Cégbedőlések cikkek


Az okos a versenyképes: aki most lemarad, annak jövője sincs

Az okos a versenyképes: aki most lemarad, annak jövője sincs 

Iszonyatos tempóban dübörög a technológiai fejlődés, a szenzorok és az okos eszközök összekapcsoltsága, az általuk termelt adatok nagy özönének feldolgozása, és az adatvezérelt döntéshozatal néhány éven belül magától értetődő alapfeltétele lesz a hatékony üzleti működésnek, ez volt az egybehangzó vélekedés a Piac & Profit Okos cég című konferenciáján. Az a vállalkozás, mely nem él az új technológiákkal, annak a napjai meg vannak számlálva. Aki lemarad, az kimarad: egy évtizeden belül bedőlhetnek az ilyen cégek.
Látványosan csökkent a bedőlések száma

Látványosan csökkent a bedőlések száma 

Csökkent a Bisnode Bedőlési Index szórása a megyékben, derül ki a Bisnode harmadik negyedéves elemzéséből. Ha folytatódik a trend hamarosan minden megyében 2 százalék alá mérséklődhet bedőlések valószínűsége, hiszen a 2017. szeptember végéig tartó időszakban már csak Heves megyében volt magasabb a csőd és felszámolási eljárások során megszűnt cégek aránya ennél az értéknél.
Megtorpant a működő cégek számának csökkenése

Megtorpant a működő cégek számának csökkenése 

Több év után megtorpant a működő cégek számának csökkenése - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből. Bár még mindig kevesebb működő cég van Magyarországon, mint egy évvel korábban, a változás már 1 százalék alatt maradt, sőt az elmúlt negyedévben már minimális emelkedés is tapasztalható.
Egyre rosszabbul fizet az építkezés

Egyre rosszabbul fizet az építkezés 

2950 építőipari cég szűnt meg 2016 első félévében, ami 13 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az ágazatban ugyanakkor ez időszak alatt 28%-kal több céget alapítottak, mint 2015-ben. Az építőipari cégek összesített 2015-ös árbevétele kismértékű növekedést mutat az előző évihez képest, ugyanakkor összesített nyereségük 13%-kal marad el a 2014-es évitől.
Már kocsmát nyitni sem éri meg?

Már kocsmát nyitni sem éri meg? 

Lényegesen kevesebb cég tevékenykedik a vendéglátásban, mint tavaly év elején: több mint 1500 vállalkozás húzta le a rolót, a folyamat idén jelentősen felgyorsult. Ez a jelenség rávilágít, hogy milyen kockázatos lehet egy vendéglátó vállalkozással üzletelni.
Már nem az építőipar a mumus

Már nem az építőipar a mumus 

2015 első félévében jelentősen csökkent a felszámolási és kényszertörlési eljárások száma is a 2014-es év azonos időszakához képest, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből. A legkockázatosabb szektor most már stabilan a vendéglátás.
Jól nézzük meg, melyik megyében üzletelünk

Jól nézzük meg, melyik megyében üzletelünk 

Habár az egész országban dominóként hullanak a cégek, megyénként eltérőek a kockázati fokozatok. Komáromban a legbiztonságosabb üzletelni, a legtöbbet viszont Szabolcsban várhatunk a pénzünkre.
Sorra buknak ki a cégek az építőiparból

Sorra buknak ki a cégek az építőiparból 

A januári rekorddal szemben februárban meglepően kevés cég szűnt meg az építőiparban, de az év így is rosszabbul indult, mint bármikor korábban, és az ágazat rendelésállománya sem sok jót nem vetít előre.
Ne legyünk túl optimisták, ez még nem aranykor

Ne legyünk túl optimisták, ez még nem aranykor  

A GKI elemzése szerint a magyar ingatlanpiacon a „hat szűk esztendő” után 2014-ben komoly derűlátás bontakozott ki. Ez még sajnos nem jelenti azt, hogy a piaci szereplők egy újabb „aranykor” bekövetkezését várnák, az előrejelzések szerint az élénkülés csak a hazai ingatlanpiacnak a jelenlegi állapotához képest lesz érzékelhető.
Jövőre sokan lehúzhatják majd a redőnyt

Jövőre sokan lehúzhatják majd a redőnyt 

Hosszú távon kisebb, de stabilabb cégvilág várható, de addig is 2015-ben még számos iparágban nagy változások lesznek. Emellett a vendéglátóipar, az építőipar és a feldolgozóipar lesznek a 2015-ben a legkockázatosabb szektorok.

Csak egy biztos: a bizonytalanság 

Komoly gond van a magyar cégvilágban, hiszen sok vállalkozó fő profiljává már a bedőlés-újrakezdés vált és ezen a helyzeten csak rontanak az elhibázott állami támogatások. A legfontosabb teendő a kiszámítható, stabil környezet kialakítása lenne.

Nagyon várják már a szocpolt 

Ennyi cég még sosem szűnt meg az építőiparban, az állami beruházások várható kifulladása pedig még mélyebbre lökheti a szektort. A vállalkozások ezért nagyon várják a szocpolt, amelytől a lakásépítések felfutását várják.

Homokra épült a magyar cégvilág 

A hazai cégek 98 százalékénak árbevétele nem éri el az EU „kisvállalkozás” definíciójának alsó határát, azaz az évi 2 millió eurót. Európai szemüveggel nézve tehát csaknem az összes magyar cég mikrovállalkozás. A tőkeszerkezet szétaprózottsága nem egyszerűen technikai kérdés, hanem komoly versenyhátrány is az ország gazdasága számára.

Mindenkire veszélyes a felkészületlen cégvezető 

A cégvezetők felkészületlensége is oka lehet a hazai magas cégfelszámolási és alapítási számoknak. A fiatalok vezette cégek még kockázatosabbak, ráadásul nem csak magukat, de partnereiket is veszélyeztetik.

Több eszkimó, kevesebb fóka 

2010-hez képest 15 százalékot csökkent az építőiparban tevékenykedő cégek mérlegben szereplő összesített árbevétele, miközben a cégek száma ugyanennyivel nőtt. 2009-ről 2010-re még növekedett a szektor teljesítménye, azóta azonban csökken, áll a Bisnode nemzetközi üzleti információszolgáltató elemzésében.

Még a tinikort sem érik el a magyar cégek 

A ma működő magyarországi cégek átlagos életkora kevesebb, mint 10 év, pontosan 9,63 év. A legnagyobb magyar cégek átlagos életkora is 14-15 év körül van csupán, miközben nemzetközi szinten a legértékesebb 500 vállalat átlagos életkora 18 év.

Fény az alagút végén? 

Öt év óta most első ízben tapasztalható a cégbedőlések számának mérséklődése. Emlékeztetőül: 2008. szeptember 15-én omlott össze a Lehman Brothers, és a pénzvilág ettől a naptól számítja a gazdasági válság kezdetét. Az azóta eltelt fél évtizedben nálunk is évről évre nőtt a tönkrement cégek száma; öt esztendő alatt összesen 87 046 céget számoltak fel, a működő vállalkozások 16 százalékát.

A reorganizáció mentőöv lehet a sodródó vállalatoknak 

Még mindig riasztóan magas a megszűnő cégek száma Magyarországon: 2013. harmadik negyedévében 8511 cég szűnt meg. Pedig pénzügyi reorganizáció révén gyakran megmenthető és újraéleszthető egy-egy adósságspirálba került vállalkozás. A hosszú távra szóló folyamat során pénzükhöz juthatnak a hitelezők, és megmarad a tulajdonosok presztízse is. A reorganizáció viszont komoly kompromisszumokkal és erőfeszítéssel jár.

Jelentős javulás a cégvilágban 

Egyre kevesebb vállalkozás válik fizetésképtelenné, ezzel együtt egyre kevesebb új cég alakul, bár a működő vállalkozások száma lassan ugyan, de még mindig emelkedik. Javult a számlafizetési fegyelem is, stabilabb szerkezet felé mozdult el a cégvilág.

Építőipar: aki túlélte, már túl van a nehezén 

A tavalyi második félév után ismét negatív rekordot döntött az idei első félévben a megszűnő építőipari cégek száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb jelentéséből. A romlás üteme ugyanakkor lassult, az ágazat megrendelés-állománya és az alapítások száma pedig azt jelzi, hogy az építőipar túl van a nehezén.

Stabilabb a cégvilág, de még nem az igazi 

A Bisnode Bedőlési Index (BBI) értéke július végére 3,14 százalékra csökkent, holott 2012 végén még 4,07 százalék volt ez az érték. 2010-ben volt a jelenlegi körüli, azaz 3,2 százalékos cégbedőlési arány, azóta a tavalyi év végéig folyamatosan emelkedett, és csak 2012 novemberében kezdett csökkenni a fizetésképtelenségi eljárások, azaz a csődök és felszámolások cégszámhoz viszonyított aránya derül ki az üzleti információszolgáltató elemzéséből.

Jól megy az ital-nagykereskedőknek 

Az ital-nagykereskedelmi vállalkozások piacára egyre többen léptek be az elmúlt években, a korábbi időszakban elért teljesítményük alapján ez nem is meglepő, igaz, az árbevételük lendületes emelkedése tavalyelőtt megtorpant. Az összesített eredményük is visszaesett, ennek ellenére az eredményük végig a pozitív tartományban maradt – derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató friss elemzéséből, amely szerint az érintett cégek legfrissebb bedőlési indexe jobb az országos átlagnál.

Nehéz idők járnak a taxisokra 

A taxizásból élő vállalkozásoknak a legjelentősebb piacot érintő fővárosi taxi rendelet miatt változásra kell felkészülniük a jövőben. Pedig az érintett társaságoknak az elmúlt években rosszul ment az üzlet, árbevételük kedvezőtlenül alakult, miközben összesítve folyamatosan veszteségesek voltak. Bedőlési arányuk tavaly pedig jóval meghaladta az országos átlagot.

Csak néhány évig bírják a magyar cégek 

Magyarországon a vállalkozások ötven százaléka cserélődik le öt éven belül, így a magyar cégek születéskori várható élettartama alig néhány év. Az okok között a kiszámíthatatlan gazdasági, politikai és jogi környezet áll az élen. Az elmúlt két évben minden szektorban csökkent a fluktuáció, de továbbra is vezet a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, illetve az építőipar.
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben

Mindig az ember a leggyengébb láncszem a kibervédelemben 

Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Költségkímélés

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést

Fontos, mégis gyorsan le akarjuk tudni a munkahelyi étkezést  

A napközbeni étkezés jelentősen javíthatja vagy épp ronthatja munkahelyi teljesítményünket, a gyakorlatban mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről.

Adózás

Üzemanyagkártyát használ? Akkor ez önt is érinti!

Üzemanyagkártyát használ? Akkor ez önt is érinti! 

Az üzemanyagkártyák használata széles körben elterjedt a vállalkozások körében.

Klímablog

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben

Hódítanak a balkon napelemek Bécsben  

Míg 2022-ben nem egészen ezer, addig tavaly már több mint négyezer balkon napelemet telepítettek Bécsben.

Infokom

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje

Új EU-s irányelv miatt fájhat a magyar cégek feje  

Az új uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2 számos szervezet számára támaszt új követelményeket több különféle területen.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo