Friss lendület kéne? Ez segít!

Hosszú volt a múlt év? Nehezen indítjuk a következőt? Fásultak, motiválatlanok a kollégák? Sok a panasz, nem halad a munka? Itt az ideje, hogy újraindítsuk a motorokat, új lendületet adjunk a csapatnak! Néhány egyszerű, ám hatásos lépéssel már kezdhetjük is.

Kezdjük elölről

Az első lépés, hogy újra kiépítsük a jól működő munkakapcsolatokat, és helyrerázzuk a bizalmi vonalat a tagok között. Győződjünk meg róla, hogy a csapatunk minden tagja tisztában van vele, mi a szervezet fő célja, miért dolgozunk, és milyen célkitűzések mentén kell(ene) haladnunk, és ezek miért fontosak. Ám ne csak beszéljünk, figyeljünk is a válaszokra. Ne prédikáljunk, hanem kezdeményezzünk valódi párbeszédet! Így kiderülhet, hogy mi a dolgozók valódi gondja, amivel már vezetőként tudunk kezdeni valamit.

Kép: Pexels

Nulla forintos trükkök, amitől szárnyalnak a dolgozók
A motivációval az a baj, hogy nem tartós – mondják sokan – a megoldás, hogy mindennap gyakoroljuk! Van pár dolog, amit ha sikerül bevezetnünk a mindennapokba, garantáltan nő az elkötelezettség. És egy fillérünkbe sem kerül az egész.
Több figyelem a legjobbakra

A csapatunk tagjai közül, a legnagyobb értékkel bíró emberek sokszor nem viselnek megfelelő címeket, nem kapják meg azt a megbecsülést, ami járna nekik annak alapján, amennyit a cégért tesznek. A legjobbak sokszor „láthatatlan játékosok”. Ez azonban nincs rendjén. Fordítsunk a meglapuló tehetségekre nagyobb figyelmet! Adjunk konkrét és világos visszajelzést, hogy miben a legjobbak. Kérdezzünk, hogy jobban tudjuk támogatni őket, és értékeljük a válaszokat. Tudjuk meg, mi a céljuk, mi érdekli őket! Saját irodát szeretnének? Rugalmasabb beosztást? Esetleg azt, hogy valami jobban hangzó beosztás szerepeljen a névjegyükön? Teremtsünk win-win helyzetet: ha a csapat tagjai elérik kitűzött munkahelyi részcéljaikat, valójában a céget támogatják a munkájukkal.

Kommunikáljunk gyakrabban

Persze mindennap órákig beszél mindenki a kollégáival, de nem erre a hétköznapi kommunikációra gondolunk, hanem olyasmire, ami segít kiszakadni a napi rutin okozta fásultságból. Az még nem jó kommunikáció, ha mindennap bekérjük ugyanazt a jelentést, majd elégedetlenkedünk az esetleges hibák miatt. Ha új lendületet akarunk adni a csapatnak, beszéljünk a közös jövőről, a célokról, amit együtt elérünk majd, és amihez mindenkire szükség van. De ne csak általánosságban! Lendületet az ad, ha mindenki pontosan érzi majd, hogy mi az ő szerepe ebben a közös célban. Fogalmazzuk meg, és beszélgessünk róla!

Ha pedig ez megvan, tartsuk fenn a valódi „nyitott ajtó” politikát! Sokat segít, ha a kollégák úgy érzik, valóban elérhető a főnök, ha szükség van rá. Érjünk rá beszélgetni, tanuljunk meg okosan figyelni akkor is, ha úgy érezzük, számtalan fontosabb dolgunk lenne ennél. (Ez egyébként is tévedés.) Reagáljunk minden felvetésre, nyugtázzuk a kapott információkat. Érezzék a munkatársaink, hogy vezetőként ott vagyunk, és ha kell, segítünk egy problémánál.

Kérdezzünk, mindig kérdezzünk

Az egyik legjobb módja annak, hogy éreztessük a beosztottainkkal, hogy mennyire szükségünk van rájuk az, ha a véleményüket kérjük. Év elején érdemes az  eddigi tapasztalatokat is átbeszélni – nagyon sok hasznos információhoz juthatunk. Mit végeztünk tavaly? Mi volt a legfontosabb előrelépés? Mi volt a legnagyobb gond számára? Van-e elképzelése arról, hogy ezeket hogyan lehet megoldani? Írjunk listát, vegyük végig együtt, hogy mi megvalósítható a leírtakból.

Nem szórakozni járunk a melóba! Pedig azt kéne
Mindenki azt akarja, hogy a munkája szórakoztató legyen. Vagy legalább a munkahelyi légkör. Bár persze nem szórakozni járunk a munkahelyünkre, mégis igaz, hogy hatékonyabbá is válunk, ha a környezet és a légkör szórakoztató és érdekes. Még a legjobb dolgozók sem a tegnapi értekezletet fogják kiemelni, ha azt kérdezzük, miért szeretik a munkahelyüket…
Legyen minden munkatársunk számára világos és egyértelmű, hogy amellett, hogy mi bátran kérdezünk, ők is tegyék ugyanezt. A kérdések mellett fogalmazzák meg véleményüket, mutassák meg akár egy alternatív nézőpontból az aktuális feladatot vagy problémát. Ezért soha nem járhat retorzió! Ismerjük fel, hogy mennyire fontos az a plusz információ, amit tőlük kaphatunk!

Kell a buli

Persze épp csak túl vagyunk az év végi partikon, de nem is ilyesmire gondolunk. Sokkal inkább arra, hogy mennyire sokat számít, ha a kollégák úgy érzik, emberként is kötődnek egymáshoz. Nem drága, túlszervezett céges vacsorákra van szükség, elég egy-egy vidám óra, ahol a magánember is megmutatkozhat. A munkán kívül együtt töltött, kellemes szabadidő a munkában is meghálálja magát, hiszen akikkel szinte barátként tudunk beszélgetni, a problémáinkat is könnyedebben kezeljük. Sportoljunk, kiránduljunk, vagy akár csak kávézzunk egy jót együtt. De rendszeresen!

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo