi és időbeni előrehaladását, megvalósítását kell alátámasztani csakúgy, mint végül a zárójelentéssel,a fenntartási jelentésekkel. Ezek mellékleteként nyújtja be a számlákat a pályázó egy fizetési kérelem kíséretében, majd kapja meg az elkülönített számláról a saját számlájára a pénzt.

Az igazi varázslat tényleg abban van, amikor az ember hátradől, és végre megnyugodhat, mert megcsináltam és tényleg látszik, hogy megérte! Nem egy sétagalopp, az igaz, de utólag már nem mindegy, megvan, amit akartunk, a támogatást pedig kifizették! Tehát a vállalkozás is jól járt, és az EU-s pénz pedig jó helyre került, pláne így, hogy itthon, Magyarországon maradt.

Papadopulu Aphrodite
szakértő
Brüsszel Center Magyar Pályázati Tanácsadó Központ

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo