A reorganizáció mentőöv lehet a sodródó vállalatoknak

Még mindig riasztóan magas a megszűnő cégek száma Magyarországon: 2013. harmadik negyedévében 8511 cég szűnt meg. Pedig pénzügyi reorganizáció révén gyakran megmenthető és újraéleszthető egy-egy adósságspirálba került vállalkozás. A hosszú távra szóló folyamat során pénzükhöz juthatnak a hitelezők, és megmarad a tulajdonosok presztízse is. A reorganizáció viszont komoly kompromisszumokkal és erőfeszítéssel jár.

A cég újjászervezése mentőöv lehet, de sok kompromisszumot és fáradtságot igényel – Kép: SXC

Az idei év harmadik negyedévében 8511 cég szűnt meg Magyarországon – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból. Ebből több mint 2700 volt felszámolás, és 4600 kényszertörlés. Az előző év azonos időszakához képest ez 32 százalékos növekedés: vagyis nagyon sok vállalat néz megoldhatatlannak tűnő probléma elé. Éppen ezért aktuális kérdés, milyen lehetőségek vannak még egy adósságcsapdába jutott cég helyzetének rendezésére – állítja a téma szakértője, a Reconcept

A felszámolások és végelszámolások még mindig jelentős aránya a hazai vállalkozói körben a vezetők, tulajdonosok rossz vagy rosszul időzített reakcióinak is köszönhető. A szakemberek szerint a társaságok többsége nem hajt végre alapvető és lényegi változtatásokat, mert nem tudnak vagy nem akarnak hozzányúlni kötöttségeikhez. Csak a napi problémákra koncentrálva sodródnak, és nem választják azokat a hosszú távú, drasztikus beavatkozásokat, amelyek ilyenkor elengedhetetlenek. Ha születik is válasz, akkor is sokszor kései és drasztikus: klasszikus formája, amikor a tulajdonosi érdekkör indít felszámolási eljárást a saját cége ellen.

„A felszámolási és végelszámolási eljárás a társaság jogutód nélküli megszüntetését célozza. Ilyenkor a cég vagyonát likvidálják azért, hogy a hitelezők minél nagyobb mértékben pénzükhöz jussanak. Ám gyakran nem ez az ideális megoldás, hanem a cég tovább élését célzó pénzügyi reorganizáció, hiszen egy vállalat értéke magasabb, mint eszközeinek a likvidációs értéke (felszámolás, végrehajtás során amennyiért az eszközöket értékesíteni lehet). Ez a többletérték viszont csak továbbműködés során realizálható. A reorganizáció lehetőségével ma még kevesen élnek” – mondja Pilhál Zsolt, a Reconcept Kft. ügyvezető partnere.

A reorganizáció célja a társaság működésének, pénzügyi struktúrájának az új alapokra helyezése éppen azért, hogy megelőzzék a felszámolási eljárást. A folyamat során a társaság tágan értelmezett finanszírozói köre (szállítók, hitelezők, tulajdonosok) új együttműködési rendszert alakít ki, amelynek működtetése révén, hosszú távon jutnak hozzá a felek a cégben lévő forrásaikhoz. Ráadásul reményeik szerint nagyobb összeg folyik be hozzájuk, mint az esetleges felszámolásból.

Cégátalakulás: ezzel is növelhető a hatékonyság
Beolvadás vagy kiválás? Bt.-ből kft.? Kinek jó ez? Bárkinek lehet! Előfordulhat, hogy vállalkozásának cégformája korlátozza üzleti terveit, de a változás akár az üzletfelek bizalmát is növelheti. A szervezeti forma változásának praktikus vonatkozásairól szólt a Piac & Profit KKV-AKADÉMIÁJÁNAK legutóbbi napja.
Ilyenkor már régen nem (csak) a bevételi és költségoldali hatékonyságról van szó. Az alapvető üzleti és pénzügyi modellt kell felülvizsgálni, a mérlegszerkezetet átalakítani. Ehhez először olyan tárgyalási szituációt, feltételrendszert és időkeretet kell kialakítani, amely segíti a hosszú távú megoldás irányába való elkötelezett haladást.

Minden érintett számára komoly és hosszú távú előnyei vannak a reorganizációnak.

•             A dolgozók szempontjából megmaradnak a munkahelyek vagy azok egy része.

•             Az állam számára fontos lehet, hogy egy adófizető, munkahelyeket megtartó vállalkozás tovább él.

•             Az üzleti partnerek továbbra is számíthatnak egy vevőre vagy éppen szállítóra.

•             A tulajdonosok és vezető tisztségviselők (menedzserek) szempontjából az üzleti „jó hírnév” megtartása a legfontosabb előny. A felszámoláshoz és a külföldi cégtemetőkbe történő eladáshoz képest a reorganizáció révén megőrizhető a tulajdonosok presztízse (ún. üzleti track-recordja). A mai törvények szerint a vezető tisztségviselőkre, a többségi tulajdonosokra és azok vezető tisztségviselőire számos felelősségi szabály vonatkozik. A reorganizáció során a folyamat alapvető része, hogy e szabályoknak az érintettek teljes körűen megfelelnek. Más esetben sajnos szinte mindig tetten érhető olyan esemény vagy folyamat, ahol valaki(k) nem szabályosan vagy törvényesen járt(ak) el – leggyakrabban a hitelezővédelmi szabályokat megsértve.

•             A reorganizáció előnye, hogy segít a vállalkozás kereteit is újraértelmezni, amiből tanulhat a tulajdonos és a menedzsment is. A felszámolás után viszont elmarad a tanulság, és ha a cégvezető új üzletbe kezd, ugyanazokat a hibákat követi majd el – csak éppen már nem makulátlan múlttal.

Vannak persze nehézségek is. A legfontosabb közöttük, hogy a reorganizációs folyamat sok időt és energiát vesz igénybe. „Mindig kompromisszumra van szükség, ha egynél több szereplő ül az asztalnál. Összetett és minél több érdeket szolgáló program egyeztetése, megvalósítása a cél. Ez pedig nem megy hamar – osztja meg tapasztalatait Pilhál Zsolt. – A folyamat gyorsítása és hatékonyabbá tétele miatt célszerű specialista szakértőket igénybe venni.”

A tisztán erőből történő érdekérvényesítés ilyenkor hatástalan, csak rossz megoldást szülhet. Valószínű, hogy nem születik megegyezés, ami egyenes út a felszámoláshoz. Más esetben pedig látszat megállapodás jön létre, amelyből a rosszabbul járt fél azonnal a kiutat kezdi keresni.

Csak minden ötödik cég könyvelése van rendben
Az adóhatóság tájékoztatása szerint az adóbevallások utólagos vizsgálata tavaly 79,9 százalékban zárult „megállapítással”, azaz az adóhiány feltárásával. Gyakorlatilag tehát csak minden ötödik cég könyvelését találták rendben lévőnek.

Véleményvezér

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos

18 millió forintba kerülő önkéntes munkát talált Hadházy Ákos 

Önkéntes munka, aminek kapcsán azért a tűzhöz közeliek el tudnak hozni majd 20 millió forintot.
Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo