Hogyan éljük túl a 21. századot?

Részvételi demokrácia, tudatosság, kommunikáció - ezek voltak az Ökopolitikai Nyári Egyetem nyitónapjának kulcsszavai. A rendezvény idei mottója szerint a világvégén való kesergés helyett meg kell találni a releváns megoldásokat korunk kihívásaira.

Erre minden lehetőség adott volt, hiszen a  nyitónapon Almádi István, Bodajk polgármesterének köszöntőjét követően a leginkább avatottak:  Silke Krebs Baden-Württemberg zöldpárti kancelláriaminisztere, Amelia Andersdotter, az Európai Parlament legifjabb tagja, a svéd kalózpárt képviselője és Schiffer András, az LMP képviselője,  korábbi frakcióvezetője osztották meg gondolataikat a következő 100 év legfontosabb kihívásairól.

Az idei Ökopolitikai Nyári Egyetem első napja a válaszkereséssel telt. Míg délelőtt a tábor résztvevői konfliktuskezelő, mélyökológiai, interkulturális és Filippov Gábor közreműködésével politikai beszédírás tréningen vehettek részt, az esti plenáris ülés a túlélés lehetőségeit taglalta.


Kesergés helyett megoldásokat kell találni.

Silke Krebs zöldpárti képviselő arról beszélt, hogy milyen eszközökkel sikerült Baden-Württemberget és lakóit egyre fogékonyabbá tenni a zöldpárt programja iránt, amíg mára a területen tevékenykedő cégek is belátják, hogy a klímavédelem mennyire fontos és a klímabarát működés az egyetlen fenntartható út. A svéd kalózpárt képviselője a kommunikáció mint erőforrás fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy az emberiség túlélése és a kommunikáció nem választható szét. A kalózok számára fontos, hogy a kommunikációhoz való hozzáférést semmilyen formában se korlátozzák, hiszen enélkül nem oldhatók meg az emberiség előtt álló problémák.

Schiffer András elmondta, hogy az elmúlt 10 évben érezhető a társadalomban egyfajta tudati változás,  emellett a részvételi demokrácia és a fenntarthatóság fontosságáról beszélt. Beszédében kiemelte, hogy a vég nélkül kiaknázható erőforrásokat feltételező modernizációs paradigma megbukott, ezért nem részmegoldásokra, hanem a nagy rendszerek, mint Európa újragondolására van szükség. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az állam nem vonulhat ki a közszolgáltatások finanszírozásából, és a leszakadó régiók gazdasági újjáéledése felé nem a szociális rendszer leépítésén át vezet az út.

Véleményvezér

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.
Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják

Jobbról és balról is immár Magyar Péter nemiségét firtatják 

Lassan mulatságba fullad a magyar elit kommunikációs vergődése.
Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben

Minimum nettó 800 ezer forintos fizetés a Lidlben 

Nem álom, valóság.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo