hirdetés

A változatosság gyönyörködtet

A napi rutinban az elfoglalt emberek többsége hajlamos úgy érezni, hogy semmire nincs ideje a munkán kívül. Nincs játék, változatosság, csak monoton hétköznapok. Pedig rajtunk múlik, mennyi játékosságot engedünk be a mindennapokba.
hirdetés

A napi rutinban, a teljesítés és célok világában könnyen kizárjuk az életünkből a játékot és a szórakozást. Hivatkozhatunk arra, hogy nincs pénzünk, rossz az idő vagy magánéleti gondunk van, netán munkahelyi problémák nyomasztanak. Valójában bármi is a helyzet, rajtunk múlik, hogy mennyi örömöt és játékot engedünk be a mindennapjainkba.

Kép:PP/BartosGyula

Olyan az élet, amilyenné tesszük.

Igaz, vannak adott keretek, de ezeket mi töltjük fel tartalommal. Dr. Stuart Brown, pszichiáter szerint a játék, szórakozás ellentéte nem a munka, hanem a lehangoltság és fásultság. A játékra való képesség – az, hogy teljesen át tudjuk adni magunkat egy számunkra örömteli tevékenységnek különösebb cél nélkül – egyaránt fontos az érzelmi és fizikai jóllétünk szempontjából. (Vannak olyan tevékenységek is, amelyek elsősorban örömet okoznak, de hosszú távon még a szakmai előmenetel szempontjából is hasznosak lehetnek.Ilyen volt korábban például a golf, manapság pedig a jóga.) Míg a gyerekekben hatalmas a kíváncsiság és a játékosság, amely egyébként segíti őket abban is, hogy gyorsan tanuljanak, addig nekünk felnőtteknek sokszor nehéz kikerülni a hétköznapi rutinból és hajlamosak vagyunk „egy programot futtatni”, amiben a kötelező vagy annak vélt dolgok szerepelnek elsősorban, pedig a játék öröme energiát, jó kedvet ad és frissen tart. Az átélt pozitív érzések, élmények boldogabbá tesznek.

Hely a spontaneitásra

Ha betáblázzuk magunkat, egyszerűen nem marad hely a spontán dolgokra, lankad a kíváncsiságunk, csökken a nyitottságunk és belefásulunk a napi rutinba. Az élet nem lesz más, mint kötelező dolgok, teljesítendő feladatok sora. Szükségünk van olyan élményre, olyan időtöltésre is, amely egyszerűen csak jókedvre derít és nincs különösebb célunk vele, nem tartozik feltétlen sem a hasznos, sem a szakmai-szellemi fejlődésünket szolgáló kategóriába.

Ha valamit máshogy csinálunk, elkezdünk máshogy gondolkodni és ennek hatására változik az életünk is.
Mit tegyünk, ha szeretnénk több „mókát és kacagást” vinni az életünkbe? A cikkben azt javasolják, hogy készítsünk egy listát mindazokról a dolgokról,tevékenységekről, amit élveztünk csinálni gyerekként és vessük össze azokkal, amik jelenleg örömöt adnak a számunkra. Próbáljunk becsempészni gyerekként kedvelt tevékenységeket a mindennapjainkba. Minden nap csináljunk valamit máshogy, próbáljunk ki valami újat, például új útvonalon menjünk a munkába, együnk ebédre valami mást, mint amit általában szoktunk, stb. Mozduljunk ki a megszokott kerékvágásból. (A rugalmasság és változásképesség egyébként az üzleti életben is kiemelten fontos, kutatások bizonyítják, hogy a válságban csak ezen képességek birtokában élhetnek túl a cégek. A családi vállalkozások jellemzően rugalmasabbak a többi cégnél, ez sikerük és boldogságuk egyik titka. Itt olvashat a többiről.)

Ha így teszünk, ha valamit máshogy csinálunk, akkor Ben C. Fletcher professzor szerint elkezdünk máshogy gondolkodni és ennek hatására változik az életünk is. Minél rugalmasabbak vagyunk, minél kevésbé vagyunk a szokásaink rabjai, annál inkább alkalmazkodunk a különböző helyzetekhez. Ez a rugalmas hozzáállás, alkalmazkodás összefügg a játékra való nyitottsággal is. Annyi minden rejlik az életben, bátran próbáljunk ki új dolgokat, ébresszük fel magunkban újra a gyermeki kíváncsiságot, és érezzük jól magunkat!

Vass Andrea Coaching Team

hirdetés

Véleményvezér

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

A gazdag gazdag maradt, a szegény pedig szegény

Már több évtizede ígérik politikusaink, hogy nemsokára utolérjük Ausztriát. Nincs sok remény.
Már a katasztrófaturizmus sem a régi

Már a katasztrófaturizmus sem a régi

A népirtások helyszínei nagy kedvencek a katasztrófaturisták célpontjainak listáján.
Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo