hirdetés

Az összeomlás az egyetlen út?

Nem voltak optimisták az Ökopolisz Alapítvány a növekedés határait körüljáró beszélgetésének résztvevői. Természet- és társadalomtudósok egyetértettek abban, hogy gyökeres, rendszer szintű változásra lenne szükség, és hogy meglehetősen kifordult világban élünk. 
hirdetés

Hetesi Zsolt fizikus szerint először is azt kell meghatározni,hogy mit is jelent a fejlődés. Jelenleg ugyanis kizárólag a növekvő fogyasztással azonosítjuk azt. Ugyanakkor természettudósként nem tud eltekinteni attól a ténytől, hogy mivel egy korlátozottan rendelkezésre álló erőforrásra épül, előbb utóbb korlátba ütközik a növekedés.  Valódi fejlődés kizárólag a természet működéséhez hasonlóan, azaz a Nap energiájának hasznosításával képzelhető el. Ez, mint az ember fizetése - elvileg - minden hónapban megbízhatóan újból rendelkezésre áll, szemben a kőolajjal, ami a nagybácsi örökségéhez hasonlóan előbb-utóbb elfogy majd. Mivel az eddigi gazdasági növekedés a fosszilis energiák felhasználásának volt köszönhető - és nem az emberiség bölcsességének hirtelen megugrásának, ahogyan azt sokan hinni szeretnék - a fenntartható növekedés abszurdum - tette hozzá Vida Gábor biológus akadémikus.


Balról: Vida Viktor moderátor, Hetesi Zsolt, Vida Gábor és Boda Zsolt
Fotó:Ökopolisz Alapítvány
De miért növekszünk?
Boda szerint a jelenlegi rendszerben a gazdaságnak azért kell folyamatosan növekednie, hogy gátat szabjon az egyébként folyamatosan terjedő munkanélküliségnek. Ugyanis az innovációk jelenleg kizárólag a munkaerő megtakarításra irányulnak, erre ösztönzi a vállalkozásokat az élő munka hatalmas terheivel. Véleménye szerint a szennyezést adóztató ökológiai adóreform erre jelenthetne megoldást. Hetesi szerint viszont nem a gazdaság alapvető jellemzője ez a fajta innováció, csak a mostani gazdaságé. Példának Ghandi Indiáját hozta fel, ahol a textilgyártó technológia behozatala során a választás egy olyanra esett, ami kisebb hatékonysággal, több emberi munkaerővel dolgozott, megoldva az akkor, ott jelent lévő problémát.

A fenntartható rendszer egyszerű természettudományos eszközökkel leírható, hangsúlyozta a fizikus: energia és entrópia meghatározott viszonyát jelenti. Ez jelen esetben csak a fogyasztás csökkentésével és a szeméttermelés megszüntetésével képzelhető el. A természetben is csak egy ideig dominál a verseny - hangsúlyozta Vida Gábor- ha egy kolónia benépesítette a rendelkezésre álló helyet, már a diverzitás és a munkamegosztás veszi át a főszerepet. Ebben is példát vehetne az emberi társadalom. Véleménye szerint fontos leszögezni, hogy a környezet, gazdaság és társadalom egymástól elválaszthatatlan területek, amelyek egymás hatását erősítve hoznak létre válságokat. A fenntarthatóság nem azt jelenti, hogy valami nem változik - hiszen ez lehetetlen - sokkal inkább azt, hogy a változások ellenére megmarad a működőképesség.

Boda Zsolt közgazdász, politológus társadalomtudósként a fejlődés egy másik aspektusát ragadta meg, mely szerint társadalmi értelemben jobb helyzetbe jutást jelent. Normatív fogalom, tehát jelentését a közösség határozza meg - jelen helyzetben valóban a fogyasztás növekedéseként. Pedig kutatások bizonyítják, hogy a GDP növekedése nem indukál automatikus jólétet. (A világ egyetlen szegmensét, Közép-Kelet Európát kivéve, ami, ahogy Boda mondja, ezek szerint még a világ többi részénél is materialistább közösséget jelent.)

A gazdaság eredeti célja az emberi élet alapjainak megteremtése lenne, ezzel szemben most éppen miatta omlanak össze az életfeltételek, ami biztosan nem a normális menet része -hangsúlyozza a közgazdász. Megfordul a cél és eszköz viszonya, az ember a gazdasági növekedés eszközévé vált. Ugyanakkor kettős kihívással állunk szemben, mert a modern gazdaság modelljének átalakítása mellett meg kell oldani a fejlődő országok jogos igényét is, amely még mindig a fogyasztás növelésére irányul. (Az emberiség azt a gyógyszert választotta, amely a problémát okozta: a pénzt és növekedést - hangzott el a II. Magyar Fenntarthatósági Csúcson.)


Fotó:Ökopolisz Alapítvány

De hogy megyünk oda?

Arra már vannak ötletek, hogy hogyan kellene kinéznie a fenntartható gazdaságnak, csak azt nem tudjuk még, hogy hogyan jutunk el oda. A közgazdász szerint a gazdaság anyagtalanítása és a spórolás hosszú távon nem jelent megoldást, csakis a nem növekedés. Így van ez a fizikus szerint is, aki a hatékonyság fizikai korlátaira hívta fel a figyelmet. A hatékonyság közgazdasági értelemben sem megoldás Boda szerint, mivel egyelőre a fennmaradó készletekkel pazarlóbban bánunk. Ha hatékonyabb, energiatakarékos izzót tovább égetjük, a vége pedig ugyanaz. A takarékosság viszont működhet.

Az előadók három forgatókönyvet vázoltak fel. Az összeomlás mellett lehetséges egy „reformista" menet, amely szerint lassan változnak majd meg a dolgok és egy, un. „párhuzamos világok" elmélete is létezik, amely szerint a globalizált fősodor mellett felépül egy másik, fenntartható világ, az erők pedig egyszer csak, egy küszöböt elérve azt teszik majd uralkodóvá. A természettudósok szerint azonban valójában csak az összeomlás következhet. „A hajó, amin ülünk, süllyed, és az egyetlen, amit teszünk, hogy lezabáljuk a maradékot a svédasztalról." - fogalmazott Hetesi Zsolt. Hiába kezdtük el lassan átalakítani a rendszert, nincs idő annak ilyen tempóban való befejezésére. Véleménye szerint a párhuzamos világok csak még több fogyasztást eredményeznek, mivel jelenleg a fősodorból kilépők révén megmaradó energiát boldogan felélik a többiek. Nulla fogyasztással viszont senki nem tud élni, párhuzamos világban sem. A konklúzió szerint az lenne nagyon fontos, hogy rendszer szinten legyünk képesek gondolkodni, valamint a média és a döntéshozók is lássák be, hogy itt az ideje a változásnak. Mint Vida Gábor mondta: a Titanicon legalább a kapitány tudta, hogy süllyed a hajó. (Ángyán József, parlamenti államtitkár, Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára valamint Láng István akadémikus - arról beszéltek a Piac&Profit által szervezet Második Fenntarthatósági Csúcson, hogy mit teszünk ezért, és mit lehetne még tenni.)

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo