A piaci finanszírozás a normális, nem az uniós pénz

Súlyosan függenek a magyar cégek az uniós pénzektől, ezen pedig változtatni kell, különben komoly gond lesz a támogatások ciklikusságából – hangsúlyozta Nagy Márton az MNB alelnöke a Miniszterelnökség által rendezett konferencián.

Kép:Pixabay

Szükség van versenyképességi fordulatra Nagy Márton az MNB alelnöke szerint is. A rendelkezésre álló uniós források mennyisége magas, a felhasználás szerkezetében jelentős javulás várható. Ugyanakkor, hangsúlyozta, olyan nagy a támogatások hatása, hogy kihívást jelent ennek ciklikus hatása. Fel kell készülni erre, főleg, ha a kormányzat hamar ki akar fizetni mindent – mondta.

2015-ben a GDP 7% százalékát érte el az uniós pénzek felhasználása, az új ciklusban a GDP arányában a legnagyobb támogatási keret (22%-a a GDP-nek) áll rendelkezésre. Magyarország a fejlettségéhez képest sokkal több pénzt kaptunk, mi kaptunk a legnagyobb esélyt a felzárkózásra. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy összességében az MNB adatai szerint a hitelezés szerepe nagyobb volt a gazdaságfejlesztésben, mint az EU támogatásoké, ráadásul egyre több a visszatérítendő forrás, a hitelezés tapasztalatait lehet felhasználni.

Ugyanakkor gond, hogy az EU-s források kedvezményezettjeinek 70%-a más külső forrást nem használ. Vagyis a nyertes cégek olyan mértékben függnek az uniós forrásoktól, ami komolyan veszélyezteti a stabilitásukat, ezen muszáj minél előbb változtatni, diverzifikálni az MNB alelnök szerint. A vizsgált uniós források harmada (35%-a) veszteséges vállalkozásokhoz kerül. Ezt figyelni kell, mert a kérdés az, hogy képesek-e növekedésre ezekkel a támogatásokra. Ha a híd segít a fejlődésben, az rendben van, de nem cél, hogy életben tartson életképtelen vállalkozásokat. Probléma ugyanakkor az is, hogy az adatok egyértelműen azt mutatják, hiába a kkv szektoron van a fókusz, a legkisebb, leginkább forráshiányos vállalkozások még mindig arányaiban a legkevesebb támogatást kapják, ezen is változtatni kell.

Inkább ártanak nekünk az uniós pénzek?
Az Európai Unió alapjaiból érkező források a jelenlegi formában torzítják a magyar gazdaság működését, piacidegen viselkedésmintákat alakítanak ki, jelentős részben olyan kapacitásokat finanszíroznak, amire nincs kereslet, a gazdaság fenntartható növekedésére gyakorolt eredményességük pedig szinte alig látható.
A 2017. március 31-ével lezáruló NHP program kapcsán Nagy Márton elmondta, 36.000 vállalat rendelkezik NHP hitellel, sok tapasztalatot szerezhettünk a program kapcsán, ami később a visszatérítendő támogatások szétosztásánál is hasznos lehet. A tapasztalatok alapján Nagy Márton szerint egyértelmű, hogy a támogatások szétosztásánál is versengő allokációs mechanizmust – vagyis a bankrendszert – érdemes használni, ez a leghatékonyabb. Fontos a finanszírozási kereslet ágazati jellemzőihez való illeszkedés, valamint az, hogy hosszabb futamidejű, legalább 5 éves pénzügyi eszközöket tegyenek elérhetővé a vállalkozások széles köre számára. Nagyon fontos ugyanakkor az is, hogy jövedelmezőség tekintetében vizsgáljuk a vállalatokat, amelyek a forrásokat megkapják.

Amíg van uniós forrás, költsük el minél jobban, de már fel kell készíteni a vállalkozásokat arra, hogy át kell állniuk a piaci finanszírozási forrásokra! Lehet, hogy ott kell kezdeni, hogy megismertetjük velük, hogy mi az, hogy bankhitel vagy tőzsde. Már most arra kell ösztönözni őket, hogy nyissanak a piaci finanszírozás felé, hiszen a piaci finanszírozás a „normális finanszírozás”, nem az uniós forrás.

Lázár: őszintén a nehézségekről
Erősödünk, de még nem vagyunk erősek – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint a legnagyobb gond a tőkehiány Magyarországon. Az uniós pályázatok esetében a viták ellenére ragaszkodnak az álláspontjukhoz: minél gyorsabban minél több pénzt kell „kinyomni”. Hogy mi lesz 2020 után, nem tudjuk, addig valahogy lábra kéne állni. Mert a versenyképességünk, az bizony Lázár szerint sem úgy áll, ahogy kellene.

Véleményvezér

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo