hirdetés

Megérkeztek a "fenntartható" szabadidőruhák és sportcipők

A Puma új sportruházata 81 százalékban a Fair Trade Egyesület által igazolt pamut anyagból készült , újrahasznosított anyagokból a sportcipői, a cég bevásárló szatyrai pedig biológiailag lebomló anyagokból.
hirdetés

A Fair trade mozgalom jobb kilátásokat teremt gazdálkodó közösségek számára, melyek gazdaságilag hátrányos helyzetűek vagy a hagyományos kereskedelmi rendszertől elzártak. A Dél-Afrikai Fair Trade Egyesület (FLSA) jóvoltából a ruhákon apró Fair Trade címke tudatja a vásárlóval, hogy a termék etikusan beszerzett alapanyagokból készült és hozzájárul a szegénység enyhítéséhez.

Tonnánként 50 euró

A Fair Trade által igazolt pamut azt jelenti, hogy a termelők nem csupán egy minimális árat kapnak, amely magában foglalja a fenntartható termelés költségeit, hanem egy Fair Trade Premium-ot is, ami 50 €-t jelent számukra minden egyes tonna gyapot eladásakor. Ezt a kiegészítő prémiumot aztán társadalmi, környezeti és gazdasági projektekre költhetik - mint például iskolázatási, egészségügyi és termelési befektetésekre. A kollekció gyártása hozzájárul új munkahelyek teremtéséhez és fejlesztési lehetőségek kialakulásához Afrika különböző régióiban.

Sportcipő nyers rizsből

A Puma nem állt meg itt: az elmúlt évek anyagtakarékos öko-csomagolásai után piacra dobta a Re-Suede sportcipőket, melyek újrahasznosított anyagokból készültek. A 70-es évek óta piacon lévő cipő új változatának felső része, a talpbetét, a varrások mindegyike 100%-ban újrahasznosított anyagokból készültek, de a talp anyaga is innovatív megoldások eredménye.

Az újrahasznosított velúr felsőrészt a Torey biztosítja.  A cég poliészter hulladék anyagokat használ fel, amik napkollektorok és plazma Tv-k előállításakor keletkeznek. egy kémiai újrahasznosítási folyamat, ami egyrészt kevesebb energiát igényel, másrészt 80%-kal kevesebb szén-dioxid termelődik, mint a hagyományos gyártás során.

A Jones és Vining vállalat felel a talprész gyártásáért, a gumi egy részét hántolatlan nyers rizs váltotta fel, ezáltal csökkentve a szükséges gumimennyiséget és megspórolva jelentős mennyiségű fosszilis energiahordozót, valamint feldolgozóipari és mezőgazdasági erőforrást.

A könnyű súly ahhoz is hozzájárul, hogy a szállításnál kevesebb energiát használjanak fel, 50 tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül kibocsájtásra tízezer pár cipő szállításakor.

Ezen túlmenően a Puma új bevásárlószatyrai 100% kukoricakeményítőből készültek. Ez azt jelenti, hogy 100%-ig biológiailag lebomló, így három hónap alatt teljesen szétoszlik. A Puma így 192 tonna műanyagot és 293 tonna papírt ment meg minden évbe. Kitalálói szerint otthon kísérletezhetünk azzal, hogyan oldódik fel a zacskó. A megfelelő meleg vízben kis kevergetéssel a szatyor feloldódik, s a „levét" bátran kiönthetjük akár a lefolyóba is, hiszen környezetbarát anyagokat tartalmaz.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo