Pályázati tanácsok cikkek


Banánhéjon csúszik el a legtöbb pályázat

Banánhéjon csúszik el a legtöbb pályázat 

Az uniós pályázatok lázában ég a magyar cégek nagy része, pályázik szinte mindenki. Sajnos, sokan már az első rostán kibuknak egy hibásan elkészített anyaggal. Szakértő segít, mik a leggyakoribb hibák.
Tudással is készülni kell a pályázásra

Tudással is készülni kell a pályázásra 

Komoly pénzesőre számíthatnak idén a kis- és középvállalkozások az uniós források révén. De hiába a sok pályázat, ha banális hibák révén bukjuk a lehetőségeket.
Egyedül pályázni: lehetetlen küldetés

Egyedül pályázni: lehetetlen küldetés 

Az uniós pályázatokban gondolkodó vállalkozók sok esetben meglepődnek, amikor pályázatírási szándékkal leülnek a gép elé, hiszen hiába egyszerűsödött a folyamat, mégis, ha valaki szakember segítsége nélkül lát neki, bizony könnyen elveszhet a sok teendő között.
A leggyakoribb pályázati buktatók - segítünk elkerülni őket!

A leggyakoribb pályázati buktatók - segítünk elkerülni őket! 

Gondosan előkészítettük a pályázatot, szuper stratégiát alkottunk, beszereztünk minden előzetes engedélyt, szükséges iratot. Még ez sem garancia a sikerre. Sorra vesszük azokat a buktatókat, amik bármelyike kudarchoz vezethet.
Így készüljünk nyertes pályázatra

Így készüljünk nyertes pályázatra 

Pályázati lehetőségek tömege nyílik meg a következő hónapokban. Nem elég azonban ölbe tett kézzel várni a nekünk tetsző pályázatra, a szakértők szerint érdemes és kifizetődő időben felkészíteni a cégünket a lehetőségekre. A Goodwill Consulting szakértőivel összefoglaltuk, hogy mire is kell és érdemes figyelni ahhoz, sikeresek legyünk, és jó eséllyel induljunk.
A pályázatokban nincs nyári szünet

A pályázatokban nincs nyári szünet 

Nem minden pályázat beadásával kell nagyon sietni az eddig megjelentek közül, van, ahol a szakértő szerint sokáig kitart majd a keret. Van viszont, ahol tényleg az idő dönt. A legnépszerűbb kiírásnál pedig már a keretet is emelték, akkora az érdeklődés. A Goodwill Consulting első tapasztalatai a megnyílt vállalkozásfejlesztési pályázatokról.
Indulnak az uniós pályázatok! Mire figyeljünk?

Indulnak az uniós pályázatok! Mire figyeljünk? 

Elindul a pályázati lehetőség az első nagyobb összegű gazdaságfejlesztési pályázatoknál. Szakértőnk segít, mire érdemes figyelni nem csak a beadáskor, de a sikeres pályázat után is.
Pályázni – de hogyan, kinek, mire?

Pályázni – de hogyan, kinek, mire? 

A cégek már tűkön ülve várják, hogy végre induljanak az új uniós ciklus pályázatai, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan érdemes felkészülni, és min bukhat el egy jónak tűnő pályázati lehetőség. Azt sem tudják sokan, melyek azok a legfontosabb dokumentumok, amelyekre a legtöbb pályázat esetében szükség van. Összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat.
Tippek a sikeres 2015-ös pályázatokhoz

Tippek a sikeres 2015-ös pályázatokhoz 

A mostani pályázati ciklusban a feltételek szigorúbbak lesznek a múltban megtapasztaltnál: a cégeknek számos számviteli feltételnek kell várhatóan megfelelniük. Aki komolyan gondolkozik abban, hogy pályázaton indulna a jövőben, annak érdemes a 2014-s gazdasági évet úgy zárni, hogy cége meg is feleljen a feltételeknek.
Glattfelder: a legoptimálisabb konstrukciót keressük

Glattfelder: a legoptimálisabb konstrukciót keressük 

Újraiparosításra készül a kormány, hogy ezzel segítség a feldolgozóipar GDP-n belüli részarányának emelkedését - mondta el a Piac&Profitnak Glattfelder Béla, a nemzetgazdasági tárca gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. Hosszabb távon a termelő cégek exportkapacitásának növelése a cél. Az államtitkár szerint könnyebb lesz ebben a ciklusban uniós pénzhez jutni, főleg a kisebb projektekhez. Mint mondta, a "lehetőségekhez képest legoptimálisabb" konstrukción dolgoznak.

Vigyázzunk a csaló pályázatírókkal! 

Fix díj nélküli, kizárólag sikerdíjas konstrukcióban közreműködő pályázatírót érdemes választani, és megbízható, kellő referenciával rendelkező társaságra érdemes bízni a pályázatok kezelését.

A 7 leggyakoribb pályázati hiba, ami könnyen elkerülhető 

A pályázók gyakran – figyelmetlenségből, vagy tudatlanságból – olyan alapvető hibákat vétenek, amelyek miatt sikertelenül próbálkoznak támogatást szerezni a brüsszeli kalapból. Segítünk elkerülni a legáltalánosabbakat!

Elbukják az uniós támogatást a feledékeny cégek 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nyilvánosságra hozta szombaton a nyilatkozattételi kötelezettséget nem teljesítők listáját, amelyen mintegy 2500 cég szerepel. A mai napon az NFÜ megkezdi az elállási eljárást, így ezek a vállalatok jelentős pénzektől esnek el.

Nyertes pályázat eladó! 

Van jogi lehetőség a vissza nem térítendő uniós támogatást nyert projektek átadására. Ha van, aki nem használná ki a nyertes pályázatot, más cég viszont vállalja a vele járó kötelezettségeket, a nyertes projekt átadható. A Piac&Profit szakértője elmondja, hogyan.

Ne pályázzunk EU-s pénzre, míg az alapokkal nem vagyunk tisztában! 

Az Európai Unió utólagosan finanszírozza a beruházásokat, amihez összeszedett projektekre, megfelelő önerőre és rengeteg adminisztrációra van szükség. A következő hét évben új lehetőségek nyílnak a hazai vállalkozásoknak, hogy vissza nem térítendő uniós pénzekhez jussanak. Azonban nem mindenkinek érdemes a brüsszeli kasszához járulnia.

Az ördög a részletekben… Milliókat kockáztatnak a figyelmetlen cégek 

21 milliárdos volumenével az év képzési pályázataként emlegetik a TÁMOP 2.1.3 című pályázatot. A vállalkozások jövőjét és fennmaradását döntően befolyásoló, a munkahelymegtartást képzésekkel támogató kiírás kockázatairól azonban kevésbé informáltak az érintett vállalatok.

Még van pályázati pénz innovatív fogászatoknak 

Európában gazdasági téren viszonylag kevés dologban mondhatja el hazánk, hogy piacvezető pozícióban van, ám a fogászati turizmus ezek közé tartozik. Az Új Széchenyi Terv keretében megnyílt pályázati források ennek a pozíciónak a megőrzését szolgálják, a keretek még nem merültek ki, a benyújtási határidő május 31-ig meghosszabbodott.

Hogy kerüljük el a tipikus pályázati hibákat? 

Sikeresen szerepelni egy pályázaton és elnyerni a támogatást nem egyszerű feladat, számos ponton bukhatnak el a cégek. De már az is nagy lépés, ha elkerülik azokat a szarvashibákat, amelyek a szakértők szerint rengeteg pályázat vesztét okozzák úgy, hogy tulajdonképpen semmi közük a szakmai teljesítményhez.

Hiányzik a vállalkozások jövőképe 

A fejlesztésekről szóló pályázati pénzek nem találják meg a hazai vállalkozásokat, amelyek nem rendelkeznek perspektívával, jövőképpel. A bankok ugyan készen állnak a hitelezésre, de az ügyfelek sokszor nem hitelképesek.

Így juthat olcsón tudáshoz 

December 1-jétől kedvezőbbek a Vállalati Tanácsadás Program részvételi feltételei Közép-Magyarországon. A mikro, kis és középvállalatokat célzó programban a pályázók 50 százalékos támogatásintenzitással 8 millió forintos vissza nem térítendő forrást nyerhetnek.

Hogyan lesz pénz egy nyertes pályázatból? 

Gyorstalpalónk, fogalomtárunk a pályázati rendszerhez, végre a talán mindenkit elsőre is leginkább érdeklő részhez érkezett: hogyan lesz pénz a nyertes pályázatból? Összeállításunk mankót nyújthat mindazoknak, akik szívesen beleásnák magukat - de egy pályázat erejéig biztosan - az Új Széchenyi -Terv adta lehetőségek kihasználásába.

Kellemetlen kötelezettség, amivel számolni kell 

Sok pályázat esetében találkozhatunk egy kellemetlen kötelezettséggel még a projekt megvalósítása előtt, ami jelentős terheket róhat egy vállalkozásra, és megfelelő szakértelem hiányában a kedvezményezettek tartanak is tőle. Ez a pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzési kötelezettség.

Meddig érünk még rá? 

Pató Pál uram eddig is nagy munkában volt, de még mindig mintha tudná odázni a tennivalókat! Uniós pályázati pénzek, „forog a kerék" csak úgy tűnik egy helyben. Hogyan lesz ez a tessék mondani? Milyen kis-és középvállalkozásokat valóban segítő pályázati kiírásokra tartogatják a bennlévő kereteket? Hol rejtegetik azokat a pályázati kiírásokat, amikre a kiéheztetett, forrás hiányban szenvedő, de óriási felhalmozott tapasztalatokkal és túlélési ösztönnel bíró nagyon vállalkozó vágyik?

Mire várunk?! 

A pályázati tervek és célok megmaradtak, az erőforrások készen állnak, a ceruzák kihegyezve - billentyűzetek leporolva, és jó lenne elindulni a megvalósítás, az eredmények elérése felé.

Segítség a pályázati kiírások értelmezéséhez 

Folytatjuk gyorstalpalónkat, fogalomtárunkat, a pályázati rendszerhez, ami mankót nyújthat mindazoknak, akik szívesen beleásnák magukat - de egy pályázat erejéig biztosan - az Új Széchenyi -Terv adta lehetőségek kihasználásába.

Ingyen béremelés 

„Az élet nem habos torta!" - tudjuk Virágh elvtárstól! Ezt alátámasztják az elmúlt időszak népszerűtlen gazdasági intézkedései. Ezeket most hadd ne soroljam fel! Egy biztos, minden herdáló, nem gondos gazdálkodás következménye kizárólag a megszorítás lehet - állítja a Brüsszel Center szakértője.

Ezt kell adni a pályázati támogatásért 

Kkv-k tekintetében sarkalatos kérdés lehet, hogy a vissza nem térítendő támogatást, vagy annak előlegét, első részletét csak akkor utalja át a pályázónak a támogató hatóság, amennyiben megfelelő biztosítékot tud nyújtani. Ha erre nem készül a pályázó cég, nem tudja igénybe venni támogatási összegét, projektje ezen akár meg is bukhat. A továbbiakban e kötelezettség részleteivel ismerkedhetünk meg.

Kisszótár a pályázati kiírások értelmezéséhez 

Gyorstalpaló, kis fogalomtár, a pályázati rendszerhez, ami mankót nyújthat mindazoknak, akik szívesen beleásnák magukat - de egy pályázat erejéig biztosan - az Új Széchenyi -Terv adta lehetőségek kihasználásába.

Mire pályázzunk? 

Tanácsadóként gyakran kérdezik tőlem: „mondja már meg, nekem mire lenne érdemes pályáznom?". Nos, a válasz gyakran elkeserítő, bár én nem a lebeszélő ember vagyok.

Mit kell bevállalni egy sikeres pályázatért? 

A támogató szervezetek a vissza nem térítendő támogatásért cserébe elvárnak bizonyos kötelezően teljesítendő tevékenységeket, előre meghatározott indikátorokat tartatnak be és ellenőriznek. Ezekkel a kötelező elemekkel jó, ha minden pályázó, vagy pályázni vágyó vállalkozás tisztában van, és tervez velük, hiszen így megkímélheti magát a megvalósítás során jelentkező kellemetlen meglepetésektől.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Keddtől új világ kezdődik a rollereseknek

Keddtől új világ kezdődik a rollereseknek  

Holnaptól mintegy 50 ezer e-rollerrel már csak kötelező biztosítással lehet közlekedni a hazai utakon.

Adózás

Itt vannak a nyári adóváltozások

Itt vannak a nyári adóváltozások 

Múlt héten megjelentek a Magyar Közlönyben az adótörvényeket érintő évközi változások, ennek apropóján a PwC összefoglalta a legfőbb pontokat. 

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo