Válságkezelés cikkek

hirdetés

Nem tanulnak a cégek a válságokból

Nem tanulnak a cégek a válságokból 

Nincs elég ellenállóképesség a vállalatokban a legújabb kutatás szerint.
A válság pozitív lehetőségei

A válság pozitív lehetőségei 

Egy válság megélése nagyon különböző lehet más és más embereknél. Ha valaki nehezebben küzd meg egy krízis helyzettel van segítség.
Cégek válaszai a járványra - melyek a sikeres válságkezelési stratégiák?

Cégek válaszai a járványra - melyek a sikeres válságkezelési stratégiák? 

Világszerte több mint 2300 vállalkozó és cégvezető mondta el, miként kezeli a járvány nyomán kialakult válsághelyzetet. Akiknek 2020-ban is stabil maradt a működése, vagy növekedni tudtak, azok jellemzően ügyesen szervezték át felszabaduló kapacitásaikat, és meglépték a már régóta esedékes fejlesztéseket, például a digitalizáció terén.
Egy asztalhoz ültetnék Karácsony Gergelyt és Varga Mihályt

Egy asztalhoz ültetnék Karácsony Gergelyt és Varga Mihályt 

Levélben hívta egyeztetésre a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Varga Mihály pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest és Karácsony Gergely főpolgármestert a járványhelyzet miatt súlyos válságban lévő budapesti vállalkozások mielőbbi, hatékony megsegítése érdekében.
Varga Mihály elkerülné a túlzott bürokráciát

Varga Mihály elkerülné a túlzott bürokráciát 

A magyar álláspont szerint kerülni kell a túlbürokratizált megoldásokat az uniós válságkezelés során, helyette gyors és rugalmas intézkedésekre van szükség - jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek ECOFIN tanácskozásán.
hirdetés
Egyvalami kimaradt az MNB 50 pontos válságkezelő csomagjából

Egyvalami kimaradt az MNB 50 pontos válságkezelő csomagjából 

Gázárcsökkentés, adókedvezmények vannak a pakkban, de mi lesz a forinttal? És arról hallott, hogy az itteni nagykövetségeken sem értik, mi van a magyar árakkal?
Uniós pénz kéne a tejesek mentésére

Uniós pénz kéne a tejesek mentésére 

Rendkívüli uniós intézkedéseket, forrásbevonást sürgetett a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a tejpiaci válság kezelésére hétfőn Luxemburgban, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén.
Leleplező film készült: fukusimai katasztrófa emberközelből

Leleplező film készült: fukusimai katasztrófa emberközelből 

Túlterhelt hatóságok, inkompetens, három napot késő katasztrófaelhárítás, rothadó hullák. Nincs rá biztosíték, hogy egy másik országban másképp zajlana le az atomreaktor-katasztrófa. A tévéhíradókból nem ismert meghökkentő pillanatokat, mozzanatokat kapott lencsevégre a fukushimai atomreaktor tragédiájáról a helyszínen készült dokumentumfilm, a Nuclear Story, melyet a Thesszaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttuk.
A reorganizáció mentőöv lehet a sodródó vállalatoknak

A reorganizáció mentőöv lehet a sodródó vállalatoknak 

Még mindig riasztóan magas a megszűnő cégek száma Magyarországon: 2013. harmadik negyedévében 8511 cég szűnt meg. Pedig pénzügyi reorganizáció révén gyakran megmenthető és újraéleszthető egy-egy adósságspirálba került vállalkozás. A hosszú távra szóló folyamat során pénzükhöz juthatnak a hitelezők, és megmarad a tulajdonosok presztízse is. A reorganizáció viszont komoly kompromisszumokkal és erőfeszítéssel jár.
A belső gondok többet ártanak a válságnál

A belső gondok többet ártanak a válságnál 

A gyengélkedő nemzetközi és hazai gazdasági klímánál sokkal jobban megnehezítik a vállalatok életét a belső problémák, vagyis a válságra adható megfelelő válaszok megtalálásának belülről fakadó nehézségei – derül ki az RSM DTM Hungary Zrt. friss vállalati kutatásából.
hirdetés

Itt a cselekvési terv, hogy minél többen vállalkozzanak 

A növekedés újraindításához és a foglalkoztatás szintjének emeléséhez Európának több vállalkozóra van szüksége. A legtöbb új munkahelyet – évente 4 milliót – az új vállalatok, különösen a kis- és középvállalkozások teremtik Európában. Ezért Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke szerdán a vállalkozók támogatására és az európai vállalkozói kultúra forradalmasítására irányuló cselekvési tervet terjesztett elő.

A folyamatos alkalmazkodás a kulcs a válságban 

A cégek túlélése, a gazdaságok versenyképessége múlhat azon, hogy mennyire képesek a vállalkozások rugalmasan alkalmazkodni a gazdasági válság egyre újabb kihívásaihoz.

Túl lassan reagálnak a magyar cégek a válságra 

Felmérések szerint a mostani és a korábbi gazdasági krízisek idején a cégvezetők körében mindig megnőtt azoknak az aránya, akik szerint szükség lenne a gyors reagálást támogató vállalatirányítási rendszerek használatára. A szándékot azonban ritkán követte megvalósítás.

A dupla pénz sem elég? 

Kulcsfontosságú, hogy a fejlett világ két-három éven belül visszatérjen a normális gazdasági növekedéshez, különben a pénzügyek fenntarthatlanná válnak - jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap kormányzótanácsának elnöke a testület szombati ülését követően. Előző nap a G20-ak jelentősen megemelték az IMF válságkezelő pénzügyi alapját. Elemzők szerint a források megduplázása sem lesz elegendő az euróövezet problémáinak megoldására. Az IMF kormányzótanácsa merész strukturális reformokat vár az eurózóna országaitól.

Válságban is megoldás kell a kifogások helyett 

Stratégiaváltás, innováció, vállalati tranzakciók és az ügyfélkapcsolatok fókuszáltabb fejlesztése lehet a válság ellenszere - állítja az a közel 70 magyarországi vezérigazgató, akivel személyesen készített felmérést a PwC Magyarország.

Újabb adókulcs vagy szolidaritási járulék? 

Nem a gazdaság teljesítménye vagy a folyó finanszírozás szempontjából van jelentősége annak, hogy Magyarország megállapodjon a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, ez bizalmi kérdés is – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szerdán Budapesten az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán. A szakember szerint abban az esetben, ha Magyarország júniusig végrehajtja az EU által kért kiigazító lépéseket, az IMF-megállapodás feltételei „szinte automatikusan” rendeződnek, vagyis Washingtonba az Európai Unión keresztül vezet az út. Az IMF-háttér a finanszírozásban segít, a szabadpiaci finanszírozási feltételek e nélkül sokkal keményebbek lennének.

"A legnagyobb kockázat az..." 

Ha a cégek nem tesznek semmit, állítja a Deloitte a legnagyobb magyarországi cégek vezető pénzügyi menedzsereinek megkérdezésével készült felmérése alapján. Az átszervezést és üzleti modelljük újragondolását tekintik vállalkozásuk idei feladatának a pénzügyi vezetők.

Ellenzik a banki tranzakciók adóztatását 

"Egyszerűen őrültségnek" tartja a brit miniszterelnök a banki tranzakciók új adónemmel való megsarcolását. Az Európai Bizottság kalkulációja szerint, ha bevezetik, 2000 milliárd euróval csökkenne ezáltal az Unió GDP-je és félmillió állás szűnne meg miatta - mert sok cég kivonulva a régióból.

Keresik a válságból levonható tanulságokat 

Az Európai Bizottság egész Európát átfogó vitát indít a vállalati szerkezetátalakításról és a változásokra való felkészülésről. A konzultáció 2012. március 30-ig tart. A cél az, hogy meghatározzák, melyek a sikeres gyakorlatok és stratégiák a szerkezetátalakítás és a változáshoz való alkalmazkodás területén.

Menetrend Európa megmentésére 

A bankok feltőkésítésének, az uniós szerep és eszközök erősítésének, a pénzügyi piaci szabályozás javításának, a nemzeti adórendszerek harmonizálásának, uniós kötvények kibocsátásának és a beruházások növelésének is helyet kell kapnia az EP-képviselők szerint abban a pontos menetrendben, amelynek kidolgozására az uniós állam- és kormányfők jövő vasárnapi találkozójára is eljuttatandó állásfoglalásban fölszólították az EU-csúcs résztvevőit. A bankágazat további konszolidálását uniós szinten kell irányítani az Európai Parlament csütörtöki határozata szerint.

Vesztébe rohan Magyarország? 

A magyar gazdaság helyzete 2011-ben döntő pontokon rosszabb az előző évinél, a kisvállalkozások és a magánszemélyek jövedelemtartalékai kimerülőben vannak. Pénzpiaci megítélésünk romlik, a reálkeresetek csökkennek - ilyen sötét képet fest A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése 2011-2012-re.

Itt az euró végjátéka? 

A világgazdasági válság kitörésekor szorult helyzetükben az államok azonnal a pénzügyi szféra megmentésére siettek azért, hogy a bankrendszer fenntartásával elkerüljenek egy súlyosabb katasztrófát. A mentőcsomagok hatására a válság átalakult, de a problémák továbbra is fennállnak.

"A portugálok, a görögök és az írek ma bűnhődnek" 

A globális katasztrófát ugyan megakadályozták az amerikai és az uniós monetáris ösztönzők azáltal, hogy a pénzügyi szférát átsegítették a válságon, a válság gyökeréig azonban nem hatoltak le, így csupán a probléma elodázásáról beszélhetünk. A válság az egyes európai gazdaságok között lévő fejlettségbeli különbségekre, az euróövezet gyenge pontjaira és több globális strukturális problémára is rávilágított, amelyek megoldása nem kerülhető el hosszabb távon.

A Széll Kálmán Terv a legjobb esélyünk? 

A múlt hónapban meghirdetett konszolidációs csomag Magyarország "legjobb esélye" a strukturális gondok megoldására - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Városi adóssághegyek: versenyfutás az idővel 

Az önkormányzatok a nemzetgazdaság jelentős és különleges szereplői: közfeladatot ellátó szervezetek, ami miatt a működésük és az ehhez kapcsolódó gazdasági megoldásaik eltérnek a piacon megszokottól. Gazdálkodási gyakorlatuk azonban sok esetben hagy(ott) kívánni valót maga után.

Így kerülné el az újabb válságot az EU 

Három új európai felügyeleti hatóság fogja felügyelni a pénzintézetek, a pénzpiacok, a biztosítók és a nyugdíjalapok tevékenységét, egy negyedik testület pedig az unió gazdaságát veszélyeztető kockázatokat fogja figyelemmel kísérni. A parlament szerdán megszavazta a pénzpiaci felügyeletről szóló jogszabálycsomagot, amely alapjaiban alakítja át ezt a területet Európában.

Indul a 21. század "nagy játszmája" 

Évente féltrillió, vagyis 500 milliárd dollárt kellene zöld technológiákra költeni, hogy a globális társadalom CO2-kibocsátása csökkenjen és káros hatásait tompítsák. Ezzel szemben jelenleg csak évi 150 milliárd dollárt áldoz erre a világ. A megújuló energiaforrások infrastruktúrájának kiépítése munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő eszköz, vélekedtek a hétvégén Davosban lezárult Világgazdasági Fórumon.

Magyarország megújítja az uniós források kezelését 

Magyarország további, új megoldásokat keres annak érdekében, hogyan lehetne az uniós forrásokat még inkább a gazdasági válság kezelésére felhasználni - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt követően, hogy tárgyalt Danuta Hübnerrel, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosával.

Bajnai már látja a pozitív jeleket 

Bajnai Gordon szerint az elmúlt hetekben, az új kormány felállása óta, Magyarország politikai és gazdasági értelemben egyaránt stabilabbá vált. A miniszterelnök úgy fogalmazása szerint jó úton járnak, amelynek már látszanak az első halvány, de pozitív jelei.

Mi kell Magyarország talpon maradásához? 

A Reformszövetség kidolgozta a 2009-2013 közötti időszak gazdaságpolitikai programjaiba beépíthető reformjavaslatát, amely jelentősen eltér a válság kezelésére eddig ismertté vált elképzelésektől. A szombaton nyilvánosságra hozott anyag szerint a jelenlegi adórendszerünk jelentős részben felelős a hazai foglalkoztatási viszonyok számos problémájáért. A szerzők úgy vélik, hogy rövidtávon a rendszer logikájával ellentétes és a költségvetést súlyosan terhelő kifizetéseket kell rendezni: például a 13. havi nyugdíjakat, illetve a foglalkoztatásra ellenösztönző hatásokat kifejtő opciókat csökkenteni. Mindebből 2013-ig összesen szerintük mintegy 335 milliárd forintnyi kiadás megtakarítására van lehetőség.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG

Készülhetnek a vállalatok! Új világot hoz az ESG 

A jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hirdetés

Költségkímélés

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok

Ilyet se nagyon láttunk: rekordösszegű károkat okoztak az idei viharok 

Az Allianz Hungáriához az év első 8 hónapjában közel 35 ezer lakóingatlannal kapcsolatos kárbejelentés érkezett.
Törődjön többet megtakarításaival!

Törődjön többet megtakarításaival!  

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára.

Pénzszerzés

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok

Lesújtó: 5 ezer forintot sem tudnak havonta félretenni a magyar fiatalok  

A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét.

Jogi kisokos

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.

Cégblog

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé

Erős KKV címmel új műsort indít a Trend FM és a radiocafé 

Szeptember 25-én este 8 órakor startol el a radiocafén az Erős KKV, Tomán Szabina és Mihálovits András műsora.

Klímablog

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése

Nehéz helyzetben vannak a cégek, háttérbe szorul a fenntarthatóság kérdése  

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját a hazai vállalatok közül egyre többen ismerik, de elsősorban nehézségként, nem pedig lehetőségként tekintenek rá.

Infokom

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt

Bizonytalanok a vállalatok a mesterséges intelligencia szabályozása miatt  

Globális elemzés keretében mérte fel a mesterséges intelligencia (AI) nemzetközi megítélését, vállalati alkalmazását.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo