hirdetés

A jó főnök nem szégyelli, ha nem tud valamit

A cég sikere érdekében a vezetőnek döntenie kell, mi a fontosabb: az ő egója, vagy a vállalkozás fejlődése. Egyáltalán nem ciki bevallani, hogy egy szakma bizonyos részterületeihez ő kevésbé ért, mint a beosztottja. Ez már csak azért is igaz, mert egy dinamikus cégnél minden fontosabb területnek megvannak a maga felelősei.
hirdetés

Kép:PP archív

Egy ókonzervatív felfogású vezető nem kiérdemelni szeretné beosztottai tiszteletét, hanem egyenesen megköveteli azt. Ez érthető módon sokakból nemtetszést vált ki, ami igencsak meghatározza a munkahely légkörét. Ilyenkor pedig megindul a láncreakció. Ha valahol rossz a hangulat, hovatovább a dolgozók rettegésben élnek, csökken a teljesítményük. Egy jó főnök nem megfélemlíti, hanem inkább motiválja a dolgozókat, hiszen a cég fejlődésére úgy tekint, mint a közös érdekükre. Ebből következik, hogy a beosztottak jó hangulata a vezetők érdekét is szolgálják.

Az élő példa, hogy ez működik
Egy vezetőnek semmihez nem kell nagyon értenie. Elég, ha valamennyire szakértő, így sokkal inkább képes lesz átadni a feladatokat azoknak, akik nála sokkal jobbak egy-egy területen. Ez pedig Bojár szerint elengedhetetlen. Véleménye szerint egy sikeres cég alapja, hogy a vezető csak nála jobb szakembereket vesz fel. Az ő feladata pedig az, hogy motiválja őket és lehetőséget teremtsen számukra képességeik kiaknázására - véli a legendás vezető hírében álló Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója.
Ki ne bosszankodott már volna amiatt, hogy egy munkahelyen szakszerűtlen utasítást kellett végrehajtania, és csak azért nem volt rá lehetősége, hogy a hibát kiküszöbölje, mert azzal magára haragította volna a felettesét. Ugye sokak számára ismerős, a "nem gondolkodik, parancsot végrehajt" szemléletű cégvezetői magatartás?

Valóban nehéz vezetőként belátni, ha egy nálunk alacsonyabb beosztásban dolgozó ember jobban tud valamit. A karrier-tanácsadók viszont erre azt mondják, hogy a jó főnök nem arról ismerszik meg, hogy tévedhetetlen és kikezdhetetlen tudása is mindenre kiterjed, hanem arról, hogy képes az alatta dolgozó emberek munkáját koordinálni. A főnöknek éppen annyira szüksége van beosztottjaira, mint fordítva. Senki sem képes elvégezni egy teljes csapat munkáját.

Fontos, hogy egy főnök megbízható önismerettel rendelkezzen. Tisztában kell lennie saját erősségeivel és gyengeségeivel is. Amiben nem annyira magabiztos, nyugodtan támaszkodjon a többiekre, hiszen éppen azért dolgozik csapatban. Azzal teszi a legrosszabbat, ha a hiányosságait eltitkolva, esetleg letagadva egyszerűen figyelmen kívül hagy egyébként fontos területeket, részfeladatokat. Szakértők szerint mára a jó értelemben vett alázat a négy legfontosabb vezetői erény egyike.

Jó, ha egy vezérigazgató ismeri a pr-szakma fortélyait, de neki elsősorban nem az a feladata. Merjen ezért másoktól tanácsot kérni, ha elbizonytalanodik. Egy ügyvezető igazgató valószínűleg kiválóan érti az üzleti stratégia működését, de nem biztos, hogy bele kell szólnia a futószalag mellett tevékenykedők munkájába. Ha csak nem az a kifejezett szándéka, hogy egy-egy műszer helytelen beállításával károkat okozzon a cégének.

hirdetés

Véleményvezér

Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.
A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

A bécsi piacokon érdemes zöldséget venni a magyaroknak

Fenekestül fordult fel a világ, amikor Bécsben olcsóbb a zöldség, mint itthon.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo