hirdetés

Újabb elszánt gazdák vágnak a közösségi mezőgazdálkodásba

Egyre többen látnak fantáziát a fenntartható, emberarcú és szolidáris gazdálkodásban. Virágzik a közösségi mezőgazdálkodás. A jó minőségű termékek a lehető legrövidebb úton cserélnek gazdát. Az eddig jellemzően zöldségtermesztéssel foglalkozó szektorban az első húsos közösségek is útnak indultak.
hirdetés

Kép: Gazda Világfórum

Az ötlet egyszerű. Gazdálkodók vállalják, hogy egy egész szezonban kizárólag egy meghatározott közösség tagjainak termelnek, és hetente szétosztják, ami a gazdaságban megtermett. Cserébe a vásárlók a szerződéses időszak alatt átalánydíjat fizetnek a gazdának. A rendszer fontos része a közös felelősségvállalás. Azaz a tagok akkor is fizetik az átalánydíjat, ha épp kevesebb termény van, például viharkár vagy aszály miatt nem tudnak szállítani.  Persze ezért kárpótolnak azok az időszakok, amikor minden jól terem, mert a túltermelést is a közösség tagjai kapják meg. (A modellről itt olvashat részletesebben.)

A közösségi mezőgazdálkodás egyaránt előnyös modell a gazdálkodóknak és vásárlóiknak. A gazdák tervezhető bevételhez és biztos piachoz jutnak, nincsenek kiszolgáltatva a felvásárlók agresszív áralkuinak. A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) adatai szerint a vásárlók egyik fő motivációja a csatlakozásra, hogy hogy megbízható forrásból származó, jó minőségű és egészséges élelmiszerhez juthatnak egész évben. A TVE 2016 nyarán készített felmérésében azt is megvizsgálta, hogy emellett még motiválja a tagokat egy ilyen hosszú távú elköteleződésre. A válaszokból az derült ki, hogy sokaknak fontos az is, hogy pénzükkel támogathatnak egy szimpatikus gazdaságot, amelynek segítségével egy fenntartható, környezetbarát megoldás elterjedéséhez járulnak hozzá.

Legfontosabb okok, amiért a vásárlók a közösségekhez csatlakoznak
Így a pénzemmel közvetlenül támogatom a gazdát és hozzájárulok a gazda becsületes megélhetéséhez 76%
Fenntartható, környezetbarát megoldás fennmaradásához és elterjedéséhez járulok hozzá 76%
Megbízom a gazdában 47%
Ez egy igazságos és méltányos kereskedelmi rendszer 36%
Ezzel a tudatos vásárlók/etikus fogyasztók közösségéhez tartozom 31%
Nem bízom a más csatornákon forgalmazott élelmiszerekben 24%
Ez egy kényelmes élelmiszer-beszerzési forma 20%
Önszerveződő, aktív közösségben vehetek részt 20%
Így tiltakozom a globalizáció és a tömegtermelés káros hatásai ellen 18%
Legalább megtettem a magam részét a fenntarthatóság és a környezetvédelem érdekében 15%
Pontos nyilvántartás még nincs a közösségi gazdaságok számáról, de a Tudatos Vásárlók Egyesületének információi szerint legalább húsz közösség működik, és több is alakulóban van. Magyarországon ezek a gazdaságok mind a biogazdálkodás elvei szerint termelnek.

A TVE most zárta az induló és már néhány éve működő gazdaságokat támogató Légy a részese! képzéssorozatát, amely a közösségi mezőgazdálkodás legfontosabb elméleti ismereteit és  gyakorlati fogásait mutatta be az érdeklő gazdálkodóknak és fogyasztóknak. „Hatalmas lelkesedés, és többszörös túljelentkezés kísérte végig a képzéssorozatunkat. A képzések résztvevői megismerkedhettek az elméleti alapokkal, az indulás legfontosabb lépéseivel, a közösségépítés praktikáival és két működő gazdaság mindennapjaiból is sokat tanultunk. Ennek köszönhetően egy év alatt négy közösségi gazdaság és egy átadópont indult el, és további négy gazdaságról tudunk, akik tervezik az indulást. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a közösségi mezőgazdaságok igazi alternatívát kínálnak a messziről utaztatott, agyonvegyszerezett és sokszor kizsákmányoló körülmények között termelt élelmiszereknek”- mondta Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

hirdetés

Véleményvezér

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo