A pályázatokban nincs nyári szünet

Nem minden pályázat beadásával kell nagyon sietni az eddig megjelentek közül, van, ahol a szakértő szerint sokáig kitart majd a keret. Van viszont, ahol tényleg az idő dönt. A legnépszerűbb kiírásnál pedig már a keretet is emelték, akkora az érdeklődés. A Goodwill Consulting első tapasztalatai a megnyílt vállalkozásfejlesztési pályázatokról.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép:Pixabay

Az idén nyáron végre beindult a várt pályázati dömping, így sorra jelennek meg a vállalkozásfejlesztést célzó pályázatok. Első körben a gazdaságfejlesztési pályázatok jelentek meg, ebből is 3 darab.

A legelső kiírást június 22-től lehetett beadni, ebben a konvergencia régióban székhellyel, telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhattak arra, hogy a külföldi piacokon megjelenjenek. Ennek keretében külpiaci vásáron való megjelenés és/vagy árubemutató szervezése, ezekhez kapcsolódó tanácsadási tevékenység volt támogatható. A pályázat a GINOP-1.3.1 kódszám alatt került kiírásra.

A következő kiírást július 9-től lehetett beadni, ebben is szintén a konvergencia régióban székhellyel, telephellyel rendelkező kkv-k pályázhattak, itt viszont már kettéválasztották a fejlesztéseket. Egyrészt megjelent egy kisebb volumenű, 5-50 millió forint (GINOP-1.2.2) és egy nagyobb 50-500 millió forint (GINOP-1.2.1) támogatást biztosító kiírás is. Szabad vállalkozási zónában bármilyen tevékenységhez, nem szabad vállalkozási zónában csak gyártó, feldolgozóipari tevékenységhez kapcsolódóan eszközbeszerzésre, informatikai fejlesztésre és infrastrukturális fejlesztésre lehetett pályázni.

Az első tapasztalatok

A GINOP-1.3.1 kiírásra pár órával ezelőtt még a 150-es sorszám alatt regisztráltunk pályázatot, amely azt vetíti előre, hogy az 5 milliárdos keret még sokáig ki fog tartani. A pályázati felhívás szerint ez a keret nagyságrendileg 550-600 darab pályázatra lesz elegendő, így az első napos keretkimerülés veszélye itt nem fenyegetett, akár az is lehetséges, hogy még a jövő évet is megéli majd felhívás. A pályázatokat 2017. június 22-ig lehet beadni.

A kapacitásfejlesztő pályázatok esetében más a helyzet. A kisebb kiírás múlt hét csütörtökön, július 9-én korán reggel óta van nyitva és néhány nap alatt már 1000-es sorszám feletti pályázatot regisztráltunk. Itt 20 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, amely a pályázati felhívás szerint 1000-2000 darab pályázat támogatására elegendő. Itt tehát a várakozásoknak megfelelően nagy volt az érdeklődés, így akár az is előfordulhatna, hogy napokon vagy heteken belül keretkimerülés miatt bezárják a pályázatot.

A kormány közlése szerint az előzetes információk szerint már több mint 10 milliárd forint értékű pályázati igény érkezett be a szabad vállalkozási zónákban megvalósítható beruházások pályázati kiírásaira. Érthető a nagy érdeklődés, hiszen a pályázati kiírás lehetővé teszi, hogy a szabad vállalkozási zónákban akár 70 %-os támogatási intenzitás is elérjünk. A kormány nem hagyja kimerülni a keretet – derült ki pár nappal ezelőtt. Ezt a keretösszeget a nagy igények miatt további 20 milliárd forinttal megemelik annak érdekében, hogy ezekben a szabad vállalkozási zónákban, ahol a kormány a legfontosabbnak tartja a gazdaságfejlesztést és munkahelyteremtést, ott az ipar fejlesztéséhez elegendő forrás álljon rendelkezésre - fogalmazott Glattfelder Béla.

Indulnak az uniós pályázatok! Mire figyeljünk?
A cégek tűkön ülve várták a pályázatok elindulását, mégis vannak olyan feltételek, amelyekkel a legtöbb cég nincs tisztában. Pedig érdemes tájékozódni és átgondolni, megfelelhetünk-e a kiírásnak, hiszen így időt, pénzt, bosszúságot spórolhatunk meg, ha átgondoltan állunk neki a dolognak.
Van, ahol a gyorsaság számít, van ahol nem

A GINOP-1.3.1 és a GINOP-1.2.2 pályázatok esetében a Felhívásra beérkező támogatási kérelmek a 272/2014. (IX.5.) Korm. rendelet alapján egyszerűsített kiválasztási eljárásrend alapján folyamatosan, a támogatási kérelmek beérkezésének sorrendjében kerülnek elbírálásra. Eszerint minél előbb kerül beadásra a projekt, annál nagyobb eséllyel fog pozitív elbírálásban részesülni.

A nagyobb, GINOP-1.2.1 kódszámú kiírás elbírálása más, itt a felhívásra beérkező támogatási kérelmek a 272/2014. (IX.5.) Korm. rendeletnek megfelelően standard kiválasztási eljárásrend alapján, szakaszosan kerülnek elbírálásra, a megadott tartalmi értékelési szempontoknak való megfelelés szerinti sorrendiség alapján. Eszerint tehát a megadott első határnapig beérkező pályázatokat egyszerre bírálják el, a pontozási rendszer szerint lepontozzák, sorba rendezik és a keret erejéig a legnagyobb pontszámúakat támogatásban részesítik. Az első határnap 2015. augusztus 15., ezt követően minden hónap 15. napja a következő értékelési időpont. A kiírásra a keret 65 milliárd forint, amely a tervek szerint 250-500 darab projekt támogatására lesz elegendő. Itt tehát nem lényeges a beadás napja, ha az augusztus 15-ig megtörténik, itt a pontszámoknál kell minél magasabbra törekedni. Mindkét kapacitásfejlesztés kiírás esetén, ha a keret ki nem merül, a pályázatokat 2017. július 10-ig lehet beadni.

A következő hetekben-hónapokban további energetikai és kutatásfejlesztési célú pályázati kiírások megjelenésére lehet számítani, így tehát a projekteket el lehet jól készíteni, hogy minél előbb beadásra kerüljenek.

Lehoczky Tibor Vezető pályázati tanácsadó, pályázatíró, pályázati csoportvezető

Goodwill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo