A jó főnök nem szégyelli, ha nem tud valamit

A cég sikere érdekében a vezetőnek döntenie kell, mi a fontosabb: az ő egója, vagy a vállalkozás fejlődése. Egyáltalán nem ciki bevallani, hogy egy szakma bizonyos részterületeihez ő kevésbé ért, mint a beosztottja. Ez már csak azért is igaz, mert egy dinamikus cégnél minden fontosabb területnek megvannak a maga felelősei.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép:PP archív

Egy ókonzervatív felfogású vezető nem kiérdemelni szeretné beosztottai tiszteletét, hanem egyenesen megköveteli azt. Ez érthető módon sokakból nemtetszést vált ki, ami igencsak meghatározza a munkahely légkörét. Ilyenkor pedig megindul a láncreakció. Ha valahol rossz a hangulat, hovatovább a dolgozók rettegésben élnek, csökken a teljesítményük. Egy jó főnök nem megfélemlíti, hanem inkább motiválja a dolgozókat, hiszen a cég fejlődésére úgy tekint, mint a közös érdekükre. Ebből következik, hogy a beosztottak jó hangulata a vezetők érdekét is szolgálják.

Az élő példa, hogy ez működik
Egy vezetőnek semmihez nem kell nagyon értenie. Elég, ha valamennyire szakértő, így sokkal inkább képes lesz átadni a feladatokat azoknak, akik nála sokkal jobbak egy-egy területen. Ez pedig Bojár szerint elengedhetetlen. Véleménye szerint egy sikeres cég alapja, hogy a vezető csak nála jobb szakembereket vesz fel. Az ő feladata pedig az, hogy motiválja őket és lehetőséget teremtsen számukra képességeik kiaknázására - véli a legendás vezető hírében álló Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója.
Ki ne bosszankodott már volna amiatt, hogy egy munkahelyen szakszerűtlen utasítást kellett végrehajtania, és csak azért nem volt rá lehetősége, hogy a hibát kiküszöbölje, mert azzal magára haragította volna a felettesét. Ugye sokak számára ismerős, a "nem gondolkodik, parancsot végrehajt" szemléletű cégvezetői magatartás?

Valóban nehéz vezetőként belátni, ha egy nálunk alacsonyabb beosztásban dolgozó ember jobban tud valamit. A karrier-tanácsadók viszont erre azt mondják, hogy a jó főnök nem arról ismerszik meg, hogy tévedhetetlen és kikezdhetetlen tudása is mindenre kiterjed, hanem arról, hogy képes az alatta dolgozó emberek munkáját koordinálni. A főnöknek éppen annyira szüksége van beosztottjaira, mint fordítva. Senki sem képes elvégezni egy teljes csapat munkáját.

Fontos, hogy egy főnök megbízható önismerettel rendelkezzen. Tisztában kell lennie saját erősségeivel és gyengeségeivel is. Amiben nem annyira magabiztos, nyugodtan támaszkodjon a többiekre, hiszen éppen azért dolgozik csapatban. Azzal teszi a legrosszabbat, ha a hiányosságait eltitkolva, esetleg letagadva egyszerűen figyelmen kívül hagy egyébként fontos területeket, részfeladatokat. Szakértők szerint mára a jó értelemben vett alázat a négy legfontosabb vezetői erény egyike.

Jó, ha egy vezérigazgató ismeri a pr-szakma fortélyait, de neki elsősorban nem az a feladata. Merjen ezért másoktól tanácsot kérni, ha elbizonytalanodik. Egy ügyvezető igazgató valószínűleg kiválóan érti az üzleti stratégia működését, de nem biztos, hogy bele kell szólnia a futószalag mellett tevékenykedők munkájába. Ha csak nem az a kifejezett szándéka, hogy egy-egy műszer helytelen beállításával károkat okozzon a cégének.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo