hirdetés

Éhínséget hozhat a klímaváltozás

Olyan sokáig halogattunk a hatékony emissziócsökkentést, hogy az élelmiszerellátás biztonsága így is, úgy is sérülni fog. A kérdés az, mennyire lesz súlyos az élelmiszerválság?
hirdetés

A globális klímapolitika az 1,5 Celsius-fokos és a 2 Celsius-fokos felmelegedés lehetőségeire vonatkozik, illetve arra, hogyan lehet csökkenteni az emissziót, hogy azzal e szinten fékezzük meg a globális felmelegedést. A búzát, a rizst, az alapvető élelmiszereket számos ország más régiókból importálja. A politikusoknak tehát tudniuk kell, hogy mire készüljenek fel egy 1,5 vagy 2 Celsius-fokkal melegebb klímában, milyen hőmérsékleti és természeti viszonyokhoz adaptálják a gazdaságot, írták angol tudósok a Philosophical Transactions of the Royal Society nevű tudományos szaklapban.

Kép: SXC

Brit tudósok azt vizsgálták meg, hogy e célok hogyan hatnak az élelmiszer-ellátásra. Mint ismeretes, már a 2008-as gazdasági válság idején is zavargások voltak többtucatnyi országban, mert a nyugati országok a recesszió miatt csökkentették támogatásaikat a harmadik világnak célzott élelmiszersegély-szállítmányok finanszírozására. (Pedig már most is minden éhező jóllakhatna!) Ha a sivatagosodás és a szélsőséges időjárási események is egyre ritkábban játszanak be a a mezőgazdaság globális helyzetébe, mire számíthatunk? Mi lesz a különbség, ha 1,5 vagy 2 Celsius-foknál állítjuk meg a klímaváltozást? (Persze sokan úgy vélik, már ez is irreális cél, sokkal nagyobb lesz a felmelegedés már ebben az évszázadban, néhány évtizeden belül.)

A következő tendenciákra lehet számítani egy melegebb földi klímában:

  • A globális felmelegedés emelni fogja a csapadékmennyiséget, mert a párásabb levegőben több a nedvesség,
  • emiatt gyorsabbak és intenzívebbek lesznek a zivatarok. Ettől persze nő majd az árvízveszély, az pedig kedvezőtlenül érinti az élelmiszernövények termesztését, elmoshatja a termést,
  • ezzel egyidejűleg a szárazabb területeken hamarabb elpárolog a víz, hamarabb kiszárad a talaj.
Ez látszólag két ellentétes tendencia, legalábbis a növénytermesztés szempontjából mindenképpen az. Melyik fog győzni, melyik határozza meg leginkább a világunkat? Szárazabb vagy csapadékosabb lesz a Föld?
Hetesi Zsolt: lehetünk karbonsemlegesek!
A fizikus és fenntarthatósági kutató Hetesi Zsolt saját farmján gyakorolja a karbonsemlegességet. Vallja, hogy az általa is használt mezőgazdasági módszerrel meg tudnánk kötni a civilizációnk által a légkörbe juttatott üvegházgázokat.
A száraz szárazabb lesz, a nedves nedvesebb

A válasz attól függ, hogy hol él az ember. Nagyon úgy néz ki, hogy a csapadékos területek ezután még csapadékosabbak lesznek, a szárazak pedig még szárazabbak. Persze ez csak egy általános igazság – valamennyi helyi variabilitás ezt is árnyalni fogja –, mégis nagy vonalakban érvényes.

Brit tudósok a következő szempontok szerint vizsgáltak 122 országot, hogy felállítsák az Éhség és Klíma Érzékenység Indexet, vagyis hogy egy országnak mekkora a kitettsége az élelmiszer-ellátását veszélyeztető időjárási folyamatoknak: éves maximumhőmérséklet; a szélsőséges időjárású napok százalékaránya az évben; egymás után következő száraz napok száma; maximum csapadékmennyiség öt nap alatt.

Magyarország nem került fel a 2-Celsius fokos felmelegedés szcenárióját ismertető országlistára, vélhetően mert hazánkban nincs szó túl vészes érintettségről. Természetesen az élelmezésbiztonság sok tényezőtől sérülhet, idetartozik a szegénység, az öntözési és áruszállító rendszerekhez való elégtelen hozzáférés. Ázsia élelmezésbiztonságát sokkal erőteljesebben fogja sújtani a szélsőséges időjárás, mint más térségeket. A Gangesz folyó folyama várhatóan a jelenlegi duplájára nő. Az aszályok leginkább Afrikát és Dél-Amerikát sújtják majd. Az Amazonas folyó vízfolyama akár 25 százalékkal is visszaeshet.

Éppen most füstöl el az unokáink jövője
Nem sikerül a globális felmelegedés megfékezése: ahelyett, hogy csökkenne az emisszió, az idei évben az előrejelzések szerint éppen nőni fog. A jelek szerint a napi politikai érdekek mindenhol felülírják az unokáink jövőjét.
A 2 Celsius-fokos felmelegedést elszenvedő világ azért rosszabb, mint a 1,5 Celsius-fokost, mert a szárazföldi térségek több mint 2 Celsius-fokkal melegednek fel. Észak-Amerikában, Kínában, Észak-Ázsiában, Dél-Amerika északi részén és Európában a napközbeni hőmérséklet-emelkedések a globális átlag duplájára nőhetnek.

A The Guardian brit napilap szerzője hozzátette, hogy a kutatás elég szűk látókörű. Nem vette számba a tanulmány, hogy a klímaváltozás miatti elvándorlások is befolyásolhatják, kik hol és milyen körülmények között termelnek élelmiszernövényeket, illetve hogy mely régiókban lesz nagyobb a megnőtt népesség ellátásának kényszere.

A tengerszint emelkedésével és az óceánok savasodásával sem foglalkoztak a brit kutatók. Márpedig mindkettő bejátszik az élelmiszer-termelésbe: a tengerszint emelkedése miatt mélyen fekvő termőföldeket áraszthat el a sós víz, a folyók torkolatai is arrébb vándorolhatnak, a savasodás pedig a – már eleve túlhalászott – halállományra is kihathat. Arról nem is beszélve, hogy a tengerszint emelkedése nem visszafordítható folyamat, legfeljebb megállítható.

(The Guardian)

Mi menthet meg minket a klímakatasztrófától?
Az éves globális szén-dioxid-emissziónak 2020-tól csökkennie kell, különben nem tudjuk kellő mértékben lefékezni a klímaváltozást, s ennek következménye soha nem látott időjárási szélsőségek és környezetpusztulás lehet. Mik az esélyeink arra, hogy sikerül drasztikusan visszafogni a légszennyezést?
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo