Késhetnek a a források az intézményrendszer megbolygatása miatt

Az MFB újonnan felállítandó 400 hitelpontjára bízná a 2014-2020-ig tartó hét éves ciklus 729,6 milliárd forint európai uniós gazdaságfejlesztési támogatáshoz kapcsolódó kkv hitelkeret elosztását a kormány. A VÁFISZ üdvözli, hogy koncepció született a kérdés kezelésére, ugyanakkor kételyeit fejezi ki a megvalósítás mikéntjével kapcsolatban.

A kormányzat a hírek szerint a 2014-2020-as ciklusban alapvetően az MFB kereskedelmi banki partnerein és a takarékszövetkezeteken keresztül juttatná el a vállalkozásokhoz a gazdaságfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó visszatérítendő európai uniós forrásokat. Míg a Vállalkozásfinanszírozók Szövetségének (VÁFISZ) tagjai korábban fontos kiegészítői voltak a bankszektornak, hiszen a kereskedelmi banki működés rendszerével nehezebben összeegyeztethető a számosságában jelentős, de hitelértékét tekintve alacsony átlagértékű, ugyanakkor egyedi kiszolgálást igénylő ügyletek bonyolítása, addig a jelenlegi tervek alapján a tucatnyi sikeres, szigorú etikai alapokon működő pénzügyi közvetítő vállalkozással nem számol a kormányzat az új források kiközvetítésében. Ez a VÁFISZ szerint veszélyt jelenthet a kkv-k időben történő és megfelelő szakmai alapokon álló hitel ellátásában.

Kép:Pixabay

A VÁFISZ tagjai ugyanis más költségstruktúrában, kisebb ügyletméretek mellett is egyedi kiszolgálást tudtak nyújtani, és egyúttal tanácsadóként is támogatták a kkv-k forrásbevonását, országszerte a vállalkozások székhelyén szolgálván ki ügyfeleiket - áll a szervezet közleményében.

"Ha a tervezett új pénzügyi intézményrendszer nem lesz képes szakszerűen és időben kezelni a folyamatokat, akkor EU-s forrásokat veszíthet az ország" - véli a VÁFISZ
Működés és kockázatviselés közpénzből

Míg korábban a hitelbírálat teljes mértékben piaci alapon történt, az új rendszerben a közvetítők nem a saját kockázatukra bonyolítanák az ügyleteket, hanem az MFB könyveiben maradnának a hitelek, így áttételesen az adófizetők válnának kockázatviselőkké - írja a közlemény. Azaz, míg eddig azok a pénzügyi közvetítők vállalták a működési költségeket és a kockázatokat, akik részt vettek egy adott ügyletben, mostantól ha nem is közvetlenül költségvetési kiadások, de gyakorlatilag közpénzek jelenthetik majd a fedezetet a hitelekre.

A VÁFISZ a bizonyítottan prudens, megfelelő szakmai tapasztalatokkal bíró és jól koordinált közvetítői kör meglétét továbbra is kulcsfontosságúnak tartja a pénzeszközök időben történő kihelyezése érdekében. Míg korábban akár az utolsó évben is lehívható volt az összes forrás, most azonban minden évben meg kell ezt tenni, különben az elveszik az adott évre eső összeg. Így, ha a tervezett új pénzügyi intézményrendszer nem lesz képes szakszerűen és időben kezelni a folyamatokat, akkor EU-s forrásokat veszíthet az ország.

Csökkentené a kockázatot a régi közvetítők használata

A VÁFISZ szerint a 400 hitelpont felállítása azonban minimum 6-12 hónap késést jelenthet a források elosztása szempontjából, és mivel a közvetítői rendszer az első ellenőrzések után, azaz körülbelül az indulás után két évvel tud valóban minőségi munkát végezni, így a korábbi, hitelközvetítőkre is épülő rendszer fennmaradása már csak kockázatcsökkentési szempontból is rendkívül indokolt lenne.

A VÁFISZ magas szintű prudenciális elvárást támaszt tagjaival szemben, Etikai Bizottsága őrködik a szervezet hírneve felett. Ennek köszönhető, hogy VÁFISZ tagok esetében bőven a piaci átlag alatti, kevesebb, mint 1% a közvetítői oldalnak felróható jogosulatlan forrásfelhasználás, így a VÁFISZ, amely már eddig is példát mutatott ezen a területen, üdvözli a kiválasztási kritériumok erősítését. A szervezet tagjai attól is tartanak, hogy az új rendelet akár 200 back-office munkahely és több száz tanácsadói egzisztencia megszűnésével is járna, pedig a meglévő, jól képzett munkatársi állomány a korábbi hitelkeret többszörösét is képes lenne szakszerűen elosztani.

A VÁFISZ jelenleg 11 olyan pénzügyi vállalkozást tömörít, amelyek az előző hétéves ciklusban más piaci szereplőkkel együtt leszerződött pénzügyi közvetítőként vettek részt az úgynevezett a Kombinált Mikrohitel Program, illetve az Új Széchenyi Hitelprogram termékeinek kkv-khoz történő eljuttatásában. A pénzügyi vállalkozások a 158 milliárd forintnyi hitel mintegy 60 százalékát helyezték ki az előző hétéves ciklusban, ezen belül a VÁFISZ jelenlegi 11 tagja a 2007-2013-as keret 28 százalékát, azaz 40 milliárd forintot juttatott el a vállalkozásokhoz 3137 hitelügylet keretein belül.

Véleményvezér

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.
Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo