Hamarosan jön a pénz Közép-Magyarországra is

Véget érhet a Közép-Magyarországi Régióban működő vállalkozások vezetőinek rossz érzése, hogy lemaradnak valami lényegesről. Hosszú elkészítést követően, a következő 1,5 hónapban meghirdetésre kerülnek a Közép-Magyarországi Régióban működő vállalkozások pályázati lehetőségei.

Üröm az örömben, hogy a budapesti vállalkozások csak a pályázatok egy részén vehetnek részt, és sajnos a támogatási keret is viszonylag alacsony lesz. Így a pályázatok időben történő benyújtásának most valóban kiemelkedő szerepe lesz az eredményes részvételben - írja a Glósz és Társa Pénzügyi Tanácsadó Iroda hírlevele.

A fontosabb pályázatok főbb elemei:

  • Feldolgozóipar kapacitások bővítése (kódszáma: VEKOP-1.2.1.-15 ) : Ezen a pályázaton olyan Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt, amelyek feldolgozóipari tevékenységet folytatnak. A pályázaton új termelőeszközök és az azokhoz kapcsolódó szoftverek, know-how beszerzésére, és infrastruktúra fejlesztésre lehet pályázni. Az elnyerhető támogatás összege 5-50 millió forint között lehet.
  • Piaci megjelenés támogatása (kódszáma: VEKOP-1.3.1.-15 ): Ezen a pályázaton olyan Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt, amelyek piacképes termékkel rendelkeznek. A pályázaton, a külföldi piacon történő megjelenéshez kapcsolódó költségekhez lehet 1,5-20 millió forint összegű támogatást szerezni. Az elszámolható költségek körébe a kiállításon történő részvétel vagy külföldi árubemutató szervezési költsége, idegen nyelvű honlap létrehozása, valamint kapcsolódó tanácsadás költsége sorolható be.
  • Sietni kell
    Mivel az első két pályázatra mindössze 2 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre, ezért valódi esély a kutatás-fejlesztési és az innovációs pályázatok esetén van - véli a szakértő. Bár az első tervezetek szerint a budapesti vállalkozások számára ezek a lehetőségek nem lettek volna elérhetőek, a tanácsadó cég információi szerint ez a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok esetén változni fog.
    Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása (kódszáma: VEKOP-2.1.1.-15 ): Ezen a pályázaton Pest megyei vállalkozások (akár nagyvállalatok is) vehetnek részt kutatás-fejlesztésre alapozott innovációs projektjeik megvalósításával. A pályázaton a kutatás-fejlesztési feladatok megvalósítási költségeire (bér, anyag, szolgáltatás), valamint a kutatás-fejlesztés keretében létrehozott új termék, technológia vagy szolgáltatás iparszerű gyártásához szükséges eszközök, know-how beszerzésére, infrastrukturális fejlesztésre, innovációs menedzsment tanácsadásra, kiállítási részvételre lehet 50-700 millió forint közötti támogatást szerezni. A kutatás-fejlesztés a támogatott projekt kötelező eleme.
  • Prototípusfejlesztés támogatása (kódszáma: VEKOP-2.1.7.-15 ): Ezen a pályázaton Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt olyan termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztési projektjükkel, amelyek eredményeként létrejön a hasznosításra alkalmas prototípus. A pályázat elsődleges célja az új termékek, technológiák és szolgáltatások létrehozásához szükséges fejlesztési folyamat támogatása, ezért a prototípus létrehozására irányuló kísérleti fejlesztés a támogatott fejlesztések kötelező eleme. E mellett eszköz- és know-how beszerzése, innovációs tanácsadás és kiállítási részvétel lehet a támogatott fejlesztés része. A támogatás összege 5-50 millió forint között alakulhat.
Itt talál némi szakértői segítséget ahhoz, hogy hogyan készüljünk nyertes pályázatra.

Az új szabályok szerint a Központi Régió 4 fejlettségi területi egységre lett osztva, és a támogatás aránya ennek megfelelően kerül meghatározásra. A támogatás aránya tehát a megvalósítási hely besorolásától függ, az alábbiak szerint:

1. területi egység Budapest, legfeljebb 20 %-os támogatással. 2. területi egység Pest megye legfejlettebb teleülései legfeljebb 20 %-os támogatással. 3. területi egység Pest megye közepesen fejlett települései 20-40 %-os támogatással. 4. területi egység Pest megyei elmaradott települései 35-55 %-os támogatással.

Ideje felkészülni!
Az egyik legfontosabb teendő az ún. K+F tanúsítás megszerzése, a tanúsítási procedúra sikeres lebonyolítása a pályázat tárgyát képező fejlesztésére.
A tanúsítás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) folytatható le, a fejlesztés és a pályázat benyújtása előtt. Az SZTNH által kibocsátott K+F tanúsítványt, igazolja, hogy a tervezett fejlesztés a hatályos jogszabályok szerinti kutatás-fejlesztési tevékenység, amelyet a kérelmező saját tevékenység körében végzett fejlesztésben valósít meg. Mivel a kutatás-fejlesztési pályázatok esetén ez alapvető feltétele, és a pályázati rendszer köteles elfogadni a tanúsítás eredményét, ezért a tanúsítás megsokszorozza a pályázatok nyerési esélyét.
Csak hab a tortán, hogy a K+F tanúsítvány adókedvezményre is jogosít: A kutatás-fejlesztési projektek esetén adókedvezmények igénybevételével tovább lehet növelni a kedvezmények körét, a kutatás-fejlesztési projektek vissza nem térítendő támogatás feletti részével csökkenthető a társasági és a helyi iparűzési adó alapja.
Mivel a K+F+I pályázatok az átlagosnál kidolgozottabb pályázati dokumentációt, és nagyobb felkészültséget igényelnek, ezért érdemes időben elkezdeni a munkát: a feltételek, a célok és a lehetőségek vizsgálatát, az ezeknek megfelelő a projekt felállítását, a tanúsítás lebonyolítását, a műszaki, a pénzügyi és az iparjogvédelmi dokumentáció elkészítését.
 

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo