hirdetés

A munkakerülő főnököt nehéz lebuktatni

Vannak  rossz vállalati vezetők, akik a távolságtartással, indulatos magatartásukkal, erőszakosságukkal ártanak a cég érdekeinek. Mások azzal, hogy konformisták, nem kockáztatnak, nem állnak ki embereikért. Legalább ilyen ártalmasak azokban azok, akik egyáltalán nem vezetnek - s erre a legnehezebb rájönni.
hirdetés

A szakirodalom sokat foglalkozik a rossz menedzserekkel a kormányokban, az üzleti vagy a tudományos világban. Írnak arról, milyen károkat okoz környezetében a törtető és a szkeptikus, az alkoholista, az önimádó és a nőfaló vezető.

Sokkal kevesebb szó esik viszont egy további, egyáltalán nem ritka fajtáról: arról a vezetőről, aki megkapja ugyan a rangját, illetményeit - de nem tölti be feladatát.

Kép: Pixabay

Ez a menedzser pszichológiailag végig távol marad az alárendelt kollégáktól. Olyan szerepet játszik, mint valaki, aki kiveszi a pénzt a vállalatból - és nem tesz ezért bele semmit.

Felületesen nézve persze nem lehet jobb, mint az olyan főnök, aki nem hajtja, kritizálja szüntelenül munkatársait, de a felmérések mást mutatnak.

Egy közelmúltban, ezer dolgozó megkérdezésével készült amerikai kutatás szerint azok igenis fontosnak tartják, hogy munkájuk során érezzék főnökük jelenlétét, figyelmét sőt: kevésbé aggasztják őket a menedzser negatív tulajdonságai, mint az, ha egyáltalán nem tölti be szerepét.

A kérdés annál fontosabb, ha tudjuk, milyen távolabbi kihatásai vannak a vezetők különböző magatartás-formáinak.

A konstruktív vezetési stílus pozitívan befolyásolja az alkalmazottakat, ám ennek hatása viszonylag rövid.

A destruktív vezető sokat ront a munkahelyi légkörön, ez azonban kb. fél évig hat negatívan. Az előbbiekkel ellentétben a “távollévő”, a vezetést nem gyakorló menedzser káros hatása a vállalat teljesítményére két éves időszakra is kiterjedhet.

Tavaszi fáradtság a munkahelyen? Tegyünk ellene
Kimerítő tél van mögöttünk, rég tapasztalt extrém hideg februárral és márciusi lehűléssel. A szürkeséget már szívből utáljuk, vágyunk a napfényre, és amikor végre megérkezik: alig bírunk reggelente felébredni, elalszunk munka közben, és hiába isszuk literszámra a kávét, nem bírunk felpörögni.
Egyidejűleg károsan befolyásolhatja a munkatársak egymáshoz való viszonyát, konfliktusokhoz, akár egészségi problémákhoz is vezethet.

A gyakorlatban azonban az ilyen vezetőkkel foglalkoznak a cégek a legkevesebbet... Azok tudniillik nem okoznak nyilvánvaló gondokat, mint az erőszakosság, az ital vagy a nőügyek.

Az ilyesmi fegyelmi, etikai eljárások tárgya lesz - de nehéz valakit felelősségre vonni azért, mert posztja ellenére nem vezet. Még akkor sem, ha alárendeltjei is felfigyelnek erre, akkor sem, ha munkájával, pontosabban annak hiányával több kárt okoz a vállalkozásnak, mint fegyelmi elé állított társai.

(Forrás: Harvard Business Review)

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo