Válságkezelés cikkek


Nem tanulnak a cégek a válságokból

Nem tanulnak a cégek a válságokból 

Nincs elég ellenállóképesség a vállalatokban a legújabb kutatás szerint.
A válság pozitív lehetőségei

A válság pozitív lehetőségei 

Egy válság megélése nagyon különböző lehet más és más embereknél. Ha valaki nehezebben küzd meg egy krízis helyzettel van segítség.
Cégek válaszai a járványra - melyek a sikeres válságkezelési stratégiák?

Cégek válaszai a járványra - melyek a sikeres válságkezelési stratégiák? 

Világszerte több mint 2300 vállalkozó és cégvezető mondta el, miként kezeli a járvány nyomán kialakult válsághelyzetet. Akiknek 2020-ban is stabil maradt a működése, vagy növekedni tudtak, azok jellemzően ügyesen szervezték át felszabaduló kapacitásaikat, és meglépték a már régóta esedékes fejlesztéseket, például a digitalizáció terén.
Egy asztalhoz ültetnék Karácsony Gergelyt és Varga Mihályt

Egy asztalhoz ültetnék Karácsony Gergelyt és Varga Mihályt 

Levélben hívta egyeztetésre a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Varga Mihály pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest és Karácsony Gergely főpolgármestert a járványhelyzet miatt súlyos válságban lévő budapesti vállalkozások mielőbbi, hatékony megsegítése érdekében.
Varga Mihály elkerülné a túlzott bürokráciát

Varga Mihály elkerülné a túlzott bürokráciát 

A magyar álláspont szerint kerülni kell a túlbürokratizált megoldásokat az uniós válságkezelés során, helyette gyors és rugalmas intézkedésekre van szükség - jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek ECOFIN tanácskozásán.
Egyvalami kimaradt az MNB 50 pontos válságkezelő csomagjából

Egyvalami kimaradt az MNB 50 pontos válságkezelő csomagjából 

Gázárcsökkentés, adókedvezmények vannak a pakkban, de mi lesz a forinttal? És arról hallott, hogy az itteni nagykövetségeken sem értik, mi van a magyar árakkal?
Uniós pénz kéne a tejesek mentésére

Uniós pénz kéne a tejesek mentésére 

Rendkívüli uniós intézkedéseket, forrásbevonást sürgetett a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a tejpiaci válság kezelésére hétfőn Luxemburgban, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén.
Leleplező film készült: fukusimai katasztrófa emberközelből

Leleplező film készült: fukusimai katasztrófa emberközelből 

Túlterhelt hatóságok, inkompetens, három napot késő katasztrófaelhárítás, rothadó hullák. Nincs rá biztosíték, hogy egy másik országban másképp zajlana le az atomreaktor-katasztrófa. A tévéhíradókból nem ismert meghökkentő pillanatokat, mozzanatokat kapott lencsevégre a fukushimai atomreaktor tragédiájáról a helyszínen készült dokumentumfilm, a Nuclear Story, melyet a Thesszaloniki Dokumentumfilmfesztiválon láttuk.
A reorganizáció mentőöv lehet a sodródó vállalatoknak

A reorganizáció mentőöv lehet a sodródó vállalatoknak 

Még mindig riasztóan magas a megszűnő cégek száma Magyarországon: 2013. harmadik negyedévében 8511 cég szűnt meg. Pedig pénzügyi reorganizáció révén gyakran megmenthető és újraéleszthető egy-egy adósságspirálba került vállalkozás. A hosszú távra szóló folyamat során pénzükhöz juthatnak a hitelezők, és megmarad a tulajdonosok presztízse is. A reorganizáció viszont komoly kompromisszumokkal és erőfeszítéssel jár.
A belső gondok többet ártanak a válságnál

A belső gondok többet ártanak a válságnál 

A gyengélkedő nemzetközi és hazai gazdasági klímánál sokkal jobban megnehezítik a vállalatok életét a belső problémák, vagyis a válságra adható megfelelő válaszok megtalálásának belülről fakadó nehézségei – derül ki az RSM DTM Hungary Zrt. friss vállalati kutatásából.

Itt a cselekvési terv, hogy minél többen vállalkozzanak 

A növekedés újraindításához és a foglalkoztatás szintjének emeléséhez Európának több vállalkozóra van szüksége. A legtöbb új munkahelyet – évente 4 milliót – az új vállalatok, különösen a kis- és középvállalkozások teremtik Európában. Ezért Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke szerdán a vállalkozók támogatására és az európai vállalkozói kultúra forradalmasítására irányuló cselekvési tervet terjesztett elő.

A folyamatos alkalmazkodás a kulcs a válságban 

A cégek túlélése, a gazdaságok versenyképessége múlhat azon, hogy mennyire képesek a vállalkozások rugalmasan alkalmazkodni a gazdasági válság egyre újabb kihívásaihoz.

Túl lassan reagálnak a magyar cégek a válságra 

Felmérések szerint a mostani és a korábbi gazdasági krízisek idején a cégvezetők körében mindig megnőtt azoknak az aránya, akik szerint szükség lenne a gyors reagálást támogató vállalatirányítási rendszerek használatára. A szándékot azonban ritkán követte megvalósítás.

A dupla pénz sem elég? 

Kulcsfontosságú, hogy a fejlett világ két-három éven belül visszatérjen a normális gazdasági növekedéshez, különben a pénzügyek fenntarthatlanná válnak - jelentette ki a Nemzetközi Valutaalap kormányzótanácsának elnöke a testület szombati ülését követően. Előző nap a G20-ak jelentősen megemelték az IMF válságkezelő pénzügyi alapját. Elemzők szerint a források megduplázása sem lesz elegendő az euróövezet problémáinak megoldására. Az IMF kormányzótanácsa merész strukturális reformokat vár az eurózóna országaitól.

Válságban is megoldás kell a kifogások helyett 

Stratégiaváltás, innováció, vállalati tranzakciók és az ügyfélkapcsolatok fókuszáltabb fejlesztése lehet a válság ellenszere - állítja az a közel 70 magyarországi vezérigazgató, akivel személyesen készített felmérést a PwC Magyarország.

Újabb adókulcs vagy szolidaritási járulék? 

Nem a gazdaság teljesítménye vagy a folyó finanszírozás szempontjából van jelentősége annak, hogy Magyarország megállapodjon a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, ez bizalmi kérdés is – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szerdán Budapesten az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán. A szakember szerint abban az esetben, ha Magyarország júniusig végrehajtja az EU által kért kiigazító lépéseket, az IMF-megállapodás feltételei „szinte automatikusan” rendeződnek, vagyis Washingtonba az Európai Unión keresztül vezet az út. Az IMF-háttér a finanszírozásban segít, a szabadpiaci finanszírozási feltételek e nélkül sokkal keményebbek lennének.

"A legnagyobb kockázat az..." 

Ha a cégek nem tesznek semmit, állítja a Deloitte a legnagyobb magyarországi cégek vezető pénzügyi menedzsereinek megkérdezésével készült felmérése alapján. Az átszervezést és üzleti modelljük újragondolását tekintik vállalkozásuk idei feladatának a pénzügyi vezetők.

Ellenzik a banki tranzakciók adóztatását 

"Egyszerűen őrültségnek" tartja a brit miniszterelnök a banki tranzakciók új adónemmel való megsarcolását. Az Európai Bizottság kalkulációja szerint, ha bevezetik, 2000 milliárd euróval csökkenne ezáltal az Unió GDP-je és félmillió állás szűnne meg miatta - mert sok cég kivonulva a régióból.

Keresik a válságból levonható tanulságokat 

Az Európai Bizottság egész Európát átfogó vitát indít a vállalati szerkezetátalakításról és a változásokra való felkészülésről. A konzultáció 2012. március 30-ig tart. A cél az, hogy meghatározzák, melyek a sikeres gyakorlatok és stratégiák a szerkezetátalakítás és a változáshoz való alkalmazkodás területén.

Menetrend Európa megmentésére 

A bankok feltőkésítésének, az uniós szerep és eszközök erősítésének, a pénzügyi piaci szabályozás javításának, a nemzeti adórendszerek harmonizálásának, uniós kötvények kibocsátásának és a beruházások növelésének is helyet kell kapnia az EP-képviselők szerint abban a pontos menetrendben, amelynek kidolgozására az uniós állam- és kormányfők jövő vasárnapi találkozójára is eljuttatandó állásfoglalásban fölszólították az EU-csúcs résztvevőit. A bankágazat további konszolidálását uniós szinten kell irányítani az Európai Parlament csütörtöki határozata szerint.

Vesztébe rohan Magyarország? 

A magyar gazdaság helyzete 2011-ben döntő pontokon rosszabb az előző évinél, a kisvállalkozások és a magánszemélyek jövedelemtartalékai kimerülőben vannak. Pénzpiaci megítélésünk romlik, a reálkeresetek csökkennek - ilyen sötét képet fest A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése 2011-2012-re.

Itt az euró végjátéka? 

A világgazdasági válság kitörésekor szorult helyzetükben az államok azonnal a pénzügyi szféra megmentésére siettek azért, hogy a bankrendszer fenntartásával elkerüljenek egy súlyosabb katasztrófát. A mentőcsomagok hatására a válság átalakult, de a problémák továbbra is fennállnak.

"A portugálok, a görögök és az írek ma bűnhődnek" 

A globális katasztrófát ugyan megakadályozták az amerikai és az uniós monetáris ösztönzők azáltal, hogy a pénzügyi szférát átsegítették a válságon, a válság gyökeréig azonban nem hatoltak le, így csupán a probléma elodázásáról beszélhetünk. A válság az egyes európai gazdaságok között lévő fejlettségbeli különbségekre, az euróövezet gyenge pontjaira és több globális strukturális problémára is rávilágított, amelyek megoldása nem kerülhető el hosszabb távon.

A Széll Kálmán Terv a legjobb esélyünk? 

A múlt hónapban meghirdetett konszolidációs csomag Magyarország "legjobb esélye" a strukturális gondok megoldására - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Városi adóssághegyek: versenyfutás az idővel 

Az önkormányzatok a nemzetgazdaság jelentős és különleges szereplői: közfeladatot ellátó szervezetek, ami miatt a működésük és az ehhez kapcsolódó gazdasági megoldásaik eltérnek a piacon megszokottól. Gazdálkodási gyakorlatuk azonban sok esetben hagy(ott) kívánni valót maga után.

Így kerülné el az újabb válságot az EU 

Három új európai felügyeleti hatóság fogja felügyelni a pénzintézetek, a pénzpiacok, a biztosítók és a nyugdíjalapok tevékenységét, egy negyedik testület pedig az unió gazdaságát veszélyeztető kockázatokat fogja figyelemmel kísérni. A parlament szerdán megszavazta a pénzpiaci felügyeletről szóló jogszabálycsomagot, amely alapjaiban alakítja át ezt a területet Európában.

Indul a 21. század "nagy játszmája" 

Évente féltrillió, vagyis 500 milliárd dollárt kellene zöld technológiákra költeni, hogy a globális társadalom CO2-kibocsátása csökkenjen és káros hatásait tompítsák. Ezzel szemben jelenleg csak évi 150 milliárd dollárt áldoz erre a világ. A megújuló energiaforrások infrastruktúrájának kiépítése munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő eszköz, vélekedtek a hétvégén Davosban lezárult Világgazdasági Fórumon.

Magyarország megújítja az uniós források kezelését 

Magyarország további, új megoldásokat keres annak érdekében, hogyan lehetne az uniós forrásokat még inkább a gazdasági válság kezelésére felhasználni - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt követően, hogy tárgyalt Danuta Hübnerrel, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosával.

Bajnai már látja a pozitív jeleket 

Bajnai Gordon szerint az elmúlt hetekben, az új kormány felállása óta, Magyarország politikai és gazdasági értelemben egyaránt stabilabbá vált. A miniszterelnök úgy fogalmazása szerint jó úton járnak, amelynek már látszanak az első halvány, de pozitív jelei.

Mi kell Magyarország talpon maradásához? 

A Reformszövetség kidolgozta a 2009-2013 közötti időszak gazdaságpolitikai programjaiba beépíthető reformjavaslatát, amely jelentősen eltér a válság kezelésére eddig ismertté vált elképzelésektől. A szombaton nyilvánosságra hozott anyag szerint a jelenlegi adórendszerünk jelentős részben felelős a hazai foglalkoztatási viszonyok számos problémájáért. A szerzők úgy vélik, hogy rövidtávon a rendszer logikájával ellentétes és a költségvetést súlyosan terhelő kifizetéseket kell rendezni: például a 13. havi nyugdíjakat, illetve a foglalkoztatásra ellenösztönző hatásokat kifejtő opciókat csökkenteni. Mindebből 2013-ig összesen szerintük mintegy 335 milliárd forintnyi kiadás megtakarítására van lehetőség.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát

Sokan vannak, akik életükben először nyitottak lakossági értékpapírszámlát 

Tíz díjat is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Egy kiskapu a CSOK-nál, amiről kevesen tudnak

Egy kiskapu a CSOK-nál, amiről kevesen tudnak  

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény akár teljes összege átvihető egy másik ingatlanra.
Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után?

Mi jöhet a kötvényalapok csodálatos éve után? 

Szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenlegi állampapírhozamok sem éppen alacsonyak.

Adózás

Nagyon úgy néz ki, hogy nem szabadulunk ettől az adótól

Nagyon úgy néz ki, hogy nem szabadulunk ettől az adótól  

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 13 százalék szociális hozzájárulási adót is kell fizetni.

Jogi kisokos

Sok bonyodalmat megelőz, ha köt házassági vagyonjogi szerződést

Sok bonyodalmat megelőz, ha köt házassági vagyonjogi szerződést 

Sokan azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.

Klímablog

Nő a szakadék a vállalatok között

Nő a szakadék a vállalatok között  

A KPMG legfrissebb kutatása szerint a vállalatok megközelítőleg egyharmada érzi úgy, hogy készen áll az ESG-vel kapcsolatban közzétett adataira irányuló független tanúsításra

Gazdaság

Vigyázat, a kiberbűnözők még trükkösebben kezdték el használni a zsarolóvírusokat

Vigyázat, a kiberbűnözők még trükkösebben kezdték el használni a zsarolóvírusokat 

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2.

Társadalom

Lesújtó látlelet a magyarok egészségtudatosságának hiányáról

Lesújtó látlelet a magyarok egészségtudatosságának hiányáról  

A magyarok több mint fele fél attól, hogy daganatos betegsége lesz, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében.

Infokom

Keményen fog büntetni a NIS2 miatt a hatóság - mire vigyázzunk?

Keményen fog büntetni a NIS2 miatt a hatóság - mire vigyázzunk? 

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága kiberbiztonsági igazgatója a hatóság határozott fellépésének okairól tartott előadást.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo