Cégek és kormányok büntetésével fékezik az erdőirtást

A hatalmas olajpálma-ültetvények nélkül nem létezne sem a kozmetikai ipar, sem az alapvető élelmiszereink. Létesítésükhöz azonban megyényi nagyságú esőerdőket irtanak ki Délkelet-Ázsiában. Egy világszervezet megtisztítaná a multik beszállítói hálózatait az ilyen ügyletektől.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A feladatra vállalkozó szervezet a nagy nyilvánosság előtt jószerivel ismeretlen, ritkán hallani róla a klímaügyekről szóló hírekben. Pedig a The Global Environment Facility (GEF) nem újkeletű intézmény. 1991 óta 13,5 milliárd dollárnyi támogatást juttatott fejlődő országoknak. Ráadásul 183 országot fog egybe. A GEF azt szeretné, ha felügyelete alá kerülnének az ültetvény-telepítési engedélyek globális szinten. Az esőerdőirtás eddig azért folyhatott olyan nagymértékben, mert a földvásárlási ügyleteket nem kellett bejelenteni egy ilyen szervezetnél.

Az új rendszerben a GEF a bankokat is bevonná az erdővédelembe, megtiltva a pénzintézeteknek, hogy olyan mezőgazdáknak, kisvállalkozásoknak, nagyvállalatoknak, sőt kormányoknak nyújtsanak kölcsönt, melyek védett területeken végeznek favágást. A szankció elől senki sem élvezne kivételt.

Ebből vonják ki a "nélkülözhetetlen" pálmaolajat...
(fotó: freeimages.com)

A Világbank kezdeményezéseként indult GEF vezetősége a perui klímakonferencián tárta az érdekeltek elé tervezetét, jelentette a Reuters hírügynökség. Arról nem szól a fáma, hogy a "joghézagok bezárását" célzó programra hogyan reagáltak a kormányok és a nagybani pálmaolaj-felvásárlók, mint a Nestlé és a Unilever. Ha ugyanis a GEF szabad kezet kap, akkor az ilyen nagy cégek is azonnali ultimátumot kaphatnak a bankok révén, ha pálmaolaj-beszállítóik nem felelnek meg a követelményeknek.

A GEF álláspontja szerint véget kell vetni a gyakorlatnak, hogy az ökológiai értékeket ingyenes szolgáltatásként használják fel (és el) a gazdasági szereplők. A GEF az ökoszisztémák és a természeti erőforrások beárazását célzó erőfeszítéseket is támogatja, mely az ENSZ égisze alatt működő Környezetvédelmi Programnak (UNEP) a vesszőparipája évek óta. A GEF nemcsak a klímavédelemben érdekelt, jegyezte meg a Reuters, hanem a biológiai sokszínűség megőrzése érdekében is eszközöl befektetéseket.

KIVÁGOTT ESŐERDŐK: KATASZTROFÁLIS EMISSZIÓ
Indonézia, ahol olajpálma-ültetvényekkel váltottak fel egész őserdőket, hogy margarinunk és kozmetikai szereink számára előállítsák a pálmaolajat, behozhatatlan hátrányokat szenvedett az ország: 2005-ben a világ legnagyobb ÜHG-kibocsátójának kiáltotta ki a Világbank. A megkötött szén-dioxid ugyanis a kivágott fákból a légkörbe távozik. A norvég védnökségű globális erdővédelmi program figyelmeztetett: az ország erdővédelmi programjai sem garantálják, hogy elérje a 2020-ra kitűzött kibocsátás-csökkentést.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo