hirdetés

Y generáció: 10 éven belül teljesen átveszik a vezetést

Visszavonulóban a baby boomer generáció, 10 éven belül javarészt eltűnik a munkaerőpiacról, ahogy legidősebb tagjaik betöltik a hatvanat. 2020-ra a munkaerő 50%-át, 2025-re 75%-át fogja kitenni az Y generáció. A fiatal vezetők ma 25-40 éves ipszilonosok.
hirdetés

Nem véletlen, hogy a tegezős megszólítás mellett olyan laza kifejezések hangzottak el az előadók szájából a Piac & Profit Y-generációs konferenciáján, hogy "tök alap dolog", "tök jó", "ezerrel tolja", "munkás cucc" vagy "dobtunk egy hátast". Elvégre az Y generáció már nem karót nyelt, hivataloskodó korosztály. A fiatal vezetők 25-40 évesek és pontosan ennek a generációnak a tagjai.

Korosztályok és jellemzők
  • 1925-1944: veterán
  • 1945-1964. Baby boomer - nyugdíjba vonuló
  • 1965-1980: X generáció - tapasztalt
  • 1980-1995: Y generáció - versengő
  • 1995-2010: Z generáció - kényelmes
  • 2010-től: Alfa generáció - ?
A korábbi generációk még látták a hőpapíros faxot, a stencilező gépet, ők még olyan táskával járnak-jártak, amelyekbe kinyomtatott iratokat is pakolnak. Munkavégzésüket mély, bizalmi kapcsolatok határozták meg. A mai fiatal(abb) generáció már a gépeken nőtt fel.

Az Y generáció tagjai a gyerekkorukat már úgy töltötték, hogy a tévé távirányítóval ment, vagyis ők is ki-be-átkapcsolhattak, sőt jó esetben videojáték-konzolokkal is szórakozhattak. Ez a "magas felhatalmazás" mélyen beléjük ivódott, mondta Schäffer Beáta vezetői tanácsadó, az Ifjú titánok - Vezetőknek az Y generációs vezetőkről című könyv szerzője.

Hozzátette, bár sokat beszélünk korosztályról, muszáj szem előtt tartani, hogy elsősorban mindenki egyéni és egyedi karakter, s csak másodsorban valamilyen nagyobb halmaz része (például egy korosztályé).

Mindezzel együtt a cégeknek alapvetően kell máshogy kommunikálnia a mai munkavállalói korosztállyal.

Kép:Flickr

Álláshirdetés

Egy cég vélheti magát fiatalosnak, de ha például az álláshirdetésre nem lehet mobilról bejelentkezni, akkor nem igazi a fiatalos imázsa. A kattingatós-klikkelős kultúrában annyira rövid ideig figyel az olvasó egy dologra, hogy már kevesen olvassák el a hosszú álláshirdetéseket. Koncentráljunk a lényegre! Hiába sorolunk fel 7-8 alapképességet részletesen felsorolni, csak elriasztjuk vele a jelentkezőket - mondta Szekeres Péter, a Neticle Technologies társalapító-ügyvezetője.

Tudás és modern technológia kell a Z generációnak
Kiemelten fontos a munkahelyi visszajelzés, az ideális főnököt is barátkozónak képzelik el a ’90-es évek végén vagy azután születettetek. Fizetési igényük pedig jóval a realitás fölött helyezkedik el. Fontos a rugalmas munkaidő, a barátságos környezet és az őszinte kollégák is. A fiatal pályakezdők az álommunkát keresik, de kompromisszumok és gyakorlati tapasztalat nélkül aligha tudják elindítani karrierjüket.
Ugyanakkor - tette hozzá - a jelentkezői oldalon sem árt egy kis erőfeszítés: aki sablon motivációs levelet küld be az álláshirdetésre, tehát nem villantja fel benne, hogy miért akar az adott céghez jönni, annak a jelentkezése automatikusan a kukában landol.

Z-problematika

Hajlamosak lennénk azt hinni, hogy az Y generáció az idősebbekkel nem tud szót érteni ki, holott érdekes módon a felmérések azt mutatják, hogy a nála fiatalabb Z-generációval jön ki a legnehezebben.

Ha a Y generáció versengő, akkor a Z ennek éppen az ellenkezője. A cégek még nem igazán tudnak mit kezdeni a "kényelmességükkel", mondta az 1995 és 2010 között született legfiatalabb munkavállalókról Schäffer Beáta. Ők már csak a gépükbe mélyedve akarnak dolgozni, "csak ne kelljen felnézni a képernyőről".

Kép:Pixabay

Az idősebbek felé annyira nincs meg a generációs feszültség, hogy az is elhangzott a konferencián, a 40 év alatti munkavállalók gyakran hiányolják a mentorálást a rangidős kollégáktól. Sok helyen viszont erre nincs lehetőség, mert számos ágazat olyan fejlődéscentrikus, hogy az állományt zömében fiatalok teszik ki - különösen a technológiai szektorban. Az Ericssonnál például 33 év az átlagéletkor, tudtuk meg Bohács Bernadettől, az Ericsson Magyarország HR ügyvezető igazgatójától. Az Y generáció megtartása és a velük való bánásmód tehát kulcsfontosságú az ilyen cégeknél.

Kevés már a fiataloknak a csocsóasztal
Hamarosan az Y generáció uralkodik a munkahelyeken. Nekik kell kedvezni, ha versenyképes kollégákat szeretnénk megszerezni és megtartani. A közhiedelem szerint a kulcs a csocsóasztal, valójában viszont bevonásra, felelősségre és jövőképre van szükség.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo