Uniós pénzek cikkek

hirdetés

Részvénytársaság düledező romhalmazból pályázott és nyert

Részvénytársaság düledező romhalmazból pályázott és nyert 

Nemcsak a részvénytársaság székhelye egy romhalmaz, hanem a tulajdonos életútját is füstölgő cégromok kísérik.
Egy nap alatt 59 milliárd forintot utaltak

Egy nap alatt 59 milliárd forintot utaltak 

59 milliárd forint agrártámogatás érkezett egy nap alatt a gazdálkodókhoz.
Megszavazták a magyar EU-s források befagyasztását

Megszavazták a magyar EU-s források befagyasztását  

A 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez.
A kormány ígéri: szigorú és átlátható rendszer jön létre az uniós pénzek felhasználására

A kormány ígéri: szigorú és átlátható rendszer jön létre az uniós pénzek felhasználására 

Erről Gulyás Gergely miniszter beszélt a mai Kormányinfón.
Jön a pénzeső – erre kaphatnak támogatást a cégek

Jön a pénzeső – erre kaphatnak támogatást a cégek 

A mikro-, kis- és középvállalkozások csütörtöktől adhatják be a támogatási kérelmeiket technológiai modernizáció támogatására - közölte Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
hirdetés
Új szabályok jöhetnek az uniós pályázatoknál

Új szabályok jöhetnek az uniós pályázatoknál 

Megkezdődött a felkészülés az új hétéves uniós költségvetési periódusra. Az új szabályok eredményeként csökkenhetnek az uniós források felhasználásával kapcsolatos adminisztratív terhek - hívta fel a figyelmet a Deloitte.
Holnaptól pályázhatnak a cégek eszközbeszerzésre Pest megyében

Holnaptól pályázhatnak a cégek eszközbeszerzésre Pest megyében 

A Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) szerdától adhatják be támogatási kérelmeiket a 4,5 milliárd keretösszegű eszközbeszerzéseket támogató pályázati felhívásra.
Már nagyon szorít a határidő az egyik utolsó GINOP pályázatnál

Már nagyon szorít a határidő az egyik utolsó GINOP pályázatnál 

Már csak két hétig, február 28-ig lehet beadni a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében elnevezésű pályázatot.  A Via Credit szerint idén ez az utolsó GINOP-os K+F pályázat, ezt követően a hiánypótló pályázatot várhatóan bezárják.
Csak az kaphat uniós pénzt, aki betartja a játékszabályokat

Csak az kaphat uniós pénzt, aki betartja a játékszabályokat 

Nagy többséggel szavazta meg az Európai Parlament annak a mechanizmusnak a létrehozását, amelynek keretében bizonyos, például jogállamisági feltételekhez kötnék az Európai Unió tagállamainak megítélt közösségi források kifizetését a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban.
Nagy változások jönnek az uniós pénzeknél

Nagy változások jönnek az uniós pénzeknél 

Komoly kihívást fog jelenteni a tagállamok számára, ha a jelenlegi elképzelések szerint valósul meg a 2021-2027-es európai uniós költségvetési ciklusban a források felhasználásának értékelése, ugyanis előfordulhat, hogy kétszer kell majd megtervezni, mire is szánják ezeket az összegeket. Az új rendszerben megnőhet az átfogó értékeléseket készítő tanácsadók szerepe.
hirdetés

Nem lesz kisebb az uniós torta 

Nagy-Britannia kiválásával az egyik legnagyobb nettó befizető hullik ki az uniós költségvetésből, az Európai Bizottság ennek ellenére nemhogy kisebb, hanem nagyobb büdzsével készül a 2021 utáni időszakra.

Uniós fityisz: ha nincs jogállam, nincs pénz? 

Több tízmilliárd euró fejlesztési forrást csoportosítana át az Európai Unió a közép- és kelet-európai tagországoktól a pénzügyi válság által súlyosan meggyötört déli tagállamokba, köztük Spanyolországba és Görögországba a következő költségvetési időszakban - írta a hétfői Financial Times.

Felújítanál? Elsejétől könnyebb lesz hozzá ingyenhitelt kapni 

Szeptember 1-től a korábbinál is kedvezőbbek lesznek a lakossági energiahatékonysági beruházások finanszírozására meghirdetett, nulla százalékos kamatú hitelprogram igénylési feltételei. Az MFB Pontokon elérhető „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram” módosításának célja az igénylés feltételeinek egyszerűsítése, az ügyfelek adminisztrációs terheinek csökkentése és a törlesztés megkönnyítése.

Újra bizakodók a vállalkozások az uniós pályázatokkal kapcsolatban 

Az előző negyedévhez képest közel dupla annyi vállalkozás talált a cég számára vonzó pályázati kiírást, és növekedett a benyújtott pályázatok aránya is. Jelenleg tízből négy kkv véli reálisnak, hogy uniós forráshoz juthat – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

Eddig tartott az uniós pénz? 

Folyamatosan erős az érdeklődés az európai uniós visszatérítendő források iránt az országszerte elérhető MFB Pontokon. A jelentős számú kérelem miatt június 1-től átmenetileg szünetel a pályázatok befogadása a kapacitásbővítő beruházásokat támogató kombinált hitelprogram esetében. Az összesen 112,5 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett, vissza nem térítendő támogatással kombinált hiteltermékre 2017 februárjától pályázhattak a vállalkozások.

Bukhatjuk az uniós milliárdokat 

Az uniós alapokba legnagyobb arányban befizető Németország jogállami normák betartásához is kötné a támogatásokat.

Ki kéne használni a rövid távon biztos növekedési feltételeket 

A stabilitási és növekedési recept működik, előttünk van viszont a versenyképességi fordulat, ami talán a legnehezebb lesz - mondta Kovács Árpád a Költségvetési Tanács elnöke a Piac & Profit Cégvezetők Csúcstalálkozója 2017 konferenciáján.

Több fontos pályázat határideje módosult! 

Több hiteltermékkel kombinált pályázati felhívás benyújtási határideje módosult a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján megjelent közlemények szerint. Fontos figyelni  az új határidőket, mert a nagyszámú pályázati kérelem miatt már az első beadási napon jelentős a túljelentkezés– hívta fel a figyelmet a Glósz és Társa Pénzügyi, Gazdasági, és Innovációs Tanácsadó Kft.

Hat halas pályázat benyújtási határideje is módosul 

Annak érdekében, hogy kellő idő álljon rendelkezésre a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében megjelent pályázati felhívások megismerésére, a Miniszterelnökség hat pályázat esetében döntött a támogatási kérelmek beadási határidejének módosításáról.

Uniós pénzből, padlógázzal gyorsít a magyar puma 

A 2016. évi 2% után idén 3% körüli lehet a magyar GDP növekedése. Főként az EU-támogatások újraindulása következtében a tavalyi jelentős beruházási visszaesést idén érdemi növekedés váltja fel, miközben a már a múlt évben is nagyon gyorsan növekvő fogyasztás lendülete folytatódni fog.

Márciusban jön az 54 milliárd digitalizációra 

Március 8-tól lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a kis- és közepes vállalkozások digitalizációját segítő, összesen 54 milliárd forintos keret pályázataira - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Megállapodtunk Brüsszellel 

Megállapodott a kormány az Európai Bizottsággal a vitás pénzügyi kérdésekről, s az erről szóló kormányzati válaszlevelet december végén ki is küldték Brüsszelbe – írja a Portfolio.hu a magyar kormány közlésére hivatkozva.

160 millió euró innovatív kkv-knak 

Az Európai Beruházási Alap (EIF) és az UniCredit bank garanciamegállapodást kötött, amelynek révén az innovatív kis- és középvállalkozások (kkv-k) és a közepes piaci tőkeértékű vállalatok 160 millió euró (mintegy 50 milliárd forint) támogatáshoz juthatnak nyolc országban, köztük Magyarországon.

Kevesebb pénzt küldött Brüsszel a szokottnál 

Az uniós tőketámogatások megcsappanása miatt novemberben csökkent Magyarországnak a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt külső bevételi többlete, úgynevezett finanszírozási képessége az előző hónaphoz hasonlítva - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján hétfőn megjelent legfrissebb  havi fizetésimérleg-adatokból.

2700 milliárdot oszt ki idén a kormány 

Március 31-ig megjelenik az összes uniós pályázat és 2018-ig minden teljesen kifizetésre is kerül. Az idén 2700 milliárd forint kifizetését tervezi a kormány – jelentette be Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter.

1,2 milliárd gyakornokokra 

Mintegy 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert 178 mikro-, kis- és középvállalkozás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályakezdők támogatását célzó gyakornoki programjának keretében.

Hoppon maradt a magyar állam 

Magyarország nem tarthat igényt a gyümölcs- és zöldségágazatban működő termelői szervezeteknek 2009-ben kifizetett támogatások teljes uniós visszatérítésére - erősítette meg az Európai Unió Bírósága az Európai Unió Törvényszéke korábbi megállapítását.

A kiírás értelmezésénél bukjuk a pályázatot 

Az európai uniós pályázat során a vállalkozások leginkább a felhívások szövegének értelmezésében és az üzleti tervük elkészítésében szorulnak segítségre. A vállalkozások pesszimista módon eleve alkalmatlannak tartják magukat, így fel sem mérik a lehetőségeiket.

A piaci finanszírozás a normális, nem az uniós pénz 

Súlyosan függenek a magyar cégek az uniós pénzektől, ezen pedig változtatni kell, különben komoly gond lesz a támogatások ciklikusságából – hangsúlyozta Nagy Márton az MNB alelnöke a Miniszterelnökség által rendezett konferencián.

Lázár: őszintén a nehézségekről 

Erősödünk, de még nem vagyunk erősek – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint a legnagyobb gond a tőkehiány Magyarországon. Az uniós pályázatok esetében a viták ellenére ragaszkodnak az álláspontjukhoz: minél gyorsabban minél több pénzt kell „kinyomni”. Hogy mi lesz 2020 után, nem tudjuk, addig valahogy lábra kéne állni. Mert a versenyképességünk, az bizony Lázár szerint sem úgy áll, ahogy kellene.

Így csaltak az uniós pénzekkel 

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat két cégvezetővel szemben uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt - közölte a fővárosi főügyész.

Saját szakállára is kiírja a pályázatokat a kormány 

Várhatóan már tavasszal kiírja a kormány az összes európai uniós pályázatot – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. Válaszaiból úgy tűnik, hogy a kormányzat előre menekülne az Európai Bizottsággal fennálló elszámolási viták miatt.

Rosszul költöttek el 1600 milliárdot, de nem baj 

Tavaly nagyjából 5,5 milliárd eurót, azaz mintegy 1600 milliárd forintot költöttek el szabálytalanul az uniós költségvetésből a tagországok - derült ki az Európai Számvevőszék friss jelentéséből, de az uniós testület szerint így is kedvező hatást gyakorolhattak ezek a pénzek.

Egymilliárdot nyerhetnek most a beszállítók 

Már lehet pályázni arra a támogatásra, amelyet a beszállító cégeknek írtak ki. Érdemes sietni, a teljes keretösszeg húszmilliárd forint, a pályázati győztesek ötven százalék előleget igényelhetnek.

Százmilliárdos pályázat érkezik 

Az NGM pénteken társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel című pályázati felhívást. A felhívás keretösszege várhatóan százmilliárdos nagyságrendű lesz.

Vissza kellene forgatni a Jeremie-pénzeket 

Az elmúlt év tapasztalatai alapján a VÁFISZ (Vállalkozásfinanszírozók Szövetsége) a pályázati források rugalmasabb elosztását, a kkv-kat támogató hitelbírálati folyamatok javítását és új, a kisvállalkozásoknak szóló pénzügyi termékek bevezetését javasolja a kormánynak.

Nem vonja meg a pénzeket Brüsszel? 

Csepreghy Nándor szerint az uniós audit nyomán nem függesztik fel Magyarország számára az uniós támogatásokat és a bőkezű szállítói előleg vitában jelezte, a kormány a végsőkig hajlandó elmenni.

Teljesen leállíthatják az uniós pénzek kifizetését 

Teljesen leállíthatja a Magyarországnak járó uniós pénzek kifizetését az Európai Bizottság, mivel több területen is jelentős problémákat látnak. Leginkább azt nehezményezik, hogy kérdéses, valóban "befolyástól mentesen" döntenek a pályázatok elbírálásánál.

Brüsszel nem engedi, hogy elvegye a kormány a támogatást 

Egyelőre nem veheti el a kormány a magyar lakosságtól azt a 90 milliárd Ft energiahatékonysági támogatást, amely az uniós Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Programban (KEHOP) rendelkezésre áll - közölte az Energiaklub.

Újabb kormányzati újítást lő ki az Unió 

Indokolatlan a hatalmas előlegek kifizetése az uniós pályázatokra a Bizottság szerint, garancia nélkül pedig még a 30 százalékot sem tartja elfogadhatónak. Ezzel a kormány 2014–2020-as finanszírozási ciklusra feltalált legfőbb újításainak utolsó eleme is elesne.

Erre a lehetőségre várnak 35 éve 

Még idén elindulnak a turisztikai uniós pályázatok – mondta Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön. Utoljára 35 évvel ezelőtt volt annyi pénz turizmusfejlesztésre, mint ma. Elképesztő lehetőség van a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőinek kezében.

Jó hír 660 kkv-nak – eltolták a pályázat végső határidejét 

Az igényeket a támogatási összegek utolsó részére a már lezárt Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése című pályázat esetében 2016. december 31-ig lehet benyújtani a korábbi augusztus végi határidővel szemben. Előreláthatólag a változás összesen 658 vállalkozást érint.

Megint lesz pénz it-fejlesztésre 

Idén ősszel újabb informatikai pályázat jelenik meg a mikro-, kis és közepes vállalkozások számára, amellyel összesen 17,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból, illetve 21,9 milliárd forintnyi kedvezményes hitelből fejleszthetik az infokommunikációs és távközlési - (IKT)eszköztárat - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel.

Szeptemberben érkezik a fiatal gazda pályázat 

Várhatóan szeptemberben fog megjelenni a fiatal gazdáknak szóló pályázati felhívás, amelynek keretében 12,6 millió forintra pályázhatnak a 18 és 41 év közötti gazdák. Jó hír, hogy azok is pályázhatnak, akik korábban már nyújtottak be területalapú támogatást.

68 milliárdot oszt ki az állam a nyertesek között 

Újabb támogatói döntések születtek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, több mint 68 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrást nyert el 247 projekt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az MNB sem hisz a kormánynak 

A 2015-ös 2794 milliárdról idén 1465 milliárd forintra zuhan az EU-támogatások kifizetési üteme, azaz csaknem lefeleződik, majd jövőre csak mérsékelten, 1678 milliárd forintra emelkedik vissza - írja a Portfólió az MNB elemzése alapján. Úgy tűnik, az MNB sem hiszi el a kormányzati célt, hogy 2018 végéig minden uniós pénzt kifizetnek.

Már több mint 50 pályázatíró az agrárkamarai hálózatban 

Eddig több mint félszáz pályázatíró regisztrált a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara online rendszerében - mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökségi szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

20 milliárd terményszárítókra 

Szigorú energetikai és tervezési követelmények mellett nyerhetnek 100 milliós támogatást a mezőgazdasági vállalkozások csarnoképítésre, azon az uniós forrásokat felhasználó, csaknem húszmilliárd forintos keretösszegű pályázaton, amely augusztusban nyílt meg a Vidékfejlesztési Operatív programban.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.
Törődjön többet megtakarításaival!

Törődjön többet megtakarításaival!  

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára.

Pénzszerzés

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok  

A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo