Kkv vezető cikkek


Vágjon bele a saját vállalkozásába most!

Vágjon bele a saját vállalkozásába most! 

Jó ötletnek tűnik 2014-ben vállalkozásba fogni, a kis- és középvállalkozások és a startupok rengeteg forráshoz juthatnak. Félre a kifogásokkal, vágjon bele élete nagy álmába! Adunk is hozzá néhány tanácsot, hogyan ne akadjon fent a kezdeti nehézségeken.
Ha menni kell, hát menni kell az alkalmazottnak

Ha menni kell, hát menni kell az alkalmazottnak 

Van egy érdekes tapasztalatom a kkv vezetőkkel folytatott beszélgetések alapján. Szinte minden ügyfelemtől hallottam már azt, hogy „De kár, hogy nem rúgtam ki azt az embert már sokkal korábban.” Azt is elárulom Önnek, hogy azt még soha egyiktől sem hallottam, hogy „De kár, hogy kirúgtam azt az embert. Nagyon sajnálom.”
A rossz vezető indikátorai

A rossz vezető indikátorai 

Sokféleképpen lesz valaki vezetővé. Lehet, hogy kinevezik, megörökli, megpályázza és megnyeri, saját céget hoz létre, kiemelik, stb. De ettől még nem vált vezetővé! Akkor vezető, ha a vezetőre jellemző hozzáállást, szemléletet, nézőpontot felveszi. Eldönti, hogy „Én vezető vagyok!”. Ez az első lépés. Természetesen, aztán jön a többi …
Öt tipp a vállalkozói képességek fejlesztéséhez

Öt tipp a vállalkozói képességek fejlesztéséhez 

Bár vannak, akik látszólag vállalkozásra termettek, valójában a szükséges tulajdonságok elsajátíthatóak és fejleszthetőek. Adunk pár tanácsot, mire figyeljen az, aki épp most készül belevágni az első saját vállalkozásába.
Mi a vezető munkája?

Mi a vezető munkája? 

Ha egy cégvezetőt megkérdezünk, hogy mi is a feladata a szervezetben, azt válaszolja, hogy az emberek irányítása és kontrollja. Ha a célról faggatjuk, első helyen az a válasz lesz, hogy azért dolgozik, hogy jól menjen a cég. Ugyanakkor, ha felszerelnénk egy mini kamerát és végig néznénk egy ügyvezető teljes napját, nem ezt találjuk. Mi a valóság, a mai magyar „valóság show”?
A sikeres vezetés 5 pontja

A sikeres vezetés 5 pontja 

Minden vezető közös feladata, hogy csapatát a kitűzött célig elkormányozza. Van, akinek ez könnyebben megy, mások „vért izzadva” terelgetik alkalmazottaikat a helyes irányba. Tudatosan felépített vezetéssel bárkinek könnyebb lehet! A Piac&Profit szakértője segít, hogyan.
Merjünk dönteni!

Merjünk dönteni! 

Fontos, hogy minden nagy döntés előtt mérlegeljük a lehetőségeinket. Valóban. De a túl sok mérlegelés éppen a döntésképtelenségbe taszíthat bennünket.
Mérni is kell a sikert az eredményes tárgyaláshoz

Mérni is kell a sikert az eredményes tárgyaláshoz 

Ahhoz, hogy egy tárgyalás sikeres legyen, nem csak felkészült felekre és jó technikára van szükség, hanem arra is, hogy pontosan tudjuk, mit várunk az adott találkozótól. A vállalatok jelentős része azonban nem méri a tárgyalások sikerességét a szervezeten belül a Scotwork Magyarország ügyfelei körében végzett felmérése szerint.
Hogyan legyünk jó vezetők? Tippek szakértőnktől

Hogyan legyünk jó vezetők? Tippek szakértőnktől 

Hogy lehet az, hogy egyes vezetők nem látják tisztán a valóságot? Nos, ennek alapvetően két oka van: hiányoznak a napi-heti „mérőeszközök”, másrészt a vezető olykor nem mer szembenézni a tényekkel. Pilát Gábor, a Falkvezér.hu vezetőjének tanácsai segítségével mindkét hiányosságot orvosolhatjuk.

Miért jó vezető az erdőember? 

Milyen problémát tud megoldani közösen egy multinacionális vállalat pénzügyi igazgatója, egy börtön konyhájának főszakácsa, egy adótanácsadó, egy belgyógyászati osztály főorvosa és egy feltörekvő marketinges szakember? Bármilyet! Feltéve, ha eléggé kitartóak, érdeklődőek és nyitottak a világ dolgaira, bíznak magukban és jók az időzítésben. A non-profit, leadership fejlesztő kurzusokat szervező Common Purpose szerint ezek a jó vezető legfőbb ismérvei.

Vezetői felelősség, kinevezés nélkül 

Az új munka törvénykönyve lényeges és ésszerű változásokat hozott a vezető állású munkavállalók vonatkozásában, nem árt azonban odafigyelni rájuk. Egyes menedzserek státusa a munkaszerződés módosítása nélkül a szabályozás változása értelmében vezető állásúnak minősül, ezzel együtt munkajogi felelősségük megnő és munkaviszonyuk - bizonyos esetekben - akár felmondási idő vagy indoklás nélkül felmondhatóvá válik. Az új helyzet a cégen belüli irányítási és helyettesítési jogkörök átgondolását és (újra)szabályozását igényli – mutat rá a Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi jogi iroda szakértője.

Hogyan lehet minimálisra csökkenteni egy vállalkozás kockázatát? 

Sok vállalkozás csődjét nem a piacképes termék hiánya, hanem a cég szakszerűtlen vezetése okozza. Vállalkozni tudni kell. Iskolában nem tanítják, gyakorlatban lehet csak szert tenni a tudásra, tapasztalatra, ám sok-sok veszteség árán. A tanulópénz így nagyon nagy. A cég sorsa a cég vezetőjének kezében van. A kisvállalkozás vezetőjének kell a legjobb pénzügyesnek, üzletembernek, jogásznak, könyvelési, adózási szakembernek, a legjobb vezetőnek, cégszervezőnek, HR-esnek lennie egy személyben.

A vezető feladata, hogy egyre jobb vezető legyen 

A cégvezetés legfontosabb feladatának tartja az amerikai leadership guru, John Baldoni, hogy ráébressze munkatársait a szervezete valós céljaira. Erről, de még sok minden másról is fog beszélni május 10.-én Budapesten, a Coaching Határok Nélkül Leadership Excellence Forumának vendégeként. A tengerentúli vezetési tanácsadót, coachot a világ 25 legfontosabb menedzsment-gondolkodója közé sorolják, tanácsait a világ legnagyobb cégei kérik ki.

Hogy állítsunk össze ütős csapatot? 

Bármennyire is koncentrál egy cég arra, hogy magas szakmai kvalitású, kiváló referenciákkal rendelkező, lelkes munkatársakat vegyen fel, a mindennapok során kiderülhet: hiába nyújtja mindenki a tőle telhető legjobbat, együtt valahogy mégsem működik igazán a rendszer. A sikeres csapatmunkához ugyanis nem csupán jó képességű emberekre van szükség.

Jövőkép kell a sikerhez 

Legyen bármilyen jó is az üzleti elképzelés, döntő fontosságú, hogy azt milyen úton, milyen képzettséggel, és a kihívásokra milyen módon reagálva viszi végig egy vállalat menedzsmentje.

Nyitottság nélkül nincs változás 

A vezetők sokszor érzik magukat egyedül, magányosan, mintha egy hegy csúcsán állnának, nem találnak igazán kapaszkodót sem, és a szél minden oldalról tépázza őket. Ekkor jó, ha van valaki, akivel meg tudják osztani a gondjaikat, gondolataikat, kétségeiket. A tanácsadás sikeréhez viszont elengedhetetlen a vezető nyitottsága.

Ön vállalkozónak született?  

Az ideális vállalkozó felküzdi magát a legmagasabb sziklafokra, miközben örömét leli az őt érő csapásokban, és a mosoly egy pillanatra sem fagy le az ajkáról. Ám úgy tűnik, a vállalkozások jelentős részét nem született vállalkozók vezetik. S még az sem biztos, hogy ez baj.

Milyen a jó főnök?  

A vezetés nem pusztán a rendelkezésre álló erőforrások eredményes felhasználását és beosztását jelenti, hanem az emberek és a szervezet kultúrájának megfelelő mederben tartását is. A személyiségek egymásnak feszülése, a legváltozatosabb helyzetek megfelelő kezelése miatt ez legalább olyan nehéz.

Milyen a jó vezető? 

Melyek azok a vezetési technikák és készségek, amelyek felhatalmaznak valakit, hogy vezető legyen egy csapat élén? Az új gazdasági kihívásokra újabb vezetői készségek adnak választ? Melyek ezek? Valóban újak vagy csak most kerültek fókuszba? Egyebek között ezekre a kérdésekre kereste a választ egy friss vezetői kompetencia-kutatás, amelynek eredményeit cikkünkben összegezzük.

Fiatalok, akik sikeresek lettek a családban 

Béres Melinda a Béres Gyógyszergyár Zrt., Kürti Tamás a Kürt Információbiztonsági Zrt., Bárány László a Master Good Cégcsoport, valamint Boross Dávid az Oázis Kertészeti Cégcsoport képviseletében alkották a résztvevőit annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amely a „Családi vállalkozás, avagy az igazi fenntartható modell” címet kapta. Az idei Fiatal Vállalkozók Hetének nyitónapján tartott konferencián a Felelős Családi Vállalatok tagjai megállapították: ahhoz, hogy 50 év múlva is működő vállalatot hozzanak létre napjaink cégalapítói, bizony „sok csillagot kell összegyűjteni”.

Van, hogy az átmeneti megoldás a jó 

Hálózati szervezetek és támogató vezetés fogja jellemezni a jövő munkakultúráját, amelynek létrehozásában nagy szerep jut majd az átmeneti menedzsereknek - hangzott el a II. Közép- és kelet-európai Interim Menedzser Konferencián, ahol egyebek mellett kiderült, milyen kompetenciák szükségesek ehhez a karrierhez, hogyan dolgozik egy interim csapat, illetve, hogy mit profitálhat egy bank interim vezető alkalmazásával.

Nők a ringben 

Nőnek és férfinak nem kell egyformának lennie ahhoz, hogy egyenlően elismert és sikeres legyen. A munkaerőpiacon azonban ez az egyenlőség még korántsem teljes. A nőkkel szembeni társadalmi elvárások teljesítéséhez, a nagyobb sikerhez, a munka és a magánélet összeegyeztetéséhez sokszor a vállalkozóvá válás a megfelelő út.

Egy vezető inkább erős legyen, mint okos 

Sajnos egyelőre még magyar neve sincs a leadership fogalomnak, amely vezetés persze, de mégsem egészen azonos annak fogalmával. Mert míg a vezetés erőforrásokról szól, addig a leadership (vagy egy javaslat szerint lídersip) az emberekről és az energiáról. Erről a témáról szólt a Flow csoport által szervezett konferencia, melynek nyitó beszélgetésében három legendás vezető osztotta meg saját tapasztalatait.

Veszélyes a túl erős vezető 

A hazai kis- és középvállalkozások jelentős részét egy mindent kézben tartó, pótolhatatlan első ember irányítja. Ez azonban veszélyes üzem a cégre és a vezetőre nézve egyaránt.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet

Aki importált autót vesz Magyarországon, nagyobb valószínűséggel kap hamis futásteljesítményű járművet 

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte.

Adózás

Újítások az adóbevallásban

Újítások az adóbevallásban  

Elérhetővé vált az önellenőrzés az eÁfa kapcsán.

Jogi kisokos

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek

A háborúra hivatkozva magasabb bírságot fizethetnek a cégek  

Augusztus 1-től 13 százalékról 15 százalékra emelkedik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összegének felső határa.

Cégblog

Az Aldinál vizsgálódik a GVH

Az Aldinál vizsgálódik a GVH  

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult eljárás.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo