hirdetés

Egy vezető inkább erős legyen, mint okos

Sajnos egyelőre még magyar neve sincs a leadership fogalomnak, amely vezetés persze, de mégsem egészen azonos annak fogalmával. Mert míg a vezetés erőforrásokról szól, addig a leadership (vagy egy javaslat szerint lídersip) az emberekről és az energiáról. Erről a témáról szólt a Flow csoport által szervezett konferencia, melynek nyitó beszélgetésében három legendás vezető osztotta meg saját tapasztalatait.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés


Bojár Gábor

Bojár Gábor saját bevallása szerint soha nem vezető akart lenni, sokkal inkább tudós. Szembesülnie kellett azonban azzal, hogy a kutatói munkához szükséges türelem hiányzik belőle, annál inkább megvan benne az a menedzseri képesség, hogy sok mindenre képes egyszerre figyelni. Bár mikor erre először felhívták a figyelmét, sértésnek érezte, később belátta, ez a neki való út. Mint mondja, egy vezetőnek semmihez nem kell nagyon értenie. Elég, ha valamennyire szakértő, így sokkal inkább képes lesz átadni a feladatokat azoknak, akik nála sokkal jobbak egy-egy területen. Ez pedig Bojár szerint elengedhetetlen. Véleménye szerint egy sikeres cég alapja, hogy a vezető csak nála jobb szakembereket vesz fel. Az ő feladata pedig az, hogy motiválja őket és lehetőséget teremtsen számukra képességeik kiaknázására. Végül visszavonulására is úgy került sor, hogy fokozatosan lépett ki a cég irányításának azon területeiről, ahol magánál jobb szakember talált. Elsőként a programozók vezetését, majd a marketinget, végül a stratégiát is átadta a következő generációnak.

Ezzel a gondolattal egyetért Küllői Péter is, aki 27 évesen lett első számú vezető a saját cégében, amit mai fejével már túlságosan korainak érez. „Sok sárgalapot kaptam életemben, és egy idő után eldöntöttem,  azután mindig csak második számú vezető akarok lenni, mert az sokkal jobb."  Felcsúti Péter is a vezetésben rejlő kihívásokat hangsúlyozta. Mint mondta, mindig is vonzotta egy közösség irányításának lehetősége, de annak nehézségeivel munka közben szembesült igazán. Küllői szerint a legnagyobb hiba amit vezető elkövethet, ha megfeledkezik   a szerencse szerepéről abban, amit elért.

Nem kell tökéletesnek lenni
A konferencián előadott Anthony Pangilinan, egy világszerte sikeres tanácsadó is. Szerinte a vezetés nem beosztás vagy pozíció, hanem az a lehetőség, hogy befolyással legyünk másokra. Előadásában azt hangsúlyozta, a vezető tökéletlenségei természetesek. Fontos viszont diagnosztizálni azokat a területeket, ahol probléma adódhat, és szembe nézni a gyengeségekkel. Ezek felvállalása optimális esetben nem gyengíti a szervezetet, hanem segíti az erősségek felismerését és azt, hogy valaki más lehetőséget kapjon a bizonyításra az adott területen.
Az emberek nem tökéletes vezetőt keresnek, hanem hitelest és egyedit. Ha a vezető képes megnyílni, az növeli a hitelességét és előhívja a támogatást a szervezet tagjaiból. A szükségletekre ugyanis szükség van ahhoz, hogy másokból előhívja legjobb képességeiket. A vezető feladata,hogy az erősségek és gyengeségek egy olyan közösségét hozza létre, amelyek kiegyenlítik egymást, így elősegítve a közös sikert.

Mitől kiváló?


Küllői Péter

Bojár Gábor szerint míg egy elemző megérteni akarja a körülötte zajló dolgokat, a vezető megváltoztatni kívánja őket.  Az ő különleges képessége az, hogy munkatársaiból ki tudta hozni a bennük rejlő lehetőségeket. „Ugyanakkor egy kollégám azt mondta egyszer, azért vagyok jó vezető, mert nem hagyom, hogy a tényleg elhomályosítsák a látásomat." A csipkelődő megjegyzés aztán ars poeticává vált. Nem lehet mindig a tényeknél leragadni, szükség van a hitre, ami előmozdítja a változásokat. Az igazán jó vezető azonban véleménye szerint nem maga csinálja a változást, hanem másokat tesz arra képessé. Küllői Péter szerint a válság megmutatja az emberek valós képességeit. Egy vezető szempontjából ezek között van az elfogadás és elengedés képessége is. A jó vezető képes eljuttatni addig egy szervezetet, hogy annak működéséhez rá tulajdonképpen ne is legyen szükség. Bojár Gábor szerint ez azonban nem igaz a szervezet tagjai esetében. Ha egy szakember ugyanis könnyedén helyettesíthető a szervezetben, az azt jelenti, hogy nem volt elég jó.

Valamennyien egyetértettek a vezető hitelességének fontosságában. Bojár ezzel tudta megnyerni első partnerét, akivel megalapozták a cég sikerét, de ez biztosítja a belső ellenőrzések feleslegességét is, ami a belső tartás szempontjából nagy nyereséget jelent a vállalatnak. Küllői szerint a hitelességnek nem csak vezetői , de szervezeti szinten kell működnie, amire a Bátor Tábor kizárólag magán adományokból lehetővé tett működése kiváló példa. Hangsúlyozta, minden szervezetnek (legyen az kisebb, vagy nagyobb, profitorientált vagy közhasznú), úgy kellene működnie, mint egy tőzsdei társaságnak. Akkor kérhet bizalmat és támogatást, ha „megcsinálja a házi feladatot", vagyis professzionálisan működik.

A vezetésen túl


Felcsúi Péter

Küllői Péter, miután feldolgozta, hogy „már nem fontos ember", figyelme arra irányult, hogy felfedezze, mi az, ami Magyarországot olyan „hub"-á, központtá teheti, ami elég ahhoz, hogy felkerüljön a térképre. Mivel véleménye szerint a zene például egy ilyen terület, jelenleg a Zeneakadémia fejlesztése a fő projektje.  Bojár Gábor hangsúlyozta, véleménye szerint az is a felelősségvállalás egy formája, hogy a vállalat jobban végzi a munkáját annál, mint ami a bevételben megmutatkozik. Vagyis nem csak azért fejleszt, hogy egy új terméket jobb áron adhasson el, hanem azért, hogy például segítségével a tervezők jobb házakat építhessenek majd. Hozzátette, a piacvezető szerep semmilyen cég esetében nem jelenti azt, hogy hátra lehet dőlni. Egy aforizma szerint ugyanis a piacvezető az adott terület legrosszabb szereplője. A többiek csakis azért lehetnek még talpon, mert jobbak nála.

Válságtanácsok

Küllői szerint a nehéz helyzetekkel fontos szembenézni. „Ha fél éve nagy a hasam, akkor nem foghatom arra, hogy felfújt valamilyen étel.". Emellett fontos látni, hogy soha nincs egyenes út. Senki nem úgy lett gazdag, hogy az akart lenni, hanem valami jót akart csinálni, amihez értett. Meg kell tanulni, hogy hogyan lehet eladni a tudást, ezt a túlélés feltétele. Bojár szerint egy vezetőnek elsősorban nem okosnak, hanem erősnek kell lennie. Madách Imrét idézve: a tett halála az okoskodás. Jelen helyzetben pedig szükség van a határozott tettekre. Felcsúti pedig azt hangsúlyozta, a kudarc az üzleti tevékenység normál hordaléka. El kell fogadni és tanulni belőle, hogy a későbbiekben csökkentsük az esélyét.

Ki kicsoda?
Bojár Gábor: eredeti végzettségét tekintve fizikus, a Graphisoft alapítója és elnöke. A cég építészeti tervezést segítő szoftvere a világ három legjobbja között, 3D megoldásokban a világ legjobbja. A Wall Street Journal Kelet-Európa tíz legsikeresebb vállalkozója közé sorolta. Az operatív vezetéstől visszavonult, jelenleg az általa öt éve alapított Aquincum Technológiai Intézetnek szenteli napjait.
Küllői Péter: előkelő helyet foglal el a leggazdagabb magyarok listáján. Az egykori befektetési bankár a negyvenedik születésnapján visszavonult az üzleti élettől, azóta hátrányos helyzetű és beteg gyerekek életének jobbá tételéért dolgozik. Nevéhez kötődik a Mosoly Alapítvány és a Bátor Tábor létrehozása.
Felcsúti Péter: közgazdász. 2010-ig a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, 2008-2009-ben a Bankszövetség elnöke.
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo