hirdetés

A piaci finanszírozás a normális, nem az uniós pénz

Súlyosan függenek a magyar cégek az uniós pénzektől, ezen pedig változtatni kell, különben komoly gond lesz a támogatások ciklikusságából – hangsúlyozta Nagy Márton az MNB alelnöke a Miniszterelnökség által rendezett konferencián.
hirdetés

Kép:Pixabay

Szükség van versenyképességi fordulatra Nagy Márton az MNB alelnöke szerint is. A rendelkezésre álló uniós források mennyisége magas, a felhasználás szerkezetében jelentős javulás várható. Ugyanakkor, hangsúlyozta, olyan nagy a támogatások hatása, hogy kihívást jelent ennek ciklikus hatása. Fel kell készülni erre, főleg, ha a kormányzat hamar ki akar fizetni mindent – mondta.

2015-ben a GDP 7% százalékát érte el az uniós pénzek felhasználása, az új ciklusban a GDP arányában a legnagyobb támogatási keret (22%-a a GDP-nek) áll rendelkezésre. Magyarország a fejlettségéhez képest sokkal több pénzt kaptunk, mi kaptunk a legnagyobb esélyt a felzárkózásra. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy összességében az MNB adatai szerint a hitelezés szerepe nagyobb volt a gazdaságfejlesztésben, mint az EU támogatásoké, ráadásul egyre több a visszatérítendő forrás, a hitelezés tapasztalatait lehet felhasználni.

Ugyanakkor gond, hogy az EU-s források kedvezményezettjeinek 70%-a más külső forrást nem használ. Vagyis a nyertes cégek olyan mértékben függnek az uniós forrásoktól, ami komolyan veszélyezteti a stabilitásukat, ezen muszáj minél előbb változtatni, diverzifikálni az MNB alelnök szerint. A vizsgált uniós források harmada (35%-a) veszteséges vállalkozásokhoz kerül. Ezt figyelni kell, mert a kérdés az, hogy képesek-e növekedésre ezekkel a támogatásokra. Ha a híd segít a fejlődésben, az rendben van, de nem cél, hogy életben tartson életképtelen vállalkozásokat. Probléma ugyanakkor az is, hogy az adatok egyértelműen azt mutatják, hiába a kkv szektoron van a fókusz, a legkisebb, leginkább forráshiányos vállalkozások még mindig arányaiban a legkevesebb támogatást kapják, ezen is változtatni kell.

Inkább ártanak nekünk az uniós pénzek?
Az Európai Unió alapjaiból érkező források a jelenlegi formában torzítják a magyar gazdaság működését, piacidegen viselkedésmintákat alakítanak ki, jelentős részben olyan kapacitásokat finanszíroznak, amire nincs kereslet, a gazdaság fenntartható növekedésére gyakorolt eredményességük pedig szinte alig látható.
A 2017. március 31-ével lezáruló NHP program kapcsán Nagy Márton elmondta, 36.000 vállalat rendelkezik NHP hitellel, sok tapasztalatot szerezhettünk a program kapcsán, ami később a visszatérítendő támogatások szétosztásánál is hasznos lehet. A tapasztalatok alapján Nagy Márton szerint egyértelmű, hogy a támogatások szétosztásánál is versengő allokációs mechanizmust – vagyis a bankrendszert – érdemes használni, ez a leghatékonyabb. Fontos a finanszírozási kereslet ágazati jellemzőihez való illeszkedés, valamint az, hogy hosszabb futamidejű, legalább 5 éves pénzügyi eszközöket tegyenek elérhetővé a vállalkozások széles köre számára. Nagyon fontos ugyanakkor az is, hogy jövedelmezőség tekintetében vizsgáljuk a vállalatokat, amelyek a forrásokat megkapják.

Amíg van uniós forrás, költsük el minél jobban, de már fel kell készíteni a vállalkozásokat arra, hogy át kell állniuk a piaci finanszírozási forrásokra! Lehet, hogy ott kell kezdeni, hogy megismertetjük velük, hogy mi az, hogy bankhitel vagy tőzsde. Már most arra kell ösztönözni őket, hogy nyissanak a piaci finanszírozás felé, hiszen a piaci finanszírozás a „normális finanszírozás”, nem az uniós forrás.

Lázár: őszintén a nehézségekről
Erősödünk, de még nem vagyunk erősek – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint a legnagyobb gond a tőkehiány Magyarországon. Az uniós pályázatok esetében a viták ellenére ragaszkodnak az álláspontjukhoz: minél gyorsabban minél több pénzt kell „kinyomni”. Hogy mi lesz 2020 után, nem tudjuk, addig valahogy lábra kéne állni. Mert a versenyképességünk, az bizony Lázár szerint sem úgy áll, ahogy kellene.
hirdetés

Véleményvezér

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Laikusok döntöttek Donald Trump peréről

Donald Trump az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, aki ellen vádat emeltek bűncselekmény miatt.
Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Jó-e nekünk, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

A magyar után a török parlament is jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását.
Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Lista, mi minden élelmiszert, napi cikket lehet olcsóbban venni Ausztriában

Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk.
A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo