hirdetés

Cégek és kormányok büntetésével fékezik az erdőirtást

A hatalmas olajpálma-ültetvények nélkül nem létezne sem a kozmetikai ipar, sem az alapvető élelmiszereink. Létesítésükhöz azonban megyényi nagyságú esőerdőket irtanak ki Délkelet-Ázsiában. Egy világszervezet megtisztítaná a multik beszállítói hálózatait az ilyen ügyletektől.
hirdetés

A feladatra vállalkozó szervezet a nagy nyilvánosság előtt jószerivel ismeretlen, ritkán hallani róla a klímaügyekről szóló hírekben. Pedig a The Global Environment Facility (GEF) nem újkeletű intézmény. 1991 óta 13,5 milliárd dollárnyi támogatást juttatott fejlődő országoknak. Ráadásul 183 országot fog egybe. A GEF azt szeretné, ha felügyelete alá kerülnének az ültetvény-telepítési engedélyek globális szinten. Az esőerdőirtás eddig azért folyhatott olyan nagymértékben, mert a földvásárlási ügyleteket nem kellett bejelenteni egy ilyen szervezetnél.

Az új rendszerben a GEF a bankokat is bevonná az erdővédelembe, megtiltva a pénzintézeteknek, hogy olyan mezőgazdáknak, kisvállalkozásoknak, nagyvállalatoknak, sőt kormányoknak nyújtsanak kölcsönt, melyek védett területeken végeznek favágást. A szankció elől senki sem élvezne kivételt.

Ebből vonják ki a "nélkülözhetetlen" pálmaolajat...
(fotó: freeimages.com)

A Világbank kezdeményezéseként indult GEF vezetősége a perui klímakonferencián tárta az érdekeltek elé tervezetét, jelentette a Reuters hírügynökség. Arról nem szól a fáma, hogy a "joghézagok bezárását" célzó programra hogyan reagáltak a kormányok és a nagybani pálmaolaj-felvásárlók, mint a Nestlé és a Unilever. Ha ugyanis a GEF szabad kezet kap, akkor az ilyen nagy cégek is azonnali ultimátumot kaphatnak a bankok révén, ha pálmaolaj-beszállítóik nem felelnek meg a követelményeknek.

A GEF álláspontja szerint véget kell vetni a gyakorlatnak, hogy az ökológiai értékeket ingyenes szolgáltatásként használják fel (és el) a gazdasági szereplők. A GEF az ökoszisztémák és a természeti erőforrások beárazását célzó erőfeszítéseket is támogatja, mely az ENSZ égisze alatt működő Környezetvédelmi Programnak (UNEP) a vesszőparipája évek óta. A GEF nemcsak a klímavédelemben érdekelt, jegyezte meg a Reuters, hanem a biológiai sokszínűség megőrzése érdekében is eszközöl befektetéseket.

KIVÁGOTT ESŐERDŐK: KATASZTROFÁLIS EMISSZIÓ
Indonézia, ahol olajpálma-ültetvényekkel váltottak fel egész őserdőket, hogy margarinunk és kozmetikai szereink számára előállítsák a pálmaolajat, behozhatatlan hátrányokat szenvedett az ország: 2005-ben a világ legnagyobb ÜHG-kibocsátójának kiáltotta ki a Világbank. A megkötött szén-dioxid ugyanis a kivágott fákból a légkörbe távozik. A norvég védnökségű globális erdővédelmi program figyelmeztetett: az ország erdővédelmi programjai sem garantálják, hogy elérje a 2020-ra kitűzött kibocsátás-csökkentést.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo