Egyéni probléma, közös megoldással

A vezetők sajnos megszokták, hogy problémáik nagy részét egyedül oldják meg. Bár szerencsére egyre többen kérnek szakértő segítséget, például coachoz fordulnak, a csoport erejét kevesen használják ki. Erre alkalmas a csoport-coaching. Hasznos segítői lehetünk egymásnak és leszámolhatunk a gurukkal is!

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A coaching úgy is, mint céljaink megvalósítását hatékonyan támogató eszköz, és úgy is, mint személyes vagy szakmai fejlődésünket segítő módszer benne van a levegőben. Olvasunk róla a neten, a sajtóban, egy kis túlzással majd’ mindenkinek van egy-két ismerőse, aki immáron coachként definiálja magát. A módszer él és virul, sok helyen tanítják, sokan is érdeklődnek e képzések iránt. Új és új irányzatok és módszerek nőnek ki a földből. (De tényleg csodaszer, ami mindenre jó? Itt ír erről szakértőnk.) Az üzleti vagy magánéleti tartalmú egyéni coaching folyamatok mellett az utóbbi időben a csoport,- és team- coaching is terjedni kezdett.

A csoportok egymástól független személyekből állnak, a tagok valamilyen egységet alkotnak, leginkább munkahelyi csapatok, akik valamilyen közös cél köré, annak megvalósítására szerveződtek. Természetes módon adja magát a gondolat, hogy gyakori, tipikus, sokaknak kihívást jelentő témák köré szervezzünk az elérni kívánt változást jó hatásfokkal lehetővé tévő csoportos fejlesztő folyamatot: tematikus csoport- coachingot.  A téma lehet a stressz kezelése, az önérvényesítő magatartás fejlesztése, az eredményesebb kommunikáció vagy a prezentációs készség fejlesztése, a sor sokáig folytatható. Ezt hívjunk téma feldolgozó csoportnak.

A csoport coach a csoportfolyamatban rejlő többlet energiát és felhajtóerőt munkába állítva segíti a résztvevőket - négy – hat főt - nehézségeiken való túllépésben, céljaik elérésében. Valami úton-módon így született meg a tematikus csoport- coaching gondolata.

„Amióta ilyen csoportokat vezetek, erős meggyőződésem, hogy a csoportos coaching behozhatatlan előnye, hogy a résztvevők a többiektől kapott elfogadástól és támogatástól megsokszorozott energiaforráshoz jutnak. Ezért lehetséges, hogy az annyira kívánt változtatás és a célra irányuló konkrét cselekvés sokkal gyorsabban beindul, mint az egyéni coaching esetében.” – mondja Novák Ágnes senior tréner és coach, a SMART Business Coachok alapítója, a tematikus csoport coaching módszer kidolgozója.

Kép:Flickr/IrsEin

Egy csoportnak ereje van! Egy jó csoport bölcs!

Számos előnye lehet annak, ha egy személyes vagy hivatásunk valamely pontját érintő elakadásunkat csoportban próbáljuk megoldani. Közvetlen tapasztalatot szerezhetünk például arról, hogy a nehézség, amiben érintettek vagyunk teljesen természetes, hétköznapi dolog, ami másokat ugyanúgy érint. Ez a tapasztalat komolyan segítheti a problémával való őszinte szembenézést és a probléma elfogadását, ami jó alap az elinduláshoz, a változáshoz. Ha valamiképpen természetesnek és hétköznapinak tudjuk látni aktuális helyzetünket, talán egy kicsit nyugodtabbak tudunk maradni. Ilyen formán kevésbé görcsösen, kevésbé hárító, és kevésbé tagadó módon tudunk viszonyulni az aktuális, korántsem komfortos helyzethez, ami egy nagyságrenddel kedvezőbb alapállás a megoldás felé vezető úton.

A csoport közeg nagyon gyorsan biztonságérzést nyújt a résztvevők számára, ahogy az egymás iránti bizalom kialakul és megerősödik. Nem vagyunk egyedül a megoldandó problémánkkal, vannak sors,- és harcostársaink, akikre számíthatunk.

Non-direktív segítség
A coachingot non-direktív tanácsadásnak is szokták nevezni. A non-direktív itt azt jelenti, hogy a coach a legritkább esetben mondja meg a tutit a kliensnek. E helyett, sokkal inkább aktívan segíti az ügyfél saját válaszainak megszületését, például azzal, hogy szélesíti a perspektívát, bővíti a lehetséges megoldások körét. Segíti az ügyfél megrögzült nézőpontját feloldani, kevéssé működő megoldásmódjait eredményesebbre cserélni.
Egy változást igénylő helyzet mindig kritikus abból a szempontból, hogy az elakadás többnyire kudarcélménnyel, frusztrációval jár, feszültséget okoz. Ha csoporttársaink közreműködésével az az élményünk lehet, hogy nem a miénk az egyetlen jó és érvényes megközelítés a helyzetünkre, az igen felszabadító és inspiráló lehet. Kiszabadíthatjuk a lábunkat és a gondolkodásunkat abból a kátyúból, amibe beleragadt, ahonnan kevéssé látjuk az előre utat. Mindannyiunknak vannak vakfoltjaink, amelyek fontos részeket takarnak ki személyes, racionális, érzelmi látóterünkből, mások számára viszont jól láthatóak. Erre utal például a „más szemében a szálkát is” kifejezés. Kívülről sok mindent sokkal jobban látni, mint ahogy mi magunk érzékeljük, akik „benne vagyunk nyakig”.

Novák Ágnesnek nagyon jó személyes tapasztalatai vannak a megközelítés hatékonyságáról. „A téma feldolgozó csoportok résztvevőinek száma már jóval száz fölött jár és szinte mindannyian komoly eredményeket értek el céljaik megvalósításában. Sokan számolnak be arról, hogy hosszú hónapok, vagy akár évek alatt hordozott nehézségeken egy-két hónap fókuszált odafigyeléssel változtatni tudtak. Jó néhányuknak megerősödött a magabiztossága, kezdeményezőkészsége, könnyebben tud dönteni, határozottabban tud változtatni dolgokon, amelyeken változtatni akar. Nagyon jó élmény, amikor több irányból jön, és több irányba megy az inspiráció, mindig van valaki, aki az elért eredményével motiválja a többieket, sőt, akár még  magát a coach-ot is!”

Van mit tanulnunk egymástól!

Kitűnő tanulási helyzet ez! Jó és biztonságos közeg tapasztalatot szerezni a saját működésünkről, az ember működéséről. És jó kis gyakorlatot lehet szerezni kihívások sikeres megoldásában is. Időről – időre egyenrangú és hasznos segítői lehetünk egymásnak, fejlődhet egymás iránt – a másik ember iránt érzett – türelmünk és elfogadásunk.

Tanulhatunk egy kicsit jobban együttműködni, fejlődnek a szociális kompetenciáink, a kommunikációnk, ahogy teret kapunk arra, hogy végiggondoljuk és szavakba öntsük életünk egy – egy jelentős tapasztalatát. Nem utolsó sorban feladhatjuk azt a felettébb kényelmes elvárásunkat, hogy egy nálunk valami módon értékesebb, bölcsebb, okosabb tréner, mester, guru, szaktekintély felfedi számunkra életünk titkát és kezünkbe adja a megoldás arany kulcsát.

Nem ciki újrakezdeni!
Negatív felhang kapcsolódik a magyar közgondolkodásban az újrakezdés fogalmához, mivel korábbi kudarcot feltételez. Pedig az elakadások felismerése a sikernek tulajdonképpen feltétele.
Célra tarts!

Milyen folyamatcélok, lehetnek a coachingban és mi lehet a végcél? A coaching folyamatok terméke, kimenete minden esetben a változás. A (kiinduló)pontból, jelen szituációnkból, B helyzetbe akarunk eljutni, mert úgy véljük, hogy számunkra ott kényelmesebb, komfortosabb, valamiképp jobb lesz.

A változáshoz sok esetben új felismerések, új impulzusok kellenek és egy új nézőpont, ahonnan másképpen tudunk ránézni kihívást jelentő helyzetünkre. Azt szoktuk mondani, hogy egy jó coach az erőforrásokból dolgozik. Mit jelent ez? Ahhoz, hogy változtatni tudjunk egy jól meg szokott, jól ismert, hozzánk idomult helyzeten, (amihez, persze mi magunk is hozzáidomultunk), vagyis feladjuk e helyzet ismertségéből fakadó biztonságérzést, ahhoz bizony plusz energiák kellenek. Ezért a coach ezekre fókuszál, és ezekre irányítja az ügyfél figyelmét, a már meglévő képességekre. Ezért a változás mérföldkövei a képességek, erőforrások meglétének intenzívebb tudatosítása, jobb önértékelés, több önelfogadás, erősebb önbizalom is. Végül cselekvések, akciók is kellenek a vágyott, új helyzet létrehozásához.

Téma specifikus csoport coaching

És végül, nézzük meg, hogy is néz ki konkrétan írásunk voltaképpeni tárgya, az a csoport- coaching, amikor egy előre meghatározott témát járunk körül többedmagunkkal. Legyen az konfliktuskezelés, burn out, karrierváltás vagy éppen újdonsült vezetők előtt álló kihívások sora.

Négy, hat, az adott téma iránt érdeklődő résztvevő találkozik egymással hétről – hétre, négy héten keresztül egy délelőttre vagy délutánra, három és fél óra időtartamban. A csoportos munkát megelőzi - és majd le is zárja – egy egyéni találkozó a coach-csal feltérképezni a helyzetet illetve kiértékelni, lezárni a folyamatot. Minden találkozó során vannak tudásbővítő, mini prezentációk, van közös esetmegbeszélés, amikor a résztvevők az aktuális témahozó társuk témájára reagálnak, kérdésekkel segítik a őt a megoldás felé vezető úton. Van bemelegítő, ráhangoló szakasza a találkozóknak és van összegző lezárásuk a fél nap végén és van házi is, amin gondolkodni, erőt kifejteni, akciózni lehet a két találkozó közti időben.

„Nem szabad szem elől téveszteni, a coaching talán legfontosabb része az a 166 óra, amelyik a két ülés között telik el. A coaching titka és művészete pedig az, ahogyan - jó esetben könnyen és gyorsan - átlendítjük az ügyfelet azokon a holtpontokon, amivel már hosszú ideje nem boldogultak.” – hangsúlyozza Novák Ágnes.

Héjja Csaba tréner, coach

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo