Jövőre sokan lehúzhatják majd a redőnyt

Hosszú távon kisebb, de stabilabb cégvilág várható, de addig is 2015-ben még számos iparágban nagy változások lesznek. Emellett a vendéglátóipar, az építőipar és a feldolgozóipar lesznek a 2015-ben a legkockázatosabb szektorok.

Kép: SXC

A legkockázatosabbnak mondott építőipar helyét átvette a vendéglátás, ugyanis itt vált az elmúlt időszakban a legtöbb vállalkozás fizetésképtelenné, melynek oka, hogy a kereslet nem növekszik olyan mértékben, hogy a szektort életben tartsa. Vélhetően a nagyarányú NAV ellenőrzések sem kedveznek a vendéglátósoknak, ami remélhetőleg hosszabb távon egy átláthatóbb, és megbízhatóbb iparághoz járul hozzá. Addig azonban várhatóan még sok vendéglátós húzza le a redőnyt.

(2014-ben valóságos cégtörlési cunami söpört végig a magyar cégvilágon.)

2015 évi előrejelzések az elmúlt hónapokban szép számmal keletkeztek. A GKI nem túl derülátó, mivel Magyarország nemzetközi megítélése negatív. Az IMF is lassulást prognosztizál 2015-re, illetve az infláció növekedését várja. A nemzetközi gazdasági és politikai helyzet is kedvezőtlen, illetve az orosz-ukrán válság is hatással lehet hazánk teljesítményére. A vendéglátóipar, az építőipar és a feldolgozóipar bizonyos iparágai 2015 folyamán is a legkockázatosabb iparágak közé fognak számítani, - jósolta a jövő évi előrejelzésében a Bisnode nemzetközi cégminősítő.

Erősödik a verseny a fuvarozásban

2015-ben is erős verseny várható a fuvarozói szektorban. Továbbra is az Európai Unió országai (elsősorban Németország, Olaszország, Benelux államok) az egyik legkedveltebb úti célok a külföldi fuvarozásra specializálódott cégek számára. A növekvő árverseny következtében az érvényesíthető haszonkulcs mértéke is tovább csökken, mely a fuvarozók likviditási helyzetének romlását eredményezheti.

Az EKAER bevezetése sem válik a magyar cégek előnyére.

A hitelállomány további növekedésének, illetve a fuvarozókat terhelő költségek várható növekedésének hatására tovább emelkedhet a szegmens már amúgy is magas eladósodottsága. Az iparágra jellemző körbetartozás következtében tovább növekedhetnek a fizetési késések, megnehezítve így a kis és közepes méretű vállalkozások helyzetét. A romló fizetési morál illetve az adósságállomány növekedése várhatóan a felszámolások számának emelkedését hozza 2015-re.

KÉNYSZERTÖRLÉS? MIKOR KERÜLHET ERRE SOR?
Egyre több cég kerül kényszertörlésre, részben azért is, mert nincsenek tisztában azzal, hogy az eljárás legfőbb szabályai 2014. július 1-jei hatállyal jelentősen módosultak, ezért érdemes áttekinteni az új rendelkezéseket. A kényszertörlési eljárás a cég jogutód nélküli megszűnését eredményezi, és amely a végelszámolással és felszámolási eljárással ellentétben a cég visszafordíthatatlan megszűnésére irányul.
A vendéglátóiparban folytatódni fog a cégalapítási láz. Az iparág cégeinek jelentős hányada eddig is veszteséget termelt, melynek következtében likviditásuk, eladósodottságuk sokat romlott. A szektorra a fizetési fegyelem további romlása lesz jellemző. Az elkövetkező időszakban a helyzet további romlása várható, a meggyengült vállalkozások nem fogják bírni a megnövekedett versenyt, és felélik maradék tartalékaikat is. Rövid távon ez a felszámolások, cégmegszűnések számának emelkedését vonja maga után, ám hosszabb távon a piac letisztulását hozza magával.

Visszazuhan az építőipar

2015-re visszaesés várható az építőiparban tevékenykedő cégek számára. Az állami megrendelések elmaradása, illetve az ipari beruházások számának csökkenése egyaránt éreztetni fogja hatását jövőre. A kevesebb megrendelés hatására enyhe visszaesés jelentkezhet a cégek bevételtermelő képességében. Fellendülést jelenthet az ágazat számára a lakossági megrendelések számának növekedése, melyre már idén is láttunk példákat, de egyelőre lényegesen elmaradnak a válság előtti szinthez képest. Az építőipari cégek a válság évei alatt felélték tartalékaikat, vagyontárgyaik jelentős része elértéktelenedett, így többségük pénzügyi helyzete jelentős mértékben gyengült. Az elkövetkező évben folytatódni fog a piac tisztulása, a fizetésképtelenné váló cégek megszűnése, ezáltal a fennmaradó cégek sokkal stabilabb pénzügyi háttérrel működhetnek tovább a jövőben.

További visszaesés várható a ruhaipar helyzetében is. Az olcsó távol-keleti áruk egyre nehezebb helyzetbe sodorják a magyar ruhaipar szereplőit. A ruhaipari vállalkozások árbevétele tovább mérséklődik, elsősorban a belföldi piacvesztés miatti bevételek elmaradása miatt. A csökkenő árbevétel mellé társul a nagyon alacsony, nulla közeli, haszonkulcs, mely kiszolgáltatottá teszi az iparágat a jelen gazdaságpolitikai helyzetben. A főbb export országok 2015-ben is Németország, Svájc illetve Olaszország maradnak. További nehézséget jelenthet a külföldi tulajdonban lévő cégek esetében, hogy nyugati tulajdonosaik még keletebbi célországokat választanak üzemeik számára, mely további vállalatmegszűnéseket fog eredményezni az elkövetkező időszakban.

Felzárkózhat az élelmiszeripar

Az élelmiszeripar ugyancsak a magas kockázatot jelentő iparágak egyike. Az elmúlt évtizedek nem kedveztek az ágazat számára. Nagyon gyenge lábakon állnak, magas eladósodottság, tőkehiány és gyenge jövedelmezőség, sőt nem ritkán veszteséges működés, jellemzi őket. További nehézséget jelent az import élelmiszerek versenyképes piaca, mely még nehezebbé teszi a hazai termékek értékesítését.

Az utóbbi 1-2 év gazdaságpolitikai változásainak köszönhetően viszont lehetőséget kapott a szegmens a felzárkózásra. A kormányzati támogatások, illetve a hitelfelvétel támogatása segíti a beruházások, fejlesztések megindulását. A beruházások, fejlesztések hatására várhatóan néhány év múlva javulhat a cégek hatékonysága, ezáltal versenyképesebb termékek előállítására lennének képesek, ami nem csak a belföldi értékesítés arányát, de az export értékesítés növekedését is eredményezné.

Ma már egyértelmű, hogy hazánkban egy kisebb cégvilág fog működni az elkövetkező időszakban. Várhatóan ez a csökkenés egy stabilabb és megbízhatóbb, kockázatmenetesebb cégkört fog jelenteni a Bisnode szerint, amit nemcsak a külső szabályozás, hanem a piac önszabályozó jellege, a vállalkozások nagyobb kockázattudatossága is kivált.

Mire ügyeljünk, ha szívességből adunk kölcsönt?
A 2014. március 15-én hatályba lépett Ptk. új kategóriát vezetett be, az ún. szívességi kölcsönt. Ennek jelentősége abban áll, hogy az adós nem köteles kamatot és egyéb díjat fizetni a kölcsönadónak, azaz a hitelezőnek, ha ezt a felek kifejezetten kikötötték, vagy ha a szerződés céljából vagy az eset körülményeiből ez következik.

Véleményvezér

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk

Ez ciki, a kockázati tőkebefektetők még Ukrajnába is szívesebben mennek, mint hozzánk 

2024 első negyedéve siralmas a magyarországi kockázati befektetések területén.
52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb

52 millió forintot tudott magára pakolni a Fidesz-celeb 

Gyönyörű smukkokal domborítanak a szép hölgyek.
Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo