hirdetés

Hogyan éljük túl a 21. századot?

Részvételi demokrácia, tudatosság, kommunikáció - ezek voltak az Ökopolitikai Nyári Egyetem nyitónapjának kulcsszavai. A rendezvény idei mottója szerint a világvégén való kesergés helyett meg kell találni a releváns megoldásokat korunk kihívásaira.
hirdetés

Erre minden lehetőség adott volt, hiszen a  nyitónapon Almádi István, Bodajk polgármesterének köszöntőjét követően a leginkább avatottak:  Silke Krebs Baden-Württemberg zöldpárti kancelláriaminisztere, Amelia Andersdotter, az Európai Parlament legifjabb tagja, a svéd kalózpárt képviselője és Schiffer András, az LMP képviselője,  korábbi frakcióvezetője osztották meg gondolataikat a következő 100 év legfontosabb kihívásairól.

Az idei Ökopolitikai Nyári Egyetem első napja a válaszkereséssel telt. Míg délelőtt a tábor résztvevői konfliktuskezelő, mélyökológiai, interkulturális és Filippov Gábor közreműködésével politikai beszédírás tréningen vehettek részt, az esti plenáris ülés a túlélés lehetőségeit taglalta.


Kesergés helyett megoldásokat kell találni.

Silke Krebs zöldpárti képviselő arról beszélt, hogy milyen eszközökkel sikerült Baden-Württemberget és lakóit egyre fogékonyabbá tenni a zöldpárt programja iránt, amíg mára a területen tevékenykedő cégek is belátják, hogy a klímavédelem mennyire fontos és a klímabarát működés az egyetlen fenntartható út. A svéd kalózpárt képviselője a kommunikáció mint erőforrás fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy az emberiség túlélése és a kommunikáció nem választható szét. A kalózok számára fontos, hogy a kommunikációhoz való hozzáférést semmilyen formában se korlátozzák, hiszen enélkül nem oldhatók meg az emberiség előtt álló problémák.

Schiffer András elmondta, hogy az elmúlt 10 évben érezhető a társadalomban egyfajta tudati változás,  emellett a részvételi demokrácia és a fenntarthatóság fontosságáról beszélt. Beszédében kiemelte, hogy a vég nélkül kiaknázható erőforrásokat feltételező modernizációs paradigma megbukott, ezért nem részmegoldásokra, hanem a nagy rendszerek, mint Európa újragondolására van szükség. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az állam nem vonulhat ki a közszolgáltatások finanszírozásából, és a leszakadó régiók gazdasági újjáéledése felé nem a szociális rendszer leépítésén át vezet az út.

hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo