Ilyenek a sikeres vezetők

Nehéz megállapítani, hogy velünk született adottság-e vagy egyszerűen tanulható a vezetői képesség. A legvalószínűbb, hogy mindkettő igaz egyszerre. Vannak azonban olyan jellegzetességek, amelyeket akár tanultunk, akár nem, elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikeres vezetők legyünk.

Reggeli pacsirták

Legfrissebb kutatások szerint későn fekszenek, de korán kelnek, mert tisztában vannak vele, hogy a hajnali órákban a legéberebb az agy, csendes a környezetük és képesek végiggondolni a napjukat. Míg az átlag felnőttek szeretnek 7-8 között kelni, addig a jó vezetők már hajnal hasadtával talpon vannak. Egy-egy stratégiai döntés előtt, ilyenkor gondolják végig a nap kritikus pontjait. Ha időben ébrednek, jut idejük mozgásra és ez sokat segít nekik abban, hogy jól kezeljék a napközben rájuk zúduló stresszt. (Stressz szakértőnk szerint a mozgás az egyik leghatékonyabb stressz ellenszer.) A korán kelők egy lépéssel előbb járnak, mint sokáig szundító társaik, ugyanis korábban érkeznek munkahelyükre, több idejük van tájékozódni is.

A szarka és a farka – avagy ki lesz jó vezető
A tapasztalatok azt támasztják alá, hogy vezetői kinevezésekkor gyakran döntünk rosszul, hiszen ha jól döntenénk, senki sem panaszkodna oly gyakran főnökeikre. Nagyon gyakran előfordul, hogy az illető szakértelmén túl a vezetői kinevezéskor nem vesznek figyelembe az olyan egyéb kompetenciáit, amelyek szükséges lehetnek a hatékony vezetői magatartáshoz.
Sajnos hibás az az elképzelés, mely szerint egy vezető akkor lesz jó vezető, ha ő ért legjobban az adott területhez. Természetesen nem árt, ha a vezető valamennyire ért ahhoz, hogy csapata mivel foglalkozik, de mindemellett szükségesek számára olyan soft képességek vagy személyiségtulajdonságok, melyekkel hatékonyan tudja összefogni, irányítani csapatát.
Munkájukra hivatásként tekintenek

Többnyire lelkesednek azért, amit csinálnak, nem nézik az órájukat, ha megoldandó feladatról vagy lejáró határidőről van szó. Nem csinálnak problémát a túlórázásból, de tisztában vannak munkájuk értékével. Jóval hatékonyabban képesek dolgozni, mint azok, akik közömbösek munkájuk  iránt. Odafigyelnek munkatársaikra, azok testbeszédére, gesztusaira, problémáira  és ezekből leszűri a megfelelő következtetéseket. Később ezeknek köszönhetően jól bánnak a kollégáikkal, ráadásul képesek motiválni környezetüket, beosztottaikat.

Jól kommunikálnak és következetesek

Ahhoz, hogy elérjék, hogy beosztottaik elvégezzék a kijelölt feladatokat, pozitívan és határozottan kommunikálnak, a problémákat és a célokat világosan és lényegre törően fogalmazzák meg. Nagyon jellemző, hogy következetesek, ha egyszer kiadnak egy feladatot, akkor tartják ahhoz magukat. Tisztában vannak tetteik következményeivel is, vagyis pontosan tudják, hogy egy rossz döntés mibe kerülhet a cégnek és mi ebben az egyéni felelősségük. De pontosan tudják azt is, hogy egy jó döntéssel, mit érhetnek el és ez hogyan befolyásolja  a róluk alkotott képet, a megítélésüket.

A Piac&Profit szakértője Beck György itt segít, milyen viselkedési eszközök segíthetnek elérni ezt!

Nem a pozíció számít nekik

Bármilyen meglepő, hiszen a cégek vezetőiről beszélünk, nem a pozíciók miatt dolgoznak. Nem a beosztásuk vagy a névjegyükre írt titulus alapján határozzák meg magukat és ezért egyenrangú félként képesek tárgyalni bárkivel. Kerülik a leereszkedő magatartásmódot és igyekeznek valamennyi munkatársukkal empatikusak lenni. Figyelnek arra, hogy mi a szerepük a cégen belül és igyekeznek - feletteseik mellett – a saját maguk által szabott elvárásoknak megfelelni.

Szeretné tudni, milyen vezető? Szakértőnk tesztje segít!

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo