adózás 2013

adóellenőrzés, adózás 2013, e-útdíj, kiskereskedelem, trafikbotrány, trafiktörvény

A trafik és az útdíj forralta a hangulatot júliusban

piacesprofit.hu

Két olyan intézkedés is hatályba lépett júliusban, amivel a kormány „kihúzta a gyufát” a lakosságnál és a vállalkozóknál: elindult az e-útdíjrendszer és a trafikrendszer. Ráadásul sem a fizetős úthasználat, sem a trafiknyitás nem ment zökkenőmentesen, ami így tovább borzolta a kedélyeket a júliusi uborkaszezon kellős közepén.

Tovább olvasom »
adótörvény módosítások, adózás 2013, e-számla

Mondja meg a NAV, mi legyen az e-számlákkal!

piacesprofit.hu

Noha január 1. óta a törvény már nem írja elő, hogy digitális aláírásra lenne szükség az elektronikusan érkező számlák hitelességéhez, a szakmai fórumokon továbbra is erős megosztottság érezhető, hogy ilyen számlák befogadása esetén van-e félnivalójuk az adóhivataltól. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordul hivatalos állásfoglalásért az egyik legrégebbi elektronikus számlázási szolgáltató, a Billzone.eu.

Tovább olvasom »
adózás 2013, online kassza, pénztárgépek online bekötése

Biztos nem sikerül határidőre a kasszacsere

piacesprofit.hu

Bár a Népszabadság hétfőn megszellőztette, hogy a bevezetés körüli anomáliák miatt akár jövő májusig is csúszhat az online pénztárgépekre való átállás határideje, a Nemzetgazdasági Minisztérium ma kategorikusan cáfolta, hogy ilyesmit tervezne. Cserébe igyekeznek felgyorsítani a pénztárgépek beszerzési folyamatát.

Tovább olvasom »
adózás 2013, környezetvédelmi termékdíj, termékdíj

Ne fizessen rá a termékdíjra!

piacesprofit.hu

Nincs tisztában a vonatkozó szabályokkal a környezetvédelmi termékdíj-fizetésre kötelezett magyar cégek zöme, pedig kötelezettségeik elmulasztását súlyos bírsággal büntetheti az adóhatóság, hívja fel a figyelmet a Mazars legfrissebb jelentése. A vállalat szakértői rámutatnak: azért is érdemes odafigyelni az előírásokra, mert a szabályok megfelelő alkalmazásával rengeteg felesleges befizetés kerülhető el.

Tovább olvasom »
adóbírság, adóellenőrzés, adózás 2013

A NAV is tévedhet!

piacesprofit.hu

A hazai adóvizsgálatok több mint felénél elérhető, hogy a NAV tervezett megállapítása ne kerüljön be az ellenőrzést lezáró határozatba, első- vagy másodfokon pedig az esetek közel 90 százalékában törölhető, illetve mérsékelhető a megállapítás, illetve a kiszabott adóbírság.

Tovább olvasom »
adózás 2013, kisvállalati adó, kiva

Megéri átlépni év közben a kivába?

piacesprofit.hu

Habár korábban több százezer vállalkozás áttérését várta a kormányzat a kivába, csak alig néhány ezer cég lépett be az új adózási formába. Ezért a vállalkozások már év közben is átléphetnek az adónembe, kérdés hogyan, és megéri-e ez nekik.

Tovább olvasom »
adózás 2013, online kassza, pénztárgépek online bekötése

OKSZ: túl vastagon fog a NAV ceruzája

piacesprofit.hu

Az adóhatóság már többmilliós bírságot szabott ki azokra a kereskedőkre, akik elmulasztottak új pénztárgépet rendelni a gyártóktól. Az OKSZ szerint azonban az adóhatóság túl keményen lép fel a mulasztókkal szemben és méltányos bánásmódot követelnek.

Tovább olvasom »
adózás 2013, online kassza, pénztárgépek online bekötése

Pénztárgépek: már keményen bírságol a NAV

piacesprofit.hu

Összesítve több milliós bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokra a kereskedőkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet. Az adóellenőrök nem véletlenül akadtak a mulasztókra: hetek óta ellenőrzik azokat a budapesti vállalkozásokat, amelyek nagy valószínűséggel nem teljesítették az online pénztárgép rendszerbe történő bejelentkezés feltételeit.

Tovább olvasom »
adózás 2013, kkv informatika, transzferár

Transzferár: nem excelben kellene kattintgatni!

piacesprofit.hu

Kiszolgáltatottakká válhatnak a cégek, ha nem a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák a transzferárazásban: a vállalatok több mint fele még mindig hagyományos táblázatkezelő szoftvert használ, több mint harmaduk pedig éves pénzügyi beszámolókra hagyatkozik a transzferár-elemzések elkészítésekor

Tovább olvasom »