Mire várunk?!

A pályázati tervek és célok megmaradtak, az erőforrások készen állnak, a ceruzák kihegyezve - billentyűzetek leporolva, és jó lenne elindulni a megvalósítás, az eredmények elérése felé.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

 


Kép:sxc

Nem árt feleleveníteni, újra számba venni azokat a kapukat - korábban konkretizált, vagy tervezett pályázati lehetőségeket - melyekre hiába készültek hosszú heteket a leendő projektgazdák, pályázók, elképzeléseiket nem tudták pályázati formába önteni és benyújtani, megvalósítását elkezdeni, mivel nem volt forma, nem volt fogadó fél, csak rég elmúlt dátumok, ígéretek. De felhívás is a cím, mert a tervek és célok megmaradtak, az erőforrások készen állnak, a ceruzák kihegyezve - billentyűzetek leporolva, és jó lenne elindulni a megvalósítás, az eredmények elérése felé. (Itt találja "kisszótárunkat" a pályázati kiírások értelmezéséhez.)

Több olyan támogatási konstrukció is megjelent az év eleje óta tervezet formájában, amelyre pályázói oldalon érdeklődés mutatkozott (esetleg eljutott társadalmi egyeztetésre is) majd konkrét kiírás hiányában, vagy időpontok folyamatos tologatása miatt elsikkadt, sok esetben a rá mutatkozó érdeklődéssel együtt, többnyire fásultság vagy okafogyottság miatt.

Erős kormányzati törekvés és propaganda, hogy az ország, illetve a benne működő vállalkozások, civilek, fenntartott szervezetek minél jobban tudják és akarják kihasználni Európai Uniós támogatási lehetőségeiket. Véleményem szerint ez valóban kiemelten fontos lenne, és az akarás már meg is van, viszont a közbeiktatott apparátus valamiért nem igazán jól működik. Helyesbítek: igazán nem jól működik. Az elmaradt, meg nem nyílt támogatási források miatt ez a törekvés egyszerűen nem tudhat teljesülni, ami senkinek nem lehet érdeke idehaza!

A hazai kkv-k és nagyvállalatok hónapok óta várják a munkavállalók képzését támogató TÁMOP-2012-2.1.3 A.,B. és C. pályázatokat, viszont viszont sem kitöltő program nem jelent meg, sem valós beadási határidő nem született meg szerda estig, az okok ismeretlenek. A rajthoz álló rövidtávfutó jut eszembe hasonló helyzetben, amikor a rajtnál guggol megfeszített izomzattal, szeretné élete egyik legjobbját hozni, majd amikor a rajt-lövésnek kellene elhangzania fölnéz, és azt látja, hogy nincs előtte futópálya és elromlott a startpisztoly is. Kérdi: Mit csináljak? Válasz: Maradj így, és várj...

Hasonló dolog történt a TÁMOP-6.1.2/11/1 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok kiírással is, amire szintén sok kkv készült. Pontosabban a B komponensére, ahol gazdasági társaságok valósíthatják meg egészségmegőrző programjaikat és készíthetik el munkahelyi egészségtervüket 100 százalékos állami támogatás mellett. Ennél a konstrukciónál örvendetes hír, hogy újabb benyújtási határidő látott napvilágot: a B komponens benyújtható május 29-étől, viszont kitöltő program még nem áll rendelkezésre.

A támogatási rendszernek rengeteg pénzt kellene még kiosztania ennek az EU-s tervezési ciklusnak a végéig, viszont ha ez a tendencia érvényesül, ez nagyon nehézzé válik.

Szintén fájó pont a pályázni vágyóknak az év eleje óta emlegetett Darányi Ignác Terv, amely a mezőgazdasági szektorban tevékenykedő vállalkozásoknak nyújtana támogatási lehetőségeket - egyelőre kiírási konkrétumok nélkül. A napokban megjelent információ szerint a Terv egyik pályázata, amely a vidékies térségekben működő és induló mikrovállalkozások beruházásait támogatná benyújtható lesz június 1-étől, viszont egy hivatalos kormányzati honlapon sem lehet megtalálni a feltételeit, részleteit, bízunk benne, ez hamarosan változik.

Elfogynak a keretek?

Ezt a témakört érintik azok a tények és hírek is, hogy a Közép-Magyarországi Régióból lassan „elfogynak" a keretek és a pályázatok, és előreláthatólag ilyen jellegű átcsoportosítás nem várható. (Pl. Mikrovállalkozások fejlesztését, és a kkv-k technológiafejlesztését célzó pályázat bezárása a régióban)  Ezt magyarázza az EU tagállamokon belüli régiós felzárkózást buzdító gazdaságpolitikája, viszont egy ennyire központ-orientált gazdaságban, mint a miénk is, nagy problémát jelent. Némileg enyhít ezen a problémán a közelmúltban megjelent kutatás-fejlesztési terveket célzó pályázat-csoport megjelenése hazai finanszírozásban, viszont ez csak egy kis szelete a társaságoknál lévő jó és előremutató ötletek, tervek sikerre vitelének.

Módosul a kitöltőprogram
Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent TÁMOP-2.1.3-12 jelű, „Munkahelyi képzések támogatása” konstrukciókhoz kapcsolódó kitöltőprogramok módosulnak, ehhez kapcsolódóan a kiírások beadási határideje változik. A pályázatok benyújtására 2012. május 21-től van lehetőség. A kitöltőprogramnak a pályázói gazdálkodási formakódot és bizonyos KSH kódok hitelesítését végző funkciója módosul, amely eredményeként a teljes pályázói kör számára használhatóvá válik.

Ezt az írást nem panasz-cikknek szánom, hanem problémafelvetésnek és ösztönzésnek, valamint nem utolsó sorban az előttünk álló - bár jelenleg parkoló pályán lévő - lehetőségek közel sem teljes körű bemutatásának, felfrissítésének. Akit érdekel, érint a téma, tudja, hogy a támogatási rendszernek rengeteg pénzt kellene még kiosztania ennek az EU-s tervezési ciklusnak a végéig (az ebben születő projektek megvalósításának befejezéséig), viszont ha ez a tendencia érvényesül, ez nagyon nehézzé válik, és ehhez hozzáadódik még a támogatások lehívásának rögös és lassú útja is.

Mindezek ellenére minden pályázni vágyót, minden tenni akarót optimizmusra buzdítok, elkeseredés és fásultság helyett várjuk meg és keressük meg a lehetőségeket, amik segítenek elérni céljainkat, majd használjuk ki azokat vállalkozásunk, munkatársaink, és a magyar gazdaság javára. A pályázati sikert az ingyenes előminősítés is támogathatja. Így felmérheti pályázati esélyeit és tájékozódhat a lehetőségekről.

Almási Attila
vezető pályázati szakértő
Brüsszel Center Magyar Pályázati Tanácsadó Központ

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo