hirdetés

Vezetői felelősség, kinevezés nélkül

Az új munka törvénykönyve lényeges és ésszerű változásokat hozott a vezető állású munkavállalók vonatkozásában, nem árt azonban odafigyelni rájuk. Egyes menedzserek státusa a munkaszerződés módosítása nélkül a szabályozás változása értelmében vezető állásúnak minősül, ezzel együtt munkajogi felelősségük megnő és munkaviszonyuk - bizonyos esetekben - akár felmondási idő vagy indoklás nélkül felmondhatóvá válik. Az új helyzet a cégen belüli irányítási és helyettesítési jogkörök átgondolását és (újra)szabályozását igényli – mutat rá a Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi jogi iroda szakértője.
hirdetés

Kép:PP archív

Az új munka törvénykönyve tágítja a vezető állású munkavállalókra vonatkozó speciális szabályok hatókörét. Az első számú felelős vezető és általános hatáskörű helyettese mellett kiterjeszti azokra is, akik a vezető közvetlen irányítása alatt állnak és - részben vagy egészben - helyettesítésére jogosultak. Ez a kör lényegesen szélesebb, mint a korábban meghatározott vezető állású munkavállalói kör és a szabályozás változása a munkaszerződés módosítása nélkül is kihat mindazokra, akik ezen meghatározásnak megfelelnek.

„Egy nagyobb munkaszervezetben számos részterület felelős vezetőjét is érintheti a változás, hiszen például az értékesítési vezető jó eséllyel jogosult az ügyvezető helyettesítésére az értékesítési területen meghozandó döntések tekintetében” – emeli ki Fehér Helga, a Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi jogi iroda munkajogi partnere. – „Így könnyen előfordulhat, hogy bár a menedzser munkaszerződésében nem szerepel olyan kitétel, miszerint vezetőnek minősül, az új Mt. hatályba lépésével helyzete megváltozik és már mint vezető vonható felelősségre, vagy szüntethető meg a munkaviszonya a cégnél.” (Az IPOSZ a munkaszerződések felülvizsgálatát javasolja az ipartestületekbe tömörült munkaadóknak.)

Könnyen előfordulhat, hogy bár a menedzser munkaszerződésében nem szerepel, hogy vezetőnek minősül, az új Mt. hatályba lépésével már mint vezető vonható felelősségre
A így bekövetkező változás mindenképpen jelentős, elég csak arra gondolnunk, hogy a vezetőnél nem érvényesül az okozott károkért fennálló felelősség korlátozása, a vezető gondatlan károkozás esetén is a teljes kárért felel. Úgyszintén jelentősen eltér a vezetői munkaviszony az általános szabályoktól abban, hogy a munkáltató felmondását nem köteles indokolni és a felmondási védelem is csak korlátozottan érvényesül. (A jogalkotó az új szabályok adózási vonzatáról több esetben is megfeledkezett - van, ahol kétséges lehet a végkielégítés is.)

Természetesen a változás nemcsak munkavállalói oldalról igényel odafigyelést, tudatos átgondolást és esetleges változtatást. „Mivel a jogszabály feltételként azt is megkívánja, hogy a vezető állású munkavállaló a munkáltató vezetőjének közvetlen irányítása alatt álljon, mindenképpen ésszerű a munkaszervezeti rendszer tudatos ki- illetve átalakítása, az irányítási és helyettesítési rend adott célnak megfelelő szabályozása. Mindenképpen csábító lehetőség ugyanis a cégek számára, hogy a jövőben a menedzseri fizetésekhez vezetői szintű felelősséget és elszámoltathatóságot, illetve jelentősen nagyobb rugalmasságot kapcsoljanak” – összegez Fehér Helga.

hirdetés

Véleményvezér

Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.
Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Gellert kapott Orbán Viktor golyója, amivel lábon lőtte magát Európa

Orbán Viktor szeptemberben úgy vélte, visszafelé sültek el a szankciók, lábon lőtte magát Európa. A háború végét ma sem látjuk, de a számlák az egekbe szöktek.
Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort

A korrupció ellen harcoló független képviselő szerint Orbán Viktor hivatali visszaélést követett el.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo