Fenntartható termelés cikkek


Éhínséget hozhat a klímaváltozás

Éhínséget hozhat a klímaváltozás 

Olyan sokáig halogattunk a hatékony emissziócsökkentést, hogy az élelmiszerellátás biztonsága így is, úgy is sérülni fog. A kérdés az, mennyire lesz súlyos az élelmiszerválság?
A műhús is GMO

A műhús is GMO 

Az állattenyésztés üvegházgázvonzata óriási, a hús iránti globális igény egyre nő. Egy amerikai cég húsmentes húspogácsát fejlesztett ki hamburgerhez, de génmódosított növényeket használ hozzá, ami szintén nem a zöldek kedvence. Az eljárás számos kérdést és kételyt is felvet.
A vanília ára: erdőirtás és  gyilkosságok

A vanília ára: erdőirtás és gyilkosságok 

A világ első számú vaníliaexportőre Madagaszkár. A vanília magas árfolyama miatt farmerek és bűnözők vetélkednek egymással, s az erdőket is irtják az ültetvények létesítése érdekében.
A sötét titok a csokoládé mögött

A sötét titok a csokoládé mögött 

Ahogy világszerte növekszik a csokoládé iránti igény, úgy egyre nagyobb területeken irtják ki az őserdőt Nyugat-Afrikában. A cégek tisztában vannak, vagy tisztában lehetnének a környezeti károkkal, de minden érintett inkább elfordítja a szemét.
Újabb elszánt gazdák vágnak a közösségi mezőgazdálkodásba

Újabb elszánt gazdák vágnak a közösségi mezőgazdálkodásba 

Egyre többen látnak fantáziát a fenntartható, emberarcú és szolidáris gazdálkodásban. Virágzik a közösségi mezőgazdálkodás. A jó minőségű termékek a lehető legrövidebb úton cserélnek gazdát. Az eddig jellemzően zöldségtermesztéssel foglalkozó szektorban az első húsos közösségek is útnak indultak.
Csak törvényekkel nem lehet megvédeni a madarakat

Csak törvényekkel nem lehet megvédeni a madarakat 

Az EU természetvédelmi jogszabályai és agrár-környezetgazdálkodási programjai ugyan hozzájárulnak a mezőgazdasági területeken élő madárfajok védelméhez, de eredményüket gyengíti az intenzív mezőgazdaság kétségbeejtő hatása - derül ki az európai BirdLife és partnerszervezetei által végzett kutatás eredményeiből.
Sivatagi cserjéből készülhet a zöld gumi

Sivatagi cserjéből készülhet a zöld gumi 

A környezetbarátabb közlekedéshez nem csak az autók károsanyag-kibocsátásának csökkentése járul hozzá, de az is, ha a "hozzávalók" gyártása kevésbé terheli meg a környezetet. A trópusi vidékeken termő kaucsuk helyett most új opciót kísérleteztek ki a gumigyártásban.
Mennyire méregmentesek a divatcégek?

Mennyire méregmentesek a divatcégek? 

A Greenpeace nyilvánosságra hozta értékelését, hogyan állnak a divatcégek a méregtelenítéssel. A „Detox-kifutó” („Detox Catwalk”) nevű online felületen elérhető értékelésben a szervezet aszerint értékeli a legnagyobb divatmárkákat, hogy azok milyen hatékonyan vonják ki a mérgező anyagokat a gyártási láncukból, illetve mit tesznek a vízszennyezés megállításáért.
Belefulladunk a műtrágyába

Belefulladunk a műtrágyába 

2018-ra a világ műtrágyaigénye meghaladhatja a 200,5 millió tonnát, ami 25 százalékkal magasabb szintet jelent a tíz évvel korábbihoz képest. A megnövekedett műtrágyahasználat azonban komoly környezeti károkat okozhat.
Mégis megéri zöldnek lenni

Mégis megéri zöldnek lenni 

Az ezredfordulós nemzedék elvárása átformálja a csomagolóanyagok piacát, elvárják a fenntarthatóságot a fogyasztók a cégektől, ezért megéri megújuló forrásból érkező csomagolást használni, mert a vásárlók jelentős része akár többet is fizet egy ilyen termékért.

Semmit nem hagyunk hátra - gazdaság szemét nélkül? 

A szakemberek szerint a körkörös gazdaság lehetséges, sőt nyereséges is lenne, de sokat kell még tennünk érte. A szűkülő és dráguló források hatékonyabb kihasználása nem opció, hanem már elkerülhetetlen valóság.

Cégek és kormányok büntetésével fékezik az erdőirtást 

A hatalmas olajpálma-ültetvények nélkül nem létezne sem a kozmetikai ipar, sem az alapvető élelmiszereink. Létesítésükhöz azonban megyényi nagyságú esőerdőket irtanak ki Délkelet-Ázsiában. Egy világszervezet megtisztítaná a multik beszállítói hálózatait az ilyen ügyletektől.

Nem könnyű friss hazait választani 

Egyre több olyan étterem van ma Magyarországon, amelyek számára fontos cél, hogy friss, szezonális és lehetőleg helyi termelőktől származó alapanyagokból főzzenek. Számos akadály hárul azonban eléjük, melyek miatt ezt nem tudják maradéktalanul érvényesíteni.

Pálmaolaj: csak tiszta forrásból 

Az Unilever nyilvánosságra hozta a legfrissebb pálmaolaj-beszerzéssel kapcsolatos jelentését. Az összefoglaló szerint a vállalat az európai élelmiszer-portfóliójában felhasznált pálmaolaj száz százalékát nyomon követhető, igazoltan fenntartható forrásból szerzi be 2014 végére.

Veszélyben a reggeli kakaónk? 

A kakaó árának ciklusos változásai komoly veszélyt jelentenek a nyugat-afrikai kisgazdálkodókra, ám az édességipar új beruházásokkal igyekszik a termelést hosszú távon fenntarthatóbbá tenni.

A magyarok harmada éhezik – pedig a kukából is jóllakhatnának 

A magyarok harmada nem engedheti meg magának hogy húst, halat, vagy csirkét vásároljon amikor szeretne. Közben csak azzal az élelmiszerrel, amit a kukába dobunk, felszámolhatnánk a hazai éhezést. Globálisan az élelmiszerellátás oroszlánrésze a fizetés nélkül dolgozó családok vállán nyugszik: miközben ők maguk gyakran nem jutnak elegendő mennyiségű élelmiszerhez.

Változatos étrenddel a klímaváltozás ellen? 

Az ételek környezetvédelmi hatásait is számításba kell venni az üvegházhatású gázok kibocsátásában. Az egészségesebb étrend felé való elmozdulás azonban csak egy a számos tennivaló közül ahhoz, hogy elkerüljük a veszélyes éghajlatváltozást.

Chipses-zacsiból is lehet tolltartó 

Még több sós snack csomagolása kezdhet új életet a Chio és a TerraCycle közös programjában, amelyhez most oktatási intézmények csatlakozását várják. Március óta közel 70 000 chips-, sóspálcika-, mogyoró- stb. csomagolás a hulladéklerakó helyett már biztosan újrahasznosításra került.

A fecskéket is pusztítják a rovarirtók 

Az imidacloprid nevű növényvédő szer okozza a közelmúlt jelentős madárpusztulását Európában holland kutatók szerint. A neonikotinoidok körébe tartozó, a mezőgazdaságban széles körben alkalmazott rovarirtó szer, melyet korábban a méhpusztulással is összefüggésbe hoztak, számos madárfaj – köztük fecskék, seregélyek és rigók – egyedszámának csökkenéséért felelős.

Családi gazdaságok kezében a jövő kulcsa 

2014 a kristálytan és a palesztin néppel való szolidaritás mellett a családi gazdaságok éve lett, még pedig azért, hogy az ENSZ felhívja a világ figyelmét arra, mekkora szerepet töltenek be ezek a gazdasági egységek a szegénység és az éhezés felszámolásában.

Brüsszelben tarolt a fiatal magyar gazda 

Az Európai Néppárt által az Európai Parlamentben rendezett Fiatal Gazda Kongresszuson Bakó Dániel szentesi fiatal gazda geotermikus energiával fűtött paprikatermesztése nyerte a legfenntarthatóbb vállalkozás díját. A jelentős magyar siker rámutat arra, hogy az európai mezőgazdaság jövőjében növekvő szerepe van a megújuló energia hasznosításának.

Kevesen bíznak a zöld termékekben 

A fejlett országok fogyasztói társadalmainak nagy része a jövedelmét ritkán vagy egyáltalán nem fordítja környezetbarát termékekre, pedig felmérések szerint a lakosság 85 százalékát érdekelik a zöld megoldások. A vásárlók úgy gondolják, nem tudnak hosszú távon profitálni a termékekből, sok esetben nem is áll a rendelkezésükre megfelelő mennyiségű információ.

Megéri zöldebbnek lenni! 

Világszerte és Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a cégek a környezettudatosságra, az energiahatékonyságra. A közhiedelemmel ellentétben azonban egy hatékonysági beruházás nemcsak PR-fogás, hanem igazi megtakarítást is jelent a cégek költségeiben. Márpedig hazánkban a vállalkozásokat elsősorban ez a tényező motiválja, hogy meghozzák a szükséges döntést.

Kárba vész a világon megtermelt élelmiszer fele 

Kárba vész a világon megtermelt élelmiszer mintegy fele, összesen kétmilliárd tonna - derül ki egy Nagy-Britanniában készült jelentésből. Az okok között a rossz betakarítási gyakorlat, a helytelen tárolás és szállítás, a szigorú eladási határidők, a piacokon keletkező hulladékok és a vásárlók pazarlása egyaránt szerepel.

Így lesz zöldebb a kakaó 

A világ legnagyobb csokigyártója, a Mondelēz International elindította a „Cocoa Life”-ot, a társaság eddigi legnagyobb erőfeszítését a fenntartható kakaótermelés érdekében. A program keretében a cég a következő tíz évben 400 millió dollárt ruház be – írja a Zöld8.

17 millió életév veszett el az ipari szennyezés miatt 

Egy friss felmérésből kiderül: a környezetszennyezés a fejlődő világban éppen olyan veszélyt jelent, mint a malária vagy a tuberkulózis - írja a Zöld8.

Magyar innováció: sok millió tonna szemét megtakarítható 

Komposztálható bio csomagoló alapanyagot fejlesztett politejsavból (PLA) az Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter keretében létrejött Biopackpro Csomagolástechnikai Projekt Kft. az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében.

Ki védi meg a magyar vizeket? 

Az ombudsman szerint a hatályos joganyag nem biztosítja hatékonyan a vízbázisok védelmét, nem fektet kellő hangsúlyt a felszín alatti vizek növényvédőszer-szennyezés elleni védelmére. Szabó Máté ezért több jogszabály módosítását is javasolta - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Milliárdokat hozhat a szemét 

Az úgynevezett upcycling lényege, hogy a fogyasztók összegyűjtik és a cég pénzén visszaküldik az áru csomagolását, és az majd újra terméket gyárt belőle. Az üzleti modellből milliárdokat csinált a kitaláló, Tom Szaky - írja a Zöld8. Most, elsőként Magyarországon, egy csokipapírt lehet visszaküldeni.

Hogyan éljük túl a 21. századot? 

Részvételi demokrácia, tudatosság, kommunikáció - ezek voltak az Ökopolitikai Nyári Egyetem nyitónapjának kulcsszavai. A rendezvény idei mottója szerint a világvégén való kesergés helyett meg kell találni a releváns megoldásokat korunk kihívásaira.

Ivóvízválság közeledik 

A Nestlé "Mr. Water"-nek is nevezett osztrák elnöke, Peter Brabeck szerint a légköri szennyezésnél jobban oda kellene figyelnünk az ivóvíz-készletekre leselkedő veszélyekre. A katasztrófa elkerülésére az üzleti világot és a politikai döntéshozókat próbálja rábírni a cselekvésre - mindeddig sikertelenül.

Napelem - Ragyogó kilátások Magyarországon 

Környezetvédelem, költségcsökkentés, tiszta energia ingyen - ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel csábítják a napelem-forgalmazó cégek a hazai kis- és középvállalkozásokat. Pedig magas beruházási költségű, komoly utánajárást igénylő technológiáról van szó. De nagy valószínűséggel az, aki egyszer belevágott, csak azt bánhatja meg, hogy nem nagyobb teljesítményű rendszert telepített.

Mérnökök már dolgoznak a ritkaföldfémek elhagyásán 

Megmunkálásuk ökológiai károkat okoz és a szennyező melléktermékek rákkeltőek. A kínai export-kvóta csökkentése, s a négy év alatt hatszoros áremelkedés arra készteti a piaci szereplőket, hogy alternatívákat találjanak.

A világ legzöldebb városa lenne Vancouver 

Vancouver már tavaly is dobogós volt a világ legzöldebb városának címéért kibontakozott versenyben, Koppenhága és San Francisco mögött a harmadik helyen állt. A nyugat-kanadai város azonban nem éri be ennyivel: most, hogy a Rio+20 tanácskozáson a világ nagyjai elismerték a közösségek kiemelt szerepét a fenntartható fejlődésben, azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra maga kerüljön az első, minden versenytársánál zöldebb helyre.

Zöldáram – Kinek kell és mennyiért? 

A 20. század az atomenergia és az olaj évszázadaként vonul majd be a történelembe, míg a 21 század globális környezeti kihívásaira egyértelműen a fenntartható, kisebb környezeti terheléssel járó energiaforrások használatának bővítése lehet a válasz. A villamos energia ellátásban a minimális szén-dioxid kibocsátással járó, fenntartható forrásból származó zöldáram lehetne a megoldás a környezetvédelmi problémákra. Magyarországon azonban egyelőre még gyermekcipőben jár ez a kezdeményezés.

Bush is késleltette az elektromos autók térnyerését 

A Revenge of the Electric Car (Az elektromos autó bosszúja) című 2011-es dokumetumfilm utánajárt, milyen nehézségeken ment keresztül az új vívmány, mire a nagy autógyárak rászánták magukat, hogy tömegterméket csináljanak belőlük. Alternatív gépjárműként még mindig csak "jó úton" halad ahhoz, hogy elérje ezt a célt, de léte már biztosítva van. Nem volt ez mindig így... De ehhez fanatikus rajongók kellettek. A film a tudatos fogyasztók kampányolásának szükségessége mellett teszi le voksát.

A fogyasztók is felelősek az állatfajok eltűnéséért 

Az ipari államokban élő fogyasztók is jelentősen hozzájárulnak a fajok eltűnéséhez szerte a világban. A veszélyeztetett fajok vörös listáján szereplő csaknem minden harmadik állat életét kockáztatja a globális kereskedelem - közölte vizsgálatai alapján egy nemzetközi kutatócsoport a Nature című szaklapban.

Megújulók: szemben a globális trendekkel 

A KPMG idei felmérésből kiderül, hogy a gazdasági visszaesés ellenére a magántőke és infrastrukturális alapok az üzletkötési aktivitások fellendítésére készülnek a következő másfél évben a megújuló energiaszektorban.

Megérkeztek a "fenntartható" szabadidőruhák és sportcipők 

A Puma új sportruházata 81 százalékban a Fair Trade Egyesület által igazolt pamut anyagból készült , újrahasznosított anyagokból a sportcipői, a cég bevásárló szatyrai pedig biológiailag lebomló anyagokból.

Egy megtermelt dollárból 41 cent a kár 

2020-ig évente 300 milliárd dollárba kerülne, hogy megőrizzék a bioszféra genetikai gazdagságát, s ezzel az emberi életet támogató ökoszisztémák épségét, az élelmiszer- és ivóvíz-források bőségét, a gyógyszeralapanyagok tárházát. A kormányok azonban csak ennek tizedét költik környezetvédelmi és ökoszisztéma-megőrzési programokra.

Legyen "greenovatív"! 

A gyorsan forgó fogyasztási cikkek piacán húsz éve meghatározó Élelmiszer szaklap ünnepélyes díjátadó keretében ismerte el az FMCG-szektor fenntarthatóságért sokat tevő, vagyis „greennovatív" gyártóit, kereskedőit és szolgáltatóit.

Bioműanyagával verseng a Pepsi és a Coca Cola 

Úgy látszik a termékfejlesztés újabb ágában is erősen konkurál egymással a Pepsi és a Coca-Cola Co. A le nem bomló plasztik palackok helyett újrahasznosítható bioműanyag flakonokkal kívánják zöldebbé tenni márkájukat.

Az összeomlás az egyetlen út? 

Nem voltak optimisták az Ökopolisz Alapítvány a növekedés határait körüljáró beszélgetésének résztvevői. Természet- és társadalomtudósok egyetértettek abban, hogy gyökeres, rendszer szintű változásra lenne szükség, és hogy meglehetősen kifordult világban élünk. 

Jó üzlet a napelem 

Napelempark létesült Halápon. A 2016 darab napelemet magában foglaló park névleges összteljesítménye meghaladja a 450 kilowattot, ami éves szinten 600 ezer - 650 ezer kilowatt megújuló energia termelését teszi lehetővé. A beruházó több mint 164 millió forintos támogatást nyert el a fotovoltaikus rendszer telepítésére az Új Széchenyi Terv megújuló energiás pályázatán.

A mezőgazdaság 8 kitörési pontja 

Magyarország épségét, lakóinak jólétét veszélyezteti, ha nem újul meg a mezőgazdaság, ha nem nő a vidéki élet vonzereje és elmarad a táj helyreállítása. Ezért a fenntartható vidékfejlesztés kérdéseiről rendeztek tanácskozást szeptember 16-17-én Győrött és Pannonhalmán. A résztvevők közös munkával készítették el a konkrét feladatokat tartalmazó nyilatkozatukat.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Pénzszerzés

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség

Külföldi piacra lépne a cége? Itt a lehetőség  

 A Nemzeti Innovációs Ügynökség április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Gazdaság

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót

Mit hoz a jövő? Így vásárolhatunk autót  

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo