Először a kulcsembert kell megtalálni

Vállalatunk jövőjébe is beruházunk, ha megfelelően válogatjuk meg munkatársainkat. Felmérések szerint azok a cégek, amelyek szervezetten, a szakmában elismert kritériumok alapján építik fel gárdájukat, 26 százalékkal nagyobb jövedelmet érnek el a későbbiekben,

Amikor elindítjuk cégünket, a legkritikusabb feladat mindig a megfelelő munkatársak megszerzése. Nincs arra szükség, hogy az egész gárdát azonnal felállítsuk, kezdetben elég az a néhány kulcsember, akire támaszkodni tudunk, és akik azután az üzlet különböző ágazatait majd felépítik. Szakemberek szerint azok a cégek ugyanis, amelyek ez alapján a mentalitás alapján építik fel gárdájukat, 26 százalékkal nagyobb jövedelmet érnek el a későbbiekben, azaz a vállalatunk jövőjébe is beruházunk, ha megfelelően válogatjuk meg munkatársainkat, főleg ha azt is szem előtt tartjuk, hogy közülük kerülhet ki az utódunk is - írta az Entrepreneur üzleti portál. (Az utódlás kérdése egyébként egyre égetőbb gond a magyar családi vállalkozásoknál!)

Kép: Pixabay

 

A vállalatvezetés egyik legnagyobb kihívása az, hogyan tudjuk hatékonyan kiválasztani az új vezetőket - aki majd a helyünket is átvehetik. Egy jó vezető nem kerülheti meg a kérdést, hogy gondoskodnia kell az utánpótlásról, hiszen azzal elkerülheti az egyes vezetők váratlan kiesésével, visszavonulásával, betegségével járó zavarokat. Alapszabályként azt állapíthatjuk meg: legyünk tisztában a vállalati szervezet kultúrájával és keressünk olyan embereket új vezetőknek, akik ezt jól ismerik és azonosulnak értékeivel. Vegyük figyelembe azt is, hogyan fejlődtek az elmúlt időszakban azok, akiket vezetőnek szemelünk ki, és állítsunk össze listát arról, milyen tulajdonságokat várunk ezektől a személyektől.

Az emberek különböző időben és ütemben, saját tempójukban nőnek hozzá a feladataikhoz. Ebből következően hibás az a nézet, hogy

Amiről messziről felismered a rossz munkahelyet
Ha újak vagyunk egy munkahelyen, hamar előjönnek a jelei, hogy egy elnyomó rendszerbe csöppentünk-e, vagy olyan céghez, ahol kellemes és szakmailag kiteljesítő élménye-e ott dolgozni. De vajon azelőtt is rájössz erre, mielőtt felvennének? Az lenne az igazi, mert akkor megspórolhatnánk magunknak nem kevés munkahelyi nyűglődést.
munkatársunknak bizonyos számú évet kell eltöltenie a cégnél ahhoz, hogy vezető posztot kapjon, hiszen ezzel visszatartunk olyanokat, akik már korábban alkalmasak ilyen szerepre, vagy ami még rosszabb – olyanokat nevezünk ki vezetőnek, akik még nincsenek erre készen, vagy nem is alkalmasak. A jó felső vezető azt tűzi ki célul, hogy a vállalat minden munkatársának legyen elvileg lehetősége az előmenetelre, a vezető posztok elnyerésére, így sokkal nagyobb csapatból válogathatjuk ki a jövendő irányítókat. Természetesen nem derül ki magától, hogy ki lesz az, aki később kiemelkedhet a gárdából és később vezethet, ha nem kísérjük figyelemmel fejlődését, tehát adjunk nagy figyelmet ennek a folyamatnak is. A munkatársaknak amúgy is állandó visszajelzéseket kell kapniuk a coachoktól, mentoroktól, hogy tudják, milyen tulajdonságaikat, képességeiket kell fejleszteniük.
Nem létezik olyan fogalom, hogy túl sok tapasztalat... mindig lehet valamit hozzátanulni.
Ez azt jelenti, hogy miután kiválasztottuk vállalatunk jövendő vezetőit, továbbra is foglalkoznunk kell velük, a kiválasztottaknak tudniuk kell, hogy nem egyszer és mindenkorra kerültek a helyükre (amint ez általában szerencsétlen módon szokásos) hanem továbbra is bizonyítaniuk kell.

Egyébként egy nemzetközi felmérés azt mutatta, hogy a középvezetőknek csak 15 százaléka bízik abban, hogy még magasabb posztra kerülhet cégénél. Sokan vannak, akik bizonyítottak munkakörükben és mégis azt mondták nekik, hogy tovább már nem emelkedhetnek. Ez nem csak az ő számukra káros, hanem a vállalat számára is,

állandóan motiválni kell valamennyi képzett és erre alkalmas munkatársunkat, hogy fejlődjenek, ne adják fel a reményt
és tudják, hogy ha bizonyítanak, ők is magasabbra emelkedhetnek. Ugyanakkor pontosan meg kell nekik mondanunk, hogy mit várunk tőlük és meg kell nekik adnunk a megfelelő segítséget is, hogy személyükben, foglalkozásukban bővítsék tudásukat és képességeiket.
A királyfi csak a mesében jó vezető
„Csak a mesében igaz, hogy a királyfi a legjobb választás az ország vezetésére – mondja Virágh Rajmund, a Hammel & Hochreiter cégutódlás-specialistája. – A valóságban a generációváltás problémáját csak az a vállalat tudja sérülés nélkül megúszni, amelyik időben felkészül, és fokozatosan valósítja meg a szükséges változtatásokat.”

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo