Uniós pénz cikkek


Magyarország piacvezető a használhatatlan lombkoronaösvények üzletben, újabbat talált Hadházy Ákos

Magyarország piacvezető a használhatatlan lombkoronaösvények üzletben, újabbat talált Hadházy Ákos 

Szinte hihetetlennek tűnik, mennyi értelmetlenség épült főként uniós pénzből Magyarországon.
Jól áll Magyarország az uniós pénzek felhasználásában

Jól áll Magyarország az uniós pénzek felhasználásában 

Már 42 százalékos az uniós pályázati források lehívása - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.
Nyílnak az új MFB pontok

Nyílnak az új MFB pontok 

Az OTP Bank, az MKB Bank, a GRÁNIT Bank és az NHB Bank egy-egy fővárosi fiókjában tartott megnyitóval elindult az MFB Pontok hálózatának bővítése. 2017. július 31-vel 126 új MFB Pont kezdte meg működését, melyet - legkésőbb év végéig – további 74 MFB Pont megnyitása követ majd. Ezzel összesen 642 elemből álló hálózat gondoskodik majd az európai uniós hitelek és támogatással kombinált hitelek közvetítésével a vállalkozások és a lakossági ügyfelek számára - olvasható az MFB közleményében. 
4,2 milliárdos rehabilitációs foglalkoztatási program indul

4,2 milliárdos rehabilitációs foglalkoztatási program indul 

4,2 milliárd forintos uniós forrású, a rehabilitációt elősegítő foglalkoztatási programot indul, hogy a következő három évben elősegítse 1500 megváltozott munkaképességű ember elhelyezkedését a nyílt munkaerőpiacon - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.
Jövő év végéig elköltjük az összes uniós pénzt

Jövő év végéig elköltjük az összes uniós pénzt 

A kormányzati célkitűzés szerint a 2014-2020-as időszak uniós forrásainak döntő hányadát 2018 végéig elköltenék - derül ki az Országgyűlésnek kedden benyújtott költségvetési törvényjavaslatból.
Máris elfogyott a pénz a legtöbb pályázatból

Máris elfogyott a pénz a legtöbb pályázatból 

Valamennyi vidékfejlesztési pályázat megjelent március végével. A pályázatok iránt hatalmas a kereslet, a beruházások támogatására biztosított 600-700 milliárd forint összegű keretre mintegy három-négyszeres túligénylés érkezett. Már csak néhány konstrukció érhető el.
40 milliárd forintos megállapodás ezer magyar kkv támogatására

40 milliárd forintos megállapodás ezer magyar kkv támogatására 

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és az Erste Bank megállapodást írt alá, melynek keretében az Erste Bank 40 milliárd forintot helyezhet ki magyar kis- és középvállalkozásoknak az EU kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő programjához (COSME) fűződő konstrukcióban.
A kicsik csaptak rá a 0 százalékos hitelre

A kicsik csaptak rá a 0 százalékos hitelre 

A kis cégek kezdték első sorban igényelni a kereskedelmi bankok elvárásainál enyhébb feltételekkel megszerezhető uniós hitelprogram iránt a Budapest Bank ügyfelei körében végzett felmérés szerint. A kérelmezők között felülreprezentáltak voltak azok a cégek, amelyek kereskedelmi banki szempontból kevésbé hitelképesek.
Tényleg mindenkinek segít a 0%-os hitel?

Tényleg mindenkinek segít a 0%-os hitel? 

Tulajdonképpen csak az nem kap 0%-os, uniós hitelt, aki jobb is, hogy így jár - hangzott el a Portfolió Uniós források konferenciáján. Az adatok azt mutatják, a konstrukció tényleg azoknak a cégeknek segít, amelyek piaci alapon nem jutottak finanszírozáshoz.
Minden pénzt elköltenek jövő tavaszra

Minden pénzt elköltenek jövő tavaszra 

A kormány tervei szerint idén március 31-ig minden pályázatot kiírnak, 2018. március 31-ig pedig az összes pénzt elköltenék. Aki számítana még uniós forrásra, ideje, hogy összekapja magát!

Fontos változások a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásában 

Várhatóan március végéig meghirdetik a 2014 és 2020 közötti időszak minden fennmaradó uniós pályázatát, ráadásul idén azok a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások is jól járnak, amelyek már a kifizetések előtt felhasználnák az uniós mezőgazdasági támogatásokat – hívták fel a figyelmet az OTP Agrár szakértői.

Szerdán indul, több pénzzel két népszerű kkv pályázat 

Jövő szerdától újra pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások egyebek mellett eszközvásárlásra, új technológiai rendszerek kialakítására, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására, a megpályázható összegek pedig magasabb lesznek - hívta fel a figyelmet Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Tovább szórják az uniós pénzeket 

A magyar vállalkozások mintegy 2000 milliárd forintra számíthatnak 2017-ben - jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, aki szerint a Brexit miatt kell sietni a pénzosztással.

Bukja a kormány az egyik legfontosabb ígéretét 

Nem fog összejönni, hogy az uniós források 60 százaléka gazdaságfejlesztésre fordítódjék, bár ezt az ígéretét lépten-nyomon megerősítette a kormány. Persze az arányok ettől még sokkal jobbak, mint korábban – derül ki a Portfolio átfogó elemzéséből. A pénzek majdnem felét viszont verseny nélkül osztják.

Ha bukjuk is a nagy pályázati előleget, nem kell kétségbe esni 

Jó esély van rá, hogy elkaszálja az Unió a magyar kormány által megemelt pályázati előlegek rendszerét - ami a Piac & Profit által megkérdezett pályázati tanácsadó szerint, bár kényelmes, valóban visszaélésre adhat módot. Enélkül sem kell azonban kétségbe esni.

Ha nem változik a szabály, nem ad pénzt az EU 

Hiába küldünk továbbra is kifogásolt típusú uniós pénzes kifizetésekről számlát, nem biztos, hogy kifizetik. Pontosabban így az biztos, hogy most még nem.

Megint alakítanak a pályázati rendszeren 

Számos fontos részletet fedtek fel, és apró, de komoly hatást okozó változtatásokat jelentettek be az uniós pályázati rendszerrel kapcsolatban a Miniszterelnökség parlamenti projektmenedzsment-egyeztetésén.

Újra jön a legnépszerűbb pályázat 

Megkezdték az egyik legnépszerűbb, a mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásaira összesen 37,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosító pályázat társadalmi egyeztetését. Jelentős változást jelent a korábbi kiírásokhoz képest, hogy megjelenik a 30 százalékos vissza nem térítendő támogatás mellett az akár 60 százalékos kedvező kamatozású, kötelezően igénybeveendő hitel. 25-ről 80 százalékra emelkedik továbbá a projekten belüli infrastrukturális fejlesztésre elszámolható költség és nő a projektre fordítható összeg is, igaz ez csak a visszatérítendő hitel arányának növekedésével – hívja fel a figyelmet a Goodwill Consulting Kft.

Egyelőre saját zsebből fizetjük az EU-s pénzeket 

Miközben az előző, 2007–2013-as európai uniós fejlesztési ciklus terheként továbbra is részben vagy egészben felfüggesztés alatt áll tíz magyar operatív program, addig a 2014–2020-as időszakban eddig a magyar büdzsé terhére kellett kifizetni a győzteseket a Miniszterelnökség mno.hu-nak adott nyilatkozata szerint.

Feloldja a Bizottság a TÁMOP felfüggesztést 

Az Európai Bizottság Foglalkoztatási Főigazgatójának július 6-án kelt levelében foglaltak szerint a Bizottság a magyar hatóság által végrehajtott intézkedéseket megfelelőnek és elégségnek tartja ahhoz, hogy a Bizottság által a tagállam számára folyósított kifizetések folyamata újraindulhasson. Ezáltal a korábban benyújtott elszámolások eredményeként mintegy 152 milliárd forint támogatást kap Magyarország.

Vétójog a turisztikai kormánybiztosnak 

Határozatban rögzítette a kormány, hogy a turizmust érintő, európai uniós források felhasználásáról szóló előterjesztést nem tárgyalhatnak meg, amíg azt az ágazati kormánybiztos nem látta, és nem hagyta jóvá.

Visszavonták a Balatonra szánt 300 milliárdot 

A kormány egyik új határozatában döntött a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásáról, amelynek részként visszavonta a tavalyi, 300 milliárd forintos, balatoni fejlesztésekről szóló határozatát – derült ki a Magyar Közlöny csütörtökön megjelent 101. számából.

Zéró kamattal jön az első uniós hitel 

Május 20-án nyílnak meg az első MFB Pontok 23 vidéki és 3 budapesti helyszínen. Ezeken keresztül érhetők el a ciklus visszatérítendő uniós forrásai. Az új rendszer kedvező feltételeivel május második felétől nulla százalékos kamat mellett is igényelhető visszatérítendő forrás.

Leállítja Brüsszel a kormány új ötletét 

A nemrég kiírt 420 milliárd forintnyi uniós támogatású építőipari - szennyvíz - projekt leállítását kérte az Európai Bizottság a magyar kormánytól - írja a Világgazdaság. Az erre kitalált "tömbösített" közbeszerzés - ami csak néhány nagy céget juttatott volna esélyhez - az Unió szerint versenyellenes.

Lázár: az Uniótól nem kaptunk semmit 

Az Uniótól kapott hatalmas forrásokat tulajdonképpen nem is kaptuk – erre jutott Lázár János a Portolio konferenciáján elhangzott előadásában. Amit viszont most kifizetünk – mert ugye pénz mégis van – azt egészen máshogy akarják elosztani.

Az unió fejleszt, nem a cégek 

Nem a cégek indultak be, a kormányzati szektorból finanszírozott projekteknek és az uniós pénzeknek köszönhető a beruházások tavalyi utolsó negyedéves növekedése - vélik az elemzők.

Új szabállyal lesz gyorsabb az uniós pénzek kifizetése 

Új szabályt vezetett be a kormány arról, hogy ha a vállalkozó aláírja egy uniós pályázat támogatási szerződését, akkor a támogatáson elnyert összegnek az 50 százalékát előlegként azonnal lehívhatja. Azt várják, így gyorsulhatnak a kifizetések a szükséges önerő híján.

Uniós források környezetvédelemre: az ördög a részletekben 

Az új EU tagállamok az uniós források helytelen felhasználásával a tiszta energiára épülő európai gazdaság kerékkötői – világít rá a Bankfigyelő és a Föld Barátai Európa új jelentése. A Magyar Természetvédők Szövetsége által készített magyar fejezetből kiderül: a lakossági energiahatékonyság hiányosságai, a túlzott hulladékégetés- és biomassza-támogatás mellett akad számos pozitívum is a tervekben, amit erősíteni szükséges.

Itt vannak az idei uniós pályázatok - lehet készülni! 

Elfogadta a kormány a napokban a módosított 2016-os pályázati menetrendet. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében közel 1900 milliárd forint lesz elérhető még az idén - hívja fel a figyelmet a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.

A leggyakoribb pályázati buktatók - segítünk elkerülni őket! 

Gondosan előkészítettük a pályázatot, szuper stratégiát alkottunk, beszereztünk minden előzetes engedélyt, szükséges iratot. Még ez sem garancia a sikerre. Sorra vesszük azokat a buktatókat, amik bármelyike kudarchoz vezethet.

Találtak még 400 milliót halászatra  

Mintegy 400 millió forint szabad felhasználású forrásra pályázhatnak az előző uniós költségvetési ciklus Halászati Operatív Programjának (HOP) eddig fel nem használt kerete terhére, akik édesvíz akvakultúrával foglalkoznak Magyarországon - mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Hamarosan jön a pénz Közép-Magyarországra is 

Véget érhet a Közép-Magyarországi Régióban működő vállalkozások vezetőinek rossz érzése, hogy lemaradnak valami lényegesről. Hosszú elkészítést követően, a következő 1,5 hónapban meghirdetésre kerülnek a Közép-Magyarországi Régióban működő vállalkozások pályázati lehetőségei.

Így készüljünk nyertes pályázatra 

Pályázati lehetőségek tömege nyílik meg a következő hónapokban. Nem elég azonban ölbe tett kézzel várni a nekünk tetsző pályázatra, a szakértők szerint érdemes és kifizetődő időben felkészíteni a cégünket a lehetőségekre. A Goodwill Consulting szakértőivel összefoglaltuk, hogy mire is kell és érdemes figyelni ahhoz, sikeresek legyünk, és jó eséllyel induljunk.

Kényszereket is hoz a K+F-támogatás 

Egyre több cég növelné K+F-ráfordításait a Deloitte friss felmérése szerint, ugyanakkor meglepően sokan nem ismerik az ezekhez kapcsolódó lehetséges kedvezményeket, vagy nem élnek velük. A támogatások közül pedig csak a vissza nem térítendő ösztönző.

Energetikai fejlesztés – de mire is? 

A most induló vidékfejlesztési pályázatok többsége tartalmaz megújuló energiával kapcsolatos projektelemet, sőt, többletpontot is jelenthet, ha valaki például napelemben vagy hőszivattyúban gondolkodik a beruházása során. Fontos azonban, hogy energetikai korszerűsítésnél, amennyiben azt a vidékfejlesztési programból finanszírozza egy vállalkozás, legalább 10 százalékos energiahatékonysági javulást kell elérni.

Erre lesz pénz a vidékfejlesztésben 

Pályázati nagyüzem kezdődik hamarosan a vidékfejlesztésben, mintegy 80 féle pályázatot hirdetnek meg és menedzselnek a vidékfejlesztési hivatalon keresztül.

Innovációhoz nem kell labor 

A magyarországi vállalkozások 95 százaléka egyáltalán nem foglalkozik innovációval. Vagyis sokan csak azt hiszik, mert nem tudják, hogy a fejlesztés, amit végrehajtanak, innovációnak minősül. Pedig nagy pénzek várnak azokra a cégekre, amelyek ilyen céllal pályáznak – hangzott el a Piac&Profit konferenciáján.

Késhetnek a a források az intézményrendszer megbolygatása miatt  

Az MFB újonnan felállítandó 400 hitelpontjára bízná a 2014-2020-ig tartó hét éves ciklus 729,6 milliárd forint európai uniós gazdaságfejlesztési támogatáshoz kapcsolódó kkv hitelkeret elosztását a kormány. A VÁFISZ üdvözli, hogy koncepció született a kérdés kezelésére, ugyanakkor kételyeit fejezi ki a megvalósítás mikéntjével kapcsolatban.

2,9 milliárd jön agrár-válságkezelésre 

Magyarország 2,9 milliárd forint rendkívüli agrártámogatást kap az EU-tól válságkezelésre - nyilatkozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter telefonon az MTI-nek a döntést követően.

Kockázatot jelent a visszatartott uniós pénz 

Az uniós finanszírozás késedelmessége jelenti a legnagyobb kockázatot a 2015-ös költségvetésre a Költségvetési Tanács (KT) friss, az Állami Számvevőszék számára készített jelentése szerint, de a norvég pénz is hiányzik.

A pályázatokban nincs nyári szünet 

Nem minden pályázat beadásával kell nagyon sietni az eddig megjelentek közül, van, ahol a szakértő szerint sokáig kitart majd a keret. Van viszont, ahol tényleg az idő dönt. A legnépszerűbb kiírásnál pedig már a keretet is emelték, akkora az érdeklődés. A Goodwill Consulting első tapasztalatai a megnyílt vállalkozásfejlesztési pályázatokról.

Indulnak az uniós pályázatok! Mire figyeljünk? 

Elindul a pályázati lehetőség az első nagyobb összegű gazdaságfejlesztési pályázatoknál. Szakértőnk segít, mire érdemes figyelni nem csak a beadáskor, de a sikeres pályázat után is.

Még több pénz lesz a GINOP-ban 

Százmilliárd forinttal megemeli a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) ez évre tervezett fejlesztési keretét a kormány, így 830 milliárd forint helyett 930 milliárd forintnyi európai uniós támogatásra pályázhatnak idén a vállalkozások - írta a Napi Gazdaság.

Hitelt kapunk az uniós támogatások önrészének finanszírozásához 

500 millió eurós hitelszerződést írt alá Baranyay László, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A szerződés megkötésének legfontosabb oka az volt, hogy az igen kedvező feltételekkel igénybe vehető hitelek révén könnyebbé válik az uniós támogatások hazai önrészének finanszírozása. Az Európai Beruházási Bank által nyújtott kedvező kondíciójú források hozzájárulnak ahhoz, hogy a Magyarország rendelkezésére álló uniós forrásokat mind szélesebb körben tudjuk felhasználni, a gazdaság fejlődése és az emberek életkörülményeinek javítására érdekében.

Ezek az uniós pályázatok jönnek hamarosan 

Nyáron várhatóan beindul a 2020-ig tartó új uniós pályázati ciklus kiírásdömpingje. A pályázatok között jelentős részben lesznek gazdaságfejlesztést támogató konstrukciók. Az első pályázatokat nemrég kiírták, lássuk, mi jön még a nyáron!

Uniós pénzek: a finisben dől el minden 

A 2007-2013-as uniós támogatási ciklus forrásainak 87 százaléka, 21,7 milliárd euró már eljutott a kedvezményezettekhez Magyarországon 2014 végéig, amely az előző évi 62 százalékos kifizetési arányhoz képest 25 százalékpontos növekedést jelent, és meghaladja az uniós átlagot a KPMG friss jelentése szerint.

Ezért is megéri képben lenni az uniós pályázatokkal 

A Miniszterelnökséghez érkezett jelzések szerint csalók próbálnak visszaélni a vállalkozók tájékozatlanságával az európai uniós pályázatok kapcsán.

Most ad utoljára ennyi pénzt az EU, jól kell kihasználni  

Az utolsó lehetőség kezdődik most, amikor jelentős uniós támogatásokkal fejlődhet a magyar gazdaság, ezért most a további növekedés alapjait kell megteremteni - mondta Csepreghy Nándor. K+F-re, iparjogra, épületenergetikára jöhetnek a következő kiírások.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Pénzszerzés

13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére

13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók órabére 

Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az emberre hasonlító robotokat vet be a Tesla

Az emberre hasonlító robotokat vet be a Tesla  

Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla.

Gazdaság

Kihívást jelent a létszámbővítés a pénzügyi vezetőknek

Kihívást jelent a létszámbővítés a pénzügyi vezetőknek  

A pénzügyi vezetők 70 százaléka nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben.

Infokom

Hogyan készítheti fel cégét az AI-korszakra?

Hogyan készítheti fel cégét az AI-korszakra?  

Alig van túl a vállalati szektor az agilis átálláson, az egyre szélesebb körben alkalmazott forradalmi technológiai megoldások máris újabb szemléletváltást sürgetnek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo