hirdetés

Friss lendület kéne? Ez segít!

Hosszú volt a múlt év? Nehezen indítjuk a következőt? Fásultak, motiválatlanok a kollégák? Sok a panasz, nem halad a munka? Itt az ideje, hogy újraindítsuk a motorokat, új lendületet adjunk a csapatnak! Néhány egyszerű, ám hatásos lépéssel már kezdhetjük is.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kezdjük elölről

Az első lépés, hogy újra kiépítsük a jól működő munkakapcsolatokat, és helyrerázzuk a bizalmi vonalat a tagok között. Győződjünk meg róla, hogy a csapatunk minden tagja tisztában van vele, mi a szervezet fő célja, miért dolgozunk, és milyen célkitűzések mentén kell(ene) haladnunk, és ezek miért fontosak. Ám ne csak beszéljünk, figyeljünk is a válaszokra. Ne prédikáljunk, hanem kezdeményezzünk valódi párbeszédet! Így kiderülhet, hogy mi a dolgozók valódi gondja, amivel már vezetőként tudunk kezdeni valamit.

Kép: Pexels

Nulla forintos trükkök, amitől szárnyalnak a dolgozók
A motivációval az a baj, hogy nem tartós – mondják sokan – a megoldás, hogy mindennap gyakoroljuk! Van pár dolog, amit ha sikerül bevezetnünk a mindennapokba, garantáltan nő az elkötelezettség. És egy fillérünkbe sem kerül az egész.
Több figyelem a legjobbakra

A csapatunk tagjai közül, a legnagyobb értékkel bíró emberek sokszor nem viselnek megfelelő címeket, nem kapják meg azt a megbecsülést, ami járna nekik annak alapján, amennyit a cégért tesznek. A legjobbak sokszor „láthatatlan játékosok”. Ez azonban nincs rendjén. Fordítsunk a meglapuló tehetségekre nagyobb figyelmet! Adjunk konkrét és világos visszajelzést, hogy miben a legjobbak. Kérdezzünk, hogy jobban tudjuk támogatni őket, és értékeljük a válaszokat. Tudjuk meg, mi a céljuk, mi érdekli őket! Saját irodát szeretnének? Rugalmasabb beosztást? Esetleg azt, hogy valami jobban hangzó beosztás szerepeljen a névjegyükön? Teremtsünk win-win helyzetet: ha a csapat tagjai elérik kitűzött munkahelyi részcéljaikat, valójában a céget támogatják a munkájukkal.

Kommunikáljunk gyakrabban

Persze mindennap órákig beszél mindenki a kollégáival, de nem erre a hétköznapi kommunikációra gondolunk, hanem olyasmire, ami segít kiszakadni a napi rutin okozta fásultságból. Az még nem jó kommunikáció, ha mindennap bekérjük ugyanazt a jelentést, majd elégedetlenkedünk az esetleges hibák miatt. Ha új lendületet akarunk adni a csapatnak, beszéljünk a közös jövőről, a célokról, amit együtt elérünk majd, és amihez mindenkire szükség van. De ne csak általánosságban! Lendületet az ad, ha mindenki pontosan érzi majd, hogy mi az ő szerepe ebben a közös célban. Fogalmazzuk meg, és beszélgessünk róla!

Ha pedig ez megvan, tartsuk fenn a valódi „nyitott ajtó” politikát! Sokat segít, ha a kollégák úgy érzik, valóban elérhető a főnök, ha szükség van rá. Érjünk rá beszélgetni, tanuljunk meg okosan figyelni akkor is, ha úgy érezzük, számtalan fontosabb dolgunk lenne ennél. (Ez egyébként is tévedés.) Reagáljunk minden felvetésre, nyugtázzuk a kapott információkat. Érezzék a munkatársaink, hogy vezetőként ott vagyunk, és ha kell, segítünk egy problémánál.

Kérdezzünk, mindig kérdezzünk

Az egyik legjobb módja annak, hogy éreztessük a beosztottainkkal, hogy mennyire szükségünk van rájuk az, ha a véleményüket kérjük. Év elején érdemes az  eddigi tapasztalatokat is átbeszélni – nagyon sok hasznos információhoz juthatunk. Mit végeztünk tavaly? Mi volt a legfontosabb előrelépés? Mi volt a legnagyobb gond számára? Van-e elképzelése arról, hogy ezeket hogyan lehet megoldani? Írjunk listát, vegyük végig együtt, hogy mi megvalósítható a leírtakból.

Nem szórakozni járunk a melóba! Pedig azt kéne
Mindenki azt akarja, hogy a munkája szórakoztató legyen. Vagy legalább a munkahelyi légkör. Bár persze nem szórakozni járunk a munkahelyünkre, mégis igaz, hogy hatékonyabbá is válunk, ha a környezet és a légkör szórakoztató és érdekes. Még a legjobb dolgozók sem a tegnapi értekezletet fogják kiemelni, ha azt kérdezzük, miért szeretik a munkahelyüket…
Legyen minden munkatársunk számára világos és egyértelmű, hogy amellett, hogy mi bátran kérdezünk, ők is tegyék ugyanezt. A kérdések mellett fogalmazzák meg véleményüket, mutassák meg akár egy alternatív nézőpontból az aktuális feladatot vagy problémát. Ezért soha nem járhat retorzió! Ismerjük fel, hogy mennyire fontos az a plusz információ, amit tőlük kaphatunk!

Kell a buli

Persze épp csak túl vagyunk az év végi partikon, de nem is ilyesmire gondolunk. Sokkal inkább arra, hogy mennyire sokat számít, ha a kollégák úgy érzik, emberként is kötődnek egymáshoz. Nem drága, túlszervezett céges vacsorákra van szükség, elég egy-egy vidám óra, ahol a magánember is megmutatkozhat. A munkán kívül együtt töltött, kellemes szabadidő a munkában is meghálálja magát, hiszen akikkel szinte barátként tudunk beszélgetni, a problémáinkat is könnyedebben kezeljük. Sportoljunk, kiránduljunk, vagy akár csak kávézzunk egy jót együtt. De rendszeresen!

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo