hirdetés

Önismeret nélkül hova vezet a vezető?

A vezető teljesítménye hatással van a munkavállalókra és a szervezet egészének eredményességére is. Az eredményességhez pedig tisztában kell lennie saját működésével, az általa vezetett szervezetben létrehozott hatásaival - hogy szükség esetén változtathasson.
hirdetés

Kép:Pixabay

A vezető személyisége a munkahelyi légkörre, a szervezeti kultúrára, a dolgozók értékrendjére, önértékelésére, teljesítményére, sőt, még a magánéletére is hatással van. Mindezek a tényezők pedig visszahatnak a vállalat eredményességére: „Egyáltalán nem mindegy, hogy a vezető milyen személyiséggel, látásmóddal bír. És ahogy az adott területen való jártasság, szakmai tudás terén elengedhetetlen a folyamatos tanulás, fejlődés, éppúgy alapvető fontosságú a személyiségfejlesztés, az önismeret mélyítése is. A jó vezetőnek tisztában kell lennie saját működésével, az általa vezetett szervezetben létrehozott hatásaival, és képesnek kell lennie a környezetétől kapott visszajelzések befogadására, feldolgozására ahhoz, hogy vezetőként hatékonyan működjön. Ebben segíti az önismeret, az önreflexió képességének elsajátítása.”- mondja dr. Lehoczki Gabriella, a Soul Academy coach-a.

(Sokkal nagyobb az igény a „nőiesebb” vezetői stílus elterjedésére egy felmérés szerint, miközben világszerte még mindig válságban van a vezetői kommunikáció.)

„Nehéz számszerűsíteni az abból eredő kárt, amikor a beosztott kollégák nem kellően elkötelezettek a cég iránt, szigorúan vett munkaköri leírásukon túl nem vállalnak felelősséget a cég sikerességéért. Egy példán keresztül könnyebben érthetővé válik, mire gondolok. A közelmúltban egy cégvezető a coaching ülésen egy frissen kinevezett vezető kollégájáról panaszkodott. A fiatal kolléga másodmagával ment egy ügyfélhez tárgyalni, ahol „betanuló” kollégája az érdeklődés legkisebb jele nélkül ülte végig a tárgyalást, sőt látványosan unatkozott. Az ügyféllel való jó kapcsolat és a fiatal vezető helytállásának köszönhetően ennek az esetnek nem lett semmilyen, a cégre nézve káros következménye. A fiatal vezető kolléga nem számolt be az ügyről a cégvezetőnek - sokkal később és teljesen véletlenül derült ki ez az eset - és az őt elkísérő kollégának sem adott visszajelzést a viselkedéséről. A jövőben egyszerűen úgy intézte, hogy ő maga ezzel a kollégával ne menjen együtt több tárgyalásra, így a munkatársai vitték magukkal a betanuló dolgozót.” – oszt meg velünk egy konkrét esetet Semsey Zsuzsanna, pszichológus, coach.

Hogyan képesek fejleszteni önmagukat, motiválni munkatársaikat és szervezetüket a jó vezetők?

Zsuzsanna szerint a vezetőknek nem az un. vezetői kompetenciáik (pl. döntéshozatali és konfliktuskezelési kompetenciák) fejlesztésében kell gondolkozniuk. „Vannak technikák, amiket el lehet sajátítani, de ezek az eszközök hamar kikopnak a gyakorlatból, ha nincs mögöttük valós önismeret. A fenti esetben a cégvezető kérdése önmagához, ill. jelen esetben a coach kérdése: »Hogyan hozod létre azt a helyzetet, azt a cégkultúrát, amelyben a kollégáid a lehető legkisebb erőfeszítést teszik bele a munkájukba? « Ez a kérdés persze nagyon nehéz, és sokunk számára félelmetes is. Nem elég, hogy nem bízhat meg a vezető a kollégáiban, de még ráadásul magában keresse a hibát? – tesszük fel a kérdést sokszor. Amikor valamelyik kompetencia, képesség mentén működésbeli hiányosságokat tapasztalunk, érdemes úgy tekinteni ezekre, mint tünetekre, amelyek mentén elindulhatunk egy fejlődési-fejlesztési úton. De a cél a legtöbb esetben nem a kompetencia fejlesztése, nem a tüneti kezelés. Ez egy szükségszerű, járulékos eredmény lesz.”

Önismeret a nagyívű karrier titka
A sikeres karrierstratégiához elengedhetetlen, hogy ismerjük önmagunkat, képességeinket, személyiségünket. Karrier iránytűnk csak akkor mutat a helyes irányba, ha tisztában vagyunk erősségeinkkel éppúgy, mint hiányosságainkkal. Az önismeret akkor is fontos, amikor karrierválasztás előtt állunk és akkor is, ha a választott pályánkon előbbre akarunk jutni. Szakértőnk segít!
Mire érdemes odafigyelniük a vezetőknek?

„Meggyőződésem, hogy azok válhatnak igazán sikeres vezetőkké, akik rendszeresen felülvizsgálják a saját gondolkodásmódjuk, viselkedésük helytállóságát, hiszen a folyamatos önreflexióval elkerülhető, hogy korábbi működési sémáink rabjává váljunk. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha tudatosan keressük a környezetünkből a visszajelzéseket. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vezetőnek szembe kell néznie azokkal a félelmeivel is, amelyekkel valamilyen szinten mindig is tisztában volt, de igyekezett kerülni a szembenézést. – mondja Gabriella.

Az előző példánál maradva mit jelent ez?

Zsuzsanna megosztja velünk, hogyan folytatódott az említett coaching ülés:

- Coach: Te hogyan kommunikálod az elvárásaidat a kollégáidnak?

- Cégvezető: Látod, itt van, amit írtak rólam: túlzottan kritikus vagyok, a dicséretek végén ott van mindig a DE. Azt írják, néha úgy tűnik, mintha szándékosan keresném, mibe tudok belekötni.

- Coach: Nem arra gondolok, hogyan vezeted le rajtuk a dühödet. Arra gondolok, hogy nyíltan kommunikálod-e feléjük az elvárásaidat, vagy csak célozgatsz, burkolt üzeneteket küldesz, vagy azt gondolod, hogy ami számodra nyilvánvaló, az számukra is?   

- Nem értem, mire gondolsz.

„Elsőként a cégvezetőnek kell abban mintát mutatnia a kollégáknak, hogy az elvárásaikat, az igényeiket, szükségleteiket a munkahelyükön is nyíltan fel kell vállalniuk és kommunikálniuk kell. Amíg ezt ő maga nem képes megtenni, addig az alatta lévő kollégáktól sem várhatja ezt el. Egy cégvezető esetében ez különösen fontos, hiszen a működési kereteket ő jelöli ki. Ha egy vezető ezt nem tudja felvállalni, az önismereti kérdés, ami arról szól, elfogadható vagyok-e akkor is, amikor nyíltan kifejezem az igényeimet, az elvárásaimat. Ez a kérdés pedig messze túlmutat a kompetenciafejlesztésen. – foglalja össze a fentieket a pszichológus.”

 

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo