hirdetés

Megéri zöldebbnek lenni!

Világszerte és Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a cégek a környezettudatosságra, az energiahatékonyságra. A közhiedelemmel ellentétben azonban egy hatékonysági beruházás nemcsak PR-fogás, hanem igazi megtakarítást is jelent a cégek költségeiben. Márpedig hazánkban a vállalkozásokat elsősorban ez a tényező motiválja, hogy meghozzák a szükséges döntést.
hirdetés

Fenntarthatónak lenni nemcsak marketingfogás, hanem olcsóbb is - kép: SXC

Az intézmények, cégek egyik legnehezebb feladata a költségcsökkentés, ezért keresik az olyan megoldásokat, ahol ezen keresztül elérhető az energiahatékonyság növelése. Ez teljesen érthető, hiszen már a kismértékű energiahasználat-csökkentés is nagy költségmegtakarítást jelent – mondta a Piac & Profitnak Kohl Zsuzsanna minőségirányítási szakértő. Ez a piaci kényszer pedig egyre erősebb a nyersanyagok, a szolgáltatások és elsősorban az energiaárak meredek növekedése miatt. A vállalatok többsége ugyanis – a lakossági rezsicsökkentési kezdeményezések ellenére vagy tán épp azért – az energiaárak további növekedésére számít a Policy Agenda-Ipsos egy korábbi felmérése szerint. A megkérdezett vállalatvezetők 82 százaléka az energiaárak növekedését, közülük 29 százalék jelentős mértékű emelkedését várja a következő fél évben.

 Jó tanácsok

De hogyan csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, környezetterhelésünket anélkül, hogy visszaesne cégünk teljesítménye, dolgozóink és ügyfeleink elégedettsége?

– A valódi megoldást a komplett energiairányítási rendszer bevezetése nyújtja, mivel ez hosszú távra tervezett, folyamatosan ellenőrzött működést és nem egyedi részmegoldásokat ad – mondta Kohl Zsuzsanna. Ez garantálja egyrészről azt, hogy a folyamatosan változó energiapiac helyzetét lekövesse a cég, másrészről egy jól kialakított és bevezetett rendszer független a menedzsmenttől, tehát a tulajdonosok helyzetében bekövetkezett bármilyen változás sem lesz kihatással arra, hogy továbbra is fenntartható, olcsó maradjon a működtetés és hatékony az energiafelhasználás, miközben a minőség sem csorbul – sorolja a szakértő.

Szükség van arra, hogy a vállalat olyan stratégiát fogalmazzon meg, olyan célokat tűzzön ki, és olyan saját szabályozást hozzon létre, amelyekkel teljesíteni tudja a vállalt kötelezettségeket, képes megtenni a szükséges intézkedéseket a teljesítés javítására, és igazolni tudja, hogy a rendszer megfelel az elvárásoknak. Ily módon 10-20 százalékkal is csökkenthetjük a fogyasztásunkat.

Lehet valami a profitnál is fontosabb?
Nem mindegy, hogy a profit miből származik. Az úgynevezett társadalmilag felelős befektetések (Socially Responsible Investments – SRI) a hagyományos pénzügyi célok mellett társadalmi, környezeti, etikai megfontolásokat is figyelembe vesznek a pénz elhelyezésekor. S az intézmény működik: az SRI befektetési alapok bővülésének dinamikája az elmúlt években jóval meghaladta a piac egészének fejlődési ütemét.
A rendszeres energia-felülvizsgálatok megerősítik a helyes energiagazdálkodást, biztosítják a fenntartható működést, illetve megmutatják azokat a területeket, ahol javítani lehet vagy kell a rendszeren. Az energiairányítási rendszer nagyon hamar kézzelfogható eredményeket hoz, bevezetése egyszerű.

 Mit nyújt a tanácsadó?

Sok cég van azonban, ahol sajnálják az időt és az energiát a szükséges intézkedések meghozásához, vagy egyszerűen csak hiányzik a kellő szaktudás. Sokan és egyre többen fordulnak olyan cégekhez, amelyek helyettük elvégzik a munkát.

– Egy hétköznapi magyar vállalkozás – főként, ha ipari fogyasztónak minősül, és kényszerűen a szabadpiacról veszi a gázt például – nem igazán tud magának előnyös alkut kiharcolni, mivel hiányzik a szükséges piacismerete. Ezzel szemben, ha egy külső céget bíz meg a tárgyalással, esetleg a megfelelő szolgáltató kiválasztásával, jelentős megtakarítást érhet el – mondta lapunknak Szigeti László, a Cothec Kft. energetikai szakértője. Energiahordozótól függően ugyanis a szabadpiacon jelentős, egyes esetekben 10-30 százalékos különbségek is tapasztalhatók a szolgáltatók áraiban, ami egy kkv esetében csak az áramköltségen havi 50-100 ezer forint megtakarítást is jelenthet.

Az energiahatékonysági beruházások lebonyolításánál is mind többen fordulnak külső céghez. – Ebben az esetben a cég felméri az igényeket, és költségelemzést készít, amelyben nemcsak a jelenlegi, hanem a jövőbeni költségek is szerepelnek, így könnyebb lehet eldönteni, melyik beruházást válasszuk, vagy érdemes-e belefognunk egyáltalán nagyobb fejlesztésbe. A kisebb intézkedések ugyanis kevésbé drágák, és megtérülési idejük is kisebb – mutat rá a szakértő.

Egy kisebb beruházás, ami 10 százalék körüli energiamegtakarítással jár, két-három év alatt megtérül. Egy drágább beruházás, mondjuk egy komplett kazáncsere megtérülési ideje négy–tíz év is lehet, finanszírozási formától függően.

Fenntarthatóság három lépésben
Az első lépés
Vizsgáljuk meg a lényeges energiafelhasználási pontokat, a felhasználás célját, és így a kiindulási szinthez képest meg tudjuk határozni azt is, hogy konkrétan milyen változást és fejlődést várunk el.
Második lépés
Célszerű az új energiahatékonysági fejlesztések – új gépek beszerzése vagy intelligens rendszerek telepítése – bevezetése előtt értékelni és rangsorolni, méghozzá a pénzügyi megtakarítások szempontjából. A beszállítói minősítés is fontos része ennek, mert a folyamatosan megújuló szolgáltatói piac kihatással lehet a működtetésre.
Harmadik lépés
Az energiahatékonyság folyamatos ellenőrzése és javítása. Figyeljünk a költségeinkre, ellenőrizzük, hogy fejlesztéseink, intézkedéseink valóban csökkentették-e fogyasztásunkat. A referenciaértékek folyamatos felülvizsgálatával, az energiateljesítmény-mutatószámok meghatározásával és ellenőrzésével a jövőbeni energiafelhasználás és a fogyasztás becsülhető, kontroll alatt tartható.
hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo