Egyelőre saját zsebből fizetjük az EU-s pénzeket

Miközben az előző, 2007–2013-as európai uniós fejlesztési ciklus terheként továbbra is részben vagy egészben felfüggesztés alatt áll tíz magyar operatív program, addig a 2014–2020-as időszakban eddig a magyar büdzsé terhére kellett kifizetni a győzteseket a Miniszterelnökség mno.hu-nak adott nyilatkozata szerint.

A 2014–2020-as európai uniós támogatási ciklus során eddig csak előleget fizetett az Európai Bizottság Magyarországnak, a fejlesztések során keletkező számlákat még nem ellentételezett Brüsszel – írja az mno.hu a Miniszterelnökség tájékoztatása alapján. Ez azt jelenti, hogy tényleges forráslehívás még mindig nem történt a Magyarország rendelkezésére álló több mint 34 milliárd eurónyi keretből, ami a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelenthet hazánknak.

Kép:FreeDigitalPhotos.net

A győztes pályázókat így eddig a központi költségvetés kockázatára és terhére fizette ki a kabinet: a legfrissebb adatok alapján a vidékfejlesztési programmal együtt július 25-ig az államkasszából 387 milliárd forint kifizetése történt meg. Ez akkor válhat majd uniós pénzzé, ha az EU rendben találja a beruházásokat, és utólag ellentételezi a támogatási szerződésben megszabott összeghatárig a kiadásokat. Erre legkésőbb 2022-ig kerülhet sor, a fejlesztési időszak ugyanis hét plusz két évre nyúlik.

2014–2020-as pályázati pénzekhez kötődő számlákat csak és kizárólag az ifjúsági garanciaprogram kapcsán küldtek ki ellentételezésre az uniós intézménynek. Ezt még májusban nyújtotta be a kormány, 2,8 milliárd forintos tételről van szó, a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programhoz kapcsolódó felhívás pénzügyi elszámolásában azonban nem született még döntés. Jelenleg tehát minimális esély van Lázár János korábbi ígéretének teljesítésére, miszerint év végéig 2048 milliárd forintos kifizetés mindenképp eljut a pályázókhoz - írja a lap. A Miniszterelnökség várakozásai szerint az év második felétől több száz milliárd forintos nagyságrendben indulhat meg a forráslehívás, de a lap szerint bőven vannak még vitás pontok az előző ciklus elszámolásában is.

A 2007–2013-as uniós ciklus 15 magyarországi operatív programja közül 10 jelenleg is fel van függesztve részben vagy egészben. Ezek a közlekedési (Közop) és a regionális programot (Rop) érintő aszfaltügy; a környezet és energia (Keop) területéhez tartozó közvilágítás; a társadalmi infrastruktúrán (Tiop) belül az első szintű irányítás és kiválasztási eljárás; illetve a már említett Ropnál a túlárazás. A felfüggesztéssel érintett összeg a Közopnál 985 millió euró, a Tiopnál 545, a Keopnál 206, a Ropnál pedig hárommillió euró. Ez összesen 1739 millió euró, azaz 558,94 milliárd forint.

 

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo